Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 3. 2014 06:41:26

csert
Člen
Registrace: 27. 2. 2014
Příspěvků: 28

funkce IF/Else VYŘEŠENO

dobrý den, potřeboval bych poradit s funkcí IF. Nevím jak do stejné buňky kde je argument ( číslo )
napsat IF a pokud je nepravda tak změnit argument( číslo ) na červeno. Pokud pravda tak nic.
děkuji

Editoval csert (29. 5. 2014 06:02:08)

Offline

#2 6. 3. 2014 07:09:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,956

Re: funkce IF/Else VYŘEŠENO

Tohle co popisujete je podmíněné formátování. Zavoláte "Formát" > "Podmíněné formátování" > další dialog je různý pro AOO a LO, ale je to jedno - vlastní zadávání je v podstatě stejné. Vyberete si možnost buď pro obsah vlastní buňky - hodnota buňky buď =, nebo <, nebo >, nebo <=, nebo >=, nebo <>, a nebo zadáte vzorec. Ten už může odkazovat na cokoliv. Důležité je nadefinovat a přiřadit podmínce svůj styl. Hodně lidí to sice udělá, ale svůj styl si nepojmenuje (on tam sice je ale jako "nový styl číslo") a pak neví proč ten styl vyskakuje a nejspíš to udělá znovu a stejně špatně. Při vytváření nového stylu ho hned pojmenujte tak, abyste věděl o co kráčí.
     Všechny styly je možné prohlížet a upravovat (mazat ap) zavoláním nabídky "Formát" > "Styly a formátování" - po zavolání uvidíte dialog kde je vhodné si styl předem a v pohodě připravit. Když ho máte hotový nejprve zavoléte "podmíněný formát" a k němu vyberete z nabídky již předem připravený s tím Vaším jménem.
     Dá se to udělat sice hned při zadávání podmínky, ale až si to vyzkoušíte, uvidíte, že budete zmatený. Takže doporučuji si nejprve prohlédnout co máte ve stylistovi za styly, a pak vytvořit "z voleje" svou podmínku i se stylem. Měl byste vidět co mezi styly přibylo a to otevřít, přejmenovat a upravit. Pak Vám teprve bude jasné jak na to.

Editoval neutr (6. 3. 2014 07:12:07)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 6. 3. 2014 07:50:53

csert
Člen
Registrace: 27. 2. 2014
Příspěvků: 28

Re: funkce IF/Else VYŘEŠENO

Neutr  moc díky. Skvělá odpověď i rady. Styly mám pojmenovaný a je to " vlastně " jednoduchý.

Offline

#4 6. 3. 2014 08:48:50

csert
Člen
Registrace: 27. 2. 2014
Příspěvků: 28

Re: funkce IF/Else VYŘEŠENO

Zase problém. Vytvořené styly jsou vidět pouze v otevřeném  dokumentu ( kde je styl vytvořen ), nebo jsou použitelné pro každý list, sešit, dokument.......? Všude vidím pouze výchozí, nadpis...., ale né ty moje.
A za druhé. Dá se nějak zamknout použitý styl v buňce proti smazání. Potřeboval bych zamknout všechny atributy  v buňce pouze ponechat dopisování čísla.
dík

Offline

#5 6. 3. 2014 11:20:54

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,956

Re: funkce IF/Else VYŘEŠENO

Styl se dá nastavit jen pro jediný sešit - ale platit by měl ve všech listech toho sešitu. To však nic neznamená - podmíněný formát se dá vykopírovat. Nastavíte ho někde a do jiné sešitu ho nakopírujete. Udělejte si zkusmo podmínku : - buňka = 1 = žlutý podklad. Do té buňky dejte jedničku aby se ukázalo formátování. Zkopírujte, otevřete nový sešit a tu buňku vložte (Ctrl+V) - uvidíte sám, že to funguje. Pak se podívejte v tom novém sešitě na ten podmíněný formát - prostě je tam vše.


    Mám takový dojem, že jsem někde viděl makro, které podmíněný formát nastavuje. To jest makro se spustí v každém sešitě - a může to být uděláno i automaticky při otevření nového sešitu. Takové makro podle mne tehdy nebylo potřeba, protože podmíněný formát překopírujete jako cokoliv jiného. Tak jsem si ho nepoznamenal. Pak jsem zjistil k čemu by se mi hodilo a bylo pozdě. Mám makra na běžné zformátování včetně rámečků a podobné věci, ale to není úplně totéž.


     To zamčení buňky se dělá běžně "Formát" > "Formát buňky" > karta "ochrana buňky". K tomu je potřeba to uzamknout proti úpravám - nabídka "Nástroje" > "Zamknout" - buď dokument, nebo list. Stačí list - je to jen proti úpravám - pak s těmi buňkami nikdo nic neudělá. Může to být s heslem, nebo i bez hesla a jiné...

Editoval neutr (6. 3. 2014 11:23:31)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 6. 3. 2014 12:55:30

csert
Člen
Registrace: 27. 2. 2014
Příspěvků: 28

Re: funkce IF/Else VYŘEŠENO

Zamknout buňku není problém, ale to tam pak nepůjde nic dopsat. Myslel jsem zamknout pouze formát,vzorec.....tzn. vše z roletky " smazat obsah " okrem čísla. Číslo potřebuji dopsat a jedině číslo smazat. Jinak je zbytek atributu buňky chráněn proti přepsání a smazání.

Offline

#7 6. 3. 2014 17:38:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,956

Re: funkce IF/Else VYŘEŠENO

Teď si to asi neumím představit správně, ale co to udělat jako "neviditelný vzorec" na jiném listu, který je zamčený, nebo není také vůbec vidět ap. To číslo na listu nezamčeném a podmínka formátu na zamčený list?
    Například číslo v buňce A1 bude mít podmíněný formát se vzorcem IF(List2.A1=true;1;0). Ono asi postačí If List2.A1(true), Nebo jen List2.A1*1 - pro formáty platí malinko jiná syntaxe vzorců, nežli přímo pro buňky. Může se to lišit pro AOO a LO. Ale určitě si najdete vhodný vzorec odkazu.
    Ve vlastní buňce zamčeného listu2 A1 - může být jednoduchý vzorec =IF(List1.A1<10;1;0) nebo něco co potřebujete vyhodnotit. Na listu 1 nic vidět nebude. Dokonce můžete upravit nabídku menu - Formát a nedat možnost prohlédnout a editovat podmíněné formátování - prostě tam ta možnost nebude. V LO byste měl odstranit z nabídky také vše co se formátů týká - například podmínku, která je samostatně aj.
    To uděláte "Nástroje" > "Přízpůsobit" > vyskoří dialog a na kartě "Nabídky" zvolíte nejprve > "Formát" a dole v okně vyberete "Podmíněný formát". V pravé straně je tlačítko "Změnit" kde je možnost tuto položku odstranit. Stejně tak můžete smazat různé jiné věci - jde odstranit hnedle vše mimo "Souboru" a pár jeho položek + tuším ještě něco. Pozor !!! Musíte nejdříve úplně ve spodním okně vybrat jen ten určitý sešit (aktuálně otevřený), protože implicitně je nastaven každý sešit Calcu. Všechny sešity by byly bez této možnosti :-(

Editoval neutr (6. 3. 2014 17:41:53)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí