Přepracovat posun není problém. Ale dnes a zítra se k tomu nedostanu. Takže se do toho pustím nejdříve v sobotu ráno. Možná bych něco zvládnul zítra večer, ale tohle asi tolik nepospíchá a vyplatí se to udělat dobře.
Do kódu vstoupit nemůžete, ale udělám vstup makrem z jiné knihovny kde bude možné upravit výstupy do Writer. Celkem nechápu co myslíte tímto :
webjelen napsal(a)V souboru od Vás se mi zobrazuje nekorektně menu. Např - soubor - vyroluje se a někde mám nápisy a někde zašedlá místa.
Ve výstupu Writer je nadpis "NAROZENINY" (další měl být JMENINY a OSTATNÍ - to není realizováno). Potom je odsazení kde jsou datumy - to je celkem 11 "odstavců" s názvem dne. Tady může být problém pokud datum není ve správném formátu (ve zdroji - Calcu).
Následuje obec a za ní Jméno a Příjmení + věk. Na dalším řádku jsou další údaje. Zde vidím možný problém s tím, že názvy obcí nejsou stejně dlouhé a celý řádek přeteče do nového řádku. Je mi zřejmé, že praktický výpis nebude "hezký".
Je pravda, že Vaše potřeba bude asi v jiné formě výpisu. Původní výpisy se dělaly do Calcu, který se ukládal buď jako CSV, nebo TXT a z těchto souborů se těžilo rychle. Takže není problém udělat výstupní Calc který bude obsahovat jen relevantní řádky v původním výpisu, nebo jen spřeházené sloupce podle potřeby.
Myslím, že by stačilo udělat "sterilní" vzor výpisu buď ve Writer, nebo v Calcu. Ve Writer jde zejména o úpravu jak má vypadat první řádek vlastního výpisu, zda má být druhý řádek odsazen ale zejména co na prvním místě.
Rozložení ve Writer je možné neukládat v ".odt", ale exportovat do PDF - toto použít jako info například pro matriku. Calc by byl vhodnější pro použití "hromadné korespondence", ale to je dle mne drahý způsob. Vyplatí se zřejmě objet oslavence autem a popřát jim osobně + předat dopis s blahopřáním. Stejně se asi nepřeje každému, ale jen těm co mají kulatiny a to bude několik málo desítek každý rok.
Dokonce možný výstup nikoliv do souhrnu, ale přímo do jmenovitých přání - šablon které se vytisknou včetně obálky - ale bez "Hromadné korespondence". Souhrnný výpis je jen interním dokladem podle kterého se zřejmě určí další (dopis, návštěva, dárek ap.)
Nadpisy ve zdrojovém Calcu nehrají žádnou úlohu. Makro najde poslední řádek na každém listu a kontroluje nyní jen den a měsíc narození. Při shodě se udělá výpis. Takže nadpisy jako takové se nesmí načíst jako datum (je tam text - "datum narození" a tohle není makrem vyhodnoceno. Proto nevím co myslíte tím "nekorektním menu" - například soubor - "vyroluje se ?". Zbytek vypadá jako divná chyba - někde je to normální a někde zašedlá místa? Název souboru Writer je standardní doplňuje se pouze údaj datumů "od" DD.MM "do" DD.MM. Tam se vyhodnocují datumy a chyba vzniknout nemůže. Zase když by tam nebyl žádný údaj - nebude tam ani zašedlé místo.
Popisované chyby jsou zřejmě z implementace skutečných dat (vzorová chybu nedělala). Může to být možná typem písma pokud je to tahané z Excelu, ale to musíte upřesnit, nebo poslat kousek vzoru s chybou. Takhle z "voleye" to neodhadnu.
Takže udělejte prosím vzor jak to má vypadat na výstupu (štábní kultura Writer, nebo Calc) a pošlete ukázku chyby. U Calcu stačí jen určit sloupce které se mají načítat do Writer, nebo jak mají být uspořádané sloupce do výstupu Calc. Vůbec netuším jestli tam potřebujete strukturovanou adresu (kvůli tisku obálek a podobně), nebo zda chcete přímo celý datum narození které nyní vynechávám přestože se podle něho výpis řídí.
Nevím jestli umíte programovat v našem StarBasic. V tom případě Vám dám přístup do kódu, ale bude to omezeno na jméno a účel bez komerčního užití licence následná CC-BY-SA, verze 4 - pro další šíření.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ