Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 30. 10. 2014 10:43:19

PetrCHS
Člen
Registrace: 14. 3. 2014
Příspěvků: 14

Uchování hodnoty bunky

Dobrý den,

narazil jsem ted na problém s kterým si nevím rady a možná k tomu přistupuji špatně. Jedná se mě o toto:
na každém řádku mám informace a vedle nich rozbalovací menu (stav položky)(bunka H2) a déle vedle toho datumy, kdy který stav byl nastaven vzorcem například pro bunku P2 (=IF(H2="Zadat požadavek";TODAY();P2). Vše funguje do doby než se změní stav (H2) na něco jiného, tak v bunce P2 nezůstane datum, ale hodí to chybu. Napadá Vás někoho nějaké řešení?
Ve zkratce, pokud se tam nějaké datum již nastavilo (podmínka byla splněna), tak pokud opět splněna není, tak s hodnotou bunky nic nedělat a zachovat datum.

Díky moc za rady!

Petr

Offline

#2 30. 10. 2014 11:29:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Nerozumím uplně přesně oč Vám jde, ale vazba mezi vzorcem s TODAY() je docela jasná. Pokud chcete nějak datum "zakonzervovat" tak ho musíte zkopírovat a vložit jen jako hodnotu s formátem datum.
     Pokud Vám jde o něco jiného - tak z toho pohledu to není dobře popsáno. Lze udělat podobu s tím, čemu se říká v elektrotechnice "klopný obvod". Nejznámějším případem jsou klasické spínače světel - schodišťáky. Respektive "křížáky" ap. (klopný obvod je elektronika - spínače je silová elektrotechnika). Podobné je to s těmi modernějšími, které fungují na impulz - pokud je zapnuto - vypnou a také opačně.
     Takže systému může být sestrojeno více, ale tady byste asi potřeboval rozvětvit pomocí OR a AND. Při vybavení datumu vybavit ještě paralelní záznam - například někde jedničku. Vymyslím si "ptákovinu" : =IF(OR(H2="Zadat požadavek"; J2 = 1)=1;TODAY();P2). Lze například to datum udělat dvakrát a kontrolovat zda je nebo není v kontrolní buňce.

     Jde samozřejmě i o to, aby nedošlo ke zřetězení. Existují ale vzorce, respektive zívislá buňka na roletce, která zapíše natvrdo někam něco. Takže asi lépe neporadím.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 30. 10. 2014 12:11:49

PetrCHS
Člen
Registrace: 14. 3. 2014
Příspěvků: 14

Re: Uchování hodnoty bunky

Děkuji za reakci. Úplně ale nerozumím tomu rozvětvení.
Ještě možná upřesním oč mě jde. Mám jednu roletku (bunka A) která má 4 možnosti (Zadaní, přijetí, objednání, odeslání). Vedle ní mám 4 bunky (BCDE) v kterých by měl být datum, kdy se jednotlivá možnost v roletce vybrala.
Příklad: 30.10. vyberu v roletce "Zadání" a do bunky B se uloží datum 30.10.; 1.11. změním hodnotu v roletce na "přijetí" a do bunky C se uloží datum 1.11.; 5.11. zase změní hodnotu v roletce na "Objednání" a do bunky D se uloží 5.11.;
Cílem je aby hodnoty v bunce B a C zůstaly (B=30.10., C=1.11., D=5.11.)

Offline

#4 30. 10. 2014 12:26:16

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: Uchování hodnoty bunky

Dobrý den. Myslím že fce Today není příliš vhodná pro uchovávání datumu - i když nebude dávat vzorec chybu, tak bude prostě dávat vždy dnešní datum a nikoli "včerejší" :-).
Já používám pro rychlé vložení data resp. času toto makro (někde jsem jej "ukrad", děkuji autorovi a šířím dál). Na makro jsem si dal klávesovou zkratku takže vložení je velice rychlé (používám v timesheetu). Možná to bude řešení i pro vás.

Sub aktualni_cas()

	dokument = ThisComponent
	vyber = dokument.currentselection	
	list = dokument.sheets(vyber.rangeaddress.sheet)

	start_radek = vyber.rangeaddress.startrow
	start_sloupec = vyber.rangeaddress.startcolumn
	konec_radek = vyber.rangeaddress.endrow
	konec_sloupec = vyber.rangeaddress.endcolumn

	for radek = start_radek to konec_radek

		for sloupec = start_sloupec to konec_sloupec
			list.getcellbyposition(sloupec, radek ).Value = now()
			list.getcellbyposition(sloupec, radek ).NumberFormat = 50 '40 je HH:MM, 41 je HH:MM:SSS
		next sloupec
	next radek
End Sub

Editoval ludviktrnka (30. 10. 2014 12:49:18)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#5 30. 10. 2014 13:03:34

PetrCHS
Člen
Registrace: 14. 3. 2014
Příspěvků: 14

Re: Uchování hodnoty bunky

S makrama bohužel nejsem kamarád. A ještě se mě je prakicky nikdy nepovedlo rozumně použít :-/. Ale trochu jsem se obával, že je k tomu budu potřebovat :-(. Díky Vám všem za rady a asi to vzdávám ;-)

Offline

#6 30. 10. 2014 13:08:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Potom by bylo asi nejlepší experimentovat s jinými datovými funkcemi. Pokud zadáte jedno datum klasicky (je to číslo - buňka má formát "datum") tak se od něj můžete odpíchnout například "Date", nebo i rozdílem. Často se používá i NOW (datové razítko - datum + čas).
   Nejlepší by to bylo pojistit makrem. Může to být i snadno nahrané. Kopírovat a vložit jen jako číslo a datum. Běžně se datové funkce přepočítávají, takže kdysi jsem to řešil převodem na text. To si můžete usnadnit pomocí té propojené buňky. Také tam může být přiřazeno makro k akci výběru ap.
   Kolik máte takových roletek a řádků?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 30. 10. 2014 13:10:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Nevzdávejte - Dejte sem vzor a já se pokusím to zautomatizovat.


     Lze postavit snadno makro, s jednou roletkou i pro tisíce řádků. Stačí stát kurzorem na správném řádku se zbožím a vybrat v roletce akci. Datumy tam budou napevno.

Editoval neutr (30. 10. 2014 13:18:07)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 30. 10. 2014 13:17:29

PetrCHS
Člen
Registrace: 14. 3. 2014
Příspěvků: 14

Re: Uchování hodnoty bunky

Co řádek to jedna objednávka (informace o produktu, roletka se stavem v jakém se objednávka nachází, a datumy, kdy se jednotlivé stavy nastavily). Tz. roletka jedna na řádek, ale řádků opravdu hodně (cca 10 000, aby to vydrželo třeba na rok).

Offline

#9 30. 10. 2014 13:22:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

jestli tomu rozumím, tak v roletce máte nabídku produktů (služeb ap). Vyberete a vedle roletky se objeví vybrané zboží.
    Potom by bylo lepší centrální makro, které by zjistilo, že je už objednáno a nabídlo by následující akci.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 30. 10. 2014 13:26:10

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Pošlete několik řádků jako vzor - zřejmě jde o eshop.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 30. 10. 2014 13:29:29

PetrCHS
Člen
Registrace: 14. 3. 2014
Příspěvků: 14

Re: Uchování hodnoty bunky

Zde jsem dal ukázku toho souboru. http://leteckaposta.cz/850296961

Prodejna zadá požadavek pro objednávku (vyplní vše pod modrým podbarvením a v roletce stav vybere "Zadat požadavek", tento soubor je sdílený a na kanceláří člověk co má na starosti objednávky v roletce "stav" vybere další možnost (například "Objednáno"). Do bunek KLMN by se měl zaznamenat vždy datum, kdy byl určitý stav vybrán. Aby bylo možné kontrolovat jak dlouho bylo mezi jednotlivými kroky (od objednání až do doručení do obchodu).
Jedná se  o to že máme cca 11 poboček a centrální zásobování. Ted si pobočky objednávají přes e-mail a není tu žádný systém, stížnosti na termíny apod. Takže pouze interní nástroj pro zásobování prodejen..

Díky!

Editoval PetrCHS (30. 10. 2014 13:31:43)

Offline

#12 30. 10. 2014 14:09:36

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Jo mrknu na to a když se nic mimořídného nestane, tak večer kolem 19.00


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 30. 10. 2014 21:30:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Mrkněte 1 návrh.
    Není to hotové. Fixování jsem měl hned, ale když už jsem byl v tom, tak jsem toho udělal víc. Nefunguje zatím 1 typ hledání. Druhý typ podbarvuje nalezené výrazy. Prostě to ještě nějakou dobu potřebuje. Vy byste ale měl říct jestli stačí, nebo něco jinak ap. nevím kdy se k tomu dostanu, ale snad chvíli zítra.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 31. 10. 2014 12:25:39

PetrCHS
Člen
Registrace: 14. 3. 2014
Příspěvků: 14

Re: Uchování hodnoty bunky

Ted na to koukám a vypadá to opravdu dobře, tohle už je pro mě jiný level ;-). Jen mě to ted píše nějakou chybu v proceduře Odbarvi(myCell.Cellbackcolor= -1). Dále mě nějak nefunguje ta fixace vzorců. Když do oblasti (K2-O2) dám vzorec =IF(H2="Objednano";Today()), tak nelze vymazat vzorec. (opět stejna chyba v procedure Odbarvi a makro se zastaví - vzorec nevymaže).

Offline

#15 31. 10. 2014 15:48:48

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Já už na tom víc než hodku dělám. Potřebuje to ještě tak 2-3 hodiny. To bych měl dnes stihnout. Posílám 2. úpravu. 2. návrh.
     Už to hledá dobře, jen zlobí to podbarvení - sice už nehází chybu (příčina je v tom, že výraz nebyl nalezen) - to jsem opravil a už to nedělá. Ale Jde to zvolit jenom jednou neúspěšně. Já to asi úplně obejdu a udělám jinak. Tohle uspořádání vychází z možnosti podbarvovat více barvami (původně jich bylo 64). proto se odbarvovalo po jednotlivé barvě - to tady není potřeba. Udělám to jinak.
     Také zadávání je zatím "debilní" a nekontroluje existenci navolené položky. Nově se dialog spustí jenom na začátku (na tom právě dělám teď). Přibude také možnost pracovat pod heslem. Každá prodejna i člověk může mít jiné heslo. Mimo tohop tz. "role" - tedy uživatel, administrátor a správce systému ap. Zeheslování normálně na sdílených dokumentech (dálkově otevíraných) nechodí. Tahle hesla ale ano. Navíc vestavěná hesla jsou jen unikátní (jedno heslo/ účel) já jich umožňuji "nekonečně". Je to vlastně šablona pro mnoho podobných činností. Jen se musí napasovat podle potřeby - názvy a podobně. nejvíc práce je s dialogy a přípravou - daty která musím testovat. Jeinak to mám asi jako lego. No někdy něco zlobí, ale většinou to odsejpá.


     Snad budu mít zítra čas. Dnes bych měl jít večer na pivo. Takže až budete něco vědět (co se Vám líbí, nebo co má být jinak) napište. Až bude zase něco uděláno postnu to sem.

Editoval neutr (31. 10. 2014 15:54:32)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 2. 11. 2014 21:37:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Tak už to je zhruba v podobě, která by Vám mohla postačovat. Já to budu ještě dodělávat jako univerzální jednoduchou šablonu pro přizpůsobení individuálním potřebám. Musím doděla administrace, hesla, návaznosti na databáze ap. Je to tady :
Vzor sdílených objednávek - šablona Sklady.
     Docela by se mi hodilo nějaké zjištění - chyby, potřeby které jsem nevystihl ap. Ono jde například o to, že někdy existuje jen neurčité poměry kombinace sloupců X:Y:Z:....Pak právě systém transparentní (se seznamy) nevyhovuje kvůli prověřování souvztažností.. Je potřeba udělat sloupce samostatně jako to simuluje kontimgenční tabulka, nebo filtry aj.

     Pokud budetete mít zájem postnu rozpracovanou šablonu až to bude nějak jako šablona vypadat.

Editoval neutr (2. 11. 2014 21:40:58)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#17 3. 11. 2014 10:21:10

PetrCHS
Člen
Registrace: 14. 3. 2014
Příspěvků: 14

Re: Uchování hodnoty bunky

Děkuji moc! Zítra budu mít čas se na to podrobně podívat, dám vědět na co jsem přišel.

Ještě jednou díky, toto jsem nečekal :-).

Petr

Offline

#18 3. 11. 2014 11:05:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Uchování hodnoty bunky

Ono mi jde jde zejména o to, jestli nechcete něco předělat, nebo dodělat. Jsou tam jistě věci, které asi nevyužijete. V podstatě nevím jak vypadají Vaše ostrá data. Pokud máte všechny relace typu 1:1:1 - tak potom tyto roletky stačí bez hledání souvztažností, nebo bez vyhledávání autofiltrem.
     Zase naopak pokud existuje relace X:Y:Z, pak se může stát, že se dá najít hodně stejných případů a ten, který je správný není možné bez dalšího určit. Nyní se vypíše první nalezený ale nikoliv všechny takové případy. Takže když je nalezena jen částečná shoda, musí se objednávající podívat autofiltrem do skladu (což byste v jiném případě musel udělat Vy). Pokud se někomu nechce hledat takto a sekne to tam "Vynuceným zápisem" tak mu můžete řádně vyčinit.


     Tato verze má také určité slabiny. Nesmí se přehazovat pořadí listů - což se někomu nemusí hodit, protože bude chtít přidat na začátek vlastní listy a tam třeba něco vyhodnocovat, nebo dělat tiskové sestavy ap. Další problém je v tom, že načítání do seznamů "roletek" musíte vždy při změně obsahu skladu ručně nastavit. To může dělat problémy v tom smyslu, že pokud smažete úsek - od řádku 2 do řádku 1001, tak se Vám roletka nenaplní daty (smažete obsah roletky). Když tam přidáte nad tisíc, tak to také nebude vidět. Při tom bude problém s tím, když byste načítal denně list ze skladových zásob (to se dělá udělat pomocí DDE vždy při otevření sešitu).
     Já to mám připravené, ale musím přepisovat kód (například číslo listu na název aby šlo listy přehazovat v pořadí), nebo registrovat sklad jako úsek databáze aby se automaticky roletky plnily aktuálními daty. Je toho prostě dost co Vás může překvapit.
     Také asi některé dialogy nebudete potřebovat aby neotravovaly. Takže to je přizpůsobení Vašim potřebám, ale to musíte specifikovat.

Editoval neutr (3. 11. 2014 11:08:57)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí