Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 10. 2. 2013 21:34:49

Borivas
Člen
Registrace: 12. 10. 2011
Příspěvků: 2
Web

jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

Ahoj všem.
Nový LibreOffice 4 se mimoc líbí. Už jsem jásal, že ho na Macu nahradím Office 2011 for Mac. Bohužel potřebuji jednoduchou funkci, kterou MS Office zvládají. Nejde mi aktualizovat data z jednoho sešitu na druhý. Přenést jdou v pohodě, ale pokud sešit uložím, vše zavřu a následně otevřu LibreOffice mi napíšou, že se nepovedlo načíst data z důvodu neaktualizace. Oba sešity jsem před uzavřením uložil. Nevíte, jestli tohle jde nějak vyřešit?

Offline

#2 12. 2. 2013 09:53:22

Borivas
Člen
Registrace: 12. 10. 2011
Příspěvků: 2
Web

Re: jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

Opravdu nikdo neví co s tím ??

Offline

#3 13. 2. 2013 16:15:20

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 41

Re: jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

Jediný způsob zadání odkazu z jiného sešitu mi funguje tento postup:
V cílovém listě do buňky vložit rovnítko,přepnout na zdrojový soubor nastavit zdrojovou buňku a stisknout Enter(v podstatě jako odkaz na jinou buŇku v listě). Soubory uložit a při opětovném otevření souboru se LO automaticky zeptá na aktualizaci.Jdou i aktualizovat   ÚPRAVY - DATA - AKTUALIZOVAT.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Linux Mageia 6,Libre Office 5.3.4.2, Acer Aspire E15

Offline

#4 10. 3. 2013 23:31:52

ondra
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 3

Re: jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

Dobrý deň.
Mám podobný problém ako Borivas. Mám vytvorených 5 zošitov, ktoré používajú ako zdroj 1 zošit umiestnený v tej istej zložke. Zdrojový zošit sa mení, pomocou zvyšných spracovávam informácie. Sú to troška väčšie zošity, otvorenie jedného trvá cca 3 min.
V exceli som pracoval tak, že som si otvoril všetkých 5 a keď som potreboval aktualizovať údaje, tak som otvoril zdrojový zošit a všetky údaje sa mi pekne pomenili. Aktualizovať údaje v OO, alebo LO môžem len pri otváraní zošitu, čo pre dĺžku otvárania je neprípustné, alebo v každom zošite cez Upravy -> zdroje -> aktualizovať, čo je dosť pracné, lebo zdrojový súbor aktualizujem niekedy aj 20x.

Nedá sa to niekde v OO, alebo LO nastaviť tak, aby to fungovalo ako exceli (medzi otvorenými navzájom prepojenými zošitmi sa zošity aktualizujú automaticky), alebo neexistuje na to nejaké makro???

Za odpoveď pekne ďakujem.

Offline

#5 11. 3. 2013 20:16:22

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 41

Re: jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

ad Borivas
Odinstalujte LO a nainstalujte AOO
ad Ondra
V zdrojovém sešitu pojmenujte všechny oblati buněk které chcete aktualizovat Vložit - Názvy.
V cílovém listu Vložit - Odkaz na externí data.Otevře se tabulka.V prvím řádku načtěte zdrojový soubor
a v okně pod ním se objeví všechny názvy oblastí.Dole pod tabulkou je zaškrtávací políčko a určete si čas jak často se má aktualizovat.
Zdrojový list po úpravách nemusíte zavřít stačí uložit(CTRL+S).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Linux Mageia 6,Libre Office 5.3.4.2, Acer Aspire E15

Offline

#6 12. 3. 2013 09:15:17

ondra
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 3

Re: jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

Ďakujem.

Toto rieši dosť veľa problémov. S takým riešením som sa ešte nestretol. Ešte raz ďakujem.

Offline

#7 12. 3. 2013 10:54:00

ondra
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 3

Re: jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

Vyskúšal som to na dvoch  novovytvorených dokumentoch a bol som nadšený. Problém nastal, keď som sa to snažil aplikovať. Osobne totiž nerobím žiadne úpravy v zdrojovom zošite. Tento zošit vznika exportom z iného programu a po exportovaní sa automaticky otvorí, čím som v exceli dosahoval aktualizáciu.

Zatiaľ fungujem tak, že som si nahral (vytvoril) makro, ktoré som priradil k tlačítku. Toto tlačítko som umiestnil do každého pracovného zošitu. Tu je makro:

sub Main
rem ----------------------------------------------------------------------
rem define variables
dim document   as object
dim dispatcher as object
rem ----------------------------------------------------------------------
rem get access to the document
document   = ThisComponent.CurrentController.Frame
dispatcher = createUnoService("com.sun.star.frame.DispatchHelper")

rem ----------------------------------------------------------------------
dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:EditLinks", "", 0, Array())


end sub

Lenže nahrávanie makra už nedokázalo zaznamenať udalosti aktualizovať a zavrieť, tak to makro mi iba uľahčuje otváranie tabuľky so zdrojom dát.Aktualizovanie a následné zatvorenie tabuľky zdrojov je už na mne. Tento prípad má výhodu v tom, že to makro sa zadá priamo do zošita, takže ak si ho otvorí nejaký ďalší človek, čo o tom nemá ani páru, tak s tým vie robiť.

Teraz ma napadol druhý spôsob, ktorý by túto vec mohol vec uľahčiť a to je nejako automatizovať priradenie názvu k oblasti buniek v zdrojovom zošite (asi makro). Aj tento spôsob má svoje nevýhody, lebo pre úsporu času pri otváraní mám pracovné zošity urobené tak, aby mi spracovávali iba 3000 hodnôt, čo na 90% úloh stačí, ale niekedy potrebujem spracovať aj viac napr. 5000 hodnôt. Teraz mi vlastne stačí skopírovať posledný riadok na ďalších 2000 riadkov a už môžem spracovávať tých 5000 riadkov. Ak by sa urobilo makro, ktoré prideľuje presne ohraničenej oblasti buniek názov, tak by to mohlo skomplikovať náhodnú potrebu rozšírenia spracovávaných údajov. Tento prípad má výhodu v tom, že by sa vlastne príkaz robil iba v jednom zošite, ale nevýhodu v tom, že makro musí byť zasadené priamo do Openofficu, čo druhá, alebo tretia osoba už nemusí zvládnuť.

1. prípad: Neviete ako vytvoriť makro, ktoré by aktualizovalo prepojenie zošitov?
2. prípad: Neviete ako vytvoriť makro na výber oblasti buniek a následné priradenie názvu?

Neviem, či to niečo komplikuje, ale všetky súbory sa presúvajú a kopírujú do na ďalšie miesta, tak tie pracovné zošity používajú ako zdrojový súbor umiestnený práve tej istej zložke ako sú ony.

Ďakujem

Offline

#8 13. 3. 2013 17:35:38

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 41

Re: jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

Zkuste prostudovat seriál Malá makra v OpenOffice.org od p.Sedláčka,který vychází na tomto portále.Makra jsou  velmi srozumitelně popsána a nechybí ani ukázky kodu.Pokud prohledáte fórum,tak se kopírování buněk z listu do listu(což je v podstatě aktualizace) řešilo několikrát.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Linux Mageia 6,Libre Office 5.3.4.2, Acer Aspire E15

Offline

#9 19. 3. 2013 10:50:16

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 94

Re: jak přenest a aktualizovat data z jednoho do druhého sešitu

na také množstvo dát by som určite použil Base a ak sa niečo zmení v zdrojovej tabuľke, ihneď sa to prejaví v celej databáze.

Offline

Zápatí