Zdrvím, používám nejnovější Libre office, který je ke stažení na Windows 8.
Prosím někoho zkušeného, zda by mi mohl zodpovědět alespoň některé z těchto otázek:
1) Jak se kopíruje formát odstavce? Štěteček "kopírovat formát" kopíruje jen druh a velikost textu + bold/italic/podtržení ale TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ, což je kopie mezer, odsazení, tabulátorů, řádkování a podobně to nedělá. Já pracuju tak, že si napíšu hromadu textu, načež zformátuju jeden odstavec a na ostatní pak ten formát nakopíruju. V tomhle programu to takhle asi nejde, ne? Takže leda formátovat každej odstavec zvlášť..?
Jde to nějak nastavit, aby kopírování formátu fungovalo stejně jako ve Wordu?
2) Jak se na pravítku posunuje odsazení/tabulátory po nějakých krocích (zkoušel jsem držet ctrl, shift, alt a nic to nedělá)? Když už to nemůžu zkopírovat, chtěl bych si to v každým odstavci nastavit stejně, ale to nejde, protože v jednom kliknu na 0,65 cm, ve druhým na 0,75cm a ve třetím na 0,72 cm. Takže jediná možnost je dvojklik a napsat přímo číslo jak daleko ten tabulátor/odsazení chci?
3) Jak se na pravítku posunuje jenom ta spodní šipka (tj. odsazení 2. a dalších řádků)? Ve Wordu stačilo kliknout dostatečně přesně a místo obou se posunovala jen ta spodní. To jediná možnost je posunout obě a horní pak vrátit na původní místo? :-O
4) Proč si po smazání automatické opravy program nevšimne, že ji asi nechci? (Ve Wordu když napíšu "např." a pokračuju malým písmem, Word ho opraví na velké - pokud má nastaveny automatické opravy velkých písmen na začátku vět. Když to ale smažu a napíšu znovu malé, Word pochopí a znovu neopravuje. Tenhle program opravuje furt.)
5) Jak se vůbec vypnou automatické opravy?
6) Proč stisknutí ctrl+šipky doprava před posledním slovem v odstavci neskočí na konec toho slova, ale skočí až na začátek dalšího slova v následujícím odstavci? (Pokud máte mezi odstavci třeba pět prázdných stránek, nějaké obrázky nebo tak, přeskočí je všechny.)
Takže pokud pak označujete poslední větu v odstavci stylem ctrl+šipka doprava (to dělám často, myš mě zdržuje), označíte si kromě poslední věty i jakýkoli prázdný místo mezi odstavci. Dá se tomu nějak vyhnout?
7) Proč když označím první odstavec na stránce, zkopíruju a následně dám vložit, vloží mi celou novou stránku a na ni ten odstavec? (jakoby před odstavcem byl nějaký neviditelný znak "nová stránka", když dáte zobrazit netisknutelné znaky, tak tam nic ale není). Dá se to vypnout?
8) Proč mi ten program vůbec v průběhu psaní nabízí nějaká slova (asi se šedým podkladem) ve stylu T9 a jak se to dá vypnout? Je to strašně otravný, když píšete a neustále se vám za kurzorem objevují nějaký slova který nechcete a zase mizí. Vypínání této fičury jsem nenašel.
9) Proč stisk ctrl+šipka ignoruje tvrdé mezery? Když mám někde "s tebou" stojím před "s" a zmáčknu ctrl+šipku doprava, skočí kurzor až za "u". Odkdy předložka není slovo, že ho skákání po slovech ignoruje?
Toto je pár základních věcí, které mě nejvíc otravovaly při prvním použití Libre office. Jejich řešení by mi moc pomohlo.
na další věci jsem přišel při dalším používání, ale dokud nejsou vyřešeny aspoň tyto, nemá smysl je řešit.
Děkuji.