Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 5. 4. 2023 05:44:45

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Paradesantní makro

V minulých 4 dnech jsem se potýkal s podivným jevem. Programoval jsem šablonu k edukativním účelům na téma řadící algoritmy. Vše bylo z počátku dobré, ale od určitého okamžiku jsem nemohl práci uložit. V IDE Basic žádná chyba vidět nebyla a mohl jsem i opakovaně testovat. Jenom jsem nemohl práci uložit. V té chvíli přestalo LO komunikovat. Tak jsem čekal a když ani za hodinu nenastala změna, musel jsem LO vypnout.

Testoval jsem vše možné. Nainstalovanou verzi LO 7.4.6 jsem přeinstaloval na 7.5.2 a to u dvou mých počítačů s W10. Bez úspěchu - chovalo se to stejně na obou strojích.

Problém jsem obcházel exportem Basicu, který jsem po pádu hned importoval zpět. Iritovala mne informace o pádu ze systému LO : - "Program Libre Office neodpovídá. Počkejte prosím, než systém Windows nahlásí problém do Microsoftu". Také neobvyklé chování LO po pádu například "lu5620ciyh3.tmp", které i po obnově zůstávají ve složce.

Když už jsem se smířil s tím, že budu Basic ukládat externě. Vyšla zpráva od Petr Valacha, že byla vydána nová verze Apache OpenOffice 4.1.14. Nainstaloval jsem ji a ejhle. Makro ihned nahlásilo chybu v kódu. Jednalo se o kód tlačítka do buňky tam kde bych ji určitě nečekal :

Dim oObjAnchor as object
oShape.Size = oSize
oDrawPage.add(oShape)
oObjAnchor = oShape.Anchor
	with oShape
		.Anchor = oObjAnchor.getCellByPosition(17,5)
	end with

LO žádnou chybu nehlásilo a tlačítko fungovalo bez problémů - jen se to nedalo uložit.

Problém jsem vyřešil snadno. Místo tlačítka, které spouštělo opakování demonstrace jsem použil hyperlink a bylo po problému. Jenže taková záludná chyba se musí řešit. Chyba je v tom, že LO vlastní chybu nezjistí a usne po příkazu uložit. Něco podobného jsem už zažil. Konkrétně chybu v "generalFunction.COUNT". Půl roku jsem přepisoval různá makra a když už jsem byl hotový s opravami, přišla i oprava LO - nic nežli velká ztráta času a nervů.

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#2 7. 4. 2023 10:28:27

zcr
Člen
Registrace: 10. 6. 2019

Re: Paradesantní makro

Nahlaste prosím chybu do bugzilly https://bugs.documentfoundation.org/

#3 8. 4. 2023 08:02:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Re: Paradesantní makro

Chybu jsem nahlásil i když bych očekával, že mi ji někdo z tohoto fóra potvrdí, ale nenapadlo mne sem přidat celý kód. Pokud by měl někdo zájem tak modul ve kterém se chyba nachází je zde BugZilla

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Zápatí