Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 28. 11. 2018 08:32:34

Kamerlengo
Člen
Registrace: 28. 11. 2018
Příspěvků: 3

Při změně buňky se změní obsah jiných buňek

Dobrý den,

poprosil bych o radu v této věci..Potřeboval bych vytvořit rozklikávací buňku ve které bych zvolil např. možnost1 nebo možnost2 a po zvolení této konkrétní možnosti by se následně změnili v jiných buňkách hodnoty.
Příklad : budu mít ve sloupci pod sebou různé tl. materiálů, vedle tohoto sloupce budou přiřazeny ceny k těmto tloušťkám se kterými budu dále počítat a chtěl bych aby se ceny u jednotlivých tl. měnili v závislosti jedné rozklikávací buňky, kde si budu volit o jaký materiál půjde.

Děkuji za případnou radu a přeji hezký den.

Offline

#2 28. 11. 2018 15:12:09

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 120

Re: Při změně buňky se změní obsah jiných buňek

nebylo mi úplně jasné zadání, podívejte se na ukázku, jestli to je jak si představujete. V souboru jsou dvě varianty (barevně odlišeno) https://uloz.to/!QKbZLOhzUjAp/ceny-podle-artiklu-ods

raději doplním - to výběrové pole je řešeno pomocí nabídky Data -> Platnost...

Editoval kabi (28. 11. 2018 15:42:06)

Offline

#3 28. 11. 2018 17:50:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,968

Re: Při změně buňky se změní obsah jiných buňek

Já myslím, že k zadání vyhovuje lépe příklad druhý. Tam je ve sloupci a specifikace tloušťky v mm "natvrdo" a z tabulky materiál_v2 si vzít mustr (zkopírovat).
     Kabi tam má ještě předvolbu z buňky A3, kterou Vy nepotřebujete a můžete ji nahradit svými hodnotami shodnými s Vaší představou (index). Pokud potřebujete jen 2 volby - pak stačí 2 sloupce - prostě kolik voleb tolik sloupců + sloupec indexu.


     Tohle kabi ví moc dobře, ale také ví, že asi tak jednoduché to nebude. Stačí abyste měl na mysli například předvolbu jednou buňkou pro systém který kabi řeší primární předvolbou - je nutné volba 1 i 2. Pokud by to měla zajistit jediná buňka s roletkou tak by to bylo horší, ale je to řešitelné.
     Problém může být s omezením rozsahů vyhledávacích vzorců. Ty jsou celkem napevno dané počtem který nastavíte, ale stačí aby se přidal například jeden druh a musí se přepisovat. To také jde ale řešení je už mnohem složitější.


     Reálné rozpočtování má více variant obtížnosti - například podle EU se musí na zakázku nakopit přiměřeně materiál a ten se musí zpracovat. Zbytky nesmí na sklad ale do šrotu. A nyní do toho zapadne nějak nářezový plán, respektive možnost objednat různé rozměry téhož materiálu nejlépe s ohledem na co nejmenší prořez. To už je opravdu na hlavu. Znám kluka který obsluhuje laserové řezací stoly. Například vyrobí dveře z antikora (protipožární nebo co a vyříznou se odvory a vše co není dveřmi jde do kontejneru jako šrot. Údajně často i kusy více nežli metr na metr, nebo 2 metry na na 300 mm a podobně.
     Normální hlava to nebere - ale ekonomika je důležitější. Vykážeš a vyfakturuješ nákup materiálu a nenecháš na skladě položku k volnému použití - materiál zaplatil objednávající a ten je jeho. Takto by se dělalo někdy i bez ceny nákupu a to by byly úniky. Dodavatelé by měli menší odbyt a planeta by se méně ničila. Chvilku mi to dávalo zabrat. Co by tomu řekla ta generace našich otců a dědů, nebo co nám řeknou vnuci jak jsme ničili planetu jen kvůli EU normám.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 29. 11. 2018 08:14:03

Kamerlengo
Člen
Registrace: 28. 11. 2018
Příspěvků: 3

Re: Při změně buňky se změní obsah jiných buňek

Dobrý den,
děkuji za Váš čas a za snahu vyřešit můj problém. Jinak 2. varianta by byla ideální.. Přesně tak, tloušťky desek jsou natvrdo dané a já bych potřeboval aby při volbě jiného materiálu z rozklikávací buňky se poté změnili všechny ceny u jednotlivých tlouštěk. Koukal jsem, že jsou definovány ceny  v jiném listě (material_v2) což by bylo úplně ideální a nebo to můžu mít klidně i v 1 listě zároveň. Nevím jeslti takto má fungovat tabulka, kterou jste mi zaslal jelikož mi to nefunguje, ale kdyby to šlo vymyslet jak popisuji, tak by to bylo super.

Neutr: souhlasím s Vámi. Pracuji ve firmě, která je možná největším dodavatelem překližky v Evropě a zároveň ji dále zpracovává (CNC obrábění, atd.. ) a z praxe mi věřte, že je tam daleko více ekologických i ekonomických bomb a ve věci zbytků, že nemůžete prodat už jednou prodanou věc taky není úplně pravdou, ale to už do této diskuze nepatří..

Offline

#5 29. 11. 2018 08:44:16

Kamerlengo
Člen
Registrace: 28. 11. 2018
Příspěvků: 3

Re: Při změně buňky se změní obsah jiných buňek

Tak už problém vyřešen. Tabulka nefunguje pouze v Openoffice, zkusil jsem stáhnout libre a tam to frčí. Děkuji.

Offline

#6 29. 11. 2018 08:58:18

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 120

Re: Při změně buňky se změní obsah jiných buňek

Jestli to chcete pro OpenOffice, musí se ze vzorců odstranit funkce IFNA, která není v OO podporovaná.

Offline

Zápatí