Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 1. 2021 20:19:13

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 86

Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Udělal jsem si tabulku kde =IFERROR(cesta k jiné tabulce a konkrétní buňce;"") což mi zaručí že pokud soubor nenalezne tak nevypíše chybovou hlášku a buňka je prázdná. To funguje dobře.

Pokud ale tabulku takto uložím s odkazem na stovky souborů které vlastně ještě neexistují tak dostanu milion hlášek o tom co všechno se nepodařilo najít "Následující externí soubor se nepodařilo načíst..."

Dá se nějak této hlášky při otevírání zbavit?

Offline

#2 5. 1. 2021 21:11:30

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

barevnej napsal(a)

ad 1) - Udělal jsem si tabulku kde =IFERROR(cesta k jiné tabulce a konkrétní buňce;"") což mi zaručí že pokud soubor nenalezne tak nevypíše chybovou hlášku a buňka je prázdná. To funguje dobře.

ad 2) - Pokud ale tabulku takto uložím s odkazem na stovky souborů které vlastně ještě neexistují tak dostanu milion hlášek o tom co všechno se nepodařilo najít "Následující externí soubor se nepodařilo načíst..."

Dá se nějak této hlášky při otevírání zbavit?

ad1) - Jaké IFERROR? - Máte na mysli IsError? - tato funkce vrací logické Ano/Ne. Logicky se potom vypíše "" - tedy nic, nebo cesta která existuje k souboru.


ad 2) - Jak Vás napadlo odkazovat na neexistující soubory? Potom musíte zapsat například IF(IsError;"";"Cesta", "")). Vzorců může být více druhů například ISREF.

Editoval neutr (5. 1. 2021 21:26:49)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 5. 1. 2021 21:42:42

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 86

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Děkuji za odpověď.

Ano skutečně IFERROR a také jsem byl překvapen a funguje to.
https://corporatefinanceinstitute.com/r … -function/

Odkazuji se na neexistující soubory proto že postupně přibývají a předem vím jaký budou mít název.

Offline

#4 6. 1. 2021 05:25:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Takhle jsem to nemyslel. Funkce IFEROR() vrací sice také logickou hodnotu ANO/NE, ale podle popisu má vracet číslo buňky, nebo předem nastavenou hodnotu. Jde o to jak se zadává. Například do A1 zadáme číslo 1 a odkážeme ve vzorci =IFERROR(A1;""). Nyní se vrátí obsah buňky A1 (číslo 1, nebo cokoliv jiného). Pokud zadáme =IFERROR(A1=1;""), tak se vrací ANO/NE respektive Pravda/Nepravda.
     Domnívám se, že označení (if)ERROR by mělo vracet stejně jako ISERROR, ale tohle nemám testováno. Existuje podobné ISERR, které neumí vyhodnotit N/A, ISERROR toto naopak vyhodnotit umí a vrací jen čistě ANO/NE.


     Pokud tedy nechcete tabulku vyplněnou chybovými daty, musíte použít IF(ISERROR(výraz jako podmínka);"";"OK"), nebo podobnou konstrukci která při chybě (nechtěném údaji) vrátí prázdnou buňku.
     Tabulka s odkazy na neexistující soubory? Jaké vzorce jsou tam zadané? Tam by mělo být například ISNULL(), nebo něco podobného. Následně můžeme testovat pomocí ISREF(URL) uzavřené zase asi v IF(), ale nevím zda tabulka (zřejmě) obsahuje odkaz, nebo jen prázdné buňky, či textové řetězce ze kterých se teprve URL vytvoří.
     Pokud se vytvoří hypertextový odkaz (klasicky, nebo vzorcem) tak ten má podobu URL (URI) a dokud na něj nekliknete tak se jeví jako odkaz bez chyby, i když nikam nevede. Takže jde asi o jinou strukturu. Od té se musí odvíjet i vzorec.
     Ta odkazovaná (primární?) tabulka může odkazovat skutečným odkazem který se načte ISREF(URL), a nehotové odkazy mohou obsahovat textové specifikace budoucího odkazu.

Editoval neutr (6. 1. 2021 05:29:08)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 6. 1. 2021 09:51:48

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 86

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Myslím že obrázek více než tisíce slov :-)
https://www.ranam.cz/IFERROR.png

Jak říkám funguje to akorát pokud tam mám celý rok dopředu tak musím 365 x mimo ty co najde zavřít chybovou hlášku že soubor neexistuje.

Offline

#6 6. 1. 2021 17:07:45

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Ano tomu rozumím. Odkazujete na externí sešit z něhož načítáte pomocí INDIRECT() zabalené do funkce IFERROR. To je zřejmě funkční, ale IFERROR selže pokud Indirect() nic nenajde.
     Právě uvnitř IFERROR by teoreticky měl fungovat odkaz i bez INDIRECT() tak jak uvádíte "=IFERROR(cesta k jiné tabulce a konkrétní buňce;"")", ale pokud to nefunguje stejně jako s Indirect - tedy ukáže se chybová hláška je tuto nutné odstarnit jinou konstrukcí.
     Popíšu to maličko jinak : v buňce A1 zadáme libovolný text ve stejném listu do C1 zadáme vzorec "=IFERROR(A1;"")". Vzorec vrátí TEXT (z buňky A1) jako pozitivní výsledek testu, ale nikoliv už číselnou hodnotu - nemá ji kde načíst. A to se děje právě u externího sešitu, ale když tam nenajde vzorec hodnotu, sešit vyhodí chybu. Nejspíš je to právě N/A. Je to stejné jako výstup vzorce =IFERROR("nějaký text";"").


     Pokud se chcete chybových hlášek zbavit, musíte Zabalit do IF() (nebo IFS(). Správně by měl být vložen dotaz na ISNUMBER(Odkaz, nebo Indirect a pod.). Potom zabaleno v IF by to bylo takto :

=IF(ISNUMBER(Odkaz)=1;IFERROR(xyz;"");"")

nebo třeba

=IF(ISNUMBER(Odkaz)=1;INDIRECT(odkaz);"")

     Pochopitelně podobných konstrukcí může být více. Dokonce bych viděl jako dobrou cestu makro (případně i funkci). V basicu existuje test ISMISSING který šáhne do externího adresáře a zjistí zda je cesta i soubor přítomen. Zjistit hodnotu z určité buňky už není problém nakopírovat jako číslo. Tedy to ušetří i dost místa místo vzorců - a hlavně žádné chybové hlášky.
     Nevím kolik těch externích sešitů máte, ale může jich být opravdu hodně a sešit může začít padat objemem dat dík vzorcům které jsou těžké.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 6. 1. 2021 17:14:24

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 109

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Taky se mě nepodařilo této hlášky zbavit. A nepomůže ani funkce ISERROR. Prostě hláška se objeví tolikrát kolik je odkazovaných souborů.
Na druhou stranu LibreOffice je ještě zlatej. To v Excelu pro funkci INDIRECT musí soubor na který se odkazujete nejenom existovat, ale dokonce jej musíte mít předem otevřený (ve vašem případě všech 365 souborů), jinak to skončí také chybovou hláškou. Ale platí to jen pro funkci INDIRECT, přímý odkaz chodí bez problémů (pokud tedy soubor existuje).


Ubuntu 20.04.2 LTS, LibreOffice Verze: 7.0.5.2

Offline

#8 6. 1. 2021 17:22:53

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 109

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Makro zcela jistě bude fungovat, takto mám udělaný v práci.


Tyhle dva příklady neodstraní chybovou hlášku:

neutr napsal(a)
=IF(ISNUMBER(Odkaz)=1;IFERROR(xyz;"");"")

nebo třeba

=IF(ISNUMBER(Odkaz)=1;INDIRECT(odkaz);"")

Ubuntu 20.04.2 LTS, LibreOffice Verze: 7.0.5.2

Offline

#9 6. 1. 2021 17:23:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

pro LADER
To celkem souhlasí. Jednou záležitostí je existence cesty a souboru. Druhou záležitostí je obsah odkazovaného souboru. Tyto dvě věci se perou. Myslím, že by to vše vyřešila celkem jednoduchá psaná funkce, která by dávkově procházela soubory a zjistila zda existuje cesta, soubor a obsah určité buňky, nebo buněk.


     Nicméně zastávám názor, že vzorcem to jde také, ale musí se použít zapozdřené funkce do IF. Lze stanovit podminku AND ve které se vyhodnotí obě záležitosti. Nejlepší testovací funkcí je skutečně ISERRER, ale může to být i jinak.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 7. 1. 2021 14:39:45

barevnej
Člen
Registrace: 6. 8. 2015
Příspěvků: 86

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Nebudu se trápit a načtu jen první řádek a zbytek si udělám tlačítko makro co to roztáhne dolů a je to :-)
Bez tak to pak neukládám.

REM  *****  BASIC  *****


sub Main
rem ----------------------------------------------------------------------
rem define variables
dim document   as object
dim dispatcher as object
rem ----------------------------------------------------------------------
rem get access to the document
document   = ThisComponent.CurrentController.Frame
dispatcher = createUnoService("com.sun.star.frame.DispatchHelper")

rem ----------------------------------------------------------------------
dim args1(0) as new com.sun.star.beans.PropertyValue
args1(0).Name = "ToPoint"
args1(0).Value = "$C$3:$G$3"

dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:GoToCell", "", 0, args1())

rem ----------------------------------------------------------------------
dim args2(0) as new com.sun.star.beans.PropertyValue
args2(0).Name = "EndCell"
args2(0).Value = "$G$367"

dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:AutoFill", "", 0, args2())

rem ----------------------------------------------------------------------
dim args3(0) as new com.sun.star.beans.PropertyValue
args3(0).Name = "ToPoint"
args3(0).Value = "$C$3:$G$367"

dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:GoToCell", "", 0, args3())


end sub

Offline

#11 7. 1. 2021 17:01:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Udělal jsem jenom schema, které načte ze seznamu na prvním listu 365 adres souborů ale nakonec pouze ukáže zda je soubor přístupný a potom i obsah buněk v otevřeném sešitě. Dál nic, protože se to musí uložit do tabulky a já neznám strukturu - jednak buňky v externím zdroji (tipoval jsem pouze od A1 do A11), nebo také kam do sešitu se to má zapsat. Vidím například 5 číslovaných sloupců kde je zřejmě 5 různých typů záznámů (tedy asi 365 položek x 5 různých typů reportů??). Ukázka by u Vás měla fungovat když přepíšete URL ve sloupci "A" na Vaše odkazy. Já jsem něco podobného dělal už dávno, ale načítal jsem textové soubory, respektive XML, CSV, TXT a převody do ODT. Volání bylo jiné - pomocí array. Zde je to jenom pomalá verze na ukázku. Tady to je : Ukázka těžby struktur.
     Je to na ulož.to a je to celkem nepochopitelně uděláno tak, abyste se přihlásil. Ale cesta ke stažení zdarma tam je. Podívejte se - kamlan to popisoval v jednom příspěvku. Musíte kliknout na název souboru pod obrázkem potom vyskočí nabídka "stáhnout pomalu" = zdarma.


     Bez dalšího upřesnění se Vám to nepodaří rozchodit. Navíc by se to mělo přepsat do rychlých maker. Ale pokud bych neměl čas a podobně, tak je schopen jak kamlan, tak LADER vše dopilovat.

Přeji úspěch


PS uvědomil jsem si, že máte ukázku URL v obrázku který jste postnul. Ta má jiný formát - přepsal jsem makro abyste mohl použít hned Váš formát a odblokoval jsem chybové ukončení cyklu v makru Nacti_Skryty. Nyní už by to mělo být zřetelnější.


     Upřesnění by mělo spočívat v tom jaké buňky se ve zdrojovém sešitě načítají - Pro 1.1.2021 jsou to buňky A2 (do C3), B2 (do D3), C2 (do E3), D2 (do F3), E2 (do G3)?
     Stačí vyhledat soubor podle datumu? To by bylo rychlé a obešlo by se to i bez seznamu na prvním listu (já používám výpis adres souborů makrem takže tam mám jen existující soubory narozdíl od Vás, kdy kopírujete adresy pod sebe a upravujete vzorcem. Potom se stane, že odkázaný soubor "ještě neexistuje" a volání způsobí chybu). Z makra by mohla vypadnout funkce ověřující existenci souboru a obsah by se spouštěl jako vzorec - prakticky jen makrem Nacti_Skryty - upraveným jako funkce která by buď vypsala hodnotu, nebo by oznámila, že soubor neexistuje.

Editoval neutr (8. 1. 2021 06:29:41)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 8. 1. 2021 11:41:27

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 287

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

@neutr: malé opravy:

Funkce getURLStruct - test existence souboru nikoliv testem vstupního parametru service$, ale pomocí fileExists.
A ve funkci Nacti_Skryty v tom argumentu pro nevykonávání maker chybí "e"

	rem if isMissing(service) then
	if fileExists(sUrl) then

	....
	
	oArgs(1).Name="MacroExecutionMode"

A ve funcki Main je lepší si v té smyčce For dát pro zkoušení třeba jen hodnotu 3 a nikoliv 366, já po opravě kódu držel snad minutu Esc aby zmizely MsgBoxy než proběhlo těch 366 pokusů :-).
Opravená verze zde: https://uloz.to/tamhle/4NcjFg1snsU6

Když uloz.to ten soubor zobrazí na černém pozadí namísto aby nabídlo klasický dialog pro rychlé či pomalé stažení (podobně jako když prohlížeč otevře pdf soubor), tak vpravo nahoře na tom černém pozadí kliknout na Detail souboru a skočí to do klasického prostředí s nabídkou stažení. Já na nahrání posledních dvou ukázek myslel že uloz.to se již vrátilo k normálu neb už mi to ty soubory na černém pozadí neotevíralo a nabízelo rovnou ten klasický dialog pro rychlé/pomalé stažení, ale zde je vidět že je to někdy stále nepříjemné.


@neutr: Jak to prosím myslíte s tím zrychlením? Otestujete existenci souboru a když existuje tak se načte pomocí LoadComponentFromUrl aby bylo možné získávat data. Já bych to udělal stejně tak. Ono se na tom dá něco zrychlit?

Offline

#13 8. 1. 2021 16:21:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

pro kamlan

kamlan napsal(a)

Funkce getURLStruct - test existence souboru nikoliv testem vstupního parametru service$, ale pomocí fileExists.
A ve funkci Nacti_Skryty v tom argumentu pro nevykonávání maker chybí "e"
    rem if isMissing(service) then
    if fileExists(sUrl) then
    ....   
    oArgs(1).Name="MacroExecutionMode"


     Jedna věc je můj postup práce. Poměrně rychle poskládám makra a otestuji základní funkce. Neladím, jen test zda to funguje. Proto často svoje kódy zamykám – což se Vám moc nepozdávalo. Ale často je taková snaha bez odezvy. Když je odezva a zájem – odladím vše tak jak se má. Stejně jako případné zrychlení.
     Nevím co myslíte tím : „A ve funkci Nacti_Skryty v tom argumentu pro nevykonávání maker chybí "e"". Nic takového nevidím, a makro chodí.
     IsMissing je trošku širší pojem než FileExist. Soubor může existovat, ale poškozený, stejně tak zamčený a podle parametrů by se mělo dát nastavit jak – „myslím že jen pro čtení", podobně by to mělo být pro „sdílení". Ale to nevím jistě – jenom jsem si poznamenal makro které vykazuje i nepotřebné kódy převzaté z původního makra. Tohle čistím až když dělám finální úpravy. Otestoval jsem a fungovalo to a měl jsem to asi zamknout. Příště to už takhle neudělám.

kamlan napsal(a)

A ve funcki Main je lepší si v té smyčce For dát pro zkoušení třeba jen hodnotu 3 a nikoliv 366, já po opravě kódu držel snad minutu Esc aby zmizely MsgBoxy než proběhlo těch 366 pokusů :-).

     Tato poznámka mi říká, že jste nerozpoznal text upozorňující na to, že se dá skončit cyklus okamžitě – nevím ale číst umíte. Jen jste možná poupravil originální kód a skočil z cyklu For nakonec (nebo obě hlášky smazal).

msgbox("	Jen ukázka jak jsou načteny buňky. Schází uložení do tabulky" & _
" - to se musí upřesnit. O struktuře Vaší tabulky nevím vůbec nic." & Chr(13) & Chr(9) & sText & "",64,"Ukázkový výstup") 


print "Skončit - stiskni ZRUŠIT, jinak bude cyklus pokračovat."


oDoc.close(true)
End Sub

     V prvém případě (první vložená verze) makro končilo chybou a cyklus se zastaví, proto jsem to ponechal bez úpravy. Kdyby byla chyba i ve druhém případě, cyklus by také skončil.
     Také je otázkou zda máte vhodný adresář s 365-ti soubory. Jak je logické zapsat své dva soubory pro test na první stránce a nechat cyklus For bez úpravy?
      Já mám jenom vhodný soubor - ten s „čitelnou URL" a uvědomil jsem si, že „barevnej" nikoliv. Možná bych mohl najít některý další, ale to nevím. Také bych mohl seznam přejet makrem, abych to měl zkonvertované – to jsem pokládal za zbytečné. Mám proto otestováno na původním typu URL (a URI jsem netestoval – byl by to skok přímo do buňky). Můj soubor neobsahuje čísla, ale texty. Když zadám čísla, výstup mi ukáže povídání a 11 řádků s nulami. Když je tam „string", normálně je vypsán. URL je vypsáno makrem a potom teprve při otevírání souboru udělám ConvertTo Url().
     To jsem si uvědomil až ráno „barevnej" to má už ve zkonvertované formě a té by nemělo vadit opakované konvertování (ConvertToUrl() - chybu by to dát nemělo). Přes to jsem upravil načítání a původní ponechal jako zakomentované.


     To s tím ulož.to je nějaký kejkl a tak jsem informoval o Vašem postupu a ráno přidal pro jistotu postup, který jsem aktuálně otestoval.

kamlan napsal(a)

@neutr: Jak to prosím myslíte s tím zrychlením? Otestujete existenci souboru a když existuje tak se načte pomocí LoadComponentFromUrl aby bylo možné získávat data. Já bych to udělal stejně tak. Ono se na tom dá něco zrychlit?

     Když postavím makro – tak jen v pomalé verzi. Většinou se načítá buňka po buňce. Když je buněk více, je potřebné načíst vkládané hodnoty, nebo výstupy do array. Jde o rychlost a jak jistě víte o celkovou optimalizaci, zkrácení a promazání kódu spolu s přehledností. Toto se dělá nejlépe při ladění – testují se časy jednotlivých rutin. Z toho pak zjistím co se vyplatí udělat, nebo dál hledat například rychlejší kód (často Basic místo UNO a podobně).
     Původní informace od autora byla taková, že načítá 365 souborů a zde už array sehraje důležitou úlohu. Dokonce by mohlo být až 5x 365 souborů.
     I když to není úplně zřejmé, může jít také pouze o hledání jediného souboru z toho celku 365 u kterého se načítá 5 buněk z řádku. Je možné, že některý sloupec z celku 5 obsahuje vzorce a nikoliv přímo vklady hodnot. Například porovnání stejného dne a ze 2 různých let, nebo plán + skutečnost a podobně. Potom budou zřejmě v dalších sloupcích jen vzorce pro výpočet. Jak je na obrázku vidět zřejmě vše slouží jen pro vytvoření grafů (podle autora soubory neukládá, ale co tím myslel také nevím).
     Také si představím, že graf je utvořen podle součtů v 2. řádku (záhlaví sloupců s číslem 1. až 5, respektive pořadí 3. až 7. sloupec, tedy C až G). Tyto součty jsou zřejmě kumulativní. To znamená, že kumulace se sčítá od začátku roku až k aktuálnímu dni. Proto průměrná kumulace činí 365/2 záznamů. První jen jediný řádek a poslední 365 řádků.
     Jedná se o ekonomické ukazatele, kde se může projevit i nějaká oprava (dobropis či něco podobného) co změní původní hodnoty v tabulce – a to i zpětně. Takže logicky je potom potřeba načíst upravené hodnoty => opakované načtení všech hodnot existujících sešitů. Vzorce je možné aktualizovat – chvilku to trvá, ale nová data se tam dostanou. Makrem by se to muselo opakovaně iterovat – a to je důvod „zrychlení" pomocí array.


     Přes to si myslím, že by bylo řešením jenom věcně zadat položku aktuálně hledaného datumu a najít jediný aktuální soubor. Znamená to makro bez iterace spouštění jen třeba s tím, že se makro spustí na určitém řádku ( - ten odpovídá datumu, protože zdroj má datum podle (řádek – 1) a cílová tabulka (řádek-2). Sloupce jsou posunuté o dva. Ve zdroji sloupec 0 odpovídá v tabulce sloupci 2.
     Podobně by to mohl být například InputBox, nebo skutečný dialog s polem datum, číslo, nebo i text… prostě nějak zadat datum, nebo pořadové číslo dne. Forma provedení také může být různá od funkce zadávané jako vzorec až po makro, které kontroluje existující záznamy na změnu a zapíše na správný řádek jenom jediný výsledek místo přepisu všech existujících souborů.


     K chybě neexistujících souborů : Je mnohem rychlejší aktuálně načíst všechny soubory, které existují ve stejném adresáři. Tyto existující nahrát do prvního listu. Někdy je vydáván každý den soubor se stejným názvem a je potřebné mu udělat samostatnou složku – a nebo přejmenovat. Jde o systém - co se jeví jako vhodnější. Ani soubory samostatně v adresáři není problém načíst makrem stejně jako soubory z jediné složky.
     Dotaz na existenci souboru se omezí na záznam v listu1 a nehledá se v adresáři. Naimportované URL mohou být v relaci s řádkem který se rovná dni. Tam kde soubor nebude – nebude žádný text a vzorec otevře jenom existující Url. Jde pouze a jenom o správný koncept. Ovšem pro uživatele je správným konceptem ten kterému rozumí, protože ho sám vymyslel. Ovšem někdy je autorem „vyšší moc" a tak je nutné se zeptat tak jak jsem to udělal ve svém prvním příspěvku, nebo přímo nabídnout „lepší" systematiku. To se opět neobejde bez dotazů. Takže za takové postupy do hloubky jsem byl opakovaně kritizován.


     Co tím chci říct? Třeba to, že je sice správné hledat chyby v kódu, ale ještě lepší, nebo spíš efektivnější je klást si otázky co a proč autor opravdu chce, nebo potřebuje. Když byste to dělal dobře, tak se nebudete ptát „proč přepisovat na rychlejší kód". Takže nyní je to na autorovi, ten sice přímo o makro nepožádal, ale uvedl nahrané makro. Z toho jsem dovodil, že by měl zájem. Nyní je na místě čekat na upřesnění.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 8. 1. 2021 20:20:14

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 287

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

@neutr: Fce Nacti_Skryty a to chybějící "e" -> máte tam oArgs(1).Name="MacroExcutionMode" a má tam být oArgs(1).Name="MacroExecutionMode".


Ta smyčka se 3 opakováními namísto 366: Vysvětlím jak jsem k tomu došel :-). Jak jsem spustil makro Main tak to na mě hned vybaflo chybový msgbox z fce Nacti_Skryty takže jsem se jal zkoumat proč vlastně - a všiml si chybky v parametru "MacroExecutionMode", což ale nebyl důvod chybové hlášky.

Mimochodem před pár týdny jsem právě tento parametr zkoumal a přemýšlel jestli není nějaké bezpečnostní riziko, že se dá tímto parametrem povolit spustit makra makrem otevíranému souboru bez dotazu. Došel jsem k názoru že ne, že když povolíte souboru makra, tak nemá moc smysl blokovat to, že může otevřít jiný soubor a rovnou mu též povolit makra. Možná proto, že jsem nad tím ne tak dávno víc hloubal, tak mě jeho chybná syntaxe uhodila hned do oka :-). Ale i tak jsem to pro jistotu ověřil v Pitonyakově bibli..

Důvod chyby ale byl o řádek niž v LoadComponentFromUrl - konkrétně to oURL = ConvertToUrl(Str) 'Uvědomil jsem si že tam máte jiný formát URL. Čili jsem to překomentoval aby mi to běželo. Pak už to šlo spustit a přečetl jsem i odklikal ty msgboxy - a samozřejmě využil toho přerušovacího msgboxu. Pak jsem zkusil dát url na neexistující soubor a hned mi to hodilo další chybu z Nacti_Skryty, neboť fce getURLStruct jeho url předala k otevření i když neexistoval. Takže ještě malá úprava aby to testovalo pomocí FileExists a to když jsem pustil, tak první ukázkový soubor to samozřejmě načetlo, ale od druhého do konce smyčky už to na mě pouze plivalo hlášky "Soubor nelze načíst - zřejmě neexistuje." - už se to k tomu ukončovacímu msgboxu do fce Nacti_Skryty ani nedostalo :-). Zkusil jsem sice párkrát po stisku Esc rychle kliknout na ikonku ukončující běh makra v Basic editoru, ale to bylo beznadějné, ten msgbox nabíhal příliš rychle. Ale nakonec alespoň nezvítězila "hrubá síla" Ctrl+Alt+Del a prostě jsem holt "trpělivě" držel Esc s tím, že 366 msgboxů problikne snad rychle. Ale až tak rychlé to taky nebylo :-).


Já nemám moc v oblibě upozorňovat uživatele msgboxy. Již kdysi jste mě upozorňoval, že to je ale mnohdy užitečné s čímž souhlasím - a tak jsem se to naučil víc používat. Nicméně mě to většinou nebaví a to z důvodu, že mi nejdou kombinace a nemám je rád. A někdy se stane, že v programu může nastat několik variant na které by mohlo být vhodné upozornit uživatele nějakým msgboxem, ale vychytat kolikrát všechny ty varianty znamená naládovat tam třeba více proměnných a vícero If Then jenom pro ty různé msgboxy - a to já nerad, kor když by se někdy na nějaké upozornění hodil třeba 4 či 5-ti tlačítkový msgbox kterými však Libre nedisponuje.



Co se týká toho urychlení tak jsem to holt špatně pochopil. Já myslel že to, že to označujete za pomalé, se vztahuje k tomu testování existence souboru a jeho otevírání. Nenapadlo mě že tou pomalostí myslíte až následné načítání či zpracovávání dat z již otevřeného souboru. Ale bylo mi právě divné, že by šlo nějak zrychlit to otevírání souborů a proto jsem vznesl dotaz.


Rychlé zpracování dat je samozřejmě žádoucí a řekl bych že by mělo být mnohdy i prvořadé. S tím mám nějaké zkušenosti a dokonce i dva programátorské úspěchy - arabskou transkripci jsem v jednom případě dokázal zrychlit z asi 3 hodin na 3 minuty; a makro které mi umožňuje setřídit soubor s vyvíjeným fontem jsem z 5 minut načítání souboru a 20 minut ukládání (nyní má ten soubor asi 150tis. řádků) dokázal zrychlit asi na 15 vteřin. Obojí bylo o tom zjistit jaké a jak naparametrované funkce běží či parsují co nejrychleji. Nebylo to jednoduché, ale povedlo se. No a jak již mám trochu zkušeností s nějakými těmi "většími" daty a jejich parsováním, tak už sem kolikrát musel ukončovat přes Ctrl+Alt+Del, neboť jsem to měl právě v nějaké velké smyčce a kolikrát se zděsil z toho, jak je to oproti očekávání pomalé. Takže jsem zvyklý právě na to dělat pro ukázky rovnou spíše malé smyčky :-).
Naposledy jsem takto testoval QuickSort v Basicu (z ODT https://wiki.documentfoundation.org/Mac … Primitives; v Libre 7.1 už je z toho knihovna ScriptForge ale QuickSort tam není, je tam HeapSort) a pro 100tis. položek v poli jsem to po minutě už nevydržel a CtrlAltDel. To Calc to setřídil v pohodě během chviličky. Takže na operace s daty většího pole bude kolikrát lepší využít Calc než se snažit to dělat přímo s tím polem. Nebo jsem si říkal, že se možná pro nějaké operace s velkými poli zkusím naučit něco z Pythonu, jestli by to v něm třeba neběželo rychleji - přeci jen v Nápovědě je jak pouštět makra Pythonu/Basicu v tom druhém. Ale zatím to nepotřebuji tak ne.


Jinak jsem moc rád že jste soubor nezamkl, neb jsem se opět dozvěděl něco nového (konkrétně jsem vůbec neznal com.sun.star.util.URLTransformer a com.sun.star.util.URL). Já beru ukázky na fóru jako příklady ve kterých se klidně mohou vyskytnout chyby a nijak se vás nesnažím "osočit" z jakéhosi lajdáctví či nepořádnosti. A vůbec jsem nechtěl nějak hnidopišsky opravovat chyby, to věru ne. Nicméně proběhlo to jak jsem popsal, takže mi přišlo dobré upozornit na něco co my "neštymovalo" a doufal že se to vyjasní :-).


neutr napsal(a)

nebo spíš efektivnější je klást si otázky co a proč autor opravdu chce, nebo potřebuje.

Vy jste již před lety zmiňoval že vaší zálibou je kombinatorika a je to dle mého názoru vidět na tom, jak jste schopen řešit problémy. Nicméně já se nesnažím vymýšlet co by autor dotazu mohl potřebovat, neboť jednak na to nemám ani praktické zkušenosti (přeci jen zkušenosti mám jen ze svých programátorských výtvorů); nemám na to ani znalosti (neb mě ponejvíce zajímá jen to, o čem nějak instinktivně "potuším" že by se mi mohlo dále hodit); a nemám ani čas ani chuť pouštět se do návrhu a realizace nějakého komplexnějšího systému - neb to bývá časově, znalostně i "psychicky" mnohdy strašně náročné.

Takže přemýšlím pouze nad tím, jak vyřešit dotaz; nikoliv nad tím, jak by se "celý systém" třeba dal "udělat lépe". No a vycházím také z toho, že když někdo vznese dotaz na fóru, tak to bude většinou znamenat, že neumí moc programovat. Kdyby programovat uměl, tak si to předpokládám spíše namakruje sám. No a když někdo neumí moc programovat, tak to pro mě také znamená, že mu tak snadno nepůjdou ani různá "komplexnější" řešení + že na jejich naučení a zrealizování stejně nejspíš nebude mít čas :-). Proto nad možnými "vylepšeními systému uživatele" ani nepřemýšlím - neb beztak bych prostě nebyl schopen (ani ochoten) se na jejich vzniku více podílet, skutečně mám dost práce se svými vlastními výtvory.


Prosím nezamykejte ty ukázky i když nejsou třeba úplně odladěné nebo estetické. Dá se kolikrát zjistit něco nového i když třeba z hlediska tématu to nic nového spíše neevokuje :-). Už i váš postřeh o tom, že je rychlejší načíst seznam souborů z adresáře než testovat existenci všech souborů ze seznamu stojí za to. Kdybyste to měl zamčené, tak bych to při chybě nejspíš ignoroval a nechal být a "námitku" nevznesl - a pak by třeba ani tento zajímavý postřeh nemusel "vyplout na povrch" - nebo by "vyplul" třeba až po nějakém vyčerpávajícím pokus/omyl :-).


Myslím že nyní je to nejspíš vyjasněné :-).

Offline

#15 9. 1. 2021 09:42:35

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Cesta makrem je spíš únik od dotazu, ale autor reagoval pokusem o nahrané makro. Já jsem přesvědčen že vzorec existuje, jen je nutné najít správné řetězení. LADER to popisuje vzhledem k Excelu a možná to autora odradilo. Ale já myslím, že by do tohoto problému vnesl světlo určite uživatel "lp.". Ten je bohužel mimo možnost kontaktu.
     Proč si to myslím. Funguje například DDE(), nebo INDIRECT() a to i do uzavřených souborů testoval jsem toto :

=DDE("soffice";"file:/d:/office/adresáře/2015_xls/pokusdělitxml/kraje/jihočeský/jihočeský_ods/Blatná.ods";"List2.B5")

Zde jsem vytvořil sešit s obsahem buňky B5 - výsledek se vrátil tak jak je požadováno. Následně jsem udělal stejný odkaz na jiný soubor, který už ale neobsahuje List2 a tím pádem ani buňku B5 s obsahem (číslo). Vzorec vyhodil chybu N/A. Proto jsem spřáhl do vzorce s ISNA takto :

=IF(ISNA(DDE("soffice";"file:/d:/office/adresáře/2015_xls/pokusdělitxml/kraje/jihočeský/jihočeský_ods/České Budějovice.ods";"List2.B5"))=1;"";DDE("soffice";"file:/d:/office/adresáře/2015_xls/pokusdělitxml/kraje/jihočeský/jihočeský_ods/České Budějovice.ods";"List2.B5"))


     A nyní je místo chybové hlášky jen prázdná buňka. To ještě nemusí být řešení pro chybu neexistujícího souboru, ale popisuji cestu jakou se dopracujeme ke správnému řešení :
     Otestuje me chybu - zjistíme jakou hlášku vrací a na tu potom postavíme dotaz pro IF. Takhle by to mělo jít i s Indirect a podobně. Prostě vzorce umí otevřít i zavřený sešit.

Editoval neutr (9. 1. 2021 09:46:59)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 9. 1. 2021 11:00:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

pro kamlan
     Tedy s tou chybou jste mne dostal. Raději jsem se podíval do knihovny odkud jsem to makro vzal a projel ji. Našel jsem ho v chybné formě 5x! Chyba MacroExcutionMode tam byla 2x a ještě MacroExecMode 3x. Mám je tam už dlouho - minimálně 10 let a nikdy mne nezklamala. Pravdou je, že v názvu argumentu je vždy správně MacroExecutionMode, ale u Value už chyba bývá - asi se neprojeví. Důležité jsou další parametry. Ale kolikrát jsem to použil nejsem schopen dohledat. Když by to při testování nechodilo - použil jsem patrně jiný kód ke stejnému účelu.
     Problém je také v tom, že makra v knihovně jsou mezi Mými makry Standard a kopíruji je do sešitu. Při tom musím pozměnit název - protože často se potom stane když bych nechal původní, že se volá neupravené makro z MojeStandard a ne ze sešitu. Proto nemá ani cenu dohledávat makro podle původního názvu. To ale s tématem moc nesouvisí.
     Snad jenom tak, že do fóra nyní chodím spíš ze zvyku a abych "relaxoval". Jsem sice v důchodu, ale čas nemám pro sebe žádný. Vnuk je v 8. třídě a rodiče mu neumí poradit. V pátek například úkol z rozkladu a skládání "mnohočlenů" - tedy rozklad na činitele součinu a opačně maximální zjednodušení zápisu. Dcera (VŠ) si myslí, že polynom je sprosté slovo a o zeťákovi raději nemluvím. Mimo toho jiný můj příbuzný studuje sociologii a já mu pomáhám. Tedy "kontroluji" písemné práce, což často znamená, že je z gruntu předělávám. Dnes už se na mne obrací i jeho spolužáci v rámci kolegiální výpomoci. Je zkouškové období a já mastím seminárky jako na běžícím páse. Ne že bych byl vždy úspěšný. Naposledy ve čtvrtek jsem s opravou neuspěl. To mne rozhodilo a musím říct že psychologie je zřejmě nástroj k vyřazování studentů. Mám "zkontrolovat" 3 další práce + opravu (do 18. ledna) ale musel jsem si dát volno.
     Normálně bych asi fórum úplně vynechal, nebo dával jen odpovědi na otázky které zaberou 5 minut. Proto jsem i řešení problému tohoto dotazu udělal rychlou jehlou a naznačil, že to umíte Vy, nebo LADER dopilovat. Ale ráno jsem zjistil, že ani dnes mi nepůjde psychologie, ani adrogogika, tak píšu sem do fóra.


     Ono je to schůdné podle mne jak vzorci, tak makrem a i v kombinaci obou způsobů. Makro má oproti vzorcům také nevýhody – nejenom výhody. Makro musí otevírat sešit a potom z něho může číst (vzorce to dělají jakoby mimochodem a když vznikne chyba vyhodí hlášení). Makrem je možné  zjistit snadněji o jakou chybu jde.
     Ve skutečnosti by mělo stačit jen z úvodního cyklu (v Main) volat „OtevřiSkrytý" a ten vybavit „OnError GoTo". Když se vyskytne chyba, tak nejspíš do správné buňky dát například nulu, nebo i příčinu – to by mělo primárně zajistit IsMissing, ale volání ONError GoTo" se bude chovat jako „FileExist", takže test na přístupnost můžeme obejít s tím že nás příčina nezajímá.
     Ale to co je dobré vědět, je skutečnost, že například když z nějakého důvodu LO (AOO, nebo celý OS) spadne, zůstane „načatý" soubor v rozpakovaném stavu a vyžaduje obnovu. Toto se stává často při ladění.
     Takhle se to může opakovat, a nakonec tam bude hodně chybných souborů, přestože původně tam žádné takové nebyly. Takto otevřené soubory nehlásí potřebu obnovit, ale chovají se jako chyba když na ně makro najede. Správně by se to mělo testovat právě tím IsMissing – chtělo by to ale nepovinný parametr. Bez nepovinného parametru se to chovalo vždy jako „slepé" hlášení typu FileExists – tedy s výsledkem – je to přístupný soubor ANO/NE.
     Bohu žel jde možná o to, že původní kód je z Ooo a nemusí v LO fungovat úplně spolehlivě. To je dnes problém mnoha rutin. Jít do hloubky a dohledat z dokumentace je možné – ale velice náročné a při tom nemusí fungovat ani XrayTool.


     Určitě budete souhlasit, že vynaložit spoustu práce na něco, co nemá řádnou poptávku, ani odezvu nemá smysl. Když to udělám bez odezvy – tak už jenom pro sebe protože mne to jako problém zaujalo. To už je pro mne dnes přepych a tak to vlastně dělám lajdácky.


     S těmi sorty mám také dost zkušeností. Máte pravdu v tom, že v Basicu naprogramovaný sort s k tomu vestavěnému nemůže ani čuchnout. Je to dáno úrovní jazyka. Pomalejší nežli Basic už je snad jenom UNO. Mne zklamání z řadících (nesprávně třídících) algoritmů v Basicu přivedlo k novému algoritmu pro faktoriál (což je speciální případ Variací bez opakování). Nejčastější algoritmus doloval pomocí MODULO, ale to jde bezpečně jenom do 17!, přestože vzorec umí vyjádřit i více – konkrétně do 170!. Nedá se ale podle toho pracovat s MODULO malých čísel pro konstrukci množin faktoriálu. Jde to pouze u deklarace INT, ale LONG už zaokrouhluje – nedá se to použít. OD 171! už sešit vyhazuje #Value! Přesto já dělám bez problémů například 256! protože nepoužívám Modulo. Taková vychytávka umožňuje například používat celý 8-bitový zdroj jako zdroj Vernamovy šifry (zdroj mnoha různých tabulek které se z faktoriálu čísla 256 generují jako rozpis). Vernamova šifra
     Takových a podobných věcí mám mnoho včetně nových verzí kombinatorických vzorců a generátorů, nebo jiných udělátek. Už dávno jsem se rozhodl, že vše ostatní (včetně fóra) potlačím do pozadí – ale skutečnost je jiná. Snad se mi to povede dřív nežli mi bude sedmdesát :-(


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#17 9. 1. 2021 19:23:28

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 109

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Zdravím, zkusil jsem podle:

neutr napsal(a)
=IF(ISNA(DDE("soffice";A3;"List.I3"));"";DDE("soffice";A3;"List.I3"))

Přičemž v buňce A3 je cesta k souboru a konstatuji, že tohle funguje bez jakékoliv hlášky o chybějícím souboru.
A to jsem myslel, že bez makra (s ON ERROR GOTO) to nepůjde... :-)

Mimochodem, jde to i maticově a tím lze vracet celé pole dat.

Editoval LADER (9. 1. 2021 19:41:20)


Ubuntu 20.04.2 LTS, LibreOffice Verze: 7.0.5.2

Offline

#18 10. 1. 2021 10:07:03

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 287

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Ten druhý neutrův vzorec s "DDE" mi fungoval když byl sešit otevřený a vzorce jsem do něj zapsal, ale když jsem ho zavřel a pak znovu otevřel tak vyběhla hláška zda-li aktualizovat externí odkazy a po jejím odkliku už začali běhat chybové hlášky na neexistující soubory Následující DDE zdroj nemohl být aktualizován, nejspíše protože zdrojový soubor nebyl otevřen. Otevřete zdrojový soubor a pokus opakujte..


Takže k variantám typu: soubor je a je zdravý, soubor je poškozen, soubor je zamčený, soubor není, práce se soubory je zkomplikovaná zmrveností po předešlém pádu systém, jistě i něco dalšího se "stavem souborů" - přibývá i varianta soubor je otevřený a vzorce se do něj teprve dodaly vs. soubor se poté zavřel a znovuotevřel již se vzorci.


Já bych řešení viděl asi jen v makru a to ještě z důvodu rychlosti, neboť když jsem zkusil třeba 30 vzorců s DDE na 30 existujících souborů, tak po odkliku hlášky zda aktualizovat externí zdroje jsem čekal asi 6 vteřin než se načetly buňky z 30-ti malých souborů. Pro několik stovek souborů to při vytíženosti serveru nebo zahlcenosti sítě nebo otevírání větších souborů může být nejspíš buď nechutně pomalé nebo možná i dojít na zásek keplu. V makru se alespoň jako malý bonus dá udělat ukazatel průběhu nebo nezahlcovat kepl tím, že by naráz musel vykonávat několik stovek požadavků :-).


@neutr: naprostý souhlas že když tazatel nějak nekomunikuje tak nemá cenu se tomu dále věnovat. Možná taky nemá čas, nevím, ale ode mně je to v tuto chvíli vše. Jednak je to tak náročná problematika že by mě byla schopná snad "utavit", a jednak jsem nově rozšířil svůj axiom o ms office. Dřív to bylo něco ve stylu: "jak je to z ms office tak je to špatně! (a nemá cenu se tomu věnovat, akorát by to utavilo)". Teď to mám ještě s tím "jak do toho někdo míchá ms office, tak je to špatně!" A ta fce IFERROR je dle toho odkazu ve třetím příspěvku tazatele excelovská.

Offline

#19 10. 1. 2021 10:53:21

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 109

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Tak opravuji,
dnes po restartu počítače a nové kontrole mi to hlásí chybu ... Zapoměl jsem, že linux udržuje otevřené spojení i po odstranění souboru (ten se ve skutečnosti odstraní až se uzavře poslední spojení).
Takže jedině makro ...


Ubuntu 20.04.2 LTS, LibreOffice Verze: 7.0.5.2

Offline

#20 11. 1. 2021 12:18:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,244

Re: Jak se zbavit hlášky že nemohl najít externí soubor

Připomínky jsou oprávněné.
     Já jsem v #15 uváděl „A nyní je místo chybové hlášky jen prázdná buňka. To ještě nemusí být řešení pro chybu neexistujícího souboru, ale popisuji cestu jakou se dopracujeme ke správnému řešení… "
     Také jsem uváděl v #13 „Takže logicky je potom potřeba načíst upravené hodnoty => opakované načtení všech hodnot existujících sešitů. Vzorce je možné aktualizovat – chvilku to trvá, ale nová data se tam dostanou".
     To, že aktualizace trvá a je nespolehlivá je skutečnost. Obecně vzorce jsou „těžké" a zejména když tam jsou různé odkazy (byť jenom do stejného listu). Proto podle podmínek lze zadat mnohem méně vzorců, nežli číselných hodnot, nebo stringů. Průměrných „lehkých" vzorců lze zadat tak 5 – 10 tisíc buněk. Čistých hodnot uveze sešit i miliony – záleží spíš na součtu bitů. Proto je lepší makro. Ve finále se sešity i se stejným objemem pracují mnohem rychleji nežli ty se vzorci.


     Psal jsem to již dříve z pohledu možných chyb způsobených makrem při pádu, respektive při chybném ladění kdy nedojde k zavření skrytě otevřeného souboru. Obě záležitosti mají svá pro a proti.
     Dá se to také použít současně – tedy „vzorc v makru". Je to jakýsi kompromis mezi jistotou a rychlostí. Zase jen „rychlou jehlou" :

Sub Main_1
Dim Sheets, Sheet As Object
Dim Cell, Cell1 As Object
Dim sVal, sVar as string
Dim iVal as long
Sheets = ThisComponent.getSheets()
Sheet = Sheets.getByName("Adresy_Calc")
Sheet2= Sheets.getByName("Tabulka výsledků")
sTimer = Timer()
For i = 2 To 38 '6 'cyklus upravte podle potřeby
Cell = Sheet. getCellByPosition (0 , i)
sVal = Cell.String

Cell2 = Sheet2.getCellByPosition (2 , i)
'Poznámka1 Vzorec 1 je po opakovaném testu as o 6% pomalejší, nežli vzorec s IF
'Cell2.Formula = "=DDE(""soffice"";""" & sval & """;""List2.A2"")"
Cell2.Formula = "=IF(ISNA(DDE(""soffice"";""" & sval & """;""List2.A2""))=1;"""";DDE(""soffice"";""" & sval & """;""List2.A2""))"
'Poznámka2 Vzorec s ISNA je rychlejší v cyklu, nežli Vzorec 1 - cca 6%
'Poznámka3 test IF IsNumeric(Cell2.Value) Then způsobuje podivnou chybu. Přepíše na číslo správně výsledek bez chybného načtení
'	Pokud je podmínka vyhodnocena jako nepravda zapíše do buňky nulu. Tuto nulu nelze v cyklu změnit na string (""), ani
'	jinak odstranit například pomocí oCellRange.clearContents(abcd), nebo RemoveRange 
'	ani nahraným makrem (UNO). nepomohl ani čas (WAIT). Jde to přepsat po zastavení cyklu všemi postupy
IF Cell2.Value > 0 Then		'Tato podmínka nemusí vždy vyhovovat - potom například zadáme Cell2.Value <> 0
iVal = Cell2.Value
Cell2.Value = iVal
Else
Cell2.String = ""
End If
Next i
eTimer = Timer() - sTimer
print eTimer/36
End Sub

     Mělo by to chodit ve Vašich sešitech, ale musíte upřesnit sešity. Je to napasované na ten můj sešit. Princip je jednoduchý. Makrem Main_1 vkládáme vzorec s IF(ISNA(DDE(…))). Je to možné také pomocí DDE bez IF, nebo snad i pomocí IsError. Vzorec s IF se mi jevil jako rychlejší, ale Calc je v tomto smyslu docela nestabilní.
     Vzorec ihned vyhodnotíme na číslo > 0 (respektive číslo <> 0) a vložíme jej už jen jako číslo. Pokud této podmínce neodpovídá – není tam nic. Tím zaručujeme, že by se žádný odkaz neměl udržet, a pokud ano tak jen dík pádu při výkonu makra. (To je řešení při manuálním vkládání vzorců. Výsledek načteme a vložíme jinak – jen čísla – a odkaz jako propojení je pryč.)
     Je tam také test časem (cyklus na 36 souborů a proto čas eTimer/36). Čas je hrozně dlouhý, ale je to kompromis.


     Upravil jsem to ještě na jednorázový vzorec, který se převádí na číslo, nebo nic (""). Ten startuje tak, že se spustí na správném řádku – sešitě nezáleží – zapisuje do správných kolonek. Pokud ho budete používat ve svých sešitech musíte posunout řádky tak aby odpovídaly „čtený" a „zapisovaný". Já jsem posunul v listu1 hlavičku tak, aby byl stejný řádek pro oba sešity. Je to příprava pro „function", ale to bych udělal až při požadavku – takže zase jen „rychle".

Sub Main_2 'Vhodné k volání jednotlivého dne. Je jedno z jakého sešitu voláte - jde jen o řádek na kterém stojíte
Dim Sheets, Sheet As Object
Dim Cell, Cell1 As Object
Dim sVal, sVar as string
Dim iVal as long
Sheets = ThisComponent.getSheets()
Sheet = Sheets.getByName("Adresy_Calc")
Sheet2= Sheets.getByName("Tabulka výsledků")
sTimer = Timer() 'Případně smazat - slouží k testování
i = ThisComponent.CurrentController.getSelection().RangeAddress.StartRow 
Cell = Sheet. getCellByPosition (0 , i)
sVal = Cell.String
Cell2 = Sheet2.getCellByPosition (2 , i)
Cell2.Formula = "=IF(ISNA(DDE(""soffice"";""" & sval & """;""List2.A2""))=1;"""";DDE(""soffice"";""" & sval & """;""List2.A2""))"
IF Cell2.Value > 0 Then		'Tato podmínka nemusí vždy vyhovovat - potom například zadáme Cell2.Value <> 0
iVal = Cell2.Value
Cell2.Value = iVal
Else
Cell2.String = ""
End If
' Tohle až k End Sub můžete smazat a s tím také sTimer = Timer() je to kvůli testování
eTimer = Timer() - sTimer
MsgBox("	Otestování tohoto případu trvalo " & eTimer & " vteřin",64,"Test časové náročnosti")
End Sub

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí