Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 8. 2015 20:15:56

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Automatické přepočítání vzorců

Je možné v Libreoffice nastavit při oteřeném sešitu v calcu aby se jednou za určitý čas vše přepočítalo? Automatické ukládání už jsem v nastavení našel, ale automatické přepočítávání ne.

Offline

#2 8. 8. 2015 07:02:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Automatické přepočítání vzorců

Je to v nástrojích > obsah buněk > automatický výpočet. Takové to nárazové přepočítání je tam také (stačí stisknout F9).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 8. 8. 2015 11:11:03

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Automatické přepočítání vzorců

No to asi nebude to co jsem myslel, Mám otevřený sešit kde jsou odkazy na externí jiné sešity a vždy při otevření se vše přepočítá jenže pro znovu přepočítání je nutné zavřít a otevřít sešit, automaticky ani F9 se tak nestane ani náhodou.

Editoval barevnej (8. 8. 2015 11:11:29)

Offline

#4 8. 8. 2015 13:04:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Automatické přepočítání vzorců

Takhle ne - to co uvádíte jsou "ODKAZY". Podívejte se na "Úpravy" > "Odkazy" (je to dole za posledním oddělovačem).
     Tam se nastavuje aktualizace odkazů. Jen pro Vaši informaci : jde o typ spojení DDE (OLE) a dá se nastavit různě podle volby. Ale obvyklé je ručně s dotazem při spuštění. Jinak lze nastavit například za určitou dobu. Existují i makra která reagují například na událost.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 10. 8. 2015 15:20:22

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Automatické přepočítání vzorců

No to už vypadá pro mě moc složitě, makro aby po určité době obnovilo všechny Odkazy a Vzorce a následně uložilo dokument.
Nejsem skrblík, existuje nějaká placená podpora?

Offline

#6 10. 8. 2015 17:43:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Automatické přepočítání vzorců

Otestujte následující soubor. Ten si můžete přejmenovat a podobně. Má jen navíc to makro, které aktualizuje odkazy. To se stane jen a pouze když stisknete volbu "Uložit". Pak ukáže hlášku že byly odkazy aktualizované.
     Lze to spouštět samozřejmě i jinak. Například přímo z knihovny, nebo se k tomu udělá tlačítko, klávesová zkraka a podobně. Takže doporučuji otestovat a pak to třeba i upravíme podle Vašich představ.


Je to tady : Aktualizace odkazů
     Teda já jsem to makro kdysi testoval, ale raději se přesvečte a písněte, že je to OK, nebo ne. Já to užíval alternativně ale hlavně do sítě internet. Takže je na místě otestovat odkazy na soubory ve Vašem systému, nebo i na netu ap.


PS placená podpora neexistuje. Pochybuji že by se tím někdo mohl živit. Čas od času se někdo zeptá asi jako Vy, ale většinou bez nejakého opravdového zájmu.

Editoval neutr (10. 8. 2015 17:51:11)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 11. 8. 2015 08:31:54

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Automatické přepočítání vzorců

Otestoval jsem a sice napíše že odkazy aktualizoval ale ve skutečnosti se tak nestalo a hodnota na odkazované buňky zůstaly stejné.


Zatím vše dělám ručně tak že otevřu soubor a tím se vše načte, následně uložím a zavřu. Možná se někdo zeptá proč to dělám smile Odpověď je ta že si soubory sdílím do telefonu a v tom otevřu obyčejný OpenDocument Reader ve kterém sice nic nefunguje (vzorce, odkazy atd...) ale umí rychle ukázat poslední uložený stav v buňkách.


Takže můj plán by byl následující: Počítač na kterém bude stále otevřený daný soubor, jednou za čas cca 30min by se sami aktualizovali všechny odkazy a vzorce a stav se uložil, a po 30min zase a zase....


Placení se nevyhýbám i když se rád přiučím novým věcem, ale občas na to není čas. Říkám si že pro někoho kdo tomu rozumí to může být práce na hodinku a že já za to dám třeba 2tis mě nezabije a ušetří mi to spoustu času. Se vzorečkama bojuji a rád se učím nové ale Makro je už jiný level kde nemám minimální zkušenost.

Offline

#8 14. 8. 2015 16:30:40

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Automatické přepočítání vzorců

Kde by bylo nejlépe se obrátit když bych toto potřeboval udělat. Moc rád si za to zaplatím.

Offline

#9 14. 8. 2015 17:41:01

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Automatické přepočítání vzorců

Tohle je poměrně podivné zadání. Jakmile znáte soubory ze kterých budete aktualizovat, tak je nastavíte na těch potřebných 30 minut (standardně je přednastaveno 60 sec.), necháte otevřený sešit s odkazy tak jak popisujete a hotovo.
    Ovšem ten otevřený sešit musí být funkční - zřejmě otevřít na dektopu a číst ho "paralelně" jako sdílený - takhle to popisujete. To jest telefon máte například u vody ale doma běží navíc desktop (respektive server).
    Neexistující soubory pro načtení umíte vyhodnotit (lze to udělat několika způsoby). A tak mi není jasné co potřebujete. Spíš jenom tuším účel. Takto lze sledovat například z domova parametry výroby.


    Já mám maker na odkazy více, ale to co jsem Vám poslal jsem také naposledy testoval a chodilo to. Můžu se podívat proč to u Vás nechodí, nebo jestli není potřeba použít jíné makro (NAPŘÍKLAD S UNO).
    Ono je také otázkou jestli by se neměly do zdrojového sešitu (který načítáte mobilem) na desktopu (serveru) načítat data makrem - otevřít "potichu" (jako skrytý zdroje z xls, nebo csv a podobně jiné) a zkopírovat. Tohle řešení by vyhovovalo více zejména pokud by existovalo hodně odkazů k aktualizaci.


    Jestli znáte všechny alternativní URL odkazů tak mi to pošlete a otestuju nastavení, nebo postavím makro. Ještě uvedu, že na aktualizaci odkazu je potřeba určitého času. Většinou se jedná o řád sekundy, ale může to být i mnohem více. Takže například za těch půl hodiny se dá načíst bez problémů dle mého odhadu tak asi stovka případů. Pak by se už začalo obnovování zasekávat.
    Princip načítání obsahu je dán cyklem který se například na vteřinu přeruší - pak tedy kolik načítaných souborů - tolik vteřin mezi obnovením. To může chodit do nekonečna, nebo nastavit pomocí data (času a podobně) konec - například spustit nový cyklus 30 minut po zastavení.
    Takže se na to podívám, ale potřebuji vzor - kam se mají načítat odkazy a podobné věci.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 14. 8. 2015 18:18:53

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 22

Re: Automatické přepočítání vzorců

Příští týden vytvořím kompletní vzorový příklad i se zdroji dat, nastavím cesty relativně aby to fungovalo kdekoliv. Poté zabalím do Zipu a pošlu.


Ps: telefon jen načítá poslední uloženou verzi sešitu, na telefoním prohlížeči nefungují žádné vzorce atd... Už vše mám a funguje to dokonale, teda až na to že musím třeba večer na počítači spustit danný soubor aby se vše přepočítalo a následně hned uložím, jasně práce na 15 vteřin ale automaticky by to bylo lepší.

Offline

Zápatí