Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 29. 11. 2012 08:26:27

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

Ahoj, pouzivam pruvodce hromadnou koresponci na tisk obalek takto:

mam .odt dokument, format papiru obalka DL, do ktereho jsou vlozena pole se jmenem, adresou atd z .ods tabulky (netaham to z databaze).

Bohuzel at zkusim verzi jakou chci open office / libre office, funguje mi to jen dokud neprovedu zmenu v tabulce s adresama .ods. Pak po otevreni obalky .odt a spusteni pruvodce hromadnou korespondenci se pruvodce hryzne a je nutne oo odstrelit ve spravci uloh, toto se deje vzdy. Musel jsem kvuli tomu pouzit word, ve kterem to funguje bez problemu.

ZKouseno na vice PC a verzich. Funguje toto vubec nekomu?

Edit: v nejake prastare verzi 2.neco toto fungovalo celkem bez problemu, ale od te uz bohuzel nemam instalator.

Editoval zombie (11. 12. 2012 12:29:32)

Offline

#2 4. 12. 2012 09:03:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,957

Re: funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

Čekám už dlouho, že se tématu někdo ujme - a zatím nic. Nejspíš je to proto, že nikdo takovou aplikaci nepoužívá. Ale téma je dost závažné. Pokud pomineme nějaké "zneužití" ve formě spemu ap, tak se jedná o skutečnost, kterou potřebuje zejména úředník. - Tedy spíš někdo, kdo to potřebuje k práci a ne k mimopracovní aktivitě. To jsou skutečnosti rozhodující o používání v masovějším měřítku na straně státní správy a jiných organizací.
Já s ničím podobným nemám zkušenost, ale předpokládám také možnost vytvořit hromadnou korespondenci typu pozvánka (a tak podobně), určit okruh adresátů a kliknutím aktualizovat podle individuálních údajů - a zejména odeslat přes poštovního klienta. Existuje podpora elktronického podpisu. Samozřejmě by asi bylo vhodné nabídnout varianty jen ve Writeru, nebo jen Calcu, ale zejména s (i bez) Base.

Už to slyším - "tohle by měl dělat redakční systém"... nebo něco podobného. Ale ono to určitě jde přímo z balíku OO/LO, a neexistence takové možnosti - nebo lépe příkladu - nás drží pod deklem kanálu a na silnici nás nikdo nepozve.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 6. 12. 2012 06:39:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,957

Re: funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

Tak jsem si pročetl vše kolem hromadné korespondence, a našel jsem pravděpodobnou příčinu. V návodu vysloveně upozorňují, že databáze má být v Base a ne v sešitě. (Teda první případ který jsem našel, kdy není možné Base nahradit sešitem.)

  Cestou bude zřejmě uložit data z Calcu do databáze. Nejspíš použijte jeden, nebo několik zápisů originálně vyplněný v korespondenci. Ten potom otevřete už bez asistence hromadné pošty. Měla by se Vám otevřít Base. Zbývá najít kde je to uloženo a v jakém formátu. Do toho místa a formátu potom uložit data z Calcu. To půjde možná nejlépe tak, že nalezenou databázi kontaktů otevřete v Calcu a přizpůsobíte se rozložení podle originálu. Pak to uložíte zpět - pod stejným názvem a typem - přepíšete původní databázi tou svou. Tedy nejspíš jen v případě, že máte uloženo mnoho kontaktů. Pokud je postupně doplňujete po jednom, použil bych následně už jen vyplnění z hromadné korespondence.
Přidávání více adres naráz bych dělal přepisováním databáze tak jak jsem uvedl výše.
  Jde o to, že v Calcu existuje "nová databáze kontaktů", ale tahá se například z Outloku, Thunderbirdu a podobně - je tam víc možných zdrojů. (Writer, nebo Calc - Otevřít < šablony < "Zdroj databáze kontaktů".)
  Při užití průvodce hromadnou korespondencí se mi implicitně otevírají systémové datové zdroje, kde by asi měly být adresy uloženy. Ale předpokládám, že lze stejně dobře použít také zdroje uložené jinde. Nechce se mi zkoumat všechny možnosti.

Používám AOO 3.4.1, takže v LO to může být jiné - to nevím. Někdo by to měl potvrdit.

Editoval neutr (6. 12. 2012 07:04:00)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 6. 12. 2012 08:36:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,957

Re: funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

Nedalo mi to. Přece jen jsem to odzkoušel. Chodí to, ale problémem může být export/import adresářů. Originál formát pro uložení adres hromadné korespondence je CSV oddělené mezerami. Při tom je užito implicitní nastavení znakové sady. Je možné, že právě kvůli takové kolizi (Calc má nastaveno národní prostředí), nebo podobným důvodům nelze Calc použít přímo pro adresář (obecně databáze spojené s hromadnou korespondencí).
  Adresáře jsem zkoumal jen částečně. Je potřeba adresář z jednotlivých aplikací vyexportovat. Já používám poštu na Atlasu. Takže jsem si otevřel Atlas - pošta - adresář - export a bylo to. Podobně se chová Outlock, který ale nepoužívám (je předinstalovaný tak jsem se mrknul). Můžete mimo jiné exportovat do CSV.
  Takže předpokládám, že CSV bude společný standard pro všechny exporty. Problém je v tom, že každý různý má jinak uspořádané kolonky.
  Problém je tedy řešitelný tak jak jsem uvedl v předchozím příspěvku. Načíst do Calcu originální formát z průvodce hromadnou korespondencí. Otevřít na nových listech vyexportované adresáře, přizpůsobit kolonky, a následně uložit jako CSV s oddělovačem Mezera. Název můžete zadat libovolný a libovolně ho uložit. Když ho ale uložíte přepsáním původního zdroje (vzoru), tak ho hromadná korespondence zná hned, jinak musíte cestu zadat. (Omlouvám se za popis postupu pro úplné laiky).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 10. 12. 2012 21:06:34

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

Mockrat dekuji za krasny popis. Jenom nevim, jak mam prosazovat open office a tohle uzivatelum vysvetlovat, kdyz to umeji ve wordu dvema klikama, proste pridaj do tabulky, ulozej a hned se jim to v docu projevi, zatimco v oo je to postup s exportama dlouhy jako recept na svickovou, pritom by stacilo ulozit, kdyby to fungovalo.

Nejhorsi na tom je, ze to ve starsich verzich (hadam 2.4) fungovalo. Pak to nekdo rozbil a od te doby to nejde.

Offline

#6 11. 12. 2012 06:45:59

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

Omlouvam se, ze vstupuju do vlakna, ale neda mi to. Zombie ma pravdu a toto je jeden z mnoha problemu, kvuli kteremu se mimo jine nedari OO prosadit. NE kvuli sablonam, ale proste to casto nedela co ma a kdyz dela, tak komplikovane.
Neni to jen zly MS, ktery muze silou tlacit, ale je to proti OO velmi funkcni balik MSO. Staci nekolik takovych problemu a kazdy hodne zvazuje, zdali opravdu uspora penez stoji za ty komplikace.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#7 11. 12. 2012 12:19:45

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

Je to bohuzel jak pisete, lidi nadavaj, ze se maji ucit neco noveho a pak kdyz to jeste nefunguje, tak se proste majitel necha presvedcit, MSO koupi a ma na par let klid. Ono se vsecko da vetsinou nejak resit, ale ne kazdej si plati ajtaka, kterej se mu bude s OO a jejich problemy patlat. A nez aby externistovi zaplatil nekolik zbytecnych hodin prace, proste radsi koupi balik, kterej funguje.

Dneska jsem zkousel verzi libre office 3.6.4, tabulku i obalku jsem vytvoril znova a budto problem zmizel (nekdo to opravil), nebo jsem to delal trochu jinak, takze to LO zkously. Uz mi funguje pridavat i ubirat radky tabulky, aniz by se pruvodce hromadnou korespondenci hryznul :-) Ted jsem zvedav, co to udela, az tam prekopiruju tech 100 adres, kterym se budou posilat peefka...

Hromadna korespondence je to uzitecne ke vsemu moznemu i doma na kolene, krom obalek ve firme jsem to vyuzil pred par lety na dodatky smluv pro sdruzeni majitelu zahradek (vyplnovalo to smluvni strany) a fungovalo to krasne. Skoda, ze se vzdycky najde nekdo, kdo nejakou mene pouzivanou funkci vylepsuje az ji rozbije a pak je treba cela verze 3 az doted rozbita.

Dneska je asi moderni vsechno resit pres systemy jako SAP za X mega a pak se divime, ze ty Cinani to maji tak levny a my tak drahy :-)

Offline

#8 26. 12. 2012 17:13:10

MilanUhrak
Člen
Registrace: 1. 11. 2005
Příspěvků: 39

Re: funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

zombie napsal(a)

Ahoj, pouzivam pruvodce hromadnou koresponci na tisk obalek takto:

mam .odt dokument, format papiru obalka DL, do ktereho jsou vlozena pole se jmenem, adresou atd z .ods tabulky (netaham to z databaze).

Bohuzel at zkusim verzi jakou chci open office / libre office, funguje mi to jen dokud neprovedu zmenu v tabulce s adresama .ods. Pak po otevreni obalky .odt a spusteni pruvodce hromadnou korespondenci se pruvodce hryzne a je nutne oo odstrelit ve spravci uloh, toto se deje vzdy. Musel jsem kvuli tomu pouzit word, ve kterem to funguje bez problemu.


Edit: v nejake prastare verzi 2.neco toto fungovalo celkem bez problemu, ale od te uz bohuzel nemam instalator.


Dobrý den..
U mne funguje tato spolupráce dvou oo dokumentů nasledovně :

Otevřu dokument s vloženými poli, , pak sešit s těmito poli, a ejhle, sešit se otevře pouze v režimu pro čtení !!

Zavřu vše.

Otevřu sešit, udělám změnu, uložím, otevřu dokument, změny tam jsou.
Opět něco poměním v sešitu, uložím a nic, v dokumentu (v prohlížeči zdrojů dat se změna neukáže >> no ještě aby << )
Odpojím zdroj dat, opět připojím, změny tam už jsou.
Apache OOo 3.3.0 na Open SUSE 12.1

Během pokusu o tisk žádné problémy nenastaly. MAximálně byly data neaktualni.

Problém je zřejmě v tom, že ods nejsou součástí systémového ODBC, a slouží více-méně jako nouzová alternatíva. připojíte-li se k MySQL nebo si vytvoříte nativní tabulku v base, tento problém nenastane (u MySQL mi dokonce sekretářka z jiné kanceláře odmazala tištěný záznam a vyjela čistá obálka).

Rozhodně po změně záznamů v tabulce sešitu ods musíte provést odpojení od tohoto zdroje dat kvůli aktualizaci.

Nezkoušel jsem tisk skrze dotazy, filtry a podobně - TO VŠE lze i s tabulkou v sešitu ods. Problematika je asi o dost složitější než se na první pohled zdá.

Mám sešit s třemi listy "datumy", "jmeny" a "jmeny obyvatel" domu, a připojen jako zdroj dat, ale v odb souboru je navíc  SQL dotaz, z nejž tisknu kalendář, kde na každém listu (1 list A5 -> jeden týden se jmény) je velkým písmem jméno toho, kdo má daný týden úklid. Ta funkčnost je úžasná, pokud si uvědomíte, že "datumy" tvoří jeden (počáteční) datum a 400 řádků vzorce A2=A1+1... že jména jsou navázána na konkrétní datum opět vzorcem... A tento zavzorcovany sešit je v base chápán jako databáze, nad níž vykoná SQL dotaz

OO prostě musí lavírovat mezi nutným a možným, a možná právě proto mrzne, pokud mu změníte data "přímo pod nosem"

Hodně úspěchů nejen s Openoffice

Milan

Offline

#9 27. 1. 2013 02:39:55

Lord killer
Člen
Registrace: 9. 12. 2007
Příspěvků: 43

Re: funguje Vam hromadna korespondence s daty z tabulky? VYRESENO

Úplně detailně jsem to nečetl, ale v podstatě souhlasím s Milanem. Tedy až na to odpojení zdroje dat, pokud totiž dokument do kterého se mají data načítat/promítat je zavřený a otevře se až po uložení sešitu, tak nová data "vidí".
Hromadnou korespondenci používám už dlouho, postupuji zhruba takto:
1. vytvořím sešit *.ods s daty
2. vytvořím databázový soubor *.odb pomocí průvodce (třetí položka: Připojit se k databázi > Tabulka), propojím ho s uloženým sešitem a databázi zaregistruji

Před tiskem provedu požadované úpravy v souboru *.ods, uložím je a soubor zavřu. Nově vložená či upravená data se okamžitě zobrazí i po otevření souboru *.odb, ale ten vůbec neotevírám/nepoužívám. Dále již tisknu dokumenty z Writeru.

PS. Donedávna jsem měl problém při tisku, kdy po vybrání více adresátů byl vytištěn dokument jen k prvnímu vybranému, ale v posledních vývojových verzích LibreOffice už to funguje.

Nu a ke stavu OOo a LibO nelze nic namítat, jsou to rozsáhlé projekty a nemá smysl popírat, že obsahují chyby. Programovat neumím, tak jsem se v letošním roce zaměřil alespoň na bugzillu a dva mnou nahlášené bugy jsou už opravené. Pokud je to ve vašich možnostech, tak se přidejte, třeba nám ten balík nakonec vyladí k naší spokojenosti.

Offline

Zápatí