Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 30. 4. 2021 08:51:19

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 102

bublinková nápověda

Zmizela mi bublinková nápověda k zapisovanému vzorci.
Po některém upgrade.
Nemůžu najít, čím se to zapne...

Offline

#2 30. 4. 2021 10:11:15

LIT
Člen
Místo Liberec
Registrace: 8. 12. 2012
Příspěvků: 42

Re: bublinková nápověda

pravé tlačítko myši - vložit komentář


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ
Linux Mageia 6,Libre Office 5.3.4.2, Acer Aspire E15

Offline

#3 30. 4. 2021 10:55:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,247

Re: bublinková nápověda

Já bych doporučil postup :- SOUBOR > ZNOVU NAČÍST. Postup od LIT použít až potom protože musíte obsah "KOMENTÁŘE" přepsat aby něco obsahoval.
     Ale existuje ještě jiná "bublinková nápověda" - je to trik s "PLATNOSTÍ DAT" cesta DATA > PLATNOST.... Když se vloží platnost dat bez zadání co (úsek, roletka výběru ap.), nebo se vzorec vloží "PLATNOSTÍ", tak se dá vložít buď jen nápověda při vstupu, nebo i přímo vzorec s nápovědou.
     Takže si vzpomeňte zda měl vzorec červený obdélníček vpravo nahoře (to je komentář), pokud nápověda fungovala a čtvereček tam nebyl - šlo by o "nápovědu při vstupu", která tam možná stále je, ale musí se zaškrtnout políčko "Zobrazit nápovědu při vstupu".


Přeji úspěch

Editoval neutr (30. 4. 2021 10:59:06)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 30. 4. 2021 14:36:58

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 148

Re: bublinková nápověda

Viděl bych to na chybu nových verzí LO. Nápověda k zapisovanému vzorci nefunguje v 7.1 ani 7.2. V 6.4 je funkční.

Opraveno : v 7.2 je funkční v 7.1.3 ne.

Editoval kabi (30. 4. 2021 14:57:31)

Offline

#5 10. 5. 2021 10:41:36

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 102

Re: bublinková nápověda

Tak nevím, pánové...
Určitě to nešlo, zkouším to teď a jde to.

Nejblíž podstatě věci byl kabi.

Šlo mi o bublinu s nápovědou k zapisovanému vzorci, která napovídá, který parametr vzorce by se měl aktuálně zapsat.
Prostě píšete třeba SUMIF a bublina vám napoví, jestli máte zadat oblast, kritérium či cokoliv jiného.
Pro mne je do dost podstatné, protože mám sklerózu jako vrata.

A verzi mám pořád stejnou, 7.1.0.3.

Offline

#6 10. 5. 2021 10:46:22

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 102

Re: bublinková nápověda

P.S. pro neutr
Kde najdu to "Zobrazit nápovědu při vstupu"?

Offline

#7 10. 5. 2021 16:53:52

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,247

Re: bublinková nápověda

gucky napsal(a)

P.S. pro neutr
Kde najdu to "Zobrazit nápovědu při vstupu"?


     Je to v hlavní nabídce DATA > PLATNOST > karta NÁPOVĚDA PŘI VSTUPU. Je tam zaškrtávací políčko "Zobrazit nápovědu k zadávání údajů, je li buňka vybrána". Mimo toho by měl být uveden název, ale zobrazuje se až text pod názvem. Takže se přesvěčíte zda je zaškrtávací políčko opravdu zaškrtnuto a také zda je uveden nějaký název.


     Pokud byste chtěl zadávat vzorce pomocí platnosti, tak doporučuji zvolit na kartě KRITERIE možnost SEZNAM (JINOU VOLBU PRO ZADÁVÁNÍ VZORCŮ NEDOPORUČUJI i když je tam tato možnost výslovně uvedeno pod položkou VLASTNÍ).
Mezi POLOŽKY můžeme zadat i více různých vzorců, nebo jen textové hodnoty. Osobně například uvádím na prvním místě vzorec, který načítá "implicitní" hodnotu odkazem na buňku (automatizovaného grafu - pracovního cyklu) a pod tím zadávám "explicitní" možnosti. Příklad ale data bez uvozovek :
1.  pozice "=R4" .... volání buňky R4
2.  pozice "D"   .... denní směna 12 hodin
3.  pozice "N"   .... noční směna 12 hodin
4.  pozice "R8"  .... ranní směna 8 hodin
5.  pozice "O8"  .... odpolední směna 8 hodin
6.  pozice "N8"  .... noční směna 8 hodin
7.  pozice "NV"  .... náhradní volno
8.  pozice "D"   .... dovolená
9.  pozice "N"   .... nemoc
10. pozice "OA"  .... ostatní absence
    Takto jsou vybaveny buňky formulářů směn - trošku to otravuje, ale lepší když si na to lidé zvyknou, nežli aby tápali co ty značky znamenají.

Editoval neutr (10. 5. 2021 16:56:49)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 13. 5. 2021 11:15:08

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 102

Re: bublinková nápověda

Ne ne, zkusím to vysvětlit obrazem.
Zmizely mi nápovědné bubliny viz
http://leteckaposta.cz/408566712

Ale dnes už mi to normálně funguje, aniž bych věděl proč to na nějaký čas zmizelo a čím se to zase vrátilo.

Offline

#9 14. 5. 2021 06:55:46

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,247

Re: bublinková nápověda

gucky napsal(a)

Zmizela mi bublinková nápověda k zapisovanému vzorci.
Po některém upgrade.
Nemůžu najít, čím se to zapne...

     Aha toto jsem pochopil až polopatickkou ukázkou, ale bohu žel s tím si nevím rady. Hledal jsem nejen v nápovědě, ale i v expertním nastavení a v česky lokalizované příručce pro Calc 7.0. Jediné k čemu jsem se dopracoval bylo zjištění, že CalcGuide7.0 tuto funkci popisuje v poznámce na straně 275 takto :
"Calc zobrazuje syntaxi vzorce v bublinové nápovědě vedle buňky jako užitečnou paměťovou pomůcku při psaní."
     Je totiž problém hledání, když neznáme správné označení, takže nikoliv "bublinková", ale "bublinová", což je podobné, ale nikoliv stejné úspěch by se dostavil při zadání společného základu "bublin". Při tom by to mohla být spíše "popup", nebo "vyskakovací" nápověda kterou guide i nápověda běžně obsahují.
     U expertního nastavení jsem se dopracoval až když jsem zadal heslo "syntax", žádné "bubble", ani "popup", ale tam jsem se dozvěděl, že to bude zřejmě položka "other" - tedy "ostatní" a že je to void - tedy neměnné. Testoval jsem v Calcu různá nastavení od neanglických názvů, přes formát Calc/Excel, nebo R1C1, nebo rozšířené tipy a pár dalších věcí. Pokoušel jsem se tuto nápovědu vypnout - ale nedařilo se mi to.


     Takže můj závěr je ten, že ta chyba nebyla zapříčiněna nějakou Vaší manipulací, ale chybou Calcu, respektive systému. Možná stačí skutečně aktualizovat, nebo vypnout nabobtnalý počet spuštěných funkcí. Možná stačí zmenšit zatížení paměti, protože tenhle proces skutečně jen vyskakuje a nedá se ani okopírovat. Sám se aktualizuje a při velkém zatížení jednoduše nemá prostor aby to dělal. OS by ho zřejmě vyřadil při potížích jako první.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí