Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 9. 2012 06:59:04

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Používám LO Verze 3.6.0.4 (ID sestavení: 932b512)

Mám problém s podmíněným formátováním, pokud chci využít vzorec.
U buňky C9 zadám podmíněný formát "Vzorec je" C36=6 a nastavím podbarvení buňky. Leč buňka zůstává bílá.V C36 si provádím pomocný výpočet typu dne (6 je sobota). Zkusil jsem i vzorec s buňkou C37=6, kde 6 je natvrdo (bez vzorce), opět bez podbarvení. Pokud použiju formát typu "Hodnota buňky je", pak změna formátu funguje, ale já potřebuju vzorec.
Ví někdo, co mám blbě?

___________________________________________
Značím jako vyřešené

;o)

Editoval sedlacekdan (16. 11. 2012 19:04:48)

Offline

#2 7. 9. 2012 08:20:10

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Já používám Apache, tak to nemůžu odzkoušet, ale zkuste vzorec s rovnítkem =IF(......). V některých verzích to funguje bez rovnítka, jindy s rovnítkem. Dál mám pocit je potřeba absolutní adresování pomocí $. Také asi ne vždy a všude. Je v tom zatím maglajz.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 7. 9. 2012 08:30:54

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Zkoušel jsem i variantu s =.
On ten vzorec původně byl o trochu složitější (testování na soboty, neděle a svátky). V předchozí verzi LO, ještě bez inovovaného podmíněného formátování, mi to fungovalo. Padlo to až s přechodem na poslední verzi LO.

Offline

#4 7. 9. 2012 19:39:45

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Skúste nastaviť podmienku takto:


Podmienka akceptuje len sobotu:
Podmienka2.png


Podmienka akceptuje sobotu alebo nedeľu, podľa obsahu bunky:
Podmienka1.png


Nezabudnite si propraviť štýl, ktorý použijete na podmienku. smile

Editoval Roman Toman (7. 9. 2012 19:40:10)


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#5 10. 9. 2012 11:40:57

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

No, tak zkouším to podle Romana, ale nějak se mi to zamotává.

Tabulka, ve které jsem narazil na problém s podmíněným formátováním, je možná trochu nestandardní. Přestože všichni ve firmě máme nainstalované LO (někdo možná OOo), tak výkazy musíme kvůli následnému hromadnému zpracování vyplňovat v xls souboru otevíraném v LO. Tady by se mohly projevit nějaké nekompatibility.
Jenže.
Abych si to ověřil, zkouším to v čistě LO tabulce.
Do A1 vložím datum 1.9.2012 (sobota), u buňky A2 nastavím podmíněný formát Vzorec je =WEEKDAY(A1;2)=6. Heuréka, buňka změní svůj formát. Jenže pak do A1 vložím 2.9.2012 (neděle) a formát A2 zůstane "zaseklý" na sobotě.
Tak jsem zkusil vložit B2=2.9.2012 (neděle) a nastavit podm.formát B2 opět na Vzorec je =WEEKDAY(A1;2)=6 a formát se mi ihned nekorektně změní, jakoby v B1 byla sobota.
Pokud ale použiju pomocnou buňku A3=WEEKDAY(A12), pak podm.formát Vzorec je A3=6 nezpůsobí žádnou změnu.

Dotaz na Romana - jakou verzi LO máte? U mě je to LO 3.6.0.4 (ID sestavení: 932b512)

Pokud je někdo věci znalý ochotný spojit se napřímo (přes email, tlf), dejte vědět, jak se spojíme. Nechtěl bych to tady protahovat, vložil bych sem až finální resultát.
Nebo popelem hlavy posypání...

Offline

#6 12. 9. 2012 20:32:18

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

gucky napsal(a)

No, tak zkouším to podle Romana, ale nějak se mi to zamotává.


Zamotáva. Verzia LO 3.6.0.4 spracováva podmienené formátovanie akýmsi záhadným spôsobom. Vytvoril som si tabuľku s jedným stĺpcom dátumov a niekoľkými stĺpcami s podmieneným formátovaním (PoFo) (takú istú ako je vo videu). Cieľom bolo dosiahnuť v bunkách s PoFo aby sa zafarbili príslušnou farbou vtedy ak bunka s cieľovým dátumom v tom istom riadku bude vyjadrovať deň v týždni, podľa PoFo.


No hrôza. V stredu sa mi vyfarbila sobota a tak podobne. Navyše ak som myšou pretiahol bunky s PoFo do strany a zmenil podmienku v druhom sĺpci, predchádzajúci stĺpec si zmeni podmienku sám od seba no katastrofa. Kopírovani pomocou myši - nemožné, nepridáva prírastky vo vzorci v podmienke ani keď tam nie je $. Podmienka zostáva úplne rovnaká v celom stĺpci. No muselo by mi "píp" aby som to všetko vypisoval bunku po bunke.


Vo verzii 3.6.1 to už funguje normálne, až na to, že po uložení zošita a jeho znovunačítaní všetko PoFo v bunkách kam bolo natiahnuté myšou zmizne. Zostane len to, ktoré bolo vložené manuálne, t.j. priamo (viz. video tie dve fialové polia po znovunačítaní a riadok 11, stĺpce A-G). Skopírované bunky si jednoducho asi neuloží. Ani vtedy ak zošit uložíte pod iným názvom a ani vtedy keď do buniek s pretiahnutým PoFo vložíte nejaký obsah. Obsah uloží, ale PoFo nie.


Mám taký dojem, že to blbne od doby, keď prerobili podmienené formátovanie na neobmedzené množstvo podmienok. Pokiaľ tam boli tri podmienky, tak všetko fungovalo normálne.


P.s. Video je urobené vo verzii 3.6.1.


Video - Podmienené formátovanie

Editoval Roman Toman (13. 9. 2012 19:55:18)


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#7 25. 3. 2013 14:26:20

Indy
Člen
Registrace: 7. 5. 2012
Příspěvků: 5

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Nevím zda-li to mám dát jako samostatnou diskuzi, ale mám podobné zkušenosti s podmíněným formátováním v LO od verze 3.6.x. Tedy od verze kde se vyskytla rozšířená verze podmíněného formátování z původních tří podmínek.
Zadám podmíněné formátování do oblasti A4:V4 Vzorec je IF($A4=0), jakmile zadám např. do C4 hodnotu a pak ji například smažu podmíněné formátování se mi automaticky předělá na oblast D4:V4;A4:B4 Vzorec je IF($A4=0). Prostě inkriminovanou buňku C4 z oblasti vyhodí jako kdyby mazání vymazalo formátování buňky, ale pouze podmíněné protože přímé či pevné formátování stylem zůstává zachováno. To samé je když upravím třeba jen velikost písma, či jakýkoliv jiné úpravy buňky.

Offline

#8 28. 3. 2013 19:56:56

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Akú verziu LO používate?


Akým spôsobom mažete len s DEL alebo SHIFT+DEL? Samotné DEL nevymaže podmienené formátovanie, zato SHIFT+DEL vymaže všetko.


Ďalej, vo verziách do 4.0.0 nie je možné rozkopírovať podmienené uloženie do ďalších buniek pomocou tiahnutia myšou, alebo inak. Bude to síce fungovať, ale len do doby kým sa nezatvorí zošit, lebo CALC toto rozkopírované formátovanie neuloží. Vo verzii 4.0.1.2 to už funguje bez závad (vyskúšané) u 4.0.0 som to neskúšal.


Bolo by možné poskytnúť nejký vzorový dokument na otestovanie? Lebo nech skúšam ako skúšam tak funguje to normálne a žiadne posúvanie podmieneného formátovania sa nekoná, a aj po vymazaní hodnoty (DEL) z ktorejkoľvek naformátovanej bunky sa nič nedeje, teda až na to , že zmaže hodnotu, ale podmienené formátovanie, ako sú normálne formáty, písma, ponechá bez zmeny.


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#9 29. 3. 2013 13:44:02

Indy
Člen
Registrace: 7. 5. 2012
Příspěvků: 5

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Používám Libre Office 4.0.1.2 na Win7 SP1 64-bit. Mažu pomocí DEL. Podmíněné formátování zadám pro oblast v prvním řádku (v mém případě č.4). Do dalších řádků jej zkopíruju pomocí kopírování formátu (štětečku). Po uložení a otevření je vše v pořádku. Dokud nezačnu v podmíněně formátovaných buňkách dělat úpravy (přesněji řečeno mazat).
Dokument můžu poskytnout, mohu poslat emailem na tvoji adresu? Děkuji

Offline

#10 29. 3. 2013 13:55:15

Indy
Člen
Registrace: 7. 5. 2012
Příspěvků: 5

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Zjistil jsem že přes odkaz "Email" uvedený pod jménem nelze posílat soubor. Prosím ozvěte se mi na: jiri.mareda(zavináč)post.cz. Pošlu zpět dotčených soubor. Díky

Offline

#11 2. 4. 2013 19:24:43

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Po jemnom otestovaní som zistil toto:

1. Podmienené Formátovanie (ďalej PoFo) zmení kritéria potom, čo zmažete celý stĺpec pomocou výberu. T.j. myšou vyberete stĺpec, v ktorom chcete zmazať dáta a pomocou DEL ich zmažete. Výskúšal som to na stĺpci C4-C34 a robí to presne to čo ste popísal a ešte aj niečo navyše.


2. To isté som vyskúšal iným spôsobom, a síce, že bunky C4-C34 som vyplnil nejakými číselnými hodnotami a zmazal som ich tiež pomocou DEL, ale postupne po jednej. V tomto prípade sa PoFo nezmenilo, neposunulo a ani nijako nespotvorilo. Ani po uložení a znovunačítaní.


Takže záver je taký, že sa nesmie mazať pomocou výberu, ale prečo je to tak, to mi nejde do hlavy ani zpredu ani zozadu. Asi to bude bug. Možno je aj na bugzille. Lenže tá je v english a ja viem po anglicky asi toľko čo krovák po slovensky takže neviem to skontrolovať.


Tiež používam tú istu verziu LOo (viz. dole), takže mi nejde do hlavy, že u vás to robí po vypísaní a zmazaní jednej bunky. To som vyskúšal ako prvé (podľa popisu problému) a nič, správalo sa to normálne. Žiadne posunuté oblasti v PoFo a ani nič iné, v pohode.

Editoval Roman Toman (2. 4. 2013 19:26:44)


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#12 16. 4. 2013 11:34:13

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Přidám se k tématu podmíněného formátování - stejně se podmíněný formát rozhodí, když zkopírujete řádek tabulky a vložíte jej nan jiné místo přes Vložit jinak s posunem dolů.
Konkrétně si podmíněným formátem hlídám duplicity.
Řekněme že si ve sloupci A kontroluju duplicity. Pokud zkopíruju třeba řádek 5 někam na třeba ř.10, pak by se logicky měla ojevit duplicita u A5 a A10. Jenže to se nestane. A pokud se podívám na správu podmíněného formátování, ukáže se, že původní jednolitá oblast pro kontrolu duplicity, např. A2:A1000, se rozdělí do více samostatných oblastí, takže poté a po vícenásobném kopírování můžu mít ve sloupci A několik stejných hodnot, které se nevyhodnotí jako duplicita.

Offline

#13 16. 4. 2013 17:54:40

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

gucky napsal(a)

... Řekněme že si ve sloupci A kontroluju duplicity. Pokud zkopíruju třeba řádek 5 někam na třeba ř.10, pak by se logicky měla ojevit duplicita u A5 a A10. Jenže to se nestane. A pokud se podívám na správu podmíněného formátování, ukáže se, že původní jednolitá oblast pro kontrolu duplicity, např. A2:A1000, se rozdělí do více samostatných oblastí, takže poté a po vícenásobném kopírování můžu mít ve sloupci A několik stejných hodnot, které se nevyhodnotí jako duplicita.


Áno, človek by logicky predpokladal, že sa CALC zachová normálne a podmienku rozšíri na celú posunutú oblať. Ale človek mieni a PC mení.


Možno,že v tomto prípade by pomohlo, že po skopírovaní (presúvaní a úpravách) údajov je treba vybrať stĺpec "A" a pomocou spávcu podmienok zrušiť podmienečné formátovanie v tomto stĺpci. Po zmazaní všetkých podmienok (!pozor!, zmazanie je treba potvrdiť - OK a znova otvoriť podmienečné formátovanie, inak sa podmienky nezmažú a ani novonastavené podmienky nebudú akceptované.), zase stanoviť tú jednu podmienku na kontrolu duplicít. Neviem, možno to je núdzové riešenie, ale funguje a je, aspoň zatiaľ, akým-takým východiskom z problému. A nie je časovo ani náročné (samozrejme pokiaľ sa nejedná o x súborov).


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#14 17. 4. 2013 05:33:19

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 80

Re: Podmíněné formátování - CHYBA V LO

Jo pane Romane, jak z toho ven vím, ale považte, že z toho nemám žádnou radost, lebo v jednom sešitě  mám kontrolu duplicit v 19(!!) sloupcích... To je bohová robota

Offline

Zápatí