Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 4. 2. 2013 15:46:03

nitram
Člen
Registrace: 1. 8. 2012
Příspěvků: 9

problémy, problémy - VYŘEŠENO

Jsem na Libre Office začátečník a mám několik problémů jejichž řešení jsem hledal kde se dalo a nic. Omlouvám se pokud se jedná o triviálnosti a mojí omezenost, ale moc prosím o pomoc:

Jde o problémy s Writerem, používám Ubuntu 12.10 - 64bit
1. po určité době práce s writerem úplně zmizí nabídka Soubor, Upravit, Nástroje ad. - za chvíli se zase objeví, ale když si vyberu např. Soubor/Náhled strany tak se nic neděje, stejně tak v případě ostatních nabídek, např. Zobrazit/Navigator - prostě nic se neděje. Je nutné Writer zavřít a znovu otevřít - je to děsně otravné
2. seskupení obrázků, nebo nakreslených objektů - podle tohoto návodu Jak seskupit objekty to vypadá jako jednodudchá věc, ale já nedokážu seskupit nic namalovaného (obdélníky), žádná textová pole, natož obrázky - držím shift a po kliknutí na další objekt se nic neděje - občas se podaří sloučit pomocí shift+ctrl nakreslené objekty, ale jen v souboru, kde nejsou vložené žádné jiné obrázky či textová pole - musí to být nový dokument
3. odrážky, respektive číslování - přestal jsem je raději používat - číslování po stisku tab skáče kam nechci, nenavazuje tak jak by podle vybraného stylu číslování (např 1. pak a), b), pak 2. apod.) mělo, zvětšit nebo zmenšit odsazení způsobuje odskakování mimo oblast psaní, úplně mimo okraje
4. Vkládání obrázku ve formátu jpg nejde vložit bez okraje - strávil jsem nad tím hodiny (obrys, úpravy, jiné formáty apod.) a okraje jsem se nezbavil, je to jako vložit logo, které je automaticky vložené do čtverce s okraji - vypadá to nepěkně
5. Jak ohraničit jeden odstavec a pak druhý odstavec jiným stylem ohraničení - tj. potřeboval bych ukončit jeden odstavec a začít nový - tedy jak se vkládají oddíly
6. s Writerem začínám a proto se ptám - je to normální, nebo je celý můj Libre Office špatně nainstalovaný a má nějaké chyby, začínám z toho být zoufalý, prosím o pomoc...a předem moc děkuji


___________________________________
Značím jako vyřešené

;o)

Editoval sedlacekdan (16. 2. 2013 11:34:13)

Offline

#2 4. 2. 2013 19:23:54

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 155

Re: problémy, problémy - VYŘEŠENO

1. To jsou chyby ve špatně udělaném propojení LO s Unity a jeho global menu. Rozumně pracovat se s tím nedá, myslím, že někde tady na fóru byl návod, jak global menu v LO vypnout, případně lze vypnout v celém Unity odinstalováním balíku indicator-appmenu.
2. Seskupování mi funguje podle očekávání (označení se Shiftem a na pravém tlačítku Seskupit - Seskupit).
4. Ohraničení se dá nastavit v Obrázek na záložce Ohraničení. Pak může být ještě ohraničení, které představuje hranice textu (Zobrazení - Hranice textu).
6. Možná by stálo za to vyzkoušet novou verzi 4.0, jestli se něco nezlepšilo…

Offline

#3 4. 2. 2013 21:51:10

nitram
Člen
Registrace: 1. 8. 2012
Příspěvků: 9

Re: problémy, problémy - VYŘEŠENO

díky za odpověď.
1. Co se stane, když odinstaluji indicator-appmenu a jak jej odinstalovat. Co se stane když vypnu global menu (zkusím to dohledat)
2. Seskupování jsem už konečně rozhýbal - chyba byla na mojí straně, omlouvám se
4. Nic z uvedeného nepomohlo, nakonec jsem sehnal verzi obrázku, která se vkládá bez ohraničení, jinak asi v Gimpu něco změnit, ale to je na mě věda.
6. verze 4.0 je ještě pořád ve verzi Alpha a tak se obávám, že to není stable verze - každopádně bych to mohl do budoucna zkusit, stačilo by tohle:

sudo apt-get purge libreoffice-core
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-prereleases
sudo apt-get update
sudo apt-get install libreoffice

zdroj: Jaise James 's Blog

díky za pomoc

Offline

#4 5. 2. 2013 09:11:14

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: problémy, problémy - VYŘEŠENO

Ubuntu ne LTS verze a LO jsou Bleeding Edge - hrnou se cestou bouřlivého vývoje a překotného zavádění novinek. Osobně bych začátečníkovi nedoporučil k používání ani jedno ani druhé.

Offline

#5 6. 2. 2013 13:48:06

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 155

Re: problémy, problémy - VYŘEŠENO

1. Tady je odkaz na zmiňovaný návod na vypnutí global menu v LO: Problém s nabdkovým pruhem LO v Ubuntu
Global menu znamená, že se menu zobrazuje ve stejném řádku (panelu) jako ikony pro zavření a maximalizaci okna a další systémové ikony. Když se vypne, menu se zobrazí "klasicky" pod řádkem s těmito ikonami.
Odinstalováním indicator-appmenu (např. v Synapticu nebo sudo apt-get remove indicator appmenu) se to změní pro všechny aplikace.

5. Ještě k ohraničení odstavce - to funguje dobře, nemusí se vkládat oddíly, stačí dva odstavce oddělené Enterem a pro každý z nich použít styl s jiným ohraničením. Některé ohraničení se ale nemusí projevit, když je na záložce Ohraničení zaškrtnuto "Sloučit s dalším odstavcem".

6. Verze 4.0 je v podstatě hotová, ale je pravda, že bude míň stabilní - myslel jsem spíš ji nainstalovat zvlášť a jen vyzkoušet, jestli v ní něco nefunguje lépe. Používám balíky z Pre-releases, které LO nainstalují do /opt a neovlivní stávající instalaci.

Offline

#6 6. 2. 2013 15:02:17

nitram
Člen
Registrace: 1. 8. 2012
Příspěvků: 9

Re: problémy, problémy - VYŘEŠENO

Díky
1. v synapticu jsem našel lo-menubar a zdá se, že není nainstalovaný jde pouze označit k instalaci a pod tím je:
LibreOffice extension for the global menubar (dummy package)
This is an empty package to ensure proper upgrades to the new menubar in LibreOffice. You can remove this package.
ale už to řeším i na foru ubuntu tak uvidím
5. díky, už jsem to vyřešil právě přes styly
6. verzi 4.0 zatím zkoušet nebudu asi bych to nezvládl nainstalovat

Offline

#7 10. 2. 2013 19:36:57

nitram
Člen
Registrace: 1. 8. 2012
Příspěvků: 9

Re: problémy, problémy - VYŘEŠENO

1. vše jsem nakonec vyřešil přechodem na verzi 3.6.5.2 - viz Fórum Ubuntu a běhá to - jsem spokojený a děkuji za pomoc

Offline

Zápatí