Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 30. 7. 2020 20:42:41

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 94

Správa databáze FoxPro pomocí modulu BASE - VYŘEŠENO

Prosím o pomoc. Snažím se připojit a pracovat s databázi z FoxPro. Formát souborů je *.dbf a připojení se mě podařilo přes "Připojit k databázi" -> "dBase". Všechny tabulky vidím a můžu s nimi pracovat (editovat, přidávat položky a pod.), takže mezi tabulkami začínám připravovat vztahy a vazby tak, aby to fungovalo a zobrazovalo stejné údaje jako původní program Foxky.


Problém je, pokud má tabulka jedno z polí deklarované jako typ Memo. V tom případě si Foxka vytvořila další dva soubory. Např. tabulka "zakazky.dbf" má jednu z položek "Poznamka" typu Memo a v adresáři existují soubory "zakazky.cdx" a "zakazky.fpt". Soubory jsem přejmenoval na txt a prohlédl v Notepadu. *cdx" je nečitelný (rozsypaný čaj) a předpokládám, že je to soubor indexů ??. V souboru *.ftp"se dají dohledat texty, které se v původní FoxPro zobrazují v poli Poznamka. Jsou to tedy mnou požadovaná data.


Ale když v Base vytvořím Prvek textové pole a připojím ho k položce tabulky Poznamka, tak se v tomto prvku žádný text nezobrazuje.


Dotaz tedy zní, co a jak se musí nastavit, aby Base dokázala tyto data načíst a nebo po změně zase korektně uložit do souboru.



Díky za radu

Editoval hdplot (5. 8. 2020 09:08:12)

Offline

#2 30. 7. 2020 21:30:27

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,118

Re: Správa databáze FoxPro pomocí modulu BASE - VYŘEŠENO

hdplot napsal(a)

.... V tom případě si Foxka vytvořila další dva soubory. Např. tabulka "zakazky.dbf" má jednu z položek "Poznamka" typu Memo a v adresáři existují soubory "zakazky.cdx" a "zakazky.fpt". Soubory jsem přejmenoval na txt a prohlédl v Notepadu. *cdx" je nečitelný (rozsypaný čaj) a předpokládám, že je to soubor indexů ??. V souboru *.ftp" se dají dohledat texty, které se v původní FoxPro zobrazují v poli Poznamka. ...
Ale když v Base vytvořím Prvek textové pole a připojím ho k položce tabulky Poznamka, tak se v tomto prvku žádný text nezobrazuje....

     Ten soubor ".cdx" asi budou skutečně indexy, respektive URI odkazy. To, že je z nich "rozsypaný čaj" má nejspíš příčinu v zašifrování - ale nic složitéího to nebude - nejspíš jenom Base64. Nicméně pokud nepotřebujete přímo vazbu z relační databáze tak je tento soubor zbytečný.


     To textové pole je limitované počtem znaků, nesnáší formátování a musí odpovídat kódování. Možná existuje řešení - jako objekt typu BLOB. Ten ale umí asi jenom motor Firebirdu. Klasická Base měla nějaké rozšíření kterým bylo možné zapustit Bloby, ale to jsem nikdy netestoval. Přes to bych doporučoval prohledat extesions LO a AOO (myslím že jsem to viděl právě u AOO).


     Externí objekty se musí spouštět makrem, což by bylo také jedno řešení. Přes to pokud se Vám nezadaří, nebo máte zájem rozchodit přímo textové pole, potřebuji ukázku toho souboru "zakazky.fpt", nebo "zakazky.ftp". Ftp je typ komunikačního protokolu podobného jako html - ale nevím o tom, že by toto existovalo jako koncovka souboru. Ale je celkem logické, že url (uri) se ukládají v zašifrované podobě jako například u emailů a podobně.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 30. 7. 2020 21:43:30

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 94

Re: Správa databáze FoxPro pomocí modulu BASE - VYŘEŠENO

Není problém, můžu Vám poslat všechny soubory i soubor Base *.odb, kde už mám začátek rozpracovaný a pak také printscreen obrazovky, kde Foxka jede, aby bylo jasné, co se ode mě očekává. Ale jak Vám to mám poslat a kam ??

Offline

#4 31. 7. 2020 04:19:08

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,118

Re: Správa databáze FoxPro pomocí modulu BASE - VYŘEŠENO

hdplot napsal(a)

Není problém, můžu Vám poslat všechny soubory i soubor Base *.odb, kde už mám začátek rozpracovaný a pak také printscreen obrazovky, kde Foxka jede, aby bylo jasné, co se ode mě očekává. Ale jak Vám to mám poslat a kam ??

Já mám uvedenu emailovou adresu hned pod čarou u každého příspěvku jako "Moje emailová adresa" :-). Konkrétně 001.neutr@gmail.com

Editoval neutr (31. 7. 2020 04:20:07)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 5. 8. 2020 09:07:46

hdplot
Člen
Registrace: 18. 2. 2015
Příspěvků: 94

Re: Správa databáze FoxPro pomocí modulu BASE - VYŘEŠENO

Takže považuji téma za uzavřené a jenom shrnu výsledek pátrání. Po delším bádání a diskusích s neutr jsem se vydal tou cestou, že opustím FoxPro, data vyexportuji a naexportuji je do Base v jejím nativním formátu. Následně pak budu vše řešit na této platformě. Důvodem je jednak to, že Base jako taková neumí číst data FoxPro z položky MEMO a také to, že databáze na platformě FoxPro neumí relační dotazy mezi tabulkami, takže ovládání FoxPro z Base by bylo ztížené a kostrbaté.

Tímto chci velmi poděkovat neutr za cenné rady i faktickou pomoc při převodu dat.

Offline

Zápatí