Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 5. 2020 11:46:11

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 65

Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Často se mi stává, že při psaní textu naběhne z ničeho nic Štětek formátu. Já pak musím stisknout klávesu Esc, aby zmizel. Co s tím udělat, aby k tomu nedocházelo ?

Editoval jirasek1944 (24. 5. 2020 09:26:05)

Offline

#2 22. 5. 2020 07:03:19

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 56

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Zdravím, tohle se mi ještě nestalo. Napadá mě jedině, jestli nemáš nastavenou nějakou klávesovou zkratku pro štěteček formátu, kterou během psaní nevědomky aktivuješ? Zkontroluj Nástroje->Přizpůsobit->Klávesnice->Kategorie Všechny  příkazy - najdi "Funkce" Štěteček formátu a zkontroluj, jestli má přiřazenou klávesovou zkratku (okénko "Klávesy").
Pokud je přiřazena, tak ji změň nebo během psaní dávej pozor, ať ji nespustíš. Samozřejmě to může mít jinou příčinu - snad poradí neutr.

Offline

#3 22. 5. 2020 10:05:08

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Mně se na starym laptopu stávalo že mi přeskakoval kurzor myši na jiný řádky když jsem měl na sobě nějakou víc-umělohmotnou mikinu - od rukávu chytal touchpad nějakou statickou elektřinu či co a podle toho občas zablbnul. Ale kdyby to bylo tímto tak by to dělalo neplechu ve více programech.

Offline

#4 22. 5. 2020 19:57:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Já si myslím, že to může být chybné stisknutí ikony štětečku. Znám možná i důvod. nejprve bych uvedl ještě jinou možnost. Co by to mohlo být musíte testovat Vy sám.
     Mimo špatně nastavené myši je možné předpokládat, že Vy jste si zvykl běžně 2x za sebou kliknout. To je běžný způsob volání ikon na ploše (desktop). Pokud jste si na to zvykl tak to možná děláte automaticky - bez uvědomování si že to děláte špatně.


     Ikona štětečku je u Libre Office hned pod hlavní nabídkou FORMULÁŘ. Pokud máte špatně nastavenou reakci myši snadno se stane, že nechtě prokliknete REŽIM NÁVRHU, nebo PRŮVODCI OVLÁDACÍMI PRVKY. Kliknutí může být při nesprávném nastavení rychlosti nastat proklik prakticky okamžitě. To se projevuje ale i jinde - například při práci s prohlížečem. měl byste vědět jestli se Vám stává že kliknete někam do stránky a vyskočí něco jiného - často reklama. Je to dost otravné.
     Je tedy otázka zda pracujete často s "formulářem". Dále také zda nepozorujete nechtěné přepínání v jiných aplikacích. Mně to dělá IrDa klávesnice - respektive myš. Když to přestavím tak to vydrží tak dva dny a pak se to zase přestaví do nechtěného módu.


     Je možné, že ikona štětečku je pod jinou nabídkou. Souvisí to s tím zda máte standardní uživatelské rozhraní nebo něco jiného. Prostě ta nabídka nad štětečkem vede k tomu že se prokliknete nechtíc na štěteček.


     Je zajímavé, že u Apache OpenOffice je ikona štětečku přímo pod nápovědou. Takže bych tipoval že zde by se Vám to stávalo poměrně velice často. Štěteček formátu je tam totiž překryt nabídkou NÁPOVĚDA OPEN OFFICE. Pokud by to bylo takto, doporučuji naučit se volat nápovědu pomocí klávesy F1. Je to rychlejší a vyhnete se nechtěnému prokliku.


     V obou případech lze postupovat tak, že štěteček vypnete na správné nástrojové liště. Má to ale zádrhel - místo štětečku se tam objeví jiná ikona a problém jenom změní nechtěnou funkci.

Editoval neutr (22. 5. 2020 20:00:33)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 29. 11. 2023 09:51:52

Jogin
Člen
Registrace: 8. 10. 2008
Příspěvků: 10

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Přečetl jsem to a kdeže je ten Formulář??? Nemám tam ani formulář, ani štěteček, třebaže to často používám ve Wordu.

Offline

#6 29. 11. 2023 11:37:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Pro Jogin
Ten můj poslední příspěvek se týkal lišty ikon hned pod hlavní nabídkou a je tam hned z defaultní instalace (původně byl štěteček přesně pod hlavní nabídkou FORMULÁŘ, dnes je více doprava).


ŠtětečeK je v současné verzi na liště vysvícený (i když v sešitě není ani čárka, což v Draw takto není - je tam pouze šedivý obrys - musíte aktivoval nějaký objekt - potom se vysvítí). Je to podoba plochého malířského štětce.


Jinak se dá najít v "Hlavní nabíce" FORMÁT > ŠTĚTEČEK FORMÁTU. Pokud na liště s kartami ikona není, tak je zřejmě lišta vypnutá. V takovém případě postupujte : ZOBRAZIT > NÁSTROJOVÉ LIŠTY > FORMÁTOVÁNÍ. Zda je tato volba zapnutá poznáte podle toho, že v seznamu lišt je každá zapnutá lišta podbarvena modře (nebo jinou barvou podle použitého skinu). Někdy se stane, že místo viditelné lišty je tam pouze ">>" a musíte najít správné šipky. Jde však také o navolený vzhled UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ. Já používám standardní, ale je tam například volba jediného pruhu ap.

Editoval neutr (29. 11. 2023 11:38:54)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 29. 11. 2023 15:34:34

Jogin
Člen
Registrace: 8. 10. 2008
Příspěvků: 10

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Tak jsem Štětec našel. Děkuji. On nebyl patrný a měl jsem ho někde uprostřed. A jak píšete, musím aktivovat nějaký objekt, jsem urobil a udělalo  se potřebné o co jde. Štěteček se aktivoval, obarvil se k mojí radosti. No jó, ale pokud jsem aktivoval (označil) blok neboli více objektů, tak se štětec neaktivoval. Já mám mimo tiskovou plochu jakousi knihovnu a potřebuji ji přenášet na Nové.odg pro další kreslení. Rád bych třeba poslal oba soubory pro nahlédnutí, ale nevím, zda to tady jde.

Offline

#8 29. 11. 2023 15:40:01

Jogin
Člen
Registrace: 8. 10. 2008
Příspěvků: 10

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Ještě maličkost. Nedá se poslat nějaký soubor s nastavením? Mám to asi nějak spáchané a nastavení je dost složité. třeba by to vyhovovalo. Word mám nastavený dobře, ale tady jaksi chrápu- opravuji- Tápu.

Offline

#9 29. 11. 2023 19:08:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Pro Jogin


k příspěvku #7
Já vkládání dělám přes "ulož.to.cz". Do vlastního příspěvku vkládejte URL do tagů (viz pod BBC kode pod okénkem RYCHLÁ ODPOVĚĎ - musíte být přihlášen, jinak to okno neuvidíte).


k příspěvku #8
Zde bych doporučil použít pruhy podobné s Windows. Hlavní nabídka ZOBRAZIT > UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ > Vyberte nejlépe KARTY, nebo něco podnimi.

Dejte pozor jakmile něco takového navolíte, někdy se ztratí Hlavní nabídka a špatně se režim vrací zpět. K navrácení potřebujete volbu ZOBRAZIT která je na všech různých typech a tam vyberte Hlavní nabídku. Ta se potom načte nad zvolenou nabídku pruhů. Ale většinou tam Hlavní nabídka zůstává, ale párkrát se mi to podařilo se ztrátou Hlavní nabídky.

Přeji úspěch


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 30. 11. 2023 09:53:31

Jogin
Člen
Registrace: 8. 10. 2008
Příspěvků: 10

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Možná otravuji s nesmysly, ale vůbec nerozumím zde:-- ,,Já vkládání dělám přes "ulož.to.cz". Do vlastního příspěvku vkládejte URL do tagů (viz pod BBC kode pod okénkem RYCHLÁ ODPOVĚĎ - musíte být přihlášen, jinak to okno neuvidíte).
Přihlášen jsem, nahoře na stránce je pouze Index, Uživatelé, Hledat, Profil, Odhlásit. Ulož.to.cz znám, ale s touto stránkou to nemá co společného. Můj dotaz byl.
1. Zda není nějaký konfig. soub. pro mě pro porovnání vyladěného L.Office, podobně jako má TCom soubor wincmd.ini
2. Neumím zadat nové téma zde v poradně. okno pro vložení se mi neotevře, třebaže jsem přihlášen. proto jsem se vloudil sem. Já mám problém najít zde odpovědi. Na jiných forech běžně jsem.
Jinak dík za trpělivost.





https://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=5823

Offline

#11 30. 11. 2023 13:38:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Odkaz na tuto stránku jste dokázal vložit to staří i když to není technicky hezké - ale funguje to.
Jde to také takto Otevření nového příspěvku

Z napovědy BBCode :
Test bb kódů ve FluxBB
Do svého příspěvku zadejte citaci tohoto mého příspěvku a uvidíle jak jsem to udělal.


TCom soubor wincmd.ini neznám, ale LO má také expertní nastavení mimo různých přizpůsobení v rámci uživatelského rozhraní jako například NÁSTROJE > MOŽNOSTI > dále buď celé LO, nebo jednotlivě Calc, Writer ap.

Editoval neutr (30. 11. 2023 13:53:24)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 30. 11. 2023 14:44:24

Jogin
Člen
Registrace: 8. 10. 2008
Příspěvků: 10

Re: Štěteček formátu - VYŘEŠENO

Neni som blbí, abych se trávil řešením tohletohoto. Po otevření ja píšeš: Jde to také takto Otevření nového příspěvku se mi delší dobu otevíralo něco a naskočil černý obrázek.
Heleď. Dej mi adresu emailu a pokecáme si. Tady je zo lampárna.
Mimo jiné jsem odinstaloval starší verzi LO, nainstaloval 7.6.3 a při kopírování z jednoho .odg do jiného .odg objektu se mi aktivuje Štěteček, když, ale označím víc objektů nebo všechny, tak je Štěteček neaktivní. A také se to překopíruje v jiných barvách, přestože jsem navolil Barva čáry černá a Barva výplně bílá. Zde to nejde. Dej email a pošlu .odg. Zkusil jsem i Ctrl- stejné.
Já mám adresu jirsek@email.cz. Za email se nestydím. A ty neznáš Total Comander? A jeho .ini? Kdo nemá TCOM jako by nebyl. Komunikoval jsem s Grislerem a v .ini se to dá upravit a nastavit. Přebarvil jsem si program a upravil podle svého, postavil jsem si již 4 PC, ale tady nechápu. Jinak okno k vložení nového zde příspěvku neotevřu. Hough.

Offline

Zápatí