Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 6. 2019 07:10:59

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 74

Jak sčítat měny

Ahoj všem,
potřeboval bych z internetové tabulky, kterou přez kopírovat/vložit dávám do souboru v Calcu. Do teď tam měli částku bez symbolu Eura, teď po nějakých úpravách je bohužel u každé částky tento symbol a klasické "SUM" mi to nechce sčítat. Je možnost jak to naučit počítat tak, abych nemusel pořád mazat to EUR (najít a nahradit je rychlé, ale když to musíte dělat pokaždé...)

Offline

#2 25. 6. 2019 08:22:41

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 561

Re: Jak sčítat měny

Asi bych si nachystal nějaký takovýhle vzorec =VALUE(SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(A2;"€";"");".";","))


LibreOffice 6.2.

Offline

#3 25. 6. 2019 08:38:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,956

Re: Jak sčítat měny

Chtělo by to asi spíš dát sem odkaz na tu tabulku. měla by se načítat možná jinak - jako "Odkaz na externí data".
     Ta chyba se týká asi toho, že po zkopírování do sešitu se nastaví stejná měna u všech položek. Ta kritizovaná vlastnost může mít podstatu na portálu, ale také možná v LibreOffice (respektive Apache OpenOffice) -  nebo také v tom, že vkládáte text kde už sešit nemá šanci přeformátovat číslo, což doufám neděláte.
     Nejprve bych otestoval, zda lze použít přeformátování měny pomocí FORMÁT > BUŇKY > ČÍSLA > MĚNA. Zde by se mělo dát nastit buď Kč, nebo změnit formát MĚNA na ČÍSLO. To by se obešlo bez dalších operací nebo automaticky měnit makrem. Nevím jestli tam po opětovném načtení zůstane předvolený formát - potom by se nic nedělalo.
     Další možností je Vámi popsaný postup : vybrat celý import, zavolat dialog NAJÍT a NAHRADIT > hledat euro a vložit nic místo něho a tohle by mělo jít nahrát jako makro.


     To co by fungovalo bych nahrál (nebo programoval) jako makro pokud by to bylo potřebné. Právě proto je výhodnější systémově importovat jako odkaz při otevření souboru a potom lze automaticky spustit makro - protože to jde stále do stejného úseku. Tam se možná udrží nastavený formát, nebo se na ten úsek nastaví makro. Makro může být spouštěno cíleně třeba tlačítkem, ale spíš by asi vyhovovalo automaticky na základě události sešitu, nebo listu.


     Extrakce tabulky může být provedena samostatně jako "div", nebo načíst celou stránku a natáhnout vzorce na správné buňky. Takto stažená celá stránka je ošklivá, ale vzorce mohou být v jiném listu a ošklivý import nemusí nikdo vidět.
     Také se zbavíte nepříjemných textových převodů. Záleží ale zda to vkládáte jako neformátovaný (ale kódovaný) text, html a podobně.

Editoval neutr (25. 6. 2019 08:47:36)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 25. 6. 2019 14:36:24

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 74

Re: Jak sčítat měny

Po přihlášení do eshopu vidím takvou tabulku, kde je vypsáno, kdy se co prodalo a za kolik. Předtím tam ten symbol Eura nebyl. A ani ".00" což taky dělá problém, protože tečku to při počtu nebere jako čárku. No a já si vyberu platby za měsíc a pomocí smluveného koeficientu a aktuální měny jsem to přehnal přes Calc a pak na tu částku vypsal fakturu. Teď s tím mám práci navíc.
pxIcpaI.jpg

Jak psal LudvikTrnka, tak bych mohl mít předchystaný sloupec, který by mi vytahoval hodnotu bez eura a teček a tu už si spočtu snadno.

neutr - zkoušel jsem změnit nastavení přes měna na čísla, ale asi tím, že tam pořád byly tečky místo desetinné čárky, tak to nefungovalo.  Nebo to makro.

Offline

#5 25. 6. 2019 21:07:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,956

Re: Jak sčítat měny

Tohle by se sice mohlo načíst, ale musela by být navolena portálová služba s přístupem. Vypadá to jako WordPress (také má rozšíření pro eshop).
     Takže zde souhlasím, že je lepší manuální snímnutí. Bohu žel ty tečky se musí odstranit stejně jako ta eura. jde to vzorcem snadno. Do vzorce dáme Right(buňka, len(buňka)-1). Máme text bez eur. nyní je potřeba udělat "replace", nebo lépe dialogem najít tečku anahradit čárkou. Z toho potom udělat VALUE(buňka).
     Šlo by udělat dva vzorce a ty potom rozkopírovat podle potřeby. Já bych to viděl na psanou funkci, která by to uměla rozkopírovat na jediné zadání.


     Je otázkou zda potřebujete také datumy a časy, nebo jen peníze. Potřeboval bych jenom vědět, jaké 2 sousední sloupce je možné použít a v jaké buňce se objeví text s částkou. Psaná funkce se zadává jako vzorec do první možné buňky vedle té která obsahuje data.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 26. 6. 2019 08:21:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,956

Re: Jak sčítat měny

Otestujte tento kód :

Public Function Validace
Dim a(1) as string : Dim sVar as string
SH = Thiscomponent.currentcontroller.activesheet
SC = ThisComponent.CurrentController.getSelection().RangeAddress.StartColumn 
SR = ThisComponent.CurrentController.getSelection().RangeAddress.StartRow
EC = SC 'Funkčně požadujeme pouze data z jednoho sloupce - ve druhém sloupci budou výsledky. 
ER = ThisComponent.CurrentController.getSelection().RangeAddress.EndRow 
For i = SR To ER
oCell = SH.GetCellbyPosition(SC, i)
ocell2= SH.GetCellbyPosition(SC+1, i)
sVar  = oCell.String : sVar = Right(svar, Len(sVar)-1) : a = Split(svar,".")
oCell2.Value = Val(a(0) &","& a(1))/100
Next i
End Function

     Postup je takový, že tuto funkci zkopírujete do "Moje Makra Standard" nad všemi aplikacemi - ale fungovat to bude jen v Calcu. Právě proto že je to v nadřazených makrech tak je tam deklarace "Public" a funkci voláte v každém sešitě. (Samozřejmě že když to dáte do určitého sešitu, bude to fungovat také - ale jenom v tom určitém a nikde jinde.)


     Nejdříve vyberte úsek (pouze 1 sloupec) s těmi textovými tvary + euro. Vyberte celý sloupec. Vedle něho vpravo musí být volné místo - tam se vloží převedená čísla. Pokud to neuděláte původní data budou přepsána.
     Potom už stačí zavolat z nadřazené knihovny funkci "Validace" a je hotovo. Doporučil bych nastavit klávesovou zkratku. Dejte info jestli to stačí. Udělal jsem to celkem primitivním způsobem ale pro několik desítek převodů to stačí.

Editoval neutr (26. 6. 2019 08:24:43)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 9. 7. 2019 08:35:26

Delph
Člen
Registrace: 14. 8. 2017
Příspěvků: 74

Re: Jak sčítat měny

Konečně jsem se k tomu dostal. Funguje mi to. Moc děkuji oběma.

Offline

Zápatí