Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 6. 2013 08:51:58

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 79

vložit datum a čas - VYŘEŠENO

V excelu fungovaly klávesové zkratky pro vkládání data a času. Nemohl jsem to v calcu najít a na foru je pouze: http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=1533 .
Nefunguje.
http://wiki.openoffice.cz/wiki/Soubor:Datetime.7z je malý skriptík který po spuštění vkládá datum (ctrl & ;) a čas (ctrl & shift & ;).
Komu nevyhovuje formát, může si jej upravit dle seznamu v ini souboru- první řádek datum, druhý čas.
Komu nevyhovují zkratky, může otočit řádky (zkratky se prohodí).
INI MUSÍ BÝT VE STEJNÉ SLOŽCE JAKO EXE!!!
Skriptíku je jedno, kam data vkládá- funguje kdekoli.
Pokud to nefunguje, asi sem udělal něco špatně.
Viry tam nejsou, protože je neumim.


________________________________
Značím jako VYŘEŠENO
;o)

Editoval sedlacekdan (26. 8. 2013 19:54:28)

Offline

#2 26. 6. 2013 13:25:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

To máte pravdu. Klávesové zkratky pokud jsou přiřazeny, tak je najdete > Nástoje > Přizpůsobit > Klávesnice. Tam si můžete prohlédnout, co má Calc, nebo OO.org přiřazeno a co ne. Je možné, že to má jinak LO a jinak AO, ale pokud to je přiřazeno tak to tam najdete. Mám AO 341 a nic takového tam není. Dokonce si myslím, že se dají přiřadit jen takové akce, které jsou v MenuItem. Pokud akce nemá v nabídce možnost volby, nedá se ani přiřadit klávesová zkratka.
     Tedy je asi možné obecně odzkoušet úpravu "Nabídky", nebo "Panelu nástrojů" a na takto upravené MenuItem postavit Klávesovou zkratku. - To je tedy můj názor - obecně. Vložit datum a čas v Calcu jde pomocí =NOW() a to je asi stejně náročné jako si pamatovat klávesovou zkratku.


     Pokud tedy mocí mermo potřebujete zadávat aktuální datum a čas, postavte si makro, nebo funkci:
Makro třeba jako hlášku (print = podobně jako MsgBox) bez zápisu, nebo jako zápis (na to je nutné přidat kód).

Sub D
print Date
End Sub 

K hotovému makru pak přiřadíme klávesovou zkratku jaká Vám vyhovuje.


Funkce třeba takhle (ale je to jen relativně kratší než =NOW() ) - zato voláme jen datum

Function d
d = Date
end Function

    Funkci voláme ze sešitu takhle =d(), nebo makrem a k tomu přidáme klávesovou zkratku.
    Místo toho , nebo i k tomu můžete zadat například Now, nebo Time podle libosti.

Editoval neutr (26. 6. 2013 13:33:35)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 26. 6. 2013 16:04:28

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

Ano script funguje. Otestoval jsem sice jen v Calcu a .txt, ale věřím, že bude šlapat i jinde. Jenom nevím, jestli si na to vzpomenu až to budu náhodou potřebovat sad


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 26. 6. 2013 17:11:03

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

neutr napsal(a)

Funkci voláme ze sešitu takhle =d(), nebo makrem a k tomu přidáme klávesovou zkratku.

Pokud jde jen o úsporu psaní, můžeme v nástroji automatických oprav definovat třeba
nahradit: .d Za: =today()

pak jen v sešitu napíšete .d a mezera nebo enter a výsledek je stejný a ještě lze ušetřit 2 klepnutí do klávesnice (nahrazovat jen jeden znak se mi zdá nepraktické).

I když zrovna toto není asi dobrý příklad sekvence =t enter udělá totéž, lze pomocí automatických oprav vkládat vzorce nebo jejich části.

Škoda, že běžně nefunguje r1c1 notace, pak by to bylo dost silné.

Editoval lp. (26. 6. 2013 17:20:48)

Offline

#5 7. 8. 2013 12:15:10

MilanB.
Člen
Registrace: 31. 5. 2009
Příspěvků: 10

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

VYŘEŠENO

Já jsem dosud, ke své plné spokojenosti, v Calku používal rozšíření JP_date_time. To mi sice verze 4.0.0 ukazuje jako nainstalované, ale příslušný panýlek se mi nikde nezobrazje. Nepomohlo ani smazání a nová instalace. Nevíte někdo jak jej vydolovat, či zda se něco nezměnilo a rozšíření v nové verzi nelze používat?

Editoval MilanB. (7. 8. 2013 15:18:50)

Offline

#6 7. 8. 2013 12:42:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

j.pastierik sám psal, že se mu v nové veri AOO 4.. ztratily všechny extensions a vrátil se k 3.4.1. Vydržte až to někdo opraví, nebo udělejte totéž - přeinstalujte zpět 3.4.1


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 7. 8. 2013 15:16:35

MilanB.
Člen
Registrace: 31. 5. 2009
Příspěvků: 10

Re: vložit datum a čas - VYŘEŠENO

Děkuji (tato informace mi unikla i když jsem se pokusil pročíst nejnovější příspěvky pana Pastierika).
Každopádně se ke starší verzi vrátím, protože se zdá verze 4.0.0 zatím velmi "syrová". Například "Kontrola vstupních dat" v menu Data (výborné pro tvorbu seznamů) se nyní jmenuje "Platnost...", přestože je v nápovědě stále používán výraz Kontrola vstupních dat. Počkám až na nějakou vyší verzi.

Offline

Zápatí