Acronis
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 2. 2009 18:59:42

ave
Člen
Registrace: 31. 1. 2009
Příspěvků: 3

Sčítání časových údajů

Dobrý den,

Marně se snažím v Calcu sčítat časové údaje (formát hh:mm). Potřebuju udělat sumu sloupce těchto hodnot. V Excelu to šlo bez problému (myslim, že formátováním čísla). Existuje na to v Calcu nějaká speciální funkce?

Děkuji.

Offline

#2 1. 2. 2009 20:01:57

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Sčítání časových údajů

Bežne sčítavam takéto údaje ako ktorékoľvek iné číselné údaje cez "+" alebo "SUM".

Offline

#3 5. 2. 2009 22:29:12

Orinh
Člen
Registrace: 20. 6. 2006
Příspěvků: 17

Re: Sčítání časových údajů

Asi máte problém s formátem času u výsledku a tím se zobrazují jiné hodnoty než čekáte.
Jak chcete čas sečíst?
1) Jako odpracované hodiny za měsíc? (výsledek může být vyšší než 24 hodin)
2) V kolik hodin bude končit film o delce 123 minut pokud začne 23:10? (výsledek není vyšší než 24 hodin, ale zároveň je posunut i datum)
např. sečtete 23 hodin + 22 hodin = 45 hodin, ale ve 24 hodinovém formátu bude zobrazen výsledek 21 hodin (a 1 den).

Offline

#4 6. 2. 2009 14:26:15

ave
Člen
Registrace: 31. 1. 2009
Příspěvků: 3

Re: Sčítání časových údajů

Moc děkuju.

Ano, přesně, sčítám odpracované hodiny za měsíc.
Problém byl v sčítání přetahovaných údajů. Zatímco v excelu se stažením čísel myší, čísla nezměnila, v Calcu se sice v buňce nezmění, ale v řádku vzorce je uvedeno číslo jiné (asi se to načítá jako řada). Toho jsem si předtím nevšimla, vůbec mě nenapadlo, že když se v buňce objeví správně stejné číslo, že ve skutečnosti stejné není. Tak se omlouvám. Po ručním zadání čísel to už ale sčítá správně.

Kdybyste někdo tušil, co s tím stahováním, bylo by to super. Když třeba v pondělí je prac. doba od 7,00, v úterý také a ve středu už ji nechci vypisovat, ale vyberu myší buňku pracovní doby v pondělí a v úterý a přetáhnu o řádek níž, tak se mi v buňce sice správně zobrazí 7,00, ale v řádku vzorců úplně jiné číslo.

Ještě jednou děkuju.

Editoval ave (6. 2. 2009 14:27:25)

Offline

#5 9. 2. 2009 10:25:35

Orinh
Člen
Registrace: 20. 6. 2006
Příspěvků: 17

Re: Sčítání časových údajů

Váš problém je ve skutečnosti kopírování pomocí myši (to přetažení). Pokud kopírujete číselný obsah myší Calc automaticky počítá, že si přejete vytvořit číselnou řadu např. 1,2,3....

Pokud číselnou řadu nechcete musíte při kopírování držet CTRL než pustíte myš. Pak je vytvořena pouze kopie buňky bez načítání řady.

Jak to pracuje zobrazuje i bublinka u kurzoru. U časových údajů změna není patrná protože se připočítává celý den. Proto ten nečekaný výsledek (při počtech s časem je třeba počítat i s datumem).

Offline

#6 9. 2. 2009 15:51:07

ave
Člen
Registrace: 31. 1. 2009
Příspěvků: 3

Re: Sčítání časových údajů

To jsem přesně potřebovala vědět. Jednoduché a účinné smile
Děkuju.

Offline

#7 9. 2. 2009 18:44:37

Tombil
Člen
Registrace: 23. 9. 2005
Příspěvků: 21

Re: Sčítání časových údajů

S tím podržením CTRL to sice vím, ale už mnohokrát jsem si něco nechtěně povrtal, když jsem na to zapomněl.

Calc se v tomto, podle mého názoru, chová přesně OPAČNĚ než by měl. Když běžně "táhnu" myší, měl by předpokládat že chci jen běžně kopírovat a nedomýšlet za mně něco co třeba nechci nebo ani na první pohled nemohu zjistit. Teprve až když zmáčknu něco navíc (CTRL, ALT) tak asi chci nějakou specialitu.

Totéž platí pro už notoricky známou nemožnost vypnout "automatickou inteligenci" při rozpoznávání datumu.

Offline

#8 9. 2. 2009 21:15:26

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Sčítání časových údajů

Tombil napsal(a)

chová přesně OPAČNĚ než by měl. Když běžně "táhnu" myší, měl by předpokládat že chci jen běžně kopírovat

běžné tažení myší (tedy za pravý dolní roh buňky) se vždy používalo k vytvoření řady. Tedy za 1 se vytvořilo 2, 3, 4 ... tak si to teda pamatuju z MSO 97/2000/XP i OOo 1.x/2.x/3.x

Offline

Zápatí