Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 8. 2014 10:56:36

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Dobrý den,
prosím o radu.
Mám nespojité slouce s hodnotami, odečítám základní číslo a z rozdílů hledám nejmenší číslo větší než nula.
=MIN(IF(AA2>0,1;AA2-W2;1000000);IF(AF2>0,1;AF2-W2;1000000)...)
(Dal jsem 0,1, protože pokud tam žádná hodnota není, nula mi nefunguje a milion proto, abych se nul zbavil)
Teď bych potřeboval adresu buňky, která vyhrála v soutěži o nejnižší argument.
Zkoušel jsem address, ale nějak jsem to nepobral.

Editoval luka7 (29. 8. 2014 09:48:33)

Offline

#2 1. 8. 2014 13:23:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Na tohle je postavený MATCH. Je to samozřejmě možné nahradit i jinými způsoby.

=MATCH(MIN(I4:I15);I4:I15;0)

    Já jsem si to maličko přizpůsobil abych měl vše na očích, tak raději vysvětlím :
MIN(I4:I15) je sloupec kde se zjistí minimum. Tentýž úsek je dán jako vyhledávací pole.
Ta nula je nastavení porovnávání.
    Má to ale potíž najde to jen 1 buňku i když jich tam může být se stejným výsledkem více. Dalším špekem je to, že výsledek je pořadí z relativního úseku. Takže když tam bude '1' = I4, podobně '2' = I5 ........


    Vícenásobná stejná hodnota se musí řešit jinou konstrukcí. Ta může mít také více variant, ale popíšu tu snadněji pochopitelnou.
- Do nějaké buňky dáme Vzorec na Minimum. Třeba AA1
- Do jiné (například AB1) dáme COUNTIF(úsek jako minimum;AA1). 'šlo by to jinými cestami'
- Zadáte Vzorec tak jak uvádím - Tedy Match(úsek;AA1).
- Pokud tam je více stejných hodnot, tak nasadíte další vzorec Match, ale tak, aby začínal hned pod výsledkem 1. vzorce Match.
    Například 1. výsledek Match = 5 - tj I8. Druhý Match musí začínat na úseku I9:I15. Pak teprve vrátí druhou polohu. Takhle budeme pokračovat i když by měl seznam ten milion řádků.


    Samozřejmě by to chtělo mít předpřipravené vzorce třeba na 10 stejných položek s tím, že když COUNTIF je menší tak "" - tedy prázdná buňka. Pak to chce ale načítat hodnotu z předchozího řádku - to jde pomocí Address(řádekVýsl + 1;sl,ABS) & ":I15".
    Určitě by se našlo řešení maticovým vzorcem nebo třeba Kontingenční tabulkou - popřípadě jiným systémem vzorců. Dokonce ten Match by mohl být součástí Address a ten druhý už by sešíval jen to co je nad ním a konec oblasti.

Editoval neutr (1. 8. 2014 13:24:09)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 1. 8. 2014 13:55:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Ještě mne napadlo jednodušší řešení. Udělejte si pomocný sloupec s Adresami :
=Address(ROW();Column();ABS).
     Vyhledávání pak provádějte pomocí VLOOKUP tak že zadáte hledanou hodnotu minimum jako buňku se vzorcem MIN, nebo jako součást vzorce a odkazovaný úsek udělejte na pomocný sloupec s adresami.
     Pomocný sloupec může být postaven také na IF. Například pro buňku I5 = IF(A5 = MIN(A1:A1000);Address(ROW();Column();ABS);"").
      Konstrukcí by se našlo určitě velice mnoho. Vzorců s tím MATCH, nebo VLOOKUP, COUNTIFS ... může být relativně mnohem méně, nežli těch, které by byly v pomocném sloupci. Ale pokud jich máte tak do 10000 řádků tak bych otestoval jestli se to musí kopírovat v celku, nebo po kouskách (například vložit vzorce jen do 1000 řádků ze všech - zkopírovat a hned vložit jen jako čísla a hodnoty. Dojet na konec a dát Ctrl+V - nakopíruje se zase tísíc a opakovat dokud nejste na konci. Takové vzorce ale potřebují z části absolutní adresování. Aby například buňky A5 i A6 hledali ve stejném úseku, tak úsek musí mít úsek samé dolary Min($A$1:A$1000000$). Zato ostatní adresy ne.

Editoval neutr (1. 8. 2014 13:55:46)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 2. 8. 2014 13:37:04

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 514

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Pokud by data byla v jednom sloupci lze to takto: ="AA"&MATCH(MIN(IF(AA1:AA1000-W2>0;AA1:AA1000-W2;1000000))+W2;AA1:AA1000;0) uložit trojhmatem ctrl+shift+enter.

Pokud ve více sloupcích asi bych si nejdřív zjistil co vlastně hledám za hodnotu maticovým vzorcem =MIN(IF(AA1:CC1000-W2>0;AA1:CC1000-W2;1000000))+W2 a potom bych nad každý sloupec (nebo kamkoli bokem) nakopíroval vzorec =IF(ISNA(MATCH($W$3;AA$1:AA$1000;0));"";"AA"&MATCH($W$3;AA$1:AA$1000;0)), kde ve W3 mám právě tu hodnotu co hledám. Nepříjemné je, že v každém vzorci je zapotřebí změnit název sloupce.

edit: text "AA" by se dal nahradit vzorcem: IF(LEN(ADDRESS(1;COLUMN();4))=2;MID(ADDRESS(1;COLUMN();4);1;1);MID(ADDRESS(1;COLUMN();4);1;2)) :-)

Editoval ludviktrnka (2. 8. 2014 13:55:45)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#5 2. 8. 2014 21:19:01

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 514

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

lze to ještě krapet snadněji. V jedné buňce W3 budem hledat to minimum =MIN(IF(AA1:CC1000-W2>0;AA1:CC1000-W2;1000000))+W2 (uložit trojhmatem ctrl+shift+enter)
a v další buňce (třeba W4) bude toto: =ADDRESS(MIN(IF(AA1:CC1000=W3;ROW(AA1:CC1000);1000000));MIN(IF(AA1:CC1000=W3;COLUMN(AA1:CC1000);1000000));4) (uložit trojhmatem ctrl+shift+enter) a to bude ta kýžená adresa buňky s minimem.

Hledá to tedy ovšem jediný první výskyt. Na více výskytů zřejmě tento způsob nelze použít.

EDIT: Aha - tak ještě jinak - v případě více stejných hodnot minima to dává nesprávné výsledky - je to tedy možné použít úspěšně jen tehdy, pokud je mezi hodnotami pouze jediná správná vyhledávaná hodnota.

Editoval ludviktrnka (2. 8. 2014 21:31:10)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#6 2. 8. 2014 23:44:16

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 771

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Mohl bys data lépe popsat?

Offline

#7 3. 8. 2014 21:57:06

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Omlouvám se- špatně popsaná data- nespojité jsou i řádky a v nich se vyhledává. Ve vzorci je to vidět, ale nenapsal jsem to...
Jedná se o souhrnný ceník- cca 20 soucorů cen, každý má 3-5 podpůrných sloupců. Jeden sloupec kontroluje rozdíly mezi nákupní cenou  a prodejními cenami (hledá nejnižší hodnotu- pokud je záporná, zvýrazní se), a protože celý ceník má cca 110 sloupců, hledal jsem možnost, jak rychlé zjistit, která cena je nejnižší.

Offline

#8 3. 8. 2014 22:08:25

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 514

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

No abych se přiznal, problému rozumím čím dál méně. Pokud je potřeba hledat jedno minimum z množiny diskrétních buněk, pak je potřeba přesně znát konkrétní systém těch buněk a na ně nasadit velmi konkrétní vzorce. Určitě to lze řešit, ale pravděpodobně ne v takto obecné rovině.

EDIT: jo tak jsem to asi pochopil: jde o vyhodnocení vždy jediného řádku ale v diskrétních buňkách. Jediné automatizované řešení mne napadá vykopírovat všechny vyhodnocované buňky do souvislého řádku a dále pak hodnotit maticovým způsobem. A potom zase najít mezi původními hodnotami. Ale moc elegantní to tedy není, to ten vzorec navržený vámi na začátku je asi podobný co do složitosti. Výslednou adresu  bych hledal pomocí funkce ADDRESS(ROW();MATCH(A2;AA2:AX2;0)+27;4), kdy v buňce A2 je to minium které mám hldat. Pokud tam bude ale stejné číslo vícekrát tak je to trochu problém ...

Editoval ludviktrnka (3. 8. 2014 23:01:07)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#9 3. 8. 2014 22:31:10

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Aktuálně vypadá vzorec takto:
=MIN(IF(AA2>0;AA2-W2;0);IF(AF2>0;AF2-W2;0);IF(AK2>0;AK2-W2;0);IF(AP2>0;AP2-W2;0);IF(AU2>0;AU2-W2;0);IF(AZ2>0;AZ2*25,5-W2;0);IF(BI2>0;BI2-W2;0);IF(BN2>0;BN2-W2;0);IF(BS2>0;BS2-W2;0);IF(BX2>0;BX2-W2;0);IF(CC2>0;CC2-W2;0);IF(CH2>0;CH2-W2;0);IF(CM2>0;CM2-W2;0);IF(CR2>0;CR2-W2;0);IF(CW2>0;CW2-W2;0);IF(DB2>0;DB2-W2;0);IF(DG2>0;DG2-W2;0);IF(DL2>0;DL2-W2;0);IF(DQ2>0;DQ2-W2;0))
W nákupka, AA;AF;AK;AP...DQ ceníky.
A já potřebuji nejen hodnotu, ale i adresu.

Offline

#10 3. 8. 2014 23:05:09

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 514

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

já jsem mezitím editoval. Zkuste toto: ADDRESS(ROW();MATCH(A2+W2;AA2:DQ2;0)+27;4) přičemž do A2 jsem si umístil ten váš vzorec


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#11 4. 8. 2014 05:09:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Já tady vidím možnost několika zádrhelů. Uživatel 'lp.' napsal - "Mohl bys data lépe popsat?". Musím mu dát za pravdu a doplním - pokud opravdu chcete problém vyřešit postněte sem vzor s popisem. Nejlépe tak, že sloupce kde se má vyhledávat barevně zvýrazníte. Také tam uveďte k čemu ta nalezená adresa má sloužit. Popis a zdůvodnění :
- "nespojité" sloupce a řádky. Nespojitost hraje úlohu jen někdy. Máte - li například ve stejném sloupci opakovaná data od několika zdrojů a ty se nesmí smíchat. Totéž s řádky.
     Takže pokud je takto vynucena 'nespojitost' jde zhruba o šachovnici která má dvě či více barev. Při tom zřejmě nebudou ani stejné rozměry jednotlivých 'hracích polí - kostiček'.
- "počet sloupců 110". Jde o to, zda to nejsou už náhodou sekundárně vytvořené parametry pro hledání, respektive vyhodnocování přičemž to zřejmě děláte znovu. Pak by asi ty 'podpůrné' sloupce byly buď zbytečné, nebo jen nevhodně uspořádané a podobně.
     Nedovedu si představit důvod takovéhle složitosti. Nejspíš jde o sjednocující parametry z jinak odlišných výstupů html. Pak by šlo o to, zda se data načítají z url, nebo se kopírují manuálně jako prostý text atd. Nejhorší případ by byl ten, kdy chcete získat data na základě manuálně kopírovaných dat - vždy z jiného zdroje - například z vyhledavače. Tam by asi bylo snadnější použití maticových vzorců. Jde zřejmě o hledání určitého textového řetězce (pozor na detaily hledání jako case sensitive, nebo chyba 1 písmenka) - názvu zboží a pak načtení jeho ceny. Nespojitost si pak vysvětluji jako vyhodnocení podmínky s výsledkem cena. Tady se dá zřejmě dělat totéž různými způsoby a je důležitá koncepce pro vyhledávání jako řešení - to co popisujete vzorci.
- "Výsledná adresa buňky." : Zřejmě není finálním výsledkem, ale zase jen přípravou pro další operace hledání, nebo i třídění. Takže by to chtělo popis k čemu ta adresa má sloužit. Mám dojem, že se řítíte do pasti přebytečných, nebo duplicitních testů.
- "ludviktrnka napsal :" - 'Pokud tam bude ale stejné číslo vícekrát tak je to trochu problém ...'. Když se podíváte na můj první příspěvek - tak to tam je řešeno. Je mi ale jasné, že jsem určitým způsobem předběhl původní dotaz a proto možná nebylo vůbec pochopeno co tím myslím.
- "účel řešení :" - Zřejmě by bylo dobré vědět jaký má to celé smysl. Chcete vytvářet například reálné objednávky podle vyhodnocení? Nebo jen testujete modelový příklad - řekněme k edukativním účelům? Jedná se o jednorázové konkrétní řešení, nebo pravidelnou činnost? Pokud je činnost pravidelná tak na konstantním objemu položek nebo se mění úplně vše?


     Vím že někdy chce uživatel úplně svoje řešení, které vymyslel a rozumí mu. Potřebuje řešit jen nějaký detail.(Většinu lidí zajímá jen výsledek tedy zda chodí - nechodí.) To je vždy těžké odhadnout. Tak je tomu také v tomto případě. Mám dojem, že 'luka7' je typem zvídavého uživatele a hledá řešení své vlastní koncepce - tedy nikoliv jen řešení konkrétního problému. Ale i v tom případě bych asi potřeboval přímo vzor tabulky - a zřejmě ne jen já.
     Pokud ale jde o finální výsledek a ne o koncepci - doporučil bych jiné řešení. Například kontingenční tabulkou, jiným uspořádáním dat, nebo makrem.

Editoval neutr (4. 8. 2014 05:17:25)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 17. 8. 2014 20:54:49

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Soubor je tady: http://ulozto.cz/xW43AjXu/ceniky-ods (na wiki se mi nějak nedaří) a původní představa byla, že ve sloupci N bude něco jako 156/AU2.
Jinak soubor není výstupem, ale vstupem- exportuji jej do csv a potom, pomocí maker načítám a vkládám data podle potřeby.

Offline

#13 18. 8. 2014 04:43:16

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Možná Vám stačí takto : Ceníky_úprava_1
     Já vidím další problémy s těmi chybami cen. To by se dalo také ošetřit, ale podstatu chyb neznám. Je totiž možné ošetřit tyto různě. Například v případě chyby zapsat číslo které bude sice vyhodnocováno, ale nestane se nikdy 'favoritem'. Podobně nula, kterou vyhodnocujete v případě, že je podmínka IF vyhodnocena jako false. Nakonec je spíš otázkou jestli nejde o chybu odkazu a ne hodnoty.


     Trošku jsem to upravil kvůli přehlednosti. Na úseku N2:N4 je ukázka adresy + hodnoty. V ostatních jsou jen adresy. Základní vzorec pro MIN je Váš původní. Tam vidím určitý problém jen s výrazem ve sloupci AZ. To by mělo být jinak. Není mi ale jasné k čemu to je dobré - vypadá to jako zpětný přepočet z Eur na koruny - ale nevím jestli '25' je kurz přepočtu.
     Je také otázkou zda nemá být proveden odkaz na ceník a ne na buňku.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 29. 8. 2014 07:24:55

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Děkuji.
Vzorec je v pořádku, akorát...
Vzorec je příliš dlouhý a přetekl.
Jak již bylo psáno, vyskytnou-li se dvě nejnižší hodnoty, address nefunguje.
Takže jsem vzorec rozdělil na dva a address změnil.
Kontrola vypadá takto:
=MIN(IF(AA4>0;AA4-W4;1000000);IF(AF4>0;AF4-W4;1000000);IF(AK4>0;AK4-W4;1000000);IF(AP4>0;AP4-W4;1000000);IF(AU4>0;AU4-W4;1000000);IF(AZ4>0;AZ4*25,5-W4;1000000);IF(BI4>0;BI4-W4;1000000);IF(BN4>0;BN4-W4;1000000);IF(BS4>0;BS4-W4;1000000);IF(BX4>0;BX4-W4;1000000);IF(CC4>0;CC4-W4;1000000);IF(CH4>0;CH4-W4;1000000);IF(CM4>0;CM4-W4;1000000);IF(CR4>0;CR4-W4;1000000);IF(CW4>0;CW4-W4;1000000);IF(DB4>0;DB4-W4;1000000);IF(DG4>0;DG4-W4;1000000);IF(DL4>0;DL4-W4;1000000);IF(DQ4>0;DQ4-W4;0))
a adresa takto:
=IF(AF4=W4+N4;ADDRESS(ROW(AF4);COLUMN(AF4);4);"")&IF(AK4=W4+N4;ADDRESS(ROW(AK4);COLUMN(AK4);4);"")&IF(AP4=W4+N4;ADDRESS(ROW(AP4);COLUMN(AP4);4);"")&IF(AU4=W4+N4;ADDRESS(ROW(AU4);COLUMN(AU4);4);"")&IF(AZ4*25,5=W4+N4;ADDRESS(ROW(AZ4);COLUMN(AZ4);4);"")&IF(BC4=W4+N4;ADDRESS(ROW(BC4);COLUMN(BC4);4);"")&IF(BE4=W4+N4;ADDRESS(ROW(BE4);COLUMN(BE4);4);"")&IF(BI4=W4+N4;ADDRESS(ROW(BI4);COLUMN(BI4);4);"")&IF(BS4=W4+N4;ADDRESS(ROW(BS4);COLUMN(BS4);4);"")&IF(BX4=W4+N4;ADDRESS(ROW(BX4);COLUMN(BX4);4);"")&IF(CC4=W4+N4;ADDRESS(ROW(CC4);COLUMN(CC4);4);"")&IF(CH4=W4+N4;ADDRESS(ROW(CH4);COLUMN(CH4);4);"")&IF(CM4=W4+N4;ADDRESS(ROW(CM4);COLUMN(CM4);4);"")&IF(CR4=W4+N4;ADDRESS(ROW(CR4);COLUMN(CR4);4);"")&IF(CW4=W4+N4;ADDRESS(ROW(CW4);COLUMN(CW4);4);"")&IF(DB4=W4+N4;ADDRESS(ROW(DB4);COLUMN(DB4);4);"")&IF(DG4=W4+N4;ADDRESS(ROW(DG4);COLUMN(DG4);4);"")&IF(DL4=W4+N4;ADDRESS(ROW(DL4);COLUMN(DL4);4);"")&IF(DQ4=W4+N4;ADDRESS(ROW(DQ4);COLUMN(DQ4);4);"")
Stejně mi ale vzorec hledající adresu přetekl...

Proto mám další dotaz: Existuje způsob, jak z address vynechat řádek? Čili zjišťovat jen písmena sloupce?
Ten mě totiž nezajímá, ale nepřišel jem na nic, krom čísla natvdro (0). Ale to není úplně ono.

Offline

#15 29. 8. 2014 08:47:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,579

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Tedy zírám 19 dotazů do jednoho vzorce je opravdu brutální. Nicméně úsporu lze řešit. Ten nápad jste dostal právě proto, že adresy jsou na stejném řádku.
A). - pro vyjádření stejného řádku postačuje ROW() - bez uvádění adresy do závorky. Podmínkou je, že se jedná o stejný řádek a ne o posunutý. Pokud je tam i posun (jediný), tak lze připočíst, nebo odpočítat příslušný posun.
     Address bez řádku nedává smysl, a proto chybu. Ovšem Vy nutně adresu buňky nepotřebujete. Vám postačí sloupec.
B). Místo vzorce ADDRESS(ROW(AF4);COLUMN(AF4);4) postačuje COLUMN(AF4), který vrátí číslo sloupce.
Takže základem je pak dotaz =IF(AF4=W4+N4;COLUMN(AF4);"")
     Pak samozřejmě z výsledku můžete adresu setrojit například tak, že vyhodnocení sloupce bude v nějaké buňce (plácnu) AMI4 a v AMJ4 Bude ADDRESS(ROW();COLUMN(AMI4);4).


     problém dvou a více shodných hodnot je další docela rozhodující záležitostí. Vy to máte rozděleno do 19-ti vyhodnocovaných úseků :
AF4    COLUMN(AF4)    =    32    rozdíl řádků
AK4    COLUMN(AK4)    =    37    5
AP4    COLUMN(AP4)    =    42    5
AU4    COLUMN(AU4)    =    47    5
AZ4    COLUMN(AZ4)    =    52    5
BC4    COLUMN(BC4)    =    55    3
BE4    COLUMN(BE4)    =    57    2
BI4    COLUMN(BI4)    =    61    4
BS4    COLUMN(BS4)    =    71    10
BX4    COLUMN(BX4)    =    76    5
CC4    COLUMN(CC4)    =    81    5
CH4    COLUMN(CH4)    =    86    5
CM4    COLUMN(CM4)    =    91    5
CR4    COLUMN(CR4)    =    96    5
CW4    COLUMN(CW4)    =    101    5
DB4    COLUMN(DB4)    =    106    5
DG4    COLUMN(DG4)    =    111    5
DL4    COLUMN(DL4)    =    116    5
DQ4    COLUMN(DQ4)    =    121    5
     Zřejmě byste měl udělat lokální vyhodnocení všech 19-ti parametrů nejlépe hned vedle sebe na stejný řádek a tam pomocí COUNTIF nebo jinak zjistit zda nemáte dvě - nebo více shodných hodnot (minima). Zadat případně další selekci pokud je těch hodnot více a pak teprve vyjádřit tu adresu buňky, respektive snad přímo zdroje odkud načítáte.
     Prostě a jednoduše : úsporu můžete na vzorci získat, ale koncepce je nevhodná. U vzorců se jedná o bajtovou náročnost, respektive počet znaků. Takže například výraz 1000000 = 7 znaků, ale ekvivalent 10^6 = 4 znaky. Tudy ale podle mne cesta nevede.
     Lepší je si ten úkol představit jako stromovou strukturu, respektive prastarou metodiku vládnutí - '1 nad desti + 1 nad stem' - tedy nad 100 lidmi 10+1 důstojníků. Systém 1 nad stem je nefunkční hned z několika důvodů. Tady je to podobné.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 29. 8. 2014 09:48:03

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 78

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

Děkuji.
Odpovědi jsem dostal, teď už to tam jen nakopat.

Offline

#17 29. 8. 2014 12:45:11

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 771

Re: Adresa buňky ze seznamu argumentů- Vyřešeno

ROW vůbec nepotřebuješ. Dej tam prostě číslo, třeba 1:

ADDRESS(1;COLUMN(AZ4);4)

Pokud 1 na konci vadí, tak ji prostě odmaž nebo zaměň (substitute("A1";"1";)).

Jinak, jak už bylo zmíněno, lépe by bylo trochu upravit strukturu (např. pravidelné rozestupy - dá se použít maticový vzorec, nebo možná lépe pomocný a třeba skrytý řádek/řádky)


Tohle budeš hodně špatně udržovat.

Offline

Zápatí