Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 1. 2011 22:53:56

Fraglin
Člen
Registrace: 12. 2. 2009
Příspěvků: 7

kompatibilita excel

Přeji hezký den, mám doma pouze openoffice a setkal jsem se s problémem v kompatibilitě s excelem. Dostal jsem excelovský sobor kde původně byly takovéty "rolovací lišty" kdy si můžu v jedné buňce zvolit z několika předvolených hodnot. V Calcu se mi ale tato možsnost vůbec nezobrazí, v buňce je pouze vidět "základní" hodnota jako by tam byla "natvrdo" vepsaná. Nevíte zda se to dá vyřešit "z mé strany" tedy bez vlastnictví excelu? Díky za tipy

Offline

#2 7. 1. 2011 00:24:58

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 557

Re: kompatibilita excel

Pane kolego, vy máte na mysli filtr? Ale filtry fungují stejně v excelu jako v calcu, s tím by neměl být problém.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 7. 1. 2011 06:24:31

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 82

Re: kompatibilita excel

Možná také myslíte vyvolání seznamu dosud zadaných hodnot v příslušném sloupci. V Excelu k tomu sloužila kombinace levýAlt+Down (šipka dolů). Toto v Calcu obecně neplatí, klávesová kombinace je jiná. Poté, co jsem začal pracovat i v OOo, jsem zjistil, že tato funkce je ukrytá pod Ctrl-D. Myslím, že takto je to nastavené defaultně po instalaci.
Pokud vám to nevyhovuje, můžete si nastavit vlastní klávesovou kombinaci, třeba i to Alt+Down jako v Excelu, přes Nástroje/Přizpůsobit. V seznamu zkratek si vyberte oblíbenou zkratku, v sekci Kategorie vyberte Upravit a v Funkce najděte Seznam pro výběr. Tlačítkem [Změnit] přiřadíte tuto funkci k vybrané kláv.zkratce.

Offline

#4 7. 1. 2011 10:22:32

Fraglin
Člen
Registrace: 12. 2. 2009
Příspěvků: 7

Re: kompatibilita excel

Díky, ale asi jsem se to nedokázal pořádně vysvětlit. V původní verzi je předdefinovaná buňka s takovoutou šipkou po straně - když na ní kliknu tak si můžu zvolit např. z pěti možností co do Buňky umístím, když si program otevřu v calcu, tak se mi tam ta šipka nezobrazí a nemám možnost toho výběru.

Offline

#5 7. 1. 2011 11:08:35

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: kompatibilita excel

Je několik možností, jak popisovaného chování dosáhnout. Z popisu mi vychází dvě možnosti:

1) šipka se objeví po aktivaci buňky - zřejmě je použito "Ověření ..." - Excel <=> "kontrola vstupních dat" - calc, volba rozsah buněk nebo seznam. Tyto funkce kompatibilní jsou (oo 3.3).

2) V excelu je použit aktivní prvek a makro pod ním. Šipka je v tomto případě (zpravidla) viditelná stále. Na kompatibilitu bych v tomto případě nespoléhal.

Zkuste k popisu přidat info o verzích sw, případně soubor.

Offline

#6 7. 1. 2011 11:14:24

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 82

Re: kompatibilita excel

Já myslím, že by stačilo u buněk nastavit z menu Data/kontrola vstupních dat... tak že kritérium bude Seznam a v poli Položky si zadáte seznam používaných hodnot.

Offline

#7 7. 1. 2011 16:20:31

Fraglin
Člen
Registrace: 12. 2. 2009
Příspěvků: 7

Re: kompatibilita excel

Používám OO 3.2.1. (přeinstaloval jsem to projistotu dnes) - ona existuje verzi 3.3? Tady na webu jsem ji nenašel.
lp.- V excelu je šipka vidět stále, tedy spíš varianta dvě.
gucky - nejde mi o to jak takovou buňku vytvořit, ale jak získat všechna data z původního excelu tak abcyh s nimy mohl dál pracovat.

Offline

#8 7. 1. 2011 17:14:33

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: kompatibilita excel

3.3 je zatiaľ vývojová verzia, momentálne RC8 - http://download.openoffice.org/all_rc.html

Offline

Zápatí