Zdravím Vás.
.
Na všechny dotazy co jsem měl jsou zde i odpovědi. Přeji pěkný den.
.
Chtěl bych požádat, zda by někdo byl tak ochotný a napsal zde makro, které bude dělat jednoduchou funkci a to zobrazí nejvyšší hodnotu ve sloupci dané tabulky, k ní přičte jedničku a to je vše. V MS Accessu to jde udělat přes funkci DMax, ale zde v OO Base nevím jak. Mám sloupeček ID (automatické číslo) z kterého by se mohlo vycházet, projít tento sloupec, najít nejvyšší hodnotu, přičíst jedničku a tu uložit do jiného pole.
Nebo druhá možnost, tento příkaz umím normálně v SQL si napsat (TOP1 kde na konci dám řazení DESC). Teď ale nevím, jak by se v makru mohlo s výslednou hodnotou dotazu pracovat -> např. najde to nejvyšší ID 12 tak aby tuto hodnotu to použilo, přičetlo k ní jedničku a tu poté použilo pro jiné pole.
Tak jsem našel Makro, které mi hodnotu z výsledného SQL najde, ale funguje to jen bez funkce TOP, jakmile ji tam dám, hodí se mi chybová hláška -> viz. obrázek i s makrem. Jakmile "TOP 1" smažu zobrazí se čistě jen hodnota a mohu s ní pracovat. Když mi TOP funguje v SQL v OO, je možnost to nějak nastavit i do makra?
.
.
Děkuji za odpověď.
.
--------------------------------------------------------------------------------
PŮVODNÍ DOTAZ NA FÓRU:
Níže popsané jsem již skoro vyřešil a odpověděl v dalším příspěvku.
Myslím si, že je to pro Vás zcela jednoduchá otázka a přesto pro mne dosti složitá. Databázi v Base sem si už docela pěkně vyšperkoval, ale základ neumím. Rád bych jestli by jste někdo byl tak hodný a upravil zkušební tabulku z přílohy ( New DB.zip ) o tabulce s formulářem kde je pár polí. Co bych v této db potřeboval.
.
Když budu ve formuláři vytvářet nový záznam (řádek) aby se mi automaticky doplnila jedna hodnota v daným formátu. Dát automatické číslo jako primární sloupec není problém a bylo by to i ideální vzít hodnotu z tohoto čísla a použít ji u jiného sloupce kde by byl formát např. doc_2011_xxx kde místo xxx bude číslo vždy o třech znacích od 000, 001, 002 až po 999 (podle toho, kolikátý to bude záznam dle automatického čísla v DB).
.
Nevím jak přenést ve formuláři na pozadí hodnotu jednoho prvku (pole id s číslem) do pole druhého (pole document, kde má být předem definovaný text), aby se automaticky zaktualizovalo a drželo si stále daný formát (že to neudělá doc_2011_1, doc_2011_2 aj.).
.
Kdyby jste si nevěděli rady s tím držením formátu tak alespoň vymyslet a dát sem ukázku nějakého formuláře, kde se bude automaticky přenášet ta hodnota z jedné buňky do druhé (nebo klidně vytvořit vlastní počitadlo pro tu buňku jestli je to snazší či přes update sql dotaz).
.
Díky předem za ochotu.
Editoval Billlly_Samotar (2. 9. 2011 07:59:46)