Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 2. 2015 16:40:05

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Více uživatelů, heslo

Zdravím všechny. Opět jeden dotaz. Je možné databázi Base umístit někde na serveru (nikoliv internet, ale počítače v místní síti třeba doma nebo v podniku) a přistupovat k ní současně z několika míst - několik uživatelů? A pokud ano, tak jak je potom zajištěn přístup pomocí hesla. Je to vázané na konkrétní PC, nebo zadává uživatel heslo při otevírání databáze ?

Offline

#2 20. 2. 2015 17:10:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Více uživatelů, heslo

Ano existuje správa projektů, respektive přístupů podle hesla. V praxi se to používá jen pro přístup na internet. Jednotlivé role jsou také podporovány. Problém by mohl být při opačném použití. Tedy přístup z venčí na 'Open office jako na intranet'.
     Takže to co chcete lze běžně využívat. Musíte se ale zamyslet co chcete řadit, respektive blokovat. Jednotlivé dokumenty mají vlastní ochrany heslem, to je vždy ale jenom jedno pro všechny. Lze to zasuplovat makrem. Potom zamčené makro ukrývá například desítky hesel pro přístupy. je možné udělat i role ve smyslu manipulace s dokumentem.
      Ovšem "sdílení" dokumentů má také svá pravidla a jde o to zda je to Calc, nebo jiné typy dokumentů.

Editoval neutr (20. 2. 2015 17:11:40)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 21. 2. 2015 08:16:40

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Více uživatelů, heslo

No jedná se mi konkrétně o dokument Base - přesněji databáze výkresové dokumentace, která by byla na podnikovém serveru a ke které by SOUČASNĚ v daném čase mohlo být připojeno více uživatelů. Jeden by třeba přidával nový záznam, a u ostatních, kteří mají tutéž databázi také otevřenou by se to pak hned projevilo. To je základní požadavek, ta hesla už jsou pak navíc, aby tam nelezl kdekdo. Ale to už by šlo ošetřit správou uživatelů na síti - přístupová práva k adresáři.

Pokud je tedy řešitelný ten první požadavek, tak jak a kde je potřeba co nastavit.

Díky za odpověď

Offline

#4 21. 2. 2015 09:20:45

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Více uživatelů, heslo

Aha rozumím. Tyto funkce umožňují jen některé typy tabulek respektive databází. Uvádí se Adabas D a ADO. V LibreOffice by to měla umět také Firebird (embeded).
     To co uvádíte je skutečně sdílení. Formu takového přístupu kdy jsou si uživatelé rovni a mohou rovnocenně dokument upravovat umožňuje jenom CALC.
     Dobrá zpráva je, že ho lze registrovat také jako databázi a pak bude fungovat tak jak popisujete. S těmi přístupovými právy je to tak, že se musí povolit sdílení v nástrojích. Jinak ale není možnost nastavit role pro jednotlivé uživatele. To byste museli udělat skutečně přístupem na foldr.
     Pravděpodobně existuje možnost udělat 'role' a diferencované přístupy makrem. To jsem také testoval, ale ne pro povolený přístup všem uživatelům v rámci sdílení. Přes to by to fungovat mělo. Pokud byste to chtěl otestovat pošlu vzory kódu pro makra které hlídá vstup.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 21. 2. 2015 09:48:17

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Více uživatelů, heslo

Jedná se mi o převod a další fungování stávající databáze, která je typu Paradox a je řízena samostatným programem, který jsem naprogramoval v DELPHI. Pro svůj chod potřebuje BDE (Borland Database Engine) a ten se mi již pod W7 nepodařilo rozchodit. W-XP jsou mrtvé a proto hledám pokud možno jednoduchou a levnou náhradu. Tabulky z Paradoxu do CALCu jsem již exportoval tak by to snad mohlo jít. Pokud tedy budete ochoten makra poslat, budu rád. A ještě s tím souvisí jeden dotaz. Když připojím Base na tabulku CALC, tak je jenom pro čtení, lze vyhledávat, ale ne přidávat. To se odemkne kde ?

Offline

#6 21. 2. 2015 10:35:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Více uživatelů, heslo

S tím zamčením se to má jinak. Po exportu do Calku by měl zůstat soubor normálně přístupný. Jde o to, že importní filtr by to měl přežvýkat bez problémů, ale sešit by se měl uložit v nativním formátu ods.
      Mám ale dojem, že došlo k zamčení následkem chyby, které se musí povolit na souboru. prohledněte si vlastnosti z foldru a pak také vlastnosti 'Soubor'> 'vlastnosti'. Také si prohlédněte 'Nástroje' > 'Zamknout dokument'. měl byste to někde v těchto volbách najít. Většinou se stane chyba a v adresáři byste viděl 'stínovou kopii' sešitu vedle normální ikony. Tu stačí smazat, nebo se po restartu obnovuje.
      Doporučuji ukládat s verzováním. To najdete ve vlastnostech. V nastavení pak můžete zvolit ještě s kopií 'Nástroje' > 'Možnosti' > 'načítání ukládání' > zaškrtnout možnost vždy vytvořit záložní kopii.


      Měl byste povolit 'Nástroje' > 'Sdílet dokument' > tabulka uživatelů.


      V sešitě je možné databázi zaregistrovat jako oblast volbou 'Data' > 'Definovat oblast' (pozor na nepovolené znaky - například mezery). Sešit potom zaregistrovat jako databázi : 'Nová databáze' > 'vybrat všechny soubory' a najít ten Calc. Tam by se měla objevit oblast Vámi definovaných dat.
      Jenže sešit sám může být sdílený bez registrace jako databáze. Měl byste otestovat co je pro Vás lepší.
      Když se mrknete do soubor > vlastnosti tak je tam karta CMIS. To je pokročilá správa dokumentů, ale to nemám osahané. Je to relativní novinka a málokdo o ní ví. Dá se najít něco na netu. Já jsem se k tomu ještě nedostal :-(


      S těmi makry je to možné takto :
A. Buď vše jen postavit jako makro (v uzamčené knihovně) včetně hesel. Klasický dialog s hvězdičkami (zástupnými znaky), nebo jen obyčejný inputbox.
B. Obslužné makro v uzamčené knihovně, ale vlastní přístupová jména a hesla v uzamčeném a skrytém listu. To má výhodu snadné editace přístupů.
      Ten dialog vypadá stejně jako systémové heslo. Ale systémové heslo blokuje vzdálený přístup například pomocí OLE. Heslo makrem ale OLE (obecně DDL a objekty) neblokuje. InputBox zase nemá zástupné znaky ale celkem pohodlně se upravuje. Pošlu ukázky.

Editoval neutr (21. 2. 2015 10:51:52)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 21. 2. 2015 13:15:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Více uživatelů, heslo

Tak jsem něco sesmolil ze starších vzorů : Vzor hesel pro vícero uživatelů


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 21. 2. 2015 13:43:40

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 79

Re: Více uživatelů, heslo

OK. Kouknu na to. Moc děkuji

Offline

#9 16. 3. 2015 14:50:37

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 94

Re: Více uživatelů, heslo

Pokiaľ sa jedná o otázku: "Když připojím Base na tabulku CALC, tak je jenom pro čtení, lze vyhledávat, ale ne přidávat. To se odemkne kde ?".... tak ak je databáza vytvorená tak, že je do nej pripojený zošit z Calc - tak údaje prostredníctvom Base sa upravovať NEDAJÚ. Dôvodom je to, že dáta nie sú v Base, ale v zošite v Calc-u. Teda údaje sa v takomto prípade dajú upraviť len prostredníctvom Calc-u.
Ak sa stane, že aj po uzatvorení Base sa daný súbor Calc-u "neodomkne", stačí vymazať dočasný súbor, tak ako to bolo už tu spomínané.

Editoval student (16. 3. 2015 14:51:24)

Offline

Zápatí