Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 11. 2. 2020 10:26:54

entomophagy
Člen
Registrace: 10. 2. 2020
Příspěvků: 6

Filtr a přenos jeho zadání.

Nikde jsem nenašel :-( (omluva), sám nevymyslel a předem DĚKUJI za jakýkoli tip či odkaz,
obzvláště pak za řešení ;-)

Standardní oblast dat A1:L1000 (první řádek jedinečné názvy proměnných - čísla a texty)
filtr (např. A1) odfiltruje požadovanou hodnotu ABC (- primitivní filtrování jedné hodnoty)

hledám řešení - nejlépe vzorec (ne makro)

jak konkrétní hodnotu ABC kdykoli/vždy automaticky při změně filtrované hodnoty vynést
do dalších listů ... tedy jinde bez zásahu pracovat pouze s hodnotou, která byla vyfiltrována.

Offline

#2 11. 2. 2020 15:13:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,023

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

Kontingenční tabulka (a nebo autofilter s dalším postupem kopírování).

Editoval neutr (11. 2. 2020 15:16:18)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 11. 2. 2020 17:32:01

entomophagy
Člen
Registrace: 10. 2. 2020
Příspěvků: 6

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

neutr napsal(a)

Kontingenční tabulka (a nebo autofilter s dalším postupem kopírování).

Děkuji za snahu pomoci. KT neřeší žel zadání. List se vstupními daty nemůže být KT.
Nebo netuším napojení KT na onen počáteční filtr.

Autofiltr ...? Asi ani z názvu netuším dost.
Ale zkusím pojem hledat :-( Nicméně se snažím řešit nějakou "automatikou" bez mé součinnosti.

Offline

#4 12. 2. 2020 05:39:06

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,023

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

Kontingenční tabulky jsou to lepší řešení, ale také složitější protože mají mnoho možností. Dobře Vás provede nápověda. Lepší zpracování nápovědy má LibreOffice (LO). Apache Open Office (AOO) už má popis trošku horší, ale má ho také dostatečný. Není možné vypsat všechny možnosti. Také platí staré moudro : "Nedávej hladovému rybu - nauč ho lovit" - takže nejlépe takto :


     V nápovědě LO zadáme "kontingenční" a následně se objeví asi 21 témat nkteré s KT souvisí. Doporučuji ihned kliknout na téma KONTINGENČNÍ TABULKY. Je zde popis jak ihned začít s KT. Vlastní volbu KT najdeme v nabídce DATA > KONTINGENČNÍ TABULKA.


     V nápovědě AOO je to trošku horší. Doporučuji nejprve volbu DATA > KONTINGENČNÍ TABULKA > Vytvořit. Objeví se dialog který nabízí možnosti. Dole v dialogu je tlačítko "Nápověda". Tam je jenom něco málo a více anglicky. Dole můžete otevřít více pomocí klikačky "Pivot Table Dialog".
     Když už budete v nápovědě, tak je výhodnější rozkliknout v levém sloupci karta OBSAH > SEŠITY > KONTINGENČNÍ TABULKA. Problém je v tom, že nápověda používá anglický výraz "Pivot Table". Takže pokud zadáte do hledání "Kontingenční" nenajdete vůbec nic. Funguje asi pouze karta "Rejstřík", kde musíte zadat "Pivot".


     Víte docela se divím že o KT nic nevíte mimo toho, že se pro Vaše účely nehodí. Opak je pravdou. Zdrojová tabulka pro KT je soubor se kterým se nic neděje - pouze se čte do výstupu který může být i v jiné listu buď existujícímu, nebo se otevře do nového. Pracovat s tabulkou je možné i v jiném sešitě, respektive v registrované databázi.
     Výstupy jsou konfigurovatelné v mnoha směrech včetně možnosti standardního statistického zpracování. Aby Vám někdo udělal KT z dat které poskytnete je také možnost, ale já bych tohle zrovna zvarhl. Naučte se to sám a dřív nežli se zeptáte tak prohledejte nápovědu.


Přeji úspěch.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 12. 2. 2020 09:42:04

entomophagy
Člen
Registrace: 10. 2. 2020
Příspěvků: 6

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

neutr napsal(a)

Kontingenční tabulky jsou to lepší řešení, ... Přeji úspěch.

Nechci být nezdvořilý, naopak si vážím _d_l_o_u_h_é_ pomoci. S KT pracuji několik desítek let ...
v nejednom SW a to od PC s procesory 286 :-)

List se "vstupními" daty není jen s daty, ale dělá toho mnohem mnohem více. Asi je na místě omluva
za nadměrné zestručnění prvotního dotazu.
Zmíněné potřebuji napojit na další "etapu" jinde ... a chci se vyhnout přepisování filtrovaného údaje.

(Mimochodem ono řešení prvního listu je právě náhradou KT, která nedokáže současně požadované, resp. zadání vyžaduje souběh celé řady KT ...)

Ještě jednou děkuji za reakce. Ale s uzavřením vlákna ještě posečkám ...

Offline

#6 12. 2. 2020 09:52:36

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 812

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

Maticový vzorec.

Zhruba tak:

=INDEX($A$2:$L$1000;MATCH(1;SUBTOTAL(3;OFFSET($A$1;ROW($A$2:$L$1000)-ROW($A$1);0;1;1));0))

Ukládá se ctrl-shift-enter

Vrací první vybranou položku ve sloupci A

ps. píšu to z hlavy, netestoval jsem to.

Offline

#7 12. 2. 2020 12:24:26

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 41

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

Zdravím, spíše než filtrování pomocí KT mi to zadání připopmíná jednoduchou funkci "vyhledat" HLOOKUP - vyhledá podle hodnoty v prvním řádku nebo VLOOKUP - vyhledá podle hodnoty v prvním sloupci. Ale možná se mýlím a je to složitější...

Offline

#8 12. 2. 2020 16:55:37

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 138

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

pokud filtrujete pouze existující hodnoty, můžete použít rozšířený filtr (např. i v kombinaci s Platností buněk). Filtrovanou hodnotu pak můžete použít např. pro filtr na dalších listech, příp. do jiných vzorců.

Offline

#9 12. 2. 2020 17:06:17

entomophagy
Člen
Registrace: 10. 2. 2020
Příspěvků: 6

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

Milí kolegové, luštitelé ;-) a řešitelé.
Není (pro mne) více motivující, než zjištění, kolik toho neumím. A u tabulkáče běžný jev :-)

Speciální poděkování Ip.
#6 háže 504-ku, vyzkoušel jsem 103, ... HlooKup ... znám ...
Zabrousil jsem do témat, která mě k řešení nepomohla, ale zase někam posunula.

Nicméně suma času hledání řešení nesmí dramaticky převýšit sumu času řešením uspořeného ;-)

Co Vy na to: =MAX(SUBTOTAL(4;A1:A1000))  ??? (má to jednu mouchu)

Děkuji za pomoc a nastartování různými směry a případně i za revizi.
Všem pěkný den.

Offline

#10 12. 2. 2020 17:16:10

entomophagy
Člen
Registrace: 10. 2. 2020
Příspěvků: 6

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

kabi napsal(a)

pokud filtrujete pouze existující hodnoty, ...

Díky, dobrý nápad, jistě vyzkouším, případně použiji (jindy).

Dopl.: MAX je asi navíc ;-) A propos - tabulky řeší mého domácího :-D koníčka.

Offline

#11 12. 2. 2020 19:30:40

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,023

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

entomophagy napsal(a)

...

Standardní oblast dat A1:L1000 (první řádek jedinečné názvy proměnných - čísla a texty)
filtr (např. A1) odfiltruje požadovanou hodnotu ABC (- primitivní filtrování jedné hodnoty)

hledám řešení - nejlépe vzorec (ne makro)

jak konkrétní hodnotu ABC kdykoli/vždy automaticky při změně filtrované hodnoty vynést
do dalších listů
... tedy jinde bez zásahu pracovat pouze s hodnotou, která byla vyfiltrována.

     Takže jde o to vynést do jiných listů pouze změněné hodnoty > tedy porovnání původních a nových hodnot? Pokud by to bylo toto tak vzorce pomohou, ale budete muset zafixovat původní hodnoty ze vzorců na hodnoty. Postup : kopírovat úsek a vložit jinam pomocí dialogu VLOŽIT JINAK jen jako čísla, řetězce, datumy.
     Teprve potom by šlo najít změny. Například vzorcem =IF('List1'.A2 = 'List2'.A2;třeba "ano","") který vykopírujeme do pomocného sloupce.


     Ale nevím jak si to opravdu představujete. KT by šlo použít stejně - jen by se kopíroval úsek hodnot z KT do jiného listu a tam udělat pomocný sloupec. Makro by bylo lepší ale chápu že se nehodí pro Excel.
     Něco by se dalo dělat pomocí DDE které se načte a odkaz se rozpojí. Do dalšího listu vložit nový odkaz na původní DDE s pomocným sloupcem vzorců. Po zaznamenané změně zafixovat poslední list a vložit nový s odkazem a pomocným sloupcem.

Editoval neutr (12. 2. 2020 19:35:55)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 12. 2. 2020 21:20:43

entomophagy
Člen
Registrace: 10. 2. 2020
Příspěvků: 6

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

#11 s omluvou - zadání vyžaduje zcela jiný výsledek - ne změny ale hodnotu filtrovanou přenést dál
Každý podnět a nápad zkoumám pro vlastní poučení a další využití - DĚKUJI.

testy: =(SUBTOTAL(4;A1:A1000) OK
- mouchu teprve chytám: vyhodnoť ve druhé etapě jako "nula", pokud není použit filtr.
/Filtrovat lze více sloupců a "hlídej" onen vybraný sloupec./   Pěkný den.

Asi dozrává čas vlákno ukončit? Ale názory mě zajímají ...

Offline

#13 14. 2. 2020 00:55:05

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 812

Re: Filtr a přenos jeho zadání.

Pokud nemáte žádná omezení, tak do filtrovaného listu vložte indexový sloupec.
V cílovém listu najdete pomocí subtotal číslo řádku.
Pak je snadné hodnoty z nalezeného řádku přenést na cílový list (VLOOKUP, LOOKUP, INDEX, ...)

Pokud je index ve sloupci A:

vlookup(subtotal(5; A2:A1000); A2:A1000; 2) // data ze sloupce b,

Nebo lépe někde sloupec spočtěte (třeba v buňce A1 listu s daty a pak se už opakovaně odkazujte na tuto hodnotu.

vlookup(a1; A2:A1000; 2) // data ze sloupce b,

Offline

Zápatí