Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 12. 2020 12:35:24

Wlady
Člen
Registrace: 1. 12. 2020
Příspěvků: 16

nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Zdravím, jsem tady nový a léta jsem k naprosté spokojenosti používal OO. Nyní, Po koupi nového PC jsem podlehl lobingu z netu, nainstalova LO. Celkově jsem spokojen, ale mám dva problémy. Nefungulemi korektně export dokumentů za Calcu do PDF a zeména, absolutně nelze přes Win schánku vložit tabulku z Calcu do dokumentu tvořeného ve Writeru.
Předem díky za jakoukoli radu či pomoc.
Wlady

Editoval Wlady (3. 12. 2020 20:19:45)

Offline

#2 1. 12. 2020 13:22:12

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,208

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Wlady napsal(a)

... Celkově jsem spokojen, ale mám dva problémy.
- Nefungulemi korektně export dokumentů za Calcu do PDF
- a zeména, absolutně nelze přes Win schánku vložit tabulku z Calcu do dokumentu tvořeného ve Writeru.
Wlady

O nekorektním exportu do PDF celkem pochybuji. Lze nastavit několik formátů PDF- To byste měl upřesnit - v jakém detailu se projevuje ta nekorektnost?


Tabulky lze nejlépe v Calcu zkopírovat do schránky a ve Writeru volžit pomocí pravého myšítka (kontext) Vložit jinak > Další možnosti > Zde je nejlepší volba asi RTF (poslední nabídka), nebo naopak první nabídka což je vložení sešitu LO, ale je možné použít některý obrázkový formát ap. Jde tedy spíš o to, co potřebujeme. RTF a Sešit LO se dají přepisovat, obrázky nikoliv....
     Také je možné vkládat jako OLE, nebo jen obsah tabulky když si předem vytvoříte tabulku z volby TABULKA. To se dá použít ve spojení s DDE. Možností je poměrně dost.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 1. 12. 2020 16:43:40

Wlady
Člen
Registrace: 1. 12. 2020
Příspěvků: 16

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

U exportu do PDF se jedná o to, že mi to tabulky o kterých ze zkušenosti vím, že by se měly vejít na jednu stránku, zalomí a půlky hodí pod sebe.

Zkusil jsem přenos z Calcu do Writeru dle Vašich rad:

1. Metoda přes schránku a kontextové menu Vložit jinaks s výběrem RTF mi nefunguje. Respektive dává stejný výsledek jako jednoduchý přenos prostřednictvím Ctrl C a V. To jest přenesou se čísla, nikoli tabulka, její barvy atd. Výsledek je navíc fixovaný napevno a nelze jej přesouvat ani měnit velikost, jelikož chybí příslušné fixační body. Je tam prostě napevno a natvrdo.
2. Metoda s výběrem Vložit jinak sešit LO bohudíky funguje a já jsem skromný člověk a stačí mi, když to jde jedním způsobem, i když popravdě nechápu, proč je v LO krásně jednoduché Ctrl V a C nahrazenou touto relativně složitou procedurou, Ale třeba někdo ocení ten následný výběr možnosti.

Takže děkuji mnohokrát a nebude-li dalších rad ohledně pdf, označím za vyřešeno.

Offline

#4 1. 12. 2020 17:35:39

Wlady
Člen
Registrace: 1. 12. 2020
Příspěvků: 16

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Čerstvá zkušenost s exportem do PDF.

Export rovnou z Calcu nelze, nesmyslně zalomená tabulka na dvě stránky.

Tutéž tabulku jsem dle Vaší rady z Calcu přenesl do Writeru a uložil jako dokument xls a poté hned znovu otevřel a vyexportoval do pdf s perfektním výsledkem. Podotýkám, že jsem s tou tabulkou v dokumentu xls nijak nemanipuloval. Neposouval, nezmenšoval atp. Vešla se akorát. Takže opravdu jen uložit jako xls a následně rovnou vyexportovat do pdf.

Proč to nejde napřímo?

Offline

#5 2. 12. 2020 07:29:40

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 48

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

U toho exportu do pdf bych to viděl na problém mezi "klávesnicí a židlí". Export do pdf je v podstatě tisk. Pokud si zobrazíš náhled, vidíš jak bude dokument vypadat. Pokud rozděluje stránky v polovině, viděl bych to na příliš vysoké řádky, které calc při tisku nerozdělí - proto je na stránce celý řádek a další celý řádek je na dlaší stránce. Je třeba najít nastavení stránky při tisku, aby to tisklo podle tvých představ. A zapracovat s šířkou sloupce/výškou řádku. Pak budeš spokojen a budeš exportovat přímo z calcu. Writer umí rozdělit tabulku (buňku/řádek) přes více stránek, proto si myslíš, že pro tvou potřebu je toto řešení vhodnější. Samozřejmě, pokud ti to vyhovuje, je to fajn...

Offline

#6 2. 12. 2020 07:37:05

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,208

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Wlady napsal(a)

Čerstvá zkušenost s exportem do PDF.

Export rovnou z Calcu nelze, nesmyslně zalomená tabulka na dvě stránky.

Proč to nejde napřímo?

     Ono se to má tak, že u Calcu musíte nastavit tiskovou oblast a podle toho se to potom exportuje. Nejlépe vybrat oblast myší a definovat tiskovou oblast. Cesta LIST > POJMENOVANÉ ÚSEKY A OBLASTI > DEFINIVAT  popřípadě v dialogu upravit, určit list ap.


     Jiný postup : Vyberte oblast navolte SOUBOR > EXPORTOVAT DO PDF > volba vlevo nahoře ROZSAH > Výběr, vybrané listy.

Editoval neutr (2. 12. 2020 07:38:55)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 2. 12. 2020 11:14:27

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 243

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Ještě bych doplnil navolit si i okraje stránky a zapnutí či vypnutí Záhlaví/Zápatí v menu Formát/Stránka -> karty Stránka/Záhlaví/Zápatí. V náhledu tisku pak opět uvidíte jak by se vám to vytisklo a tudíž i vyexportovalo do PDF.

Offline

#8 2. 12. 2020 12:03:27

Wlady
Člen
Registrace: 1. 12. 2020
Příspěvků: 16

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Díky všem.
Hodně jsem se naučíl už jenom tím zkoušením, nicméně problém je stále stejný, jen jsem jej zpočátku zřejmě ne úplně přesně definoval.

Stánka o kterou jde je v případě přímého exportu do pdf, teď už se umím i podívat a vidím to i v náhledu tisku, příliš ŠIROKÁ, takže mi export dva slouce ukousne a hodí dospodu, což je v tomto případě až na druhou  stránku.

Žádnou z vámi popsaných metod to před expedicí nějak upravit (aby se to vešlo) neumím.

Navíc nechápu, proč je to zřejmě nutné nějak upravovat, když přenos téže tabulky z Calcu do Writeru (ten jste mě naučili) zaplní krásně a rovnoměrně celý dokument (aniž bych s tou tabulkou po přenosu jakkoli manipuloval) a po uložení je následný export do pdf naprosto bez problémů, a tabulka je komlet na jedné stránce i v dokumentu pdf.

Takže za prvé nerozumím tomu, proč to napřímo v plné velikosti exportovat nejde, když oklikou je to možné.

A za druhé mě kromě ztráty času štve i to, že musím zbytečně na SSD ukládat soubor (dokument xls) který slouží pouze k tomu, aby byl bezprostředně po uložení vyexportován do pdf a hned poté vymazán.

Děkuji za pochopení.

Offline

#9 2. 12. 2020 13:39:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,208

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Vtip je právě v tomhle Cesta LIST > POJMENOVANÉ ÚSEKY A OBLASTI > DEFINIVAT  popřípadě v dialogu upravit, určit list ap. V tom dialogu vidíte zapsaný úsek. Když Vaše data přesahují, upravte například tak, že přepíšete úsek vybraný pro tisk. Nebo podobně postupujte pomocí spravovat.


Ale když vyberete celý úsek (bude vymodřený) který potřebujete exportovat (tisknout) a navolíte ho podle návodu výše, tak se Vám to tam vejde stejně jako ve Writer - a přesahovat nic nebude.


Jinak jsem uváděl možnost nastavit export podle parametrů z nabídky SOUBOR > Exportovat do PDF. Je to maličko víc práce, ale když je rozsah dat vždy různý, tak je to úplně jedno.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 2. 12. 2020 15:54:41

Wlady
Člen
Registrace: 1. 12. 2020
Příspěvků: 16

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Tak už nevím, buďto jsem extrémně natvrdlej, nebo je někde něco špatně.

Označením celé tabulky myší (zmodrá) jsem začínal. Navolil SOUBOR > EXPORTOVAT DO PDF > v ROZSAHU vlevo nahoře jsou 3 možné volby: 1.Vše, 2.Stránky: s volným pro oknem asi pro zápis výběru a 3.Výběr/Vybrané listy. Zkusiljsem první i třetí, výledek je stále stejný. Svisle tozdělená tabulka se dvěma sloupci dole pod ní na druhé stránce.

A tomuhle bohužel moc nerozumím:
Vtip je právě v tomhle Cesta LIST > POJMENOVANÉ ÚSEKY A OBLASTI > DEFINIVAT  popřípadě v dialogu upravit, určit list ap. V tom dialogu vidíte zapsaný úsek. Když Vaše data přesahují, upravte například tak, že přepíšete úsek vybraný pro tisk. Nebo podobně postupujte pomocí spravovat.
Když po označení (zmodření) tabulky dospěji k volbě "definovat" vyskočí na mě okno, s požadavkem definovat název, oblast nebo vzorec a dole rozsah platnosti. V "oblsti + vzorci" vidím jakési souřadnice (vkládám kopii: $List1.$A$1:$I$49), které vypadají, že by mohly hranicím tabulky odpovídat.
Ale co dál? Jediná volba která je v tomto okamžiku v tom okně (dole) funkční je ZRUŠIT.
Zkusím tedy změnit rozsah platnosti z "globální" na "list1", protože to náhodou odpovídá skutečnosti, ale nic se nestane. Stále svítí jen volba ZRUŠIT.
Tak nahoře do pole pro Název ze zoufalství něco napíšu a ejhle, dole v okně se rozsvítí voba PŘIDAT.. Jenže kam? Ok, odkliknu ji, okno zmizí a já, protože netuším co dál, přejdu k volbě SOUBOR-EXORT DO PDF..atd a po odeslání absolutně stejný výsledek. Tabulka v pdf, svisle rozdělená a na dvou stránkách.
Tak už fakt nevím.

Offline

#11 2. 12. 2020 17:09:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,208

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Máte pravdu. Došlo zřejmě k jinému přednastavení. Původně to tak jak popisuji fungovalo, ale jak chodí nové verze, tak se implicitní nastavení změnilo.


Nejprve tedy musíte přednastavit FORMÁT > STRÁNKA > KARTA LIST > Volba MĚŘÍTKO > Z roletky > Přizpůsobit oblast výšce/šířce.


Nastavení pak bude fungovat jak podle nastavení FORMÁT > OBLASTI TISKU, Nebo  LIST > POJMENOVANÉ ÚSEKY A OBLASTI > DEFINIVAT > MOŽNOSTI OBLASTI > zaškrtnout Oblasti tisku, nebo z volby SOUBOR > EXPORTOVAT DO PDF > VÝBĚR VYBRANÉ LISTY. ale fungovalo mi to hned také na přímý export do PDF (z ikony).


Omlouvám se - rutina.

Editoval neutr (2. 12. 2020 17:10:38)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 3. 12. 2020 10:32:11

Wlady
Člen
Registrace: 1. 12. 2020
Příspěvků: 16

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Tak díky za radu, opět to nefunguje.

Nejprve tedy musíte přednastavit FORMÁT > STRÁNKA > KARTA LIST > Volba MĚŘÍTKO > Z roletky > Přizpůsobit oblast výšce/šířce.
Když v Calcu otevřu list s tabulkou, označím hranice myší a ve volbě FORMÁT zvolím STRÁNKA, neotevře se okno KARTA LIST nýbrž STYL STRÁKY, ve kterém žádná volba MĚŘÍTKO není! Zato je tam znovu volba "stránka" a v ní možnost "zarovnat tabulku" vodorovně či svisle. Zkusil jsem obojí, výsledek nula.

Logicky následně nefunguje nic z toho dalšího co píšete...

Mimochodem, nepřipadá vám to na jeden obyčejný export do pdf  nesmyslně komplikované....

Offline

#13 3. 12. 2020 14:44:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,208

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Wlady napsal(a)

...
Nejprve tedy musíte přednastavit FORMÁT > STRÁNKA > KARTA LIST > Volba MĚŘÍTKO > Z roletky > Přizpůsobit oblast výšce/šířce....

nefunkční, komplikované....

Podívejte se sem abych Vás netrápil složitostmi : Dialog FORMÁT > STRÁNKA > LIST polopaticky
     Pozormě si prohlésněte ten obrázek. Dole poslední nabídka - MĚŘÍTKO. je to rozvírací nabídka která má na prvním místě napsáno "Upravit měřítko tisku", ale po rozbalení je tam HNED NA DALŠÍM MÍSTĚ ta hledaná nabídka Přizpůsobit oblast výšce/šířce.

Editoval neutr (3. 12. 2020 14:47:01)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 3. 12. 2020 20:17:58

Wlady
Člen
Registrace: 1. 12. 2020
Příspěvků: 16

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Tak díky, už to funguje.

Problém byl v té vaší hantýrce. Já to ostatně v tom posledním příspěvku popsal naprosto přesně:

Když v nabídce FORMÁT zvolím STRÁNKA, neotevře se KARTA LIST nýbrž okno STYL STRÁNKY, ve kterém žádná volba MĚŘÍTKO není! MĚŘÍTKO najdu až když v okně STYL STRÁNKY rozkliknu kartu LIST a popravdě řečeno, je na tom posledním místě tak pěkně schovaný (ty nadpisy karet jsou tak titěrný), že kdybych nevěděl,že tam někde musí být, tak ho asi ani nenajdu.

Nicméně komečně vyřešeno, takže ještě jednou díky.

Offline

#15 4. 12. 2020 06:07:55

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,208

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Wlady napsal(a)

.... Problém byl v té vaší hantýrce. Já to ostatně v tom posledním příspěvku popsal naprosto přesně:  ... ale nepochopil

     V něčem pravdu máte, ale zamyslete se. Popisuji cestu jako posloupnost příkazů. Aby to bylo zřejmé používám velká písmena a hranatou závorku (logický operátor „>"). Takže takto :
1. Otevřít z hlavní nabídky FORMÁT
2. Nabídka se rozbalí a zde je podnabídka STRÁNKA…
3. Podnabídka stránka otevře dialog který se jmenuje odlišně, ale otevřeme kartu LIST.
4. Na kartě List najdeme nabídku MĚŘÍTKO a z roletky vybereme PŘIZPŮSOBIT OBLAST TISKU VÝŠCE/ŠÍŘCE.


     Ve zkratce FORMÁT > STRÁNKA > LIST > MĚŘÍTKO > Z roletky > Přizpůsobit oblast výšce/šířce. Takže můj zápis popisuje přesně postup jak se dopracovat. Za to že se podnabídka STRÁNKA otevře do dialogu s názvem STYL STRÁNKY: VÝCHOZÍ STYL nemohu.
     Když bych tam napsal postup  FORMÁT > STYL STRÁNKY: VÝCHOZÍ STYL > LIST tak byste to v životě nenašel. Musí se jít cestou následných kliknutí je to zřejmé?
     Také se necítím být odpovědný za to, že neumíte najít, nebo otevřít rozbalovací nabídku, která je poslední volbou.


     Nejde o žádnou hantýrku, ale co nejstručnější postup. Víte já jsem přiznal chybu. Spolehl jsem se na osvědčené postupy, tedy rutinný postup, který jsem ale neověřil. Chybu jsem přiznal.  Toto na Vás zapůsobilo jako nedůvěryhodné sdělení a v ten moment jste zapnul čistě kritické myšlení a nikoliv své kognitivní schopnosti o kterých celkem nepochybuji.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 4. 12. 2020 09:53:29

Wlady
Člen
Registrace: 1. 12. 2020
Příspěvků: 16

Re: nelze přenést tabulku z Calcu do dokladu psaného ve Writeru - VYŘEŠENO

Vzal bych to od konce, když dodolíte.

Napsal jsete: Také se necítím být odpovědný za to, že neumíte najít, nebo otevřít rozbalovací nabídku, která je poslední volbou.
K tomu jen tolik, že bych jí najít asi i uměl, ale podle Vašeho návodu jsem se vůbec nedostal na kýženou karu LIST, kde ona nabídka přebývá.
Nicméně Vaší výše zmíněné formuaci tleskám. Už je to hodně dávno, co jsem vyčetl konstatování, že "schopnost být kultivovaně sprostý je dar" a Vy jej rozhodně vlastníte, i když v tomto případě samozřejmě nejde o nic tak zásadního jako "sprostost", pouze o drobnou, decentní jedovatost.

Když napíšte: Ve zkratce FORMÁT > STRÁNKA > LIST > MĚŘÍTKO > Z roletky > Přizpůsobit oblast výšce/šířce. Tak mi to řekne jen tolik, že jste pravděpodobně profesí či koníčkem programátor, ale nikoli to, že LIST mám hledat v okně jménem STYL STRÁNKY, které se mi po kliknutí na volbu STRÁNKA otevře.
A pávě to jsem si dovolil nazvat hantýrkou, kteréžto slovo vůbec nemusí mít a v předmětné souvislosti ani nemá, jakkoli dehonestující podtext. Možná, kdybych byl doplnil "odbornou", vzal byste to lépe...

Asi by bylo dobré, kdybyste měl stále na zřeteli, že radíte lidem, kteří jsou zhusta počítačovými laiky, byť třeba v jiných oborech lidské činnosti relativně orientovanými, kteří Vaše, třeba odborně dokonale přesné a logicky obhajitelné (viz Vaše: musí se jít cestou následných kliknutí) opravdu nemusí chápat stejným způsobem jako Vy.
A nebo, i to je nutno přiustit, mám prostě poněkud specifičtější způsob  kongitivního myšlení, ale mohu Vás ujistit, že kdybyste mi v té cestě k LISTU onen STYL STRÁNKY zmínil, tahle diskuze by nevznikla.

Každopádně Vám ještě jednou děkuji, neb kýženého výsledky bylo, i když poněkud klopotnější cestou, přeci jen dosaženo.

K Vašemu prvotnímu omylu, který jsem v přemětné době nijak nekomentoval jen tolik, že by se to asi stávat nemělo, ale naprosto chápu, že trávíte-li dobrovolně a předpokládám i zdarma značnou část svého vzácného času nad radami mě podobným lamám, stát se to určitě může, protože není reálné každý doporučený postup neustále a opakovaně ověřovat. Spíš je to otázka pro spulutvůrce open source projektu LO, zda je opravdu nutné při aktualizaci poměrně zásadním způsobem měnit zavedené postupy.
Z pohledu laického uživatele bych si to dovolil prohlásit za poněkud něšťastné.

Přeji Vám pěkný den.

Editoval Wlady (4. 12. 2020 09:57:18)

Offline

Zápatí