lp. napsal(a)SUMPRODUCT( A1:A10 ; --ISFORMULA( A1:A10 ); --NOT(ISREF( A1:A10 )) )
nebo
SUMPRODUCT( A1:A10 ; --ISFORMULA( A1:A10 ) * NOT(ISREF( A1:A10 )) )
Hurá, tak matice jsem nezapomněl. ;-)
To vaše řešení bohužel nefunguje.
Zjistil jsem, že nemožnost využití konstrukce s ISREF() je zjevně v tom, že ISREF() testuje jen to, co je v závorce, nikdy to, na co to potenciálně odkazuje, tzn. ISREF(A1) = vždy TRUE i kdybych měl v A1 číslo, text, boolean, nic atd...
(V tom případě mi to přijde jako zcela zbytečná funkce, protože řeší jen sama svůj obsah, podobně jako bych třeba napsal =SIN(1), tj. dobrá tak akorát k okamžitému ověření, jestli to, co je argument, lze vyhodnotit jako odkaz. Zajímal by mne nějaký usecase, protože bez vyhodnocování obsahu závorky jako odkazu, a tudíž testování hodnoty v odkazované buňce, si jej nedovedu představit.)
Žádnou další funkci, která by zjišťovala, jestli je obsah odkazované buňky odkaz se mi nepodařilo nalézt. :-/ Takže nejspíš budu muset vymyslet nějakou obezličku s pomocí SEARCH( "INDIRECT", ... ), protože vím, že buňky jsoucí odkazy jsou vždy odkazy pomocí INDIRECT. (Ale není to moc obecné řešení :-/)
A člověk by řekl, že jsem chtěl triviální záležitost...