Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 19. 10. 2012 17:39:20

Kverulant-10
Člen
Registrace: 14. 7. 2007
Příspěvků: 17

Postupné a správné vyplňování vstupních polí v rámcích u šablony

Hezký den,

vytvořil jsem si šablonu pro tisk dokladu, kde doklad jako takový je obrázek na pozadí rámců, ve kterých jsou definována vstupní pole.

Problém je tento: Rámce jsou určitým způsobem umístěny ve zdrojovém kódu za sebou a podle toho (předpokládám) se pak přechází při použití jako šablony mezi vstupními poly. Pokud vytvořím nový rámec a tento umístím s dalším polem na určitou pozici, tento rám se vloží až za další rámce, a tudíž pole se vyplňuje až jako poslední. Chtěl bych nějak zařídit, aby tam byla správná posloupnost, ale nevím jak. Myslím, že to nepůjde, ale radši se chci ještě zeptat, než hodím flintu do...

Tady je odkaz, kde je daná žádanka, z které jsem akorát odstranil indentifikaci naší organizace:

Šablona

Řekněme, že bych chtěl, aby v části "Nejbližší SZZ" byly další pole, ale tyto se vyplňovaly hned po části "Odkud".

Děkuji za jakoukoli radu, nebo aspoň potvrzení, že toto řešit nejde.

Offline

#2 19. 10. 2012 19:52:47

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Postupné a správné vyplňování vstupních polí v rámcích u šablony

Proč kombinujete vkládání rámců a vstupních polí? Nebylo by lepší a daleko jednodušší vložit do Vaší šablony formulářové prvky?

Jak vytvořit formulářové prvky
I to určení pořadí je velmi jednoduché.

;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 19. 10. 2012 20:22:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Postupné a správné vyplňování vstupních polí v rámcích u šablony

Nějak mi uniká účel. Nač poslouponost? Vyplňování probíhá onFocus ať už se jedná o jakékoliv vstupní pole. Navím, jestli máte na mysli třeba pomocí TAB přecházet z pole do pole. Není tam ani žádné makro. Vypadá to jako příprava pro XML. Já bych to stavěl v javascriptu. Nešlo mi to přímo ani vyexportovat do XHTML, a v PDF jsem nemohl vyplńovat. Vypadá to jako když se má editovat (vyplňovat) přímo v odt. Je například pochopitelné proč pravá strana nemá vstupní pole (zřejmé - vyplní šofér až po vytištění), ale proč máte 2 druhy vstupních polí v levé části? Moc času jsem tomu nedal, ale mám pocit, ře tam hapruje umístění ve vrstvách (popředí - pozadí).
Nejvíc mně ale zajímá proč vadí pořadí "rámců" a v jaké finální podobě to má být až to bude hotové. Pořadí prvků se například v HTML, XML ap. řídí pomocí od íd="neco" po jedné až id="vícNež něco", nebo se tam dají textové řetězce ap. také "name". To se dá snadno ve zdrojáku přepsat. Prostě nevím oč usilujete.

Editoval neutr (19. 10. 2012 20:27:05)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 20. 10. 2012 12:42:35

Kverulant-10
Člen
Registrace: 14. 7. 2007
Příspěvků: 17

Re: Postupné a správné vyplňování vstupních polí v rámcích u šablony

neutr: Zdá se, že jste mě nepochopil. Já nechci daný dokument do ničeho exportovat a nic už s ním nechci dělat. Je to takto hotové. Musíte si to nejprve uložit jako šablonu (*.ott). Pak když tu šablonu otevřete, tak vám program sám nabídne vyplnění vstupních polí. Píšete postupně jednotlivé položky do dialogových oken a vždy dáte Další atd. Problém je, že toto bez potíží funguje v textových řetězcích, ale nikoli v rámcích, protože rámce mají absolutní pozicování a jejich pořadí je pak podle toho, kdy jsem který vytvořil. Já se jen ptám, jestli není možné nějak určit, které pole se začne vyplňovat jako první. Tady není potřeba žádný tabulátor apod. na přecházení. Dva typy vstpních polí? To je jedoduché, prostě někdy vyberete ze seznamu, někdy napíšete, co chcete. Jen potřebuji vědět, jak zajistit, které pole se vyplňuje jako první, které jako další a tak.


sedlacekdan: Formulářové prvky tam dávat nechci. Nevýhoda formulářového prvku je, že si stojí v textu sám o sobě, pole je přesně na daném místě a lze je editovat pomocí stylů. Jak toto provedu s formulářem? Možná nevím, ale tam stad musím formát každého prvku určovat zvlášť. Hlavně mi to je k ničemu, pokud chci měnit jen části textového řetězce. Příklad, který jsem poslal, neobsahuje volný text, ale i takové případy jsou.

Jediné řešení bych viděl ve vytvoření souhrnného dialogu, kam by se zadaly všechny hodnoty najedou a ty se na určitá místa v textu dokumentu vyplnily samy. To je ale asi otátka nějakého makra, ale s tím neumím. Existuje někde nějaký návod, jak vytvořit daný dialog (třeba pro vyplnění faktury, šablony dopisu /jméno, příjmení, bydliště atd.)?

Editoval Kverulant-10 (20. 10. 2012 13:28:21)

Offline

#5 22. 10. 2012 09:12:27

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: Postupné a správné vyplňování vstupních polí v rámcích u šablony

Máte pravdu. Nenapadlo mne, že to má být ve výsledku šablona. Myslel jsem si, že to má být nezávislý formulář (html, pdf) ap. Odkaz na šablonu se objevil až dodatečně. Zřejmě to upravil sedlacekdan. Původně to byl soubor anonym-zad.odt. Tak Vám musím dát za pravdu - skutečnost, že řazení textových rámců je dáno prvním utvořením. Nejde přepsat parametr pro řazení, ale nejen to. Nejdou přepsat ani parametry odkazu a možná i jiné věci. Pokud tam nejsou od prvopočátku, tak je můžu vyplňovat do nekonečna a nic. Nápověda uvádí, že musí být textová pole prázdná aby šlo měnit parametry, ale to znamená, že nejsnadnější cestou je začít od začátku. Aby bylo nejvýše položené pole polem vstupním, musí být vloženo do prázdného formuláře jako první. Domnívám se, že je to chyba editace šablony. Ale ani ve formě návrhu odt. se mi nepovedlo změnit pořadí a odkaz. Mám poslední verzi Apache. Chtělo by to odzkoušet v LO a možná i pod Linuxem. Makrem by to šlo spouštět tak jak potřebujete, ale přibude tlačítko, které jen supluje implicitní funkci.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 22. 10. 2012 11:06:32

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Postupné a správné vyplňování vstupních polí v rámcích u šablony

Zkuste Úpravy | Pole (musíte mít kurzor před jedním z polí) a tam si prostě změnte popisky jednotlivých vstupních polí tak aby Vám šli popořadě. Pořadí jako takové asi změnit nepůjde.
Jen mi tam trochu hapruje ten vstupní seznam.

Vstupní pole se jinak zobrazují v pořadí v jakém byly do dokumentu vloženy.


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 22. 10. 2012 19:33:36

Kverulant-10
Člen
Registrace: 14. 7. 2007
Příspěvků: 17

Re: Postupné a správné vyplňování vstupních polí v rámcích u šablony

No, pokud procházím ta pole přes kartu "Úpravy", tak to jde postupně zleva doprava a shora dolů, ale pokud se otevře šablona, tak to tak nebývá. S tím nejde udělat nic.

Ale napadlo mne, že pokud vytvořím prázdné rámce, tak ty lze potom pospojovat do jednoho celku, ve kterém dochází k postupnému toku textu. Problém je, že pokud spojuji rámce, musí být prázdné, tedy předem připravené. Asi by pak stačilo každou položku dát na nový řádek v rámci, čímž se automaticky začne vyplňovat rámec následující, pokud každý má jen jeden řádek.

Jestli lze zalamovat text mezi rámci, to netuším; zdá se, že ne. Musím zkusit, jestli to bude fungovat.

(Pokud nic jiného, tak jsem aspoň objevil funkci, o které jsem nevěděl.)

Offline

Zápatí