Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 12. 2013 11:45:53

romano
Člen
Registrace: 22. 12. 2013
Příspěvků: 4

Calc se otvírá ve Writeru

Dobrý den,
chci otevřít soubor ods v calc, soubor je však někdy otevírán writerem a nutí mě importovat text + vybrat znakovou sadu ...., dám OK  text však není česky, ale je v čínštíně nebo japonštině a samozřejmě to nejsou tabulky s čdaty.
Ve vlastnostech souboru mám primárně nastaveno, aby otevíral v calc, zkoušel jsem změnit název; otevřít calc + pak v něm otevřít soubor; změnit příponu - stále stejný výsledek.

Také se stalo, že po otevření OO se objevilo okno s hláškou o obnově souboru = to pak se soubor pustí v calc (sic to docela dlouho trvá) ale výsledek je několik buněk opět s "rozsypaným čajem" a chci-li takzo s tímto souborem něco udělat (uložit jako....) tak calc píše, že "neodpovídá"
dík za rady

Offline

#2 22. 12. 2013 12:17:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Nejdřív by to chtělo upřesnit - o jaký typ balíku jde a verzi. Pokud nemáte někakou stabilní nejnovější, tak to může být už dávno vyřešeno. Stejně bych doporučil pokud nemáte nejnovější, tak si ji nainstalovat. Pokud to nepomůže - vyzkoušet druhou variantu (AOO - LO nebo opačně).
     Další věc: - To otevírání co v čem se otevírá je v nastavení "Volby" - "načítání/ukládání" - "Obecné". Totéž platí o nastavené znakové sadě Volby" - "Jazyková nastavení" - "Jazyky".


     Problém může být ještě jiného typu. Takže nejprve udělejte toto a pak uvidíme. Možná jste použil nějaký převáděný dokument z VBA nebo tak něco a došlo k rozhození nastavení. Mohla by pomoci přeinstalace, ale musel byste také vymazat nastavení v systémové složce Windows, pokud jste na windows.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 24. 12. 2013 11:31:22

romano
Člen
Registrace: 22. 12. 2013
Příspěvků: 4

Re: Calc se otvírá ve Writeru

před otevíráním problemoveho souboru jsem měl zajisté nižší verzi (asi 3.4 ??) než 4.01 (je divné, že u souboru - v záložce "Vlastnosti" - "Předchozí veze" = není žádná verze). Probl. soubor jsem otevíral tak 1 x týdně pravidelně. Jiné soubory ods, uložené (ve starší verzi) tento problem nemají.
To stáhnout si akt.verzi jsem udělal před zasláním prvotního dotazu (i nyní mám ver. 4.01). LO jsem také již dříve zkoušel, bohužel výsledek obou je stejný - převod do writeru "import textu" ze "souboru ods",
v okně u náhledu je "čínština" + před importem je je nabídka a zde přednastaveno: "Znaková sada Unicode" "Jazyk Česky".
Po Vašem příspěvku jsem vzal i jiný NTB, provedl aktualizaci OO + LO, výsledek je stejný.
mám Windows 7 Home Premium. serv.pack 1

"Volby" - "načítání/ukládání" - "Obecné" + "Volby" - "Jazyková nastavení" - "Jazyky" = primárně samozř. je nastaveno z akt. veze 4.01, v nižší verzi (před psaním dotazu z 22.12. - bylo totožné, to jsem se díval).

Nejsem si vůbec vědom, že bych nestandartně tento soubor ukládál.

díky

Offline

#4 24. 12. 2013 12:06:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Nebyl náhodou ukládán pod heslem? To co popisujete jsem na vlastní kůži nezažil. Můžete poslat screen kousku obrazovky s hláškami a hlavně těmi znaky?
    Testoval jste filtr UTF 8? Oni jak AOO, tak LO ukládají někdy podivně. Korektně ukládají jen znaky podle ASCii 7 bitů jako opravdové ASC. Zbytek je v Unickode. To znamená, že angličtina vystačí jen se 7-mi bity, ale ti ostatní tam mají unicode směs a není zřejmé, jak stabilní to je. V nápovědě se uvádí, že "někdy" pracují s Unicode, a "jindy"? snad s ASCii 8 bit.
    Neměl jste zapnutou podporu pro asijské fonty písem? Nepoužíval jste někdy například nástroje ke komprimaci, nebo k archivaci, které vytvářely skryté kopie, nebo foldry a disky?



    Pokusy s cizími fonty vůbec nedoporučuju a nejen proto, že jich je docela hodně. Ten font se tam může dostat omylem tak, že si uložíte například webovku z Japanu. Oni mívají 2 jazykové verze v jednom bloku kódu. No a Vy si pak i s Angličtinou stáhnete nějaký orientálná jazyk. OpenOffice přiřadí k celému dokumentu font který je detekován a tak celý soubor může být podle toho zkonvertován autodetekcí. Samozřejmě, že jste o tam možná ani nemusel vědět. Mohlo to být v čemkoliv, co jste otevřel.


       Odzkouěejte vymazat nastavení pro AOO. - Najděte Document and setings na "C". Tam najděte svůj profil, otevřete a měl byste se proklikat až k foldru AOO kde je složka 4 - je tam asi jediná, ale můžete mít ještě složku s verzí 3. Spíš nežli labotovat, nemilosrdně smazat. (AOO při tom musí být vypnuté to dá rozum). Hned po smazání je lepší restartzovat počítač a spustit znovu instalaci - ale s volbou opravit. Pak můžme jít dál. Já bohu žel nemám W7, tak si to musíte dohledat v tom svém profilu sám. Problém je v tom, že tady se nastavení archivuje i po odinstalování, a následně to načte nová verze. Pokud tohle neuděláte, nastavení se může držet i přes všechny nové instalace a reinstalace.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 25. 12. 2013 09:31:38

romano
Člen
Registrace: 22. 12. 2013
Příspěvků: 4

Re: Calc se otvírá ve Writeru

odpovědi k Vašemu příspěvku z 24.12.13 z 12:06 hod:
- heslo nepoužíváno
- kam mám poslat screen s hláškami a znaky?
- testoval jsem všechny (uf to bylo !) filtry - u některých se otevřely "nesmysly" , u některých hláška,
  že OO neodpovídá  a pozdější reakce, že přestal pracovat
- nejsem si vědom zapnutí podpory pro asijské fonty. Komprimace, archivace ... to jsem nepoužíval.
   V rodině hrajeme aktivně badminton a badminton se hraje ponejvíce v asijských zemích.....
   tam čerpáme videa ....., tak jestli jsem zde něco nepochytil
- měl jsem pouze složku č. 4 - vymazána, OO byly vypnuté, restart, instalace - volba opravit,
   výsledek je stále stejný
Soubor se snažím zachánit =  mám zde jednoduše v několika tabulkách bez maker ... vedeny nějaké "příjmy a výdaje" (cca 10 let), zálohu nějakou mám, ale něco mi mezi tím chybí =  což už nejsem schopen dát  zpětně dohromady.

Ještě jedna věc, které jsem si všimnul až dnes. Pustím OO, pomocí kláves CTRL + O hledám problemový soubor k otevření,když na něj narazím (je na ploše) tam v "náhledu",vidím zmenšeninu právě v tom formátu v jakém jsem měl tabulky, když se souborem nebyl problém. Po zvětšení (zvolím "Dlaždice") lze vidět a číst česky psaný obsah v tabulce.

Offline

#6 25. 12. 2013 10:24:55

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Tohle bude nějaký špek asi z OS. Jestli to jde prohlížet a ikona je vidět tak jak vypadala, pak by mělo pomoci otevřít klasicky cestu - "plocha". Ta zkratka vede možná na bůh ví co.
     Zkoušel jste vysvítit tu ikonu na ploše a pravým tlačítkem zvolit program ve které se má otevřít (to by byla špatná asociace souborů, ale nejspíš jen jednorázová)?
     Nevšiml jste si náhodou jestli před tím na té ploše byla ta ikona správně? Ono stačí aby měla blbou koncovku. Měla by mít koncovku ".ods" - pokud se otevírá jako ".odt" tak se to stalo tím, že byl soubor asociován nějakým programem, který si "přivlastňuje" vše v ".ODF" a a přepíše to na své vnitřní koncovky (.odt).

PS:
   Tedy ono není ani samo sebou to, že se otevře soubor v browseru. Mrkněte na tohle. Já k prohlížení souborů používám Firefox s rozšířením, ale je otázkou jestli to není nějak automatické třeba na Exploreru kde bych se nedivil sabotáži. Browser OS pro prohlížení souborů je s Explorerem prakticky shodný (ale nevím jak u těch W7). Ono by se to stalo po automatické aktualizaci Exploreru. Možná jde nějak podpora "ODF" v OS vypnout a "snad tam OS vrátí původní nastavení".
   Pro všechny případy si schovejte ten soubor jako archiv zip, nebo co máte za komprimační nástroj (RAR ap). K tomu si udělejte výpis jak OS, tak jeho verze a verzi Exploreru. Pak se pokuste na OS. nebo na Exploreru najít a zrušit podporu "ODF". Zápis si schovejte spolu se souborem tak, aby to šlo někdy opravit, nebo použít jako argument - až se přijde na skutečou příčinu.

Editoval neutr (25. 12. 2013 10:45:40)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 25. 12. 2013 18:54:36

poky
Člen
Registrace: 23. 9. 2005
Příspěvků: 69

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Zkusil bych:

1. Odinstalovat vše - AOO (LO).
2. Vymazat nastavení pro AOO (LO).
3. Restartovat PC.
4. Stáhnout současnou verzi LibreOffice, v současné době je to 4.1.4.
5. Nainstalovat.


Stálo by za to popřemýšlet, co jste instaloval za programy, než začlo docházet k této chybě.
Zkontrolovat systém antivirem.
Je možné dát někam problematický soubor, abychom mohli vyzkoušet jeho otevření?
Nefunguje otevření souboru z programu Calc nebo ze souborového manažeru?
Nejde otevřít žádný soubor .ods nebo jen některé?

Offline

#8 26. 12. 2013 18:39:15

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 79

Re: Calc se otvírá ve Writeru

http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=1272
a můžu říct, že to vyřešila až reinstalace systému. Třeba Vám bude fungovat něco jiného...

Offline

#9 29. 12. 2013 04:28:43

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Ještě bych vyzkoušel portable verzi, která se neasociuje s operačním systémem. Takže www.portableapps.com a najít si tam OO neno LO, měly by tam být obě.

Pak nezbývá.. asi nic jiného, než se šťourat v registrech (potěš vás pán bůh) anebo reinstalace operáku.

(Holt kdo má Linux, ten je vysmátej jak lečo...)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 30. 12. 2013 13:18:15

kosticka76
Člen
Registrace: 30. 12. 2013
Příspěvků: 2

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Dobrý den,

prosím také o radu, na ploše mám uloženo několik souborů .ods, všechny mi jdou normálně otevřít, jen jeden při otevírání nabízí "import textu" a při výběru jakékoliv možnosti se soubor otevře, ale jen naprosto prázdný, přičemž při najetí myši na ikonu na ploše má nějakých 396kB. Nejsem si vědoma, že bych soubor při minulé práci nějak jinak uložila nebo s ním cokoliv provedla. Je nějaký způsob, jak se dostat k datům v souboru? Předem děkuji za radu.
Lenka

Offline

#11 30. 12. 2013 14:16:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Kosticko to může být problém, který může znamenat konec souboru. Už jsme nedavno něco podobného řešili. Podívej se sem Prázdný dokument.
Vyzkoušej přepsat koncovku nejlépe v TotalCommanderu na .zip, a otevři to nějakým archivačním programem jako folder (složku). Nejlépe PsPadem se podívej jestli tam jdou přečist soubory. Nemusíš tomu rozumět, ale mělo by tam něco být alespoň v hexcadecimální podobě. Jinak to sem pošli ke stažení.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 30. 12. 2013 19:32:58

kosticka76
Člen
Registrace: 30. 12. 2013
Příspěvků: 2

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Hmm, tak koncovku v TotalCommanderu jsem přepsala, ale přes PsPad se mi zobrazí v okýnkách samý nuly sad (moc nerozumím tomu, jestli ty nuly jsou ta hexcadecimální podoba, takový kamarád s pc nejsem sad. I když mě napadá, když jsem ten soubor měla otevřený a pracovala s ním, průběžně mi to automaticky cca co 10 minut ukládalo, jen vůbec netuším kam? Je nějaká šance, že v tom předchozím uložení to půjde otevřít?

Offline

#13 30. 12. 2013 21:05:14

romano
Člen
Registrace: 22. 12. 2013
Příspěvků: 4

Re: Calc se otvírá ve Writeru

pro Petr Valach - portableaps = to nevyřešil
pro luka7 - zatím do toho nejdu
pro poky - postup vyzkoušen (v podstatě jako radil neutr), antivir nic nenašel, otevírání ze soub.manažeru nebo jiné možnosti otevírání = stejný výsledek. Je problem jenom s ímto jedním souborem.
pro neutr příspěvek z 25.12. = používám Firefox, soubor má stále koncovku .ods
                          zde je odkaz na screen obrazovky, kdy mě to tlačí z calc do writeru + náhled
                          http://ulozto.cz/xyLsvdPD/bez-nazvu-1-odt

Na Závěr: zatím díky za nápady a pomoc, když se rozhodnu dám někam soubor k vrtání,jestli se Vám někomu něco podaří.

Offline

#14 31. 12. 2013 00:30:05

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Calc se otvírá ve Writeru

Ten soubor, se kterým máš problém, není ve formátu ods (ani v jiném formátu OO).

Je možné, že kdysi ten soubor byl OK, ale teď jednoznačně není.

Oprava - soubor smazat, hledat zálohu.

Offline

Zápatí