Pane Kristek já můžu napsat makra pro přizpůsobení, ale komplex maker s požadovaným výsledkem musím ověřovat, respektive ladit. Jinak si budeme hodně dopisovat tady přes fórum. To co uvádím pro vzorce jsou postupy, které platí více - či méně také pro makra. Například řazení sloupců je lepší upravovaným nahraným makrem, nežli klasicky psaným.
Pokud tedy nemám úplně jasno nepouštím se do toho. Je mi jasné, že "item" je obecný pojem položka a předpokládám, že pro Vaše účely má tato konkrétní jiné označení. Nevím zda jste testoval funkci IFS. Ta totiž značně zjednodušuje zanořované funkce IF, nebo funkce OR a vzorec může pojmout mnoho různých dotazů - mnohem více nežli skutečně vnořené funkce IF, nebo OR. Objem vzorce, tedy počet argumentů je limitován 1kB, i když i to je už dnes asi více. IFS hledá od prvního dotazu po poslední, takže když konkrétně "item 1" nenajde, tak ho přeskočí a testuje další. Když v buňce nenajde žádný z hledaných výrazů zanechá dík poslední podmínce 0=0;"" prázdnou buňku a skončí tak "bez chyby" - funguje jako filtr. Proč o tom píšu - myslím, že Váš popis možného postupu akceptuje právě takovéhle "odfiltrování" :
Eddie60 napsal(a)1) seřadit sloupce podle řádku č. 1
2) zjistit počet neprázdných buněk v A3:A5000 (= např. "pocet_PN")
V jiném případě není důvod zjišťovat počet neprázdných buněk - stačí zjistit poslední buňku ve sloupci A, který by neměl obsahovat řídké záznamy tak jako jiné sloupce.
Také není jasné co znamená formát buněk v matici B3:K. To by mělo být asi o matici B3:K5000. To znamená 11 sloupců v celkové matice A3:K5000.
Pokud by to mělo být makrem, tak zřejmě načteme pro odlehčení jen chtěné sloupce (které bychom řadili podle 1. řádku) a nad nimi jen pořadí podle 2. řádku. Zkopírování sloupců zpřeházeně se zadá do cyklu, který je nasází za sebe. Nad nimi pro závěrečně řazení číslo finálního výstupu.
Také je možné postupovat jinak - smazat makrem všechny nechtěné, zanechat původní pořadí, ale opravit čárky a tečky v konkrétních sloupcích (po smazání nechtěných řádků). Je jen otázkou co by bylo rychlejší a to znamená zkoušet - tedy ladit makro a postupy.
Následné promazání řádků může být pomocným sloupcem a řazením, nebo mazáním řádků, které bývá pomalejší, ale není potřeba pomocný sloupec, jen se vyberou "selectem" nechtěné řádky, které se pak naráz smažou. Což by se mělo také otestovat.
Do toho ladění patří také test zda je rychlejší importovat ze zdroje jen chtěné sloupce a nebo naopak nakopírovat všechny sloupce a ty promazat.
Chápu nechuť postoupit ostrá data - osobně doporučuji postnout simulovaný problém, ale ten musí vydat všechny informace o rozsahu, formátech, "špecích" a požadavcích výstupu. Pokud byste měl obavy postnout data veřejně, pošlete to na můj email (je dole pod tímto textem).
V některých případech umím rychle vytvořit soubory s velkými rozsahy, ale já mám víc práce a když by něco autor doplnil dodatečně (zapomenul zmínit, nevšiml si ap.) asi bych se na to vykašlal. Zažil jsem to už mockrát.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ