OpenOffice.org 3.2.0 (OOO320m12 Build:9483) mi začal padat při otevírání některých dokumentů, co jsem přešel na nové Ubuntu 10.04, kde je 3.2. Předtím řadu letu (i pod XP i Ubuntu) do verze 3.0 (či 3.1) nebyly problémy. Při otevírání napíše "OO.org havaroval kvůli neočekávané chybě" a je konec. Prohledal jsem různá fóra a nikde nic. Soubor v názvu nemá žádnou diakritiku. Stažil sem se najít nějaký log /var/crash či ~/.openoffice ~/.openoffice-crash ale nikde nic není. Soubory mají příponu ods či odt
a byli vytvořeny v předchozí verzi OO (na Ubuntu 9.10), narušené nejsou, na jiných starších OO otevřít jdou.
Zkoušel jsem vymazat profil (několikrát) ~/.openoffice a nic.
Napadlo mě, zda-li není problém v síti. Máme server XP (funguje mj. síťový disk) a některé stanice Ubuntu a jiné XP. Disk je přimapován při puštění Ubuntu:
v /etc/fstab je přidáno
//jmeno_serveru/adresar /media/jmeno_jak_je_videt_v_linuxu cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,codepage=unicode,unicode 0 0
+ sudo chmod 777 /media/jmeno_jak_je_videt_v_linux
bez problému to více než rok všude a vše chodí.
Tak když tento soubor, co nejde otevřít, přesunu na lokální počítač, tak normálně otevřít v OO 3.2 jde, nespadne. Když tam udělám nějakou mikrozměnu, uložím ji, přesunu zpět na server (síť =XP stroj), tak už otevřít jde. Jak píšu síť jinak normálně chodí, v jiných programem se nic neprojevilo. Před povýšením jsem jel na Ubuntu 9.10 s OO verze 3.0 (či 3.1 nejsem si jist), tak vše chodilo zcela korektně a OO spadl tak jednou za dva měsíce.