Inzerce
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 16. 12. 2008 21:25:42

strycekxxx
Člen
Registrace: 16. 12. 2008
Příspěvků: 2

Vkládání hodnot do více buňek

Dobrý den, v OO se mi nedaří jednoduše vložit číslo, nebo text do více buněk najednou. V Excelu jsem používal ctrl+c.Jsem schopný to nakopírovat do tažením označených buněk, ale u vícenásobného výběru to nejde.Děkuji za pomoc.

Offline

#2 16. 12. 2008 23:32:07

PavelH
Člen
Místo Česká Lípa
Registrace: 14. 3. 2008
Příspěvků: 140

Re: Vkládání hodnot do více buňek

Taky jsem to zkoušel. Do jedné buňky jsem napsal hodnotu, uložil ji do schránky Ctrl+C a pak jsem pomocí Ctrl+levého myšítka označil nesousedící buňky. Když pak stisknu Ctrl+V, OO protestuje, že "vkládání do vícenásobného výběru není možné".
řešení: postupně myší označovat buňky a vkládat do nich pomocí Ctrl+V. Jde to docela rychle :-)

Editoval PavelH (16. 12. 2008 23:33:52)

Offline

#3 17. 12. 2008 18:39:01

strycekxxx
Člen
Registrace: 16. 12. 2008
Příspěvků: 2

Re: Vkládání hodnot do více buňek

No jasně, jde to , ale když je toho víc, je to vopruz.

Offline

#4 17. 12. 2008 20:59:23

milan.kosulic
Člen
Registrace: 29. 9. 2008
Příspěvků: 26

Re: Vkládání hodnot do více buňek

strycekxxx napsal(a)

Dobrý den, v OO se mi nedaří jednoduše vložit číslo, nebo text do více buněk najednou. V Excelu jsem používal ctrl+c.Jsem schopný to nakopírovat do tažením označených buněk, ale u vícenásobného výběru to nejde.Děkuji za pomoc.

Na starém portálu byl kdysi odkaz na makro, které dodnes používám a které dostatečně řeší Váš požadavek. Dále řeší případy, kdy potřebuji kopírovat (roztáhnout) hodnotu do viditelných buněk při použití filtru. Škoda, že se tato možnost dosud neobjevila v možnostech Calcu.
Postup je takový, že do schránky zkopíruji hodnotu, označím buňky, kam chci kopírovat a spustím makro SelectionVisiblePaste:

Sub SelectionVisiblePaste
' Procedura SelectionVisiblePaste vlozi data ze schranky
' pouze do viditelnych vybranych bunek.
' ve schrance musi byt data, ktera lze umistit do jedne bunky
' To se hodi ve dvou pripadech
' 1) pri vkladani hodnoty do vyfiltrovanych oblasti
' 2) pri vkladani hodnoty do nesouvislych oblasti.
dim oControl as object, oList as object, oBunka as object
dim oRozsahy as object, oRozsah as object
dim oDoc as object, oDisp as object
dim Oblast as long, Sloupec as long, Radek as long
dim PrvniBunka as boolean

' nastaveni objektu
set oControl = ThisComponent.CurrentController
set oDoc = oControl.Frame
set oDisp = createUnoService("com.sun.star.frame.DispatchHelper")
set oList = oControl.ActiveSheet
set oRozsahy = oControl.getSelection()
PrvniBunka = true

on error goto CHYBA ' oznameni pripadne chyby
ThisComponent.LockControllers ' Zakaz zobrazovani

' pokud je vice oblasti, prochazej je postupne
if oRozsahy.getImplementationName="ScCellRangesObj" then
for Oblast = 0 to oRozsahy.Count-1
set oRozsah = oRozsahy(Oblast)
gosub PROJDI
next
else
set oRozsah = oRozsahy
gosub PROJDI
end if

goto KONEC

PROJDI:
' projde vsechny bunky rozsahu a vlozi do viditelnych obsah schranky
with oRozsah.RangeAddress
for Sloupec = .StartColumn to .EndColumn
if oList.Columns(Sloupec).isVisible then
for Radek = .StartRow to .EndRow
if oList.Rows(Radek).isVisible then
if PrvniBunka then ' do prvni bunky vloz obsah schranky
set oBunka = olist.getCellByPosition(Sloupec, Radek)
oControl.select(oBunka)
oBunka.clearContents(com.sun.star.sheet.CellFlags.VALUE _
+ com.sun.star.sheet.CellFlags.STRING _
+ com.sun.star.sheet.CellFlags.DATETIME _
+ com.sun.star.sheet.CellFlags.FORMULA)
dim a(5) as new com.sun.star.beans.PropertyValue
a(0).Name = "Flags": a(0).Value = "SVDF"
a(1).Name = "FormulaCommand": a(1).Value = 0
a(2).Name = "SkipEmptyCells": a(2).Value = false
a(3).Name = "Transpose": a(3).Value = false
a(4).Name = "AsLink": a(4).Value = false
a(5).Name = "MoveMode": a(5).Value = 4
oDisp.executeDispatch(oDoc, ".uno:InsertContents", "", true, a())
PrvniBunka = false
else ' zbyle bunky kopiruj z prvni bunky
olist.getCellByPosition(Sloupec, Radek).formula = oBunka.formula
end if
end if
next
end If
next
end with
return

CHYBA:
msgbox "Někde se stala chybička"

KONEC:
ThisComponent.UnlockControllers 'Povol zobrazovani
oControl.select(oRozsahy) ' nakonec vyber puvodni select
on error resume next

end sub

Offline

#5 6. 2. 2009 09:27:53

Orinh
Člen
Registrace: 20. 6. 2006
Příspěvků: 17

Re: Vkládání hodnot do více buňek

Pokud potřebujete vyplnit označenou oblast jednou hodnotou stačí jen potvrdit vložený údaj levý ALT+Enter a hodnota se vloží do označené oblasti.
Pro vícenásobný výběr (označení 2 a více oblastí) to ale neplatí.

Offline

#6 6. 2. 2009 13:50:39

Jan12
Člen
Registrace: 9. 7. 2006
Příspěvků: 29

Re: Vkládání hodnot do více buňek

Orinh napsal(a)

Pokud potřebujete vyplnit označenou oblast jednou hodnotou stačí jen potvrdit vložený údaj levý ALT+Enter a hodnota se vloží do označené oblasti.
Pro vícenásobný výběr (označení 2 a více oblastí) to ale neplatí.

Mohl byste to, prosim, popsat podrobneji, nejak se mi nedari uvedeny postup realizovat.

Offline

#7 6. 2. 2009 22:43:36

Orinh
Člen
Registrace: 20. 6. 2006
Příspěvků: 17

Re: Vkládání hodnot do více buňek

1) označení oblasti např. A1:B9
2) napsat žádanou hodnotu do buňky např. 123 (nemačkat enter a nepracovat s myší)
3) ukončit vkládání levý ALT+Enter

Po stisknutí levý ALT+Enter se do označených buněk vloží napsaný obsah.
Je to stejné jako v Excelu, ale tam se musí podržet ctrl. Calc používá ALT...

Offline

#8 7. 2. 2009 00:43:30

Jan12
Člen
Registrace: 9. 7. 2006
Příspěvků: 29

Re: Vkládání hodnot do více buňek

Dekuju, funguje :-))

Offline

Zápatí