Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 10. 2013 07:25:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Ve svém posledním příspěvku Odkaz na externí data na tomto tématu jsem uvedl chybu LO, která byla odstraněna. Uvedl jsem další nedostatek, který jsem považoval za kosmetický. Jedná se o znakovou sadu, která vyskočí z odkazu. Nyní si to už nemyslím.


Našel jsem další chybu LO 4.1.2.3, která odpovídá tomu, že chybně přidělená sada znaků vytváří další nedostatky. Hledal jsem na BugZille a nic. Samozřejmě znaková sada se týká zřejmě jen českých verzí.

Tou další chybou je vada při hledání z okna Basic. Zadám například hledání hesla "MAX", nebo "hiden". To abych našel všechny verze maker, kde je toto slovo použito (mám jich požehnaně). No a například místo "SUM" mi to najde některá slova se třemi znaky - například For.

Jak už jsem psal na BugZille nic. Je také asi pravdou, že tuhle funkci v Basic knihovnách používá jen málo lidí. Stejně tak "odkazy na externí data". Zkoušel jsem přepnout znakové sady v nastavení LO, ale bez úspěchu. V AOO tato chyba není. Domnívám se, že by se to mohlo dotýkat "překladu". Ale detekce znakové sady podle systému je s největší pravděpodobností automatická.

Má někdo zkušenost jak to odstranit? Nebo je to zralé nahlásit na BugZillu?

Editoval neutr (20. 10. 2013 16:23:44)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#2 20. 10. 2013 10:02:32

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 150

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Můžete upřesnit, kde se zmíněné hledání nachází?

Offline

#3 20. 10. 2013 11:50:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Když otevřete makra - nejlépe Standard, ale musíte tam něco mít. Normálně je tato složka prázdná. Chybu by měla vyhodit i každá knihovna pro LO, ale zde jsem to nenašel. Nejsem u stroje kde jsem to zjistil - mám tam poznámky. To budu asi v úterý ráno a pak upřesním.



Jinak zkopírujte například adresu této stránky (http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=3534) vložte do zdroje externích dat v Calcu, odentrujte a až se objeví upřesnění (HTML_All, nebo HTML_table) vyberte a oklikněte OK. Vyskočí zkomolená sada znaků, která je možnou příčinou.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 20. 10. 2013 15:44:10

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 150

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Vyhledávání v makrech mi zdá se funguje, asi by bylo nejlepší vložit příklad, kde by se chyba projevovala…
K externím datům: není to spíš chyba zdejšího fóra, že nemá v HTML nastavený charset? Když vložíte odkaz na hlavní web (např. http://www.openoffice.cz/novinky/certif … ibreoffice ), kde je nastaveno UTF-8, znaky se zobrazí správně.

Offline

#5 20. 10. 2013 16:16:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Ano to máte asi pravdu. Tahle stránka se zobrazí korektně. Zjistil jsem to na na jiných stránkách. Při tom totéž v AOO chodilo správně.
Rozdíl je opravdu v kódování stránky.
Stránky fóra obsahují:
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr">
Stránky "novinky" obsahují:
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="cs" lang="cs">

Editoval neutr (20. 10. 2013 16:22:05)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 20. 10. 2013 16:36:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Nedalo mi to a otestoval jsem AOO 3.4.1. Doma mám AOO 4...a chodily oba stejně, takže věřím, že tomu tak je.



Nastavil jsem Externí data jak na stránky "fóra", tak na stránky "novinky" a AOO oba případy ukazuje správně. Takže něco s LO v pořádku asi nebude. Podle mne by Lo měl tohle zvládat stejně jako AOO.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 20. 10. 2013 18:34:39

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 150

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Myslel jsem meta tag charset, první řádek je z fóra, druhý, správný ze článků:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=<pun_char_encoding>" />
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Ale souhlasím s tím, že by se kódování mohlo rozpoznat samo.

Offline

#8 22. 10. 2013 10:29:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Tak jsem doma u svého stroje a zjišťuji, že chyba v hledání se tady projevuje ve všech makrech - tedy i v Libre Office, nejen ve Standard. Před tím jsem zjistil, že na jiném stroji - taktéž XP a LO 4.1.2.3 popisovaná chyba není. Ale nemám tam prakticky žádná makra - nemůžu tam nic ukládat. Tady u mne se to objevuje, a nevím jestli to není nějaký murx na stroji. Přes to posílám 3 obrázky jak to vypadá. Tedy je to fakt mrzuté, ale vyzkouším přeinstalovat LO.
1. příklad
Chyba poprvé
2.příklad
chyba podruhé
3.příklad
chyba potřetí

Editoval neutr (22. 10. 2013 10:35:42)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí