peterson napsal(a)@neutr - děkuji za řešení. Výběr zákazníku ovšem nevyužiju, jelikož pro každého zákazníka mám vlastní sešit a číselnou řadu.
Nic se nestalo. Jenom mám dojem že pro dodací listy stejně jako pro faktury platí jednotnost číselných řad. Nemůže být u každého klienta jiná dokladová řada. Nicméne tuším že by se ukázalo že se nejdná o dadcí listy ve smyslu účetní osnovy ale o jinou interní evidenci.
Už mám zkušenosti s tím když tazatel nechce nebo neumí popsat co opravdu potřebuje a tušil jsem to když jsem viděl ve Vašem příkladu 2 vzory. Myslel jsem si, že by to mohla být ukázka jak se mají zvyšovat čísla. Jenom název "vzor" jsem si nedovedl vysvětlit - logické by bylo napsat "jméno" plus ještě třeba číslo.
Přes to jsem to udělal tak aby můj "vzor A" nabídl možnost, že vzorů bude více A...Z a podobně. Tak jak uvádíte v původním dotazu
peterson 21. 6. 2019 09:17:03 napsal(a)př.: zákazníkA 0119 / zákazníkB 0119 atd.
Ale to odporuje definici číslování dodacích listů, respektive zakázek. nakonec vzor ukázal, že druhý "vzor" nemá stejné číslo. Proto jsem udělal to co uvádíte v popisu. Tedy jméno + číslo dodacího listu. Pro přesnost :
peterson 21. 6. 2019 09:17:03 napsal(a) prosím o radu.
Mám dodací listy - co zákazník to sešit, každý nový DL je nový list v sešitu.
V listi mám udělané makro - kliknu na tlačítko, vytvoří se kopie aktuálního listu, přejmenuji a uložím.
Problém je, že pokaždé musím přepisovat číslo DL. Nešlo by zakomponovat do toho mého makra, aby se pořžadové číslo automaticky změnilo podle názvu listu? Komplikace je, že názvy listů obsahují jméno zákazníka a číslo
př.: zákazníkA 0119 / zákazníkB 0119 atd. V dodacím listu má číslo formát 01/19, 02/19...
Takže komplex popisu mi říkal, že je něco nesprávně. Předpokládal jsem, že "dodací list" je dost jednoznačný výraz a chybou je popis vzoru př.: zákazníkA 0119 / zákazníkB 0119 atd.
Přesvědčil mne postnutý vzor kde první list je značen "Vzor 0519" a druhý list "Vzor 0619". Opravdu super popis - uhodni jak to myslím a předlož návrh.
To co nyní vyjadřujete odpovídá definici, že je potřebné generovat listy zákazníků které nejsou přímo dodacími listy - ale souhrny jednotlivý dodávek (což je častý případ kdy se fakturuje za určité období). Potom ale číslo na "DL" (buňka E1) není dodací list ale evidenční číslo zákazníka.
To vlastní číslo zcela jistě není číslo dodacího listu ale číslem zakázky určitého zákazníka. není zřejmé zda takové číslování pokračuje i po roce kdy bylo zavedeno. (Číslo 19 je asi rok, a číslo před ním může být číslem zakázky jmenovaného zákazníka. Od tohoto počátku se na něj naváže i v letech dalších. Zákazník pak dostává ID svou první zakázkou. Ale to je do určité míry nesprávně. Výjimkou může být asi jen operační evidence, ale u regulérní účetní osnovy je to chyba.)
Nechci mluvit místo kolegy "kamlana", ale také mu zadání nebylo moc jasné. Kamlan by neměl problém sestrojit číslování od 1 do XYZ. Toto zřejmě předělá. Když by se k tomu nedostal předělám to, ale to se nedělá pokud je autor k dispozici.
Já si dovoluji takto obšírně komentovat jenom proto, že se vždy snažím co nejvíce detailů zjistit předem. Mám dost zkušeností s tím, že autor vzor podle "popisu" upřesní o pár detailů a nakonec se ukáže, že chtěl něco úplně jiného. Není to o tom, že by každý zadavatel měl umět bezchybně formulovat potřeby, ale o tom aby potřeby vykomunikoval - tedy upřesnil podle dotazu. U Vás právě toto chybí.
Omlouvám se, ale mrzí mne když neuhodnu to co myslíte i když to napíšete ze svého pohledu sebelépe.
Editoval neutr (27. 6. 2019 11:31:28)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ