Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 11. 1. 2026 20:29:02

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012

Chyba 539 ve vzorci

Potřebuji propojit  buňku A1, listB1, soubor B1 do buňky A1, list A1, soubor A1. . Do buňky A1, list A1, soubor A1 jsem napsal vzorec :
={=DDE("soffice";"c:\users\josef\documents\b1.ods";"listb1.a1")}

Naběhla chyba 539, což by dle nápovědy LibreOffice mělo znamenat : 539

Nepodporovaný obsah vloženého pole   Například, ={1+2}539  Nepodporovaný obsah vloženého pole   Například, ={1+2}

Nerozumím tomu, co je v mnou zmíněném vzorci chybného. Pora´dte mi prosím někdo.

#2 Včera 07:57:35

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Re: Chyba 539 ve vzorci

jirasek1944 napsal(a)

Potřebuji propojit  buňku A1, listB1, soubor B1 do buňky A1, list A1, soubor A1. . Do buňky A1, list A1, soubor A1 jsem napsal vzorec :
={=DDE("soffice";"c:\users\josef\documents\b1.ods";"listb1.a1")}

Naběhla chyba 539, což by dle nápovědy LibreOffice mělo znamenat : 539

Nepodporovaný obsah vloženého pole   Například, ={1+2}539  Nepodporovaný obsah vloženého pole   Například, ={1+2}

Nerozumím tomu, co je v mnou zmíněném vzorci chybného. Pora´dte mi prosím někdo.

Popis není srozumitelný:
Zejména nelze pochopit proč užíváte DDE k propojení jistů ve stejném sešitě. Propojení DDE se používá k propojení mezi různými sešity Calc, respektive mezi různými dokumenty.
     Bylo by logické propojit [dokument1 (A1.ods), ListA1, buňka A1] s [dokumentem2 (B1.ods), ListA1 buňka B1] (a třeba i opačně). Jako chybu také vidím stejné označení dokumentu (b1.ods) s buňkou b1 a ještě navrch také listb1. Zadání nedává smysl : Potřebuji propojit  buňku A1, listB1, soubor B1 do buňky A1, list A1, soubor A1. protože to vypadá na propojení pouze v rámci jediného dokumentu.

Podle zápisu ={=DDE("soffice";"c:\users\josef\documents\b1.ods";"listb1.a1")} používáte maticový vzorec. Ten se používá na obtížná zadání - například pro souhrny s výběrem a podobně - nikoliv pro přenos hodnoty jedné buňky.

Domnívám se, že chyba bude právě ve špatně zapsaném volání. Nejspíš voláte pomocí DDE stejný sešit, nebo něco podobného.

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#3 Včera 10:16:16

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Ještě mne napadlo, že chyba bude v syntaxi zápisu, protože maticové vzorce se zapisují například takto: ={1;2;3|4;5;6}. Proto je v nápovědě uveden příklad nepodporovaného obsahu pole ={1+2}. Správně by to mělo být pole větší nežli 1 buňka. Existují zejména složitější konstrukce.

Editoval neutr (Včera 10:18:55)

Moje e-mailová adresa
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#4 Včera 13:24:11

jirasek1944
Člen

neutr napsal(a)

Ještě mne napadlo, že chyba bude v syntaxi zápisu, protože maticové vzorce se zapisují například takto: ={1;2;3|4;5;6}. Proto je v nápovědě uveden příklad nepodporovaného obsahu pole ={1+2}. Správně by to mělo být pole větší nežli 1 buňka. Existují zejména složitější konstrukce.

Možná jsem situaci špatně popsal - jedná se o propojení buněk mezi dvěma sešity, nikoliv v rámci jednoho.
Mnoho let jsem používal propojení buněk, přičemž jsem v sešitě z něhož bylo kopírováno klikl na příslušnou buňku a stiskl Kopírovat a následně jsem klikl pravým tl. myše na příslušnou buňku v sešitě do něhož mělo být kopírováno a následně levým tl. myše na Vložit jinak a opět totéž a nakonec klikl na propojit a mnou zmíněný vzorec tam naběhl automaticky.Jakmile  jsem změnil hodnotu v buňce sešitu z něhož bylo kopírovbáno, okamžitě došlo ke změna čísla v buňce sešitu do něhož mělo být kopírováno. Od určité doby však v nabídce Vložit jinak výraz Propijit není a v možnostech je pouze Odkaz když na něj kliknu naběhne vzorec ='file:///C:/Users/Uživatel/Desktop/sešitB.ods'#$List1.A1
Vada je zde v tom, že se jakákoliv změna čísla v sešitě z něhož je kopírováno neprojeví v buňce sešitu do něhož je kopírováno.

#5 Včera 14:22:08

jirasek1944
Člen

jirasek1944 napsal(a)
neutr napsal(a)

Možná jsem situaci špatně popsal - jedná se o propojení buněk mezi dvěma sešity, nikoliv v rámci jednoho.
Mnoho let jsem používal propojení buněk, přičemž jsem v sešitě z něhož bylo kopírováno klikl na příslušnou buňku a stiskl Kopírovat a následně jsem klikl pravým tl. myše na příslušnou buňku v sešitě do něhož mělo být kopírováno a následně levým tl. myše na Vložit jinak a opět totéž a nakonec klikl na propojit a mnou zmíněný vzorec tam naběhl automaticky.Jakmile  jsem změnil hodnotu v buňce sešitu z něhož bylo kopírovbáno, okamžitě došlo ke změna čísla v buňce sešitu do něhož mělo být kopírováno. Od určité doby však v nabídce Vložit jinak výraz Propijit není a v možnostech je pouze Odkaz když na něj kliknu naběhne vzorec ='file:///C:/Users/Uživatel/Desktop/sešitB.ods'#$List1.A1
Vada je zde v tom, že se jakákoliv změna čísla v sešitě z něhož je kopírováno neprojeví v buňce sešitu do něhož je kopírováno.

Ještě jsem zkusil postup dle návodu v LibreOffice, půřičemž jsem tam zadal vzorec ='file:///C:/Users/Uživatel/Desktop/sešitA.ods'#$List1.A1 - vyhodnotilo mi to chybu 540  což je : Externí obsah je zakázán

Funkce vyžaduje (opětovné) načtení externích zdrojů a uživatel ještě načítání externích zdrojů nepotvrdil.

Teď tomu už vůbec nerozumím

#6 Dnes 17:13:00

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012

Je potřeba udělat jeden krok navíc. V cílové sešitu je nutno klávesou F9 (nebo  DATA - Spočítat - Přepočítat) přepočítat sešit.

Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Windows 10, Libre Office, Lenovo Ideapad

Zápatí