Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 1. 2013 09:22:19

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

odkaz vždy na první list - VYŘEŠENO

Zdravím,
stojím před následujícím problémem:
- v sešitu potřebuju mít list, nazvaný např. RESUME, který bude v buňkách např A1:C50 obsahovat údaje vyčtené z jiného listu.
- list RESUME může být v sešitě na druhé, třetí atd. pozici, nikdy nebude jako první
- na první pozici mezi listy bude ten, ze kterého chci načítat údaje do listu RESUME
- jméno prvního listu nelze definovat pevně, s postupem času přibývají v sešitě nové listy, které se umístí vždy jako první list
- jméno nového listu vystihuje nové období, ale také kreativitu autora listu (tj. např. Leden13, Únor13, 13-01, Karel-2013-leden apod.)

Jak udělat odkaz v listu RESUME na první list, jehož název může být libovolný?

Editoval gucky (8. 2. 2013 13:50:55)

Offline

#2 25. 1. 2013 11:05:45

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,930

Re: odkaz vždy na první list - VYŘEŠENO

Trochu podivná potřeba. Pokud budou listy (list Resume) číst z aktuálně prvního listu, pak po přidání nového listu na první pozici mají číst najednou z toho nového?
   Vzorcem to nepujde, ale šlo by to makrem. To ale znamená například spouštět tlačítkem. Možná by šlo makrou spouštět i jinak, ale úplně automaticky (bez impulzu) to nepůjde.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 25. 1. 2013 11:27:06

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: odkaz vždy na první list - VYŘEŠENO

Jo, já vím. Ale když v systému vládne chaos, hledají se nestandardní řešení.
Pokud to nepůjde, svět se nezboří, vždycky se dá najít způsob, jak se z toho vyvléct...
Nicméně, uvažoval jsem tak, že když první list v sešitě má číslo 1 (=SHEET(A1)), jestli se na list nemůžu odkazovat jeho číslem místo názvem...

Offline

#4 25. 1. 2013 12:40:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,930

Re: odkaz vždy na první list - VYŘEŠENO

Ano to lze, jenže to číslo je pevně dané jedinému listu. jedině, že by jste to vždy znovu přepsal tak aby aktuální list byl vždy číslo 1 (0).
   Na tento systém by šlo možná udělat i vzorce. Když se vloží nový list, tak se mu zvedne číslo. Takže vzorec by například měl 5 existujících listů, ale měl by zadáno 20 dotazů. Jakmile by se aktivovalo vyšší číslo (tedy 6), načetlo by se ze sešitu číslo 6, tedy vždy z toho, který má největší číslo.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 31. 1. 2013 07:32:53

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: odkaz vždy na první list - VYŘEŠENO

Zkusím to popsat trochu konkrétněji.
Mám sešit s listy např. 13-01, Resume, 12-12, 12-11, atd., v tomto pořadí listů bráno zleva doprava. Jako první list musí být aktuální (tj. list 13-01), pořadí ostatních je zcela libovolné, nevadí ani, když některý starší list chybí.
Takový sešit má každý technik, ale neexistuje žádný úzus, jak jednotlivé listy pojmenovat, tzn. že první list může být 13-01, 13_Leden, Pavel-01-2013 atd. atd.
Každý list má pevně danou stejnou strukturu, na list Resume si "vyzobu" z tohoto prvního listu potřebné údaje.
Přijde únor, vezmu 1. list (lednový), zkopíruju jej před 1. list a přejmenuju na např. 13-02 (13_Únor apod.), vyplním období, smažu lednové údaje a začnu postupně vyplňovat za únor.
List Resume teď bude třetí, časem čtvrtý atd., jednou za čas (a nebo pravidelně) jej přesunu na druhou pozici.
Takže na konci ledna má list 13-01 číslo 1, po založení listu 13-02 má číslo 1 tento nový list a list 13-01 má číslo 2 (nebo po přesunu listu Resume má číslo 3).
No a já zkouším vymyslet odkaz tak, aby list Resume převzal údaje vždy z aktuálně prvního listu.
P.S.
Existuje možnost zadat na listu Resume ručně název aktuálně prvního listu.
Jenže, tyto sešity kontroluje kolegyně, která neví nic o Calcu. Předpokládá se, že otevře kontrolovaný sešit a otevře si list Resume a tam uvidí vybrané údaje právě z prvního listu. Cokoli navíc je zdrojem možného nebezpečí (hm, doufám, že mě teď ta paní "neslyší"...).

Offline

#6 31. 1. 2013 07:49:45

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: odkaz vždy na první list - VYŘEŠENO

nebylo by jednodušší si z těch aktuálních datových listů překopírovat hodnoty do nového jednotného "startovacího" listu odkud byste teprve vzorci vyzobával co chcete?

Offline

#7 8. 2. 2013 13:50:30

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: odkaz vždy na první list - VYŘEŠENO

V nějakém starším příspěvku jsem nalezl info, že odkaz číslem listu možný není.
Takže to uzavírám

Offline

#8 13. 2. 2013 17:44:47

raal
Člen
Registrace: 14. 1. 2012
Příspěvků: 4

Re: odkaz vždy na první list - VYŘEŠENO

Šlo by to možná vyřešit pomocí funkce indirect
=INDIRECT(A1& ".A1")
a pak makro, které při spuštění souboru do RESUME.A1  vloží název prvního listu.

Offline

Zápatí