Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 26. 12. 2009 17:57:29

jkupec
Člen
Registrace: 1. 5. 2008

Odbc

Mám dotaz ohledně připojení CALCu přes ODBC do ORACLE serveru. Když se připojím přes databázi, jsou vidět všechny tabulky a sql dotazy v ORACLE. Pro mne je to nepřípustné vzledem k tiomu, že s výstupy dat (SQL dotazy) pracují uživatelé, kteří by mohli data ovlivnit. V současné době mám takový přístup přes EXCEL, který pomocí MS QUERY přistupuje do databáze přes ODBC. Data tak jsou chráněna a uživatel nemůže nic pokazit. Navíc v ORACLE mám již hotové dotazy a nevím, jak je spouštět v CALCu vždy při otevření (automatická obnova dat). Na závěr - v ORACLE je několik instancí, které jsou vidět vždy uživatelem zapne - li si "zdroje dat". Lze toto nějak omezit?

Díky za radu.

#2 27. 12. 2009 21:20:06

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008

Re: Odbc

1. pokud uživatel nepotřebuje měnit data, tak mu na DB nedávejte tato práva. Pokud ty práva mít má, tak je relativně jedno jestli je změní přes formulář nebo přímo v tabulce.
2. nevím co myslíte hotovými dotazy v oracle ... pokud pohledy tak definujte jim odpovídající dotazy v base
3. to, které DB jsou vidět ve "zdrojích dat" určujete v menu "nástroje - volby: Openoffice.org Base - Databáze". DB zde může a nemusí být zaregistrována, pokud není je potřeba ji otevírat otevřením jejího souboru *.odb - v něm je DB nebo v případě externí DB nastavení spojení k ní a dále definicí dotazů, sestav apod.

Zápatí