Především, transpozice (v Calcu i v matematice) je záměna sloupců za řádky a naopak. Tedy z posledního sloupce se stane poslední řádek. Jenže já chci tabulku (obraz tabulky) opravdu otočit o 90 stupňů. Tedy tak aby po naklonění hlavy doleva se dala ta tabulka normálně číst. Transpozice mi poskytne výsledné řádky (tedy bývalé sloupce) v obráceném pořadí. Doporučuji vyzkoušet.
OK, použil jsem transpozici a ručně jsem zpřeházel výsledné řádky do správného pořadí. Otočil jsem texty uvnitř jednotlivých buněk. Dále bylo nutno změnit rozměry buněk (ano, jde to udělat pro skupinu sloupců najednou), ale tím to nekončilo, protože co bylo v původní tabulce zarovnáno doleva, to je teď zarovnáno doprava, co bylo centrováno, bylo nutno centrovat svisle. Zkrátka -- cesta tudy vede, ale jen pro velmi velmi silné povahy. Na tohle nemám nervy.
Zkoušel jsem tabulku vložit jako obrázek, ale vložit obrázek otočený o 90 stupňů asi nejde (?), musel bych otáčet nějakým grafickým programem. Ta tabulka se bude občas měnit a dělat při každé změně složité manévry nechci.
Nakonec jsem raději od otáčení upustil a tabulku jsem znásilnil, aby se vešla na stojato. Změnil jsem font na nejužší, který jsem našel, zúžil jsem sloupce, jak nejvíc to šlo, kvůli tomu jsem změnil i zalomení některých textů v buňkách. Výsledek jsem schoval jako výchozí pro budoucí změny. A pro aktuální použití jsem tabulku zvýraznil a uložil do clipboardu (Ctrl-C) a ve Writeru jsem to vložil (obyčejným Ctrl-V), pak jsem to označil, uchopil myší za ty zelené puntíky v rozích a zmenšil tak, aby se to vešlo do těla stránky. Výsledek není ideální, písmo je deformované, ale použitelné to je.
Problém (vložit tabulku otočenou o 90 stupňů) tím ovšem nepokládám za vyřešený ani náhodou. Naopak, vidím v tom námět na další rozvoj {Libre|Open}Office.