To je jednoduché. Psát bez kurzívy lze dvěma způsoby.
- buď nastavíte Písmo proměnné pro vzorce bez kurzívy - viz změnit - Písmo proměnné pro vzorce a tam odfajfkovat kurzívu aby nebyla zatržená. Pak budete vše psát normálně. Ve vzorci pak stačí napsat například ital{výraz} (funguje také italic), nebo bold{výraz}, nebo obojí. Opačně to nefunguje. Když dáte jako proměnné písmo kurzívu editor nezná výraz "normal". Teda mělo by to fungovat na záložce Formát > Textový, ale nefunguje (alespoň u mne na AOO 341).
- Druhý způsob jak psát bez kurzivy je mnohem snadnější. Necháme normální nastavení a text který nemá být kurzívou psát v uvozovkách "text...text". Uvozovky jsou normální dvojité a ve výsledném vzorci pochopitelně nic není vidět - jen písmo bez kurzívy.
Podle toho co píšete asi neznáte trik - v okně editoru otevřít kontextovou nabídku pravým tlačítkem. Tam by jste našel asi mnoho z toho co potřebujete. problém je v tom, že výrazy jsou jakési zkratky v angličtině a já si po delší době nepamatuju co je co. Takže si musím jen tak na zkoušku občas něco plácnout do vzorce abych si vzpoměl (teda je mi 60 - už mám nárok).
Také je otázka zda si necháváte "Zobrazit" > "Prvky". Je to takové plovoucí okénko s vizuální zkrácenou nabídkou.
Samozřejmě můžete si udělat šablonu. Ve Writeru si napište nejčastěji používané vzorce a poznámky jak se dá čeho dosáhnout. Když to otevřete stačí kliknout na vzorec a otevře se okno editoru - tam to okopnete a vložíte třeba do Calc, nebo jiného dokumentu.
Lze udělat i makro na výpis vzorce, ale to mi připadá zbytečné a spíš snobsky ubohé. jedině snad když by šlo o mnoho vzorců, které by se vyplňovaly pomocí dialogu, ale běžný vzorec na 1 řádek to určitě nepotřebuje. Tedy šablonu potřebovat můžete.
To kopírování do Impress bude asi souviset s nastavením písma v Impress. Já s tím prakticky nedělám, ale je možné že to souvisí například se znakovou sadou UTF 8 (problém je pak řešitelný pomocí filtru pro XML), nebo spíš jen ve znakové sadě použitého písma, která se musí někde přednastavit. Ta implicitní možná neumí středoevropsky :-)
Editoval neutr (4. 9. 2013 10:58:41)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ