Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 10. 2013 07:25:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,126

Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Ve svém posledním příspěvku Odkaz na externí data na tomto tématu jsem uvedl chybu LO, která byla odstraněna. Uvedl jsem další nedostatek, který jsem považoval za kosmetický. Jedná se o znakovou sadu, která vyskočí z odkazu. Nyní si to už nemyslím.


Našel jsem další chybu LO 4.1.2.3, která odpovídá tomu, že chybně přidělená sada znaků vytváří další nedostatky. Hledal jsem na BugZille a nic. Samozřejmě znaková sada se týká zřejmě jen českých verzí.

Tou další chybou je vada při hledání z okna Basic. Zadám například hledání hesla "MAX", nebo "hiden". To abych našel všechny verze maker, kde je toto slovo použito (mám jich požehnaně). No a například místo "SUM" mi to najde některá slova se třemi znaky - například For.

Jak už jsem psal na BugZille nic. Je také asi pravdou, že tuhle funkci v Basic knihovnách používá jen málo lidí. Stejně tak "odkazy na externí data". Zkoušel jsem přepnout znakové sady v nastavení LO, ale bez úspěchu. V AOO tato chyba není. Domnívám se, že by se to mohlo dotýkat "překladu". Ale detekce znakové sady podle systému je s největší pravděpodobností automatická.

Má někdo zkušenost jak to odstranit? Nebo je to zralé nahlásit na BugZillu?

Editoval neutr (20. 10. 2013 16:23:44)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#2 20. 10. 2013 10:02:32

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 152

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Můžete upřesnit, kde se zmíněné hledání nachází?

Offline

#3 20. 10. 2013 11:50:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,126

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Když otevřete makra - nejlépe Standard, ale musíte tam něco mít. Normálně je tato složka prázdná. Chybu by měla vyhodit i každá knihovna pro LO, ale zde jsem to nenašel. Nejsem u stroje kde jsem to zjistil - mám tam poznámky. To budu asi v úterý ráno a pak upřesním.



Jinak zkopírujte například adresu této stránky (http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=3534) vložte do zdroje externích dat v Calcu, odentrujte a až se objeví upřesnění (HTML_All, nebo HTML_table) vyberte a oklikněte OK. Vyskočí zkomolená sada znaků, která je možnou příčinou.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 20. 10. 2013 15:44:10

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 152

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Vyhledávání v makrech mi zdá se funguje, asi by bylo nejlepší vložit příklad, kde by se chyba projevovala…
K externím datům: není to spíš chyba zdejšího fóra, že nemá v HTML nastavený charset? Když vložíte odkaz na hlavní web (např. http://www.openoffice.cz/novinky/certif … ibreoffice ), kde je nastaveno UTF-8, znaky se zobrazí správně.

Offline

#5 20. 10. 2013 16:16:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,126

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Ano to máte asi pravdu. Tahle stránka se zobrazí korektně. Zjistil jsem to na na jiných stránkách. Při tom totéž v AOO chodilo správně.
Rozdíl je opravdu v kódování stránky.
Stránky fóra obsahují:
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr">
Stránky "novinky" obsahují:
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="cs" lang="cs">

Editoval neutr (20. 10. 2013 16:22:05)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 20. 10. 2013 16:36:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,126

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Nedalo mi to a otestoval jsem AOO 3.4.1. Doma mám AOO 4...a chodily oba stejně, takže věřím, že tomu tak je.



Nastavil jsem Externí data jak na stránky "fóra", tak na stránky "novinky" a AOO oba případy ukazuje správně. Takže něco s LO v pořádku asi nebude. Podle mne by Lo měl tohle zvládat stejně jako AOO.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 20. 10. 2013 18:34:39

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 152

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Myslel jsem meta tag charset, první řádek je z fóra, druhý, správný ze článků:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=<pun_char_encoding>" />
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Ale souhlasím s tím, že by se kódování mohlo rozpoznat samo.

Offline

#8 22. 10. 2013 10:29:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,126

Re: Problém s češtinou? - VYŘEŠENO

Tak jsem doma u svého stroje a zjišťuji, že chyba v hledání se tady projevuje ve všech makrech - tedy i v Libre Office, nejen ve Standard. Před tím jsem zjistil, že na jiném stroji - taktéž XP a LO 4.1.2.3 popisovaná chyba není. Ale nemám tam prakticky žádná makra - nemůžu tam nic ukládat. Tady u mne se to objevuje, a nevím jestli to není nějaký murx na stroji. Přes to posílám 3 obrázky jak to vypadá. Tedy je to fakt mrzuté, ale vyzkouším přeinstalovat LO.
1. příklad
Chyba poprvé
2.příklad
chyba podruhé
3.příklad
chyba potřetí

Editoval neutr (22. 10. 2013 10:35:42)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí