Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 4. 2014 12:00:03

pavel_hlad
Člen
Registrace: 22. 3. 2012
Příspěvků: 37

fonty v LO

Prosím o radu v následující věci: Na jednom z domácích počítačů máme OS WXP. Pod dojmem končící podpory tohoto OS jsem vedle XP nainstaloval i Ubuntu. Mám ale problém s fonty - když vytvořím textový dokument v LO v prostředí WXP a soubor uložím a poté jej otevřu v LO v prostředí Ubuntu, tak se mi soubor změní v tom smyslu, že je požit jiný typ fontu, než byl původně použit. Mám proto následující dva dotazy:
1. Lze s jedním souborem vůbec pracovat v LO chvíli v prostředí WXP a třeba další den v LO v prostředí Ubuntu?
2. Existuje nějaká cesta, jak sjednotit používání fontů v LO v obou operačních systémech stejně?

Mnohokrát děkuji za případné poskytnutí rady

Pavel Hlad

Offline

#2 6. 4. 2014 12:55:56

jelinek
Moderátor
Registrace: 2. 9. 2013
Příspěvků: 25

Re: fonty v LO

S fonty je ta potíž, že jsou obecně vázány na počítač, kde se s nimi pracuje. Přenášení fontů mezi počítači je problém nejen technický (který je ale v zásadě řešitelný), nýbrž především právní, protože v řadě případů licence k fontům jejich přenos výrazně omezuje. Většinou lze proprietární fonty pouze vkládat do konkrétního dokumentu tak, že je nelze použít vně tohoto dokumentu (takto se to dělá například u souborů PDF).

Možnosti, jak používat všude stejné fonty, jsou v zásadě dvě:

1) Používat svobodné fonty (např. Liberation, Deja Vu; fonty Liberation jsou v LO 4.2 nastaveny jako výchozí) a instalovat je všude, kde se s dokumenty pracuje, pokud tam již nejsou. Nevýhoda: když dokument otevře někdo, kdo tam ty fonty mít nebude, zobrazí se mu nějaké jiné. Svobodné fonty lze volně šířit, ale uživatel nemusí mít (administrátorská) práva k jejich instalaci.

2) Používat fonty, které "má každý" (Times New Roman, Arial). Tady zase ale nastává potíž v Linuxu, protože i když existují balíčky, které stahují od Microsoftu a instalují tyto proprietární fonty (např. ttf-mscorefonts-installer v Debianu a Ubuntu), u některých distribucí se musí instalovat ručně a hlavně někteří uživatelé nemusejí mít fonty nainstalované.

Neexistuje tedy jedno univerzální řešení. Pro komunikaci s většinou světa je asi lepší řešení č. 2, i když je to řešení filosoficky horší.

Offline

#3 6. 4. 2014 16:27:49

pavel_hlad
Člen
Registrace: 22. 3. 2012
Příspěvků: 37

Re: fonty v LO

Mnohokrát děkuji za odpověď.
Pavel Hlad

Offline

Zápatí