Acronis
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 12. 2010 10:54:28

sleepwalker1999
Člen
Registrace: 11. 2. 2010
Příspěvků: 10

Ako na podmienené formátovanie viacerých buniek

Prosím Vás potrebujem helpnúť s podmieneným formátovaním niekoľkých buniek. V pokladničnej knihe vediem evidenciu pohybov a každý pohyb mám v štýloch a formátovaní nadefinovaný farebným odlíšením. Napríklad v stĺpci Popis má zapísaný ako popis pohybu Úhrada Fa. XZY č.1212121 a celý riadok si označím podľa tohto druhu pohybu. Nie je problém len to musím zakaždým robiť ručne. Potrebujem aby sa mi automaticky po zadaní popisu sfarbil riadok ako to mám definované v štýloch.

19134830_th.jpg

Offline

#2 1. 12. 2010 11:33:33

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Ako na podmienené formátovanie viacerých buniek

mno možná by to šlo, ale u podmíněného formátování můžete použít jen 3 podmínky. Lepší možná bude použít funkci =STYLE() která přiřazuje určený styl ze šablony. Mrkněte do nápovědy.

Offline

#3 1. 12. 2010 20:16:47

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Ako na podmienené formátovanie viacerých buniek

Další problém je v tom, že tam máte pokaždé trochu jiný text (sl. C), byť stejný základ, např. "Nákup - ...."; to by se dalo snadno vyřešit rozdělením sl.C na 2 sloupce - typ platby + podrobnosti; nicméně to nevyřeší požadavek mít více než 3 podmíněné formáty. Problém vidím v tom, že v buňce chcete mít text i aplikovat styl, což znesnadňuje použití fce STYLE, kdy byste musel složitěji zadávat ten text do buněk pomocí vzorce, např. ="cement Tribe"&IF(C1="Nákup";T(STYLE(.....));IF(C1="Tržba";T(STYLE(....));IF(.....)))))

Leda byste se spokojil s jedním prázdným sloupcem (obsahoval by vzorec s IFy a STYLE), který by jen měnil barvy podle textu-typu platby zapsaném do jiného sloupce.

Možná lp. na něco přijde :-)

Editoval hanus (1. 12. 2010 20:20:06)

Offline

#4 1. 12. 2010 22:46:16

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Ako na podmienené formátovanie viacerých buniek

Dobrá, když si to Hanus přeje...

Napište do sloupce G název stylu příslušného řádku (třeba "Výchozí", nebo "Tržba" nebo ...

Potom v buňce v řádku 2 zvolíte podmíněný formát, zvolíte podmínku 1, vzorec je... a do pole vzorec zadáte =STYLE($G2), samotný styl v podmíněném formátu neměníme. Styl ve funkci STYLE se aplikuje na příslušnou buňku (minimálně v OO 3.2.1). Pravda, nevím proč, ani jestli to funguje i v jiných verzích.

V případě problémů, lze použít mírně modifikovné Hanusovo řešení, jen argumentem funkce style bude adresa buňky, ve které je zapsán název stylu.

Offline

#5 1. 12. 2010 22:51:20

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Ako na podmienené formátovanie viacerých buniek

No jasně, že mě to nenapadlo, místo IFů navrhnout přímo zadávání názvů stylů (pojmenovaných dle typů plateb). Miluju todle fórum a jeho brainstorming :-)

Offline

#6 3. 12. 2010 09:22:56

sleepwalker1999
Člen
Registrace: 11. 2. 2010
Příspěvků: 10

Re: Ako na podmienené formátovanie viacerých buniek

lp. napsal(a)

Dobrá, když si to Hanus přeje...

Napište do sloupce G název stylu příslušného řádku (třeba "Výchozí", nebo "Tržba" nebo ...

Potom v buňce v řádku 2 zvolíte podmíněný formát, zvolíte podmínku 1, vzorec je... a do pole vzorec zadáte =STYLE($G2), samotný styl v podmíněném formátu neměníme. Styl ve funkci STYLE se aplikuje na příslušnou buňku (minimálně v OO 3.2.1). Pravda, nevím proč, ani jestli to funguje i v jiných verzích.

V případě problémů, lze použít mírně modifikovné Hanusovo řešení, jen argumentem funkce style bude adresa buňky, ve které je zapsán název stylu.

Dik za info, len este nieco. Dalo by sa to poriesit aj funkciou na zaklade ktorej by sa do stlpca "G" automaticky pomocou textu v popise zadal styl a tym sa sfrbi riadok podla poziadavky lebo inac potrebujem do tohto stlpca dosadit zase len rucne styl. Len ako by som to mal spravit aby tato fce fungovala len na urcitom slove v popise. Napr. "Úhrada" Fa. XZY č.12022121 teda aby do stplca G zadalo styl na zaklade vyhladania len urciteho slova v textovom retazci koli tomu, ze dodavatel a cislo faktury su zakazdym odlisne. Napr. na statistiku pohybov, ktoru mam ako tabulku po mesiacoch pouzivam toto =SUMIF('Jún 2010'.C5:C203;"Tržba.*";'Jún 2010'.D5:D203).

Offline

#7 3. 12. 2010 09:45:49

sleepwalker1999
Člen
Registrace: 11. 2. 2010
Příspěvků: 10

Re: Ako na podmienené formátovanie viacerých buniek

Sorry tak z rana mi to nezapalilo len toto potrebujem aplikovat na oblast buniek teda na riadok. Musim do kazdeho riadku zvlast zadavat fce STYLE alebo dam pre kazdy stlpec zvlast?

Offline

#8 3. 12. 2010 13:32:05

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Ako na podmienené formátovanie viacerých buniek

Chápu to, jako několik dotazů. Podle obrázku to vypadalo, že používáte více, než 3 různé styly a řešilo se, jak v tomto případě je automaticky aplikovat na buňky.

Použití funkce STYLE: Argumentem funkce je jméno stylu, která chceme aplikovat na buňku. Toto jméno může být zapsáno jako text. řetězec, jako vzorec nebo jako odkaz na buňku, ve které je zapsán.

Samotná funkce STYLE může být uvedena přímo ve vzorci, ale také ve vzorci v dialogu podmíněného formátu. V obou případech mění styl buňky, ale pokud ji uvedete ve formátu, pochopitelně neovlivňuje samotný vzorec a styl nastavíte prostým použitím štětce. (Mám pocit, že toto jsem asi nenapsal dost srozumitelně.)

Funkce STYLE aplikuje styl jen na buňku, ve které je uvedena (ve vzorci nebo v podmíněném formátu).

Výpočet jména stylu: Zde záleží na Vás. Namátnou několik možností:

* Zápis "Úhrada" Fa. XZY č.12022121 lze rozdělit do 2 sloupců - v jednom je typ transakce (=možná jméno stylu) a ve druhém je identifikace transakce.

* Pokud je identifikátor na začátku, lze použít funkci LEFT s takovým počtem znaků, aby to dalo jednoznačný identifikátor.

* Lze použít vzorec =MID(A1;1;SEARCH("[ :,-.]";A1)-1) (oddělí z řetězce v A1 první slovo ukončené znaky mezera, tečka, čárka, pomlčka, dvojtečka.)

* Lze použít fukce SEARCH nebo FIND k testování výskytu řetězce pokud je klíčové slovo jinde než na začátku

Prostě možností je hodně a vhodné řešení závisí na konkrétních podmínkách a Vašich preferencích.

Offline

Zápatí