Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 10. 3. 2024 19:55:52

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Vložit jinak

v Nápovědě LibreOffice 7.3 na webové adrese file:///C:/Program%20Files/LibreOffice/help/cs/text/shared/01/02070000.html?System=WIN&DbPAR=CALC&HID=modules/scalc/ui/pastespecial/dialog-action_area1#bm_id31541011 se v příkazu Vložit jinak v části Odkaz uvádí :  Když odkazujete na jiné soubory, automaticky se vytvoří odkaz DDE.  Je tím míněno , že lze dát odkaz z buňky jednoho sešitu do buňky jiného sešitu ? Do buňky A1, list1, sešit1 napíšu např. číslo 20, na tuto buňku kliknu pravým tlačítekm myši, následně levým tl.myši na kopírovat, následně otevřu v sešitě 2 list1 a zde kliknu na buňku A1 pravým tlačítkem myši, následně levým tl.myši na vložit jinak, ještě jednou vložit jinak, dále v části Možnosti kliknu levým tl. myši na Jako odkaz a dole pak potvrdím OK tak se mi v této buňce v žádném případě nevytvoří výše zmiňovaný odkaz DDE nýbrž  #REF! a na liště ='file:///C:/Users/jiras/Documents/Bez názvu 2'#$List1.A1. Jak to udělat, aby se mi tam okopírovalo číslo nebo text tam zadaný a v na lištu výraz s DDE.

Offline

#2 11. 3. 2024 15:27:06

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 51

Re: Vložit jinak

Odkaz odkazuje na neuložený sešit. Uložte sešit (CTRT +S) pak odkazy normálně  fungují.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Windows 10, Libre Office, Lenovo Ideapad

Offline

#3 11. 3. 2024 19:57:24

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Re: Vložit jinak

LIT napsal(a)

Odkaz odkazuje na neuložený sešit. Uložte sešit (CTRT +S) pak odkazy normálně  fungují.

Jak zdrojový, tak i cílový sešit mám uložené a to tak, že jsem najel myší na fialovou ikonu , naběhlo Uložit (Ctrl+S), zde jsem klikl levým tlačítkem myši. Totéž jsem pak provedl i v cílovém sešitě. Proč mi to nefunguje nevím.  Tohle mě už zlobí už nejméně rok, přičemž dříve mi propojení buněk mezi sešity fungovalo zcela bez problémů.

Offline

#4 11. 3. 2024 21:38:22

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 51

Re: Vložit jinak

='file:///C:/Users/ivan4/Documents/Bez názvu 2'#$List1.A1                  neuložený soubor bez přípony ods, tak jak máte odkaz Vy
='file:///C:/Users/ivan4/Documents/Bez názvu 2.ods'#$List1.A1            uložený soubor má příponu ods


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Windows 10, Libre Office, Lenovo Ideapad

Offline

#5 12. 3. 2024 16:33:34

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Re: Vložit jinak

LIT napsal(a)

='file:///C:/Users/ivan4/Documents/Bez názvu 2'#$List1.A1                  neuložený soubor bez přípony ods, tak jak máte odkaz Vy
='file:///C:/Users/ivan4/Documents/Bez názvu 2.ods'#$List1.A1            uložený soubor má příponu ods

Jak zdrojový sešit, tak i cílový sešit jsem uložil dle Vašeho návodu. Odkaz se z buňky Al, listu1 zdrojového sešitu do buňky A1,listu1 cílového sešitu skutečně okopíroval. Ovšem změna v buňce A1, listu 1 zdrojového listu se do buňky A1,listu 1 cílového sešitu neokopírovala. Na liště cílového sešitu je tento vzorec : ='file:///C:/Users/jiras/OneDrive/Plocha/Zdrojový sešit (CTRT +S).ods'#$List1.A1. Mnoho let jsem používal OpenOffice a bez problému vše fungovalo s tím, že vzorec na liště cílového sešitu vždy obsahoval výraz DDE. Nevím zda tento problém vznikl s přechodem na LibreOffice.
Pokud byste měl čas a chuť mi s tím poradit, posílám okopírovaný návod, který jsem velice úspěšně používal :
  Propojování bunìk mezi soubory :  Chci-li propojit např. buňku A1, list 1. Soubor A-Propojení buněk-odtud kopírováno  do buňky A1, List 1. Soubor B-Propojení buněk-sem odkaz,  kl.P.tl. na příslušnou buňku souboru A-Propojení buněk-odtud kopírováno, v naběhlé nabídce kl.L.tl. na Kopírovat – pak kl.P.tl. na buňku A1, list 1, souboru B-Propojení buněk-sem odkaz, následně  kl.L.tl. na Vložit jinak, v dolní části  naběhlého s názvem Volby zaškrtnu Odkaz a potvrdím OK.  (v buňce A1,  List 1. souboru B-Propojení buněk-sem odkaz  naběhne velice složitý vzorec znamenající propojení)  : {=DDE("soffice";"C:\Users\Josef\Documents\A-Propojení buněk-odtud kopírováno.ods";"List1.A1")}

Offline

#6 12. 3. 2024 20:49:54

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 51

Re: Vložit jinak

Zkusím nahrát postup.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Windows 10, Libre Office, Lenovo Ideapad

Offline

#7 13. 3. 2024 10:27:58

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 51

Re: Vložit jinak

https://www.uschovna.cz/zasilka/OQV8DJ4V892HNCS8-U2R/
Adresa je odkaz na vložený soubor jak jsem postupoval při vkládání odkazu.
Možná Vás mate, že v Open Office se adresa zobrazuje i s odkazem DDE(sofice.........) a v Libre Office je přímo hypertextový odkaz.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Windows 10, Libre Office, Lenovo Ideapad

Offline

#8 13. 3. 2024 17:53:32

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Re: Vložit jinak

LIT napsal(a)

https://www.uschovna.cz/zasilka/OQV8DJ4V892HNCS8-U2R/
Adresa je odkaz na vložený soubor jak jsem postupoval při vkládání odkazu.
Možná Vás mate, že v Open Office se adresa zobrazuje i s odkazem DDE(sofice.........) a v Libre Office je přímo hypertextový odkaz.

Ano funguje to takto, ovšem je zde problém v tom, že když do buňky A1 zdrojového sešitu napíšu jinou hodnotu - tak se tato změna v buňce A1 cílového sešitu neprojeví.  Při užívání OpenOffice se změna projevila, léta jsem bez problémů tento princip používal, stejně jako kdysi v zaměstnání při užívání excelu.

Offline

#9 14. 3. 2024 08:56:30

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 51

Re: Vložit jinak

Aktualizovat odkaz lze ručně : Úpravy - Odkazy na externí soubory - Aktualizovat

Další možnost jak udělat odkaz je přes Pojmenované oblasti. Zkusím nahrát video.

Odkaz na soubor : https://www.uschovna.cz/zasilka/OQBB97YNPJZGLXV6-S2W/

Editoval LIT (14. 3. 2024 09:45:19)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Windows 10, Libre Office, Lenovo Ideapad

Offline

#10 14. 3. 2024 21:54:02

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Re: Vložit jinak

LIT napsal(a)

Aktualizovat odkaz lze ručně : Úpravy - Odkazy na externí soubory - Aktualizovat

Další možnost jak udělat odkaz je přes Pojmenované oblasti. Zkusím nahrát video.

Odkaz na soubor : https://www.uschovna.cz/zasilka/OQBB97YNPJZGLXV6-S2W/

Vámi poslané přes Úschovnu jsem si stáhl a vše provedl dle Vašeho videa.
V dokumentu Bez názvu 1.ods vše proběhlo bez problémů včetně vložení názvu buňka. V dokumentu Bez názvu 2.ods jsem postupně klikl na list, Externí odkazy, procházet, klikl na Bez názvu 1.ods a tady jsem zůstal viset protože v políčku Dostupnbé tabulky/oblasti nemám slovo buňka, čili tlačítko OK zůstává neaktivní, což je uvedeno i v nápovědě. Ovšem tam už neuvádějí jak tam dostupný název buňka dostat.

Offline

#11 14. 3. 2024 22:40:10

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Re: Vložit jinak

jirasek1944 napsal(a)
LIT napsal(a)

Aktualizovat odkaz lze ručně : Úpravy - Odkazy na externí soubory - Aktualizovat

Další možnost jak udělat odkaz je přes Pojmenované oblasti. Zkusím nahrát video.

Odkaz na soubor : https://www.uschovna.cz/zasilka/OQBB97YNPJZGLXV6-S2W/

Vámi poslané přes Úschovnu jsem si stáhl a vše provedl dle Vašeho videa.
V dokumentu Bez názvu 1.ods vše proběhlo bez problémů včetně vložení názvu buňka. V dokumentu Bez názvu 2.ods jsem postupně klikl na list, Externí odkazy, procházet, klikl na Bez názvu 1.ods a tady jsem zůstal viset protože v políčku Dostupnbé tabulky/oblasti nemám slovo buňka, čili tlačítko OK zůstává neaktivní, což je uvedeno i v nápovědě. Ovšem tam už neuvádějí jak tam dostupný název buňka dostat.

Teď tam sice  v dokumentu Bez názvu2.ods slovo buňka, tlačítko Ok je aktivní, nic se však z dokumnentu Bez názvu1.ods neokopíruje, pouze se m i tam v jedné buňce zobrazilo číslo 30. Zkoušel jsem dokument bez názvu2.ods několikrát smazat a znovu vše provést, ale výsledek tentýž. Vím, že dle videa Vám vše funguje perfektně, mně však nikoliv

Offline

#12 15. 3. 2024 07:54:51

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 51

Re: Vložit jinak

Napsal jste že "V dokumentu Bez názvu 1.ods vše proběhlo bez problémů včetně vložení názvu buňka."
A uložil jste potom sešit? Jinak se změny neprojeví.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Windows 10, Libre Office, Lenovo Ideapad

Offline

#13 15. 3. 2024 20:37:52

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Re: Vložit jinak

LIT napsal(a)

Napsal jste že "V dokumentu Bez názvu 1.ods vše proběhlo bez problémů včetně vložení názvu buňka."
A uložil jste potom sešit? Jinak se změny neprojeví.

U obou sešitů, po provedení všeho zobrazeného ve Vašem videu, jsem vždy klikl na Uložit a výsledek nikde. To bych Vám snad musel také poslat video svého postupu, abyste mohl zjistit, kde dělám chybu. Ovšem já nevím jak se video dělá.

Offline

Zápatí