Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 6. 2013 08:51:58

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

vložit datum a čas - VYŘEŠENO

V excelu fungovaly klávesové zkratky pro vkládání data a času. Nemohl jsem to v calcu najít a na foru je pouze: http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=1533 .
Nefunguje.
http://wiki.openoffice.cz/wiki/Soubor:Datetime.7z je malý skriptík který po spuštění vkládá datum (ctrl & ;) a čas (ctrl & shift & ;).
Komu nevyhovuje formát, může si jej upravit dle seznamu v ini souboru- první řádek datum, druhý čas.
Komu nevyhovují zkratky, může otočit řádky (zkratky se prohodí).
INI MUSÍ BÝT VE STEJNÉ SLOŽCE JAKO EXE!!!
Skriptíku je jedno, kam data vkládá- funguje kdekoli.
Pokud to nefunguje, asi sem udělal něco špatně.
Viry tam nejsou, protože je neumim.


________________________________
Značím jako VYŘEŠENO
;o)

Editoval sedlacekdan (26. 8. 2013 19:54:28)

Offline

#2 26. 6. 2013 13:25:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,124

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

To máte pravdu. Klávesové zkratky pokud jsou přiřazeny, tak je najdete > Nástoje > Přizpůsobit > Klávesnice. Tam si můžete prohlédnout, co má Calc, nebo OO.org přiřazeno a co ne. Je možné, že to má jinak LO a jinak AO, ale pokud to je přiřazeno tak to tam najdete. Mám AO 341 a nic takového tam není. Dokonce si myslím, že se dají přiřadit jen takové akce, které jsou v MenuItem. Pokud akce nemá v nabídce možnost volby, nedá se ani přiřadit klávesová zkratka.
     Tedy je asi možné obecně odzkoušet úpravu "Nabídky", nebo "Panelu nástrojů" a na takto upravené MenuItem postavit Klávesovou zkratku. - To je tedy můj názor - obecně. Vložit datum a čas v Calcu jde pomocí =NOW() a to je asi stejně náročné jako si pamatovat klávesovou zkratku.


     Pokud tedy mocí mermo potřebujete zadávat aktuální datum a čas, postavte si makro, nebo funkci:
Makro třeba jako hlášku (print = podobně jako MsgBox) bez zápisu, nebo jako zápis (na to je nutné přidat kód).

Sub D
print Date
End Sub 

K hotovému makru pak přiřadíme klávesovou zkratku jaká Vám vyhovuje.


Funkce třeba takhle (ale je to jen relativně kratší než =NOW() ) - zato voláme jen datum

Function d
d = Date
end Function

    Funkci voláme ze sešitu takhle =d(), nebo makrem a k tomu přidáme klávesovou zkratku.
    Místo toho , nebo i k tomu můžete zadat například Now, nebo Time podle libosti.

Editoval neutr (26. 6. 2013 13:33:35)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 26. 6. 2013 16:04:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,124

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

Ano script funguje. Otestoval jsem sice jen v Calcu a .txt, ale věřím, že bude šlapat i jinde. Jenom nevím, jestli si na to vzpomenu až to budu náhodou potřebovat sad


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 26. 6. 2013 17:11:03

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

neutr napsal(a)

Funkci voláme ze sešitu takhle =d(), nebo makrem a k tomu přidáme klávesovou zkratku.

Pokud jde jen o úsporu psaní, můžeme v nástroji automatických oprav definovat třeba
nahradit: .d Za: =today()

pak jen v sešitu napíšete .d a mezera nebo enter a výsledek je stejný a ještě lze ušetřit 2 klepnutí do klávesnice (nahrazovat jen jeden znak se mi zdá nepraktické).

I když zrovna toto není asi dobrý příklad sekvence =t enter udělá totéž, lze pomocí automatických oprav vkládat vzorce nebo jejich části.

Škoda, že běžně nefunguje r1c1 notace, pak by to bylo dost silné.

Editoval lp. (26. 6. 2013 17:20:48)

Offline

#5 7. 8. 2013 12:15:10

MilanB.
Člen
Registrace: 31. 5. 2009
Příspěvků: 15

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

VYŘEŠENO

Já jsem dosud, ke své plné spokojenosti, v Calku používal rozšíření JP_date_time. To mi sice verze 4.0.0 ukazuje jako nainstalované, ale příslušný panýlek se mi nikde nezobrazje. Nepomohlo ani smazání a nová instalace. Nevíte někdo jak jej vydolovat, či zda se něco nezměnilo a rozšíření v nové verzi nelze používat?

Editoval MilanB. (7. 8. 2013 15:18:50)

Offline

#6 7. 8. 2013 12:42:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,124

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

j.pastierik sám psal, že se mu v nové veri AOO 4.. ztratily všechny extensions a vrátil se k 3.4.1. Vydržte až to někdo opraví, nebo udělejte totéž - přeinstalujte zpět 3.4.1


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 7. 8. 2013 15:16:35

MilanB.
Člen
Registrace: 31. 5. 2009
Příspěvků: 15

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

Děkuji (tato informace mi unikla i když jsem se pokusil pročíst nejnovější příspěvky pana Pastierika).
Každopádně se ke starší verzi vrátím, protože se zdá verze 4.0.0 zatím velmi "syrová". Například "Kontrola vstupních dat" v menu Data (výborné pro tvorbu seznamů) se nyní jmenuje "Platnost...", přestože je v nápovědě stále používán výraz Kontrola vstupních dat. Počkám až na nějakou vyší verzi.

Offline

Zápatí