kabi napsal(a)to neutr:
dopřesním to ještě více. Ta chyba s tou dvojkou byla od prvního postnutého souboru.
To jsem kabi přiznal v prvním odstavci posledního příspěvku
neutr napsal(a) Původní vzorec jsem řešil bez parametru a pak jsem tam dal ze zvyku dvojku a dál mne ani nenapadlo testovat jinou možnost.
- oč Vám jde?
Funkce dvojku ve čtvrtém parametru nezná, tedy ho vyhodnotí, jako kdyby nebyl a použije implicitní hodnotu pro funkci, což je bohužel hodnota jedna neboli "true" - tedy funkce vrací výsledek i když nenajde přesně odpovídající hodnotu (matice s adresami bohužel není setříděna,
... pokud tam nějaký parametr být musí (bez parametru je vlastnost dána) a chci jinou hodnotu - dám cokoliv jiného. Podle nápovědy vzorce je dvojka a cokoliv číselného to ostatní. Pokud se vezme popis z webu je to tak, že dvojka a vše mimo definované (ale čísla) je určující pro seřazené seznamy - tím se dostává dvojka (a cokoliv nad jedničku) do opaku - vyslovená chyba "vyššího čísla" by se ohlásila - napadlo Vás proč se chyba nehlásí? Je to proto, že je to Optional parametr tedy nepovinný a stačí že tam je, protože bez něj je dán význam jednoznačně - Oč Vám jde?
microfox napsal(a)Narazil jsem na problém - když jsem začal přihazovat kontakty, tak mi to nepochopitelně u některých lidí začalo dávat ulice nebo jiná data jiných a nebo to napsalo N/A.
).
.. To je asi pravda - ale ukázka chyb používala už jenom čísla v textovém formátu a z toho jsem vycházel. kabi otestujte si tu svou teorii na původním vzoru z Popis chyby. Pak poznáte že ve vzorci nepomůže nic - ani bez parametru, nula, jednička ani dvojka - a chyba byla jen dvojka že?
Druhá, docela zásadní věc je ta, že hledaná hodnota a matice musí mít stejný formát,
.. To není pravda VLOOKUP najde řádek v matici a čte posun sloupců - o formátu je jen čtený 1. sloupec (ten musí mít shodný formát položek) - zbytek se načítá bez ohledu na formát - rozměry musí být shodné ale když jde o tabulku je to nesmysl (problém vzniká jen u LOOKUP kde se definují 2 sloupce bez souvislého úseku - Oč Vám jde?
viz
microfox napsal(a)Vytvořil jsem si tabulku s kontakty 1 až 500 a vůbec se to při výběru na listu Faktura_převodem nepřepne
. Adresář s čísly má formát text (psal jste), ale pole ve faktuře má formát číslo, tedy stačí v poli s roletkou změnit formát na text.
.. To jste vzal kde? Já tam vidím pouze VŠECHNY HODNOTY; CELÁ ČÍSLA; DESETINNÁ ČÍSLA; DATUM; ČAS; OBLAST BUNĚK; SEZNAM A DÉLKA TEXTU (zde je možné nastavit délku od do ap. - nikoliv text jako vlastnost) - neměl jste na mysli něco jiného - třeba čísla - která ovšem zastupují skutečný text. Autor testoval čísla aby nemusel vymýšlet textové položky.
kabi napsal(a)Jinak vlookup umí vyhledávat v textových i číselných (datových) buňkách.
Ano pokud je Vám to divné - podívejte se na původní zadání od microfox Popis chyby. Jde o to, že PLATNOST DAT určuje načtení formátu do vzorce a zde nastává ten problém. Ale můžete testovat třeba ručně kopírovaný seznam, nebo číslo - no z toho mne hlava nebolí ale uživatele který má postup zopakovat asi bude. Bez roletky by se vzorec splést neměl a čím pak budeme zadávat - klasickým způsobem (zápis do buňky), nebo nějakým výběrem z roletky třeba ListBox, ComboBox, nebo právě použitou PLATNOSTÍ?
Ukažte se kabi a vyřešte problém Popis chyby podle sebe - rád se přiučím. S tím problém nemám - ale Vás asi něco trápí a souvisí to s osobností že?
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ