Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 14. 7. 2018 10:39:12

primaweb
Člen
Registrace: 31. 8. 2017
Příspěvků: 7

VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Dobrý den,
vytvářím dokumenty z mnoha vložených obrázků, oddělených podle aktuální situace prázdným řádkem, nebo více, nebo Ctrl+Enter - další na novou stránku. Těch obrázků je mnoho, dokumentů taky.
Moc by mi pomohla klávesová zkratka, která by změnila zaměření obrázku po předchozím vložení tak, aby se objevil kurzor na rodičovském, nebo následujícím řádku.
Děkuji
Martin

Editoval primaweb (15. 7. 2018 16:16:57)

Offline

#2 14. 7. 2018 11:48:36

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,715

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

S tím by neměl být problém. Jde ale spíš o to jestli máte správnou představu. Návrat na původní, nebo odkrokovanou pozici z původní není problém. Problém je v tom že musí být aktivně v LibreOffice (Apache OpenOffice).
     Když totiž budete vkládat obrázky do jiné aplikace fungovat to nebude - musí být aktivní systém našeho Office (LO, AOO). Předpokládám že toto znáte, nebo budete umět aktivovat LO, AOO na popředí - pak nic nevadí. Jde to udělat makrem.


     Je ale značný rozdíl mezi obrázky uloženými do Calcu a do Writeru. Musíte se vrátit na buňku Calcu, nebo tabulky Writer nad kterou je obrázek. Nyní kliknout čímž se obrázek vysvítí "zelené úchopové body" ale pak už jde makrem zkopírovat a přesunout + vložit.
     Myslím že úplně nejlepší je udělat si vhodný adresář a ten procházet "FilePickerem" s náhledem, což je standardní dialog, ale může být podepřen makrem tak, že například po výběru a vložení obrázku pic_1 automaticky načte pic_2, potom pic_3..........Když vyberete obr_1 bude pokračovat řadou obr_xyz. Zde je ovšem problém s popisy.
     Když je v buňce (Calc, Writer) popis, tak se může zapsat jako globální proměnná, následně se načte obrázek - po vložení se přilepí text (název, popis, cena aj.) Popravdě tohle je funkce která náleží do databáze, kde je také objekt "blob" a k němu všechny možné informace.
     Dotaz je ale na Writer ve kterém se zřejmě staví statické stránky, nebo korpusy html coby šablony ap. Takže lépe specifikujte :


     Verzi LibreOffice, nebo Apache Open Office, OS (operační systém) Linux, Windows. A také jak máte udělaný archiv - jako Writer? Kam to budete vkládat - WriterWeb?

Editoval neutr (14. 7. 2018 11:49:58)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 14. 7. 2018 12:56:31

primaweb
Člen
Registrace: 31. 8. 2017
Příspěvků: 7

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Děkuju za odpověď. Pokusím se podrobněji popsat co dělám. Mám program, který generuje jistý grafický výstup na obrazovku. Jsou to noty, které jsou přehrávány v čase, ale program není zařízen na tisk. Grafika tedy vniká dynamicky v čase na obrazovce, kterou načtu do grafického programu (Irfanview), kde ho klávesovou zkratkou ořežu a zkopíruju do schránky. Přepínám do LO Writer ve Windows (zdrojová aplikace běží jen ve Win), kde vložím schránku. Vložený obrázek je "zaměřen" má zelené čtverečky po okrajích a rozích.
Nyní se mohu se přepnout do hudebního programu a opakovat celou operaci ve vhodný moment. Před vložením do dokumentu se ale musím dostat "na řádek", zbavit se zaměření na předchozí obrázek. pokud beru do ruky myš a trefuju správné místo v dokumentu, nestíhám. Pokud to neudělám, přepíšu předcházenící insert.
Žádný zdrojový adresář s obrázky není a nemůže být. Na konci procesu je tisk, nebo export do .pdf.
Jde o to, jak přeskočit ze zaměření obrázku do odstavce dokumentu.
Snad jsem to popsal srozumitelně. Trošku plavu ve správné terminologii.
M

Offline

#4 14. 7. 2018 16:39:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,715

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Celkem neobvyklá aplikace a možná zajímavé téma pro mnoho lidí.
     Já sice pracuji ne několika projektech současně a tak mám od rána do večera hektický program - sedím u svých compů a pracuji od brzkého rána do večera (dokud mohu na oči). Jsem už v důchodu a tak je jen na mém uvážení co a jak rozdělím do pracovního času. Ale mým prvním koníčkem byla kytara na kterou jsem hrával celé dny i noci. Už jsem toho nechal a tak když pracuji hraje mi k tomu County Radio. Já už nehraju, ale miluju country, blues, folk ale i rock.
     Okamžitě mám představu notové osnovy v tabletu, nebo notebooku který se umí sám nabo na stisknutí posunout na aktuální pozici (listovat). Váš popis tomu sice moc neodpovídá ale mohlo by jít o simulaci programu který umí podle tónu zapsat na notovou osnovu, nebo opačně.


     Vím že existují speciály které toto umí, ale jsou příšernš drahé a navíc asi neumí úplně vše. Zejména pokud se vytváří doprovod k textu (básni). Nevím nic o detailech, ale pochybuji, že by bylo možné očekávat inteligentní návrh změny rytmu - tempa a podobně. Meritum věci vidím v tomto :

primaweb napsal(a)

Žádný zdrojový adresář s obrázky není a nemůže být. Na konci procesu je tisk, nebo export do .pdf.
Jde o to, jak přeskočit ze zaměření obrázku do odstavce dokumentu.

     Z toho usuzuji, že obrázek snímáte pomocí udělátka (nastavený úsek výběru screenu) a ten potřebujete rychle vložit do Writeru na správné místo. Z toho nepoznám zda jde jen o instrumentál (hudba) nebo i vokál (text), ale je to jedno - vím o co jde i proč.


     Já v tom vidím pár podivností. Lze bez problému nahrát z obrazovky video včetně zvuku, uložit ve správném formátu. Následně pustit v IrfanView a rozsekat podle potřeby. Potom už pomalu a v pohodě vložit do Writeru. Je ale možné, že tento postup je znemožněn - potom to lze udělat vnější kamerou která udělá obraz monitoru.
     Nicméně nic mi do toho není, ale mohu udělat popsaný postup. Jakmile bude obrázek v paměti je možné postavit makro, které stačí aktivovat jako službu a při posunutí Writeru na popředí se automaticky najde poslední, nebo správné místo a obrázek se uloží. Následně se může zase přepnout zpět na pozadí. Takže teoreticky kliknete pouze na lištu kde je Writer, ten se dostane na popředí, vloží a zase se usadí na pozadí bez dalšího příkazu.
     I když nevím kde chcete vzít čas na ořez. IrfanView může ukládat odrázek za obrázkem a potom lze off-line zpracovat výřezy. Existují i jiná udělátka, která sejmou výběr a hned uloží - vše jediným stisknutím. Takže mi to jako systém celkem nějak uniká v účelu respektive na úrovni strategie postupu.

Editoval neutr (14. 7. 2018 16:44:58)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 14. 7. 2018 18:45:40

primaweb
Člen
Registrace: 31. 8. 2017
Příspěvků: 7

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

<OFFTOPIC> :-)
Pokud by Vás to zajímalo, tak mrkněte na Smartmusicstudio - www.smartmusic.com
Jsou zde dvě varianty. Jedna je dostupná pouze v USA a Kanadě - běží ve webovém prohlížeči Chrome (a tedy i v Linuxu), sám používám verzi aplikace "classic smartmusic". Vůbec to není nedostupné (40$/rok) a ani neinteligentní :-)
Naopak je to geniální. Vlastní materiál připravuju v editoru Finale, ale pro malé děti, pro které jaksi pracuju, to je nutné předpřipravit.
</OFFTOPIC>
<CITE>I když nevím kde chcete vzít čas na ořez.</CITE>
Snímám pouze správnou část obrazovky ... a toto umí Irfanview ořezat pomocí Ctrl+Shift+Y. To je rychlé.
Ukládání screenshotů do adresáře a následně zpracovat se mi zatím neosvědčilo, protože v notách člověk musí řešit, kde končí strana, zda je možné obracet. Uvažuju o tom, zda by bylo možné screenshoty rozřezávat po jednotlivých notových osnovách (většinou se jedná o jeden nástroj na jednom řádku) nějak automaticky. To by pak bylo možné zpracovat scriptem v PHP. CSS by mohlo stránkovat.
Budu o tom přemýšlet, budu na tom makat.

Offline

#6 14. 7. 2018 19:45:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,715

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Takže uvažoval jste o tom ukládat do Calcu? Tam je mnohem snadnější ukládání. Writer ukládá vše buď ke stránce, k odstavci, nebo jako znak. Snadno se Vám to uloží přes sebe a jste vedle. Navíc je nutné mít předem připravené stránky, nebo v nich alespoň tabulky, popřípadě kotvy objektů ap..
     V Calku lze ukládat do buněk pod sebe a Calc 1,48 milionů řádků. Samozřejmě tolik obrázků neuveze, ale podle velikosti možná i pár stovek ano. Váš problém je v tom, že obrázky nemají jméno pokud je jen načtete do paměti. Takže Calc jim dá pozici a tím i jméno jako číslo pořadí.
     Dokonce existuje možnost, že se buňka roztáhne na výšku (i šířku) obrázku - a lze je skládat pod sebe, nebo i vedle sebe - což by Vás asi zajímalo více. Ale Calc má pouze 1024 sloupců - snad by to stačilo. Viděl byste potom téměř perfektní partituru v jednom kuse jako pergamen:-)


     Popište lépe jak ukládat - když do Writeru tak jak - do tabulky?, do rámců? Na samostatné stránky? Nebo raději do Calcu pod sebe - nebo vedle sebe se zachováním šířky. Dnes už to dělat nebudu. Od rána do 10.00 dělám projekt pro jednu VŠ a pak se do toho pustím pokud to specifikujete. Může to být ale také do programu Draw, nebo i do Impressu (prezentace) i když tam programuji málo, ale poradím si.

Editoval neutr (14. 7. 2018 19:46:55)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 14. 7. 2018 20:02:31

primaweb
Člen
Registrace: 31. 8. 2017
Příspěvků: 7

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Dovolím si poslat Vám odkaz na ukázku. Na mail. Mimo konferenci.

Offline

#8 15. 7. 2018 09:57:57

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 45

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Pokud to správně chápu, tak potřebujete jen vkládat ve Writeru obrázky pod sebe (případně mít mezi nimi nějaké prázdné řádky). Takže když dáte Ctrl+V tak poté obrázek  'Ukotvit jako znak", 'Esc' (odznačí to zelené zaměření) a 'Enter' (možná 2x).


Takže buď si udělat klávesovou zkratku na 'Ukotvit jako znak' a po Ctrl+V: navolenáZkratka, Esc, Enter, Enter.
Nebo poprvé po Ctrl+V Nástroje/ Makra/ Zaznamenat makro a zaznamenat: přes pravé tlačítko Ukotvit jako znak, Esc, Enter, Enter → poté spouštět toto makro. Tak jsem to zkusil a nevkládalo to ty dva Entery, tak jsem tam dal malou prodlevu a už to jede (Libre 6.0.5.2 Win7x64).

sub odradkovatPoObrazku
	dim document as object, dispatcher as object
	document = ThisComponent.CurrentController.Frame
	dispatcher = createUnoService("com.sun.star.frame.DispatchHelper")
	dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:SetAnchorToChar", "", 0, Array()) 'Ukotvit jako znak
	dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:Escape", "", 0, Array()) 'Esc
	wait 50 'chvíli počkat aby nebyl moc rychlej a udělal i to další
	dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:InsertPara", "", 0, Array()) 'Enter
	dispatcher.executeDispatch(document, ".uno:InsertPara", "", 0, Array()) 'Enter
end sub

Jestli je to ještě sofistikovanější, prosím zveřejněte ukázku i v konferenci, jestli vám ji nejde nahrát přes postup http://wiki.openoffice.cz/wiki/Nahrát_soubor (měl jsem kdysi nějaký problém s tím vygenerovaným odkazem a musel jsem ho ručně editovat, ale teď nevím co to bylo přesně), tak ji můžete nahrát třeba na uloz.to a vložit sem odkaz.
I třeba pro mě je to zajímavé téma, byť kdyby ta aplikace byla freeware, bylo to ještě lepší, ale třeba na to časem dojde :-).


IrfanView je tuším pod Win, tudíž kdybyste chtěl nějakou superGlobální klávesovou zkratku pro: Ctrl+Shift+Y, Alt+Tab, Ctrl+V, odradkovatPoObrazku, Alt+Tab, tak doporučuji program AutoHotKey https://autohotkey.com. Když rozumíte např. i PHP, tak byste se v něm měl naučit naskriptovat to velmi rychle :-). (akorát občas je tam také třeba vložit nějakou tu malou časovou prodlevu mezi těmi konanými klávesovými zkratkami - třeba 50ms).


P.S. Pardon neutre :-), oproti vám vidlácké řešení, ale jistě si občas zavzpomínáte na doby, kdy jste ještě neuměl programovat "celé vesmíry" :-)

Offline

#9 15. 7. 2018 12:48:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,715

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Tak já jsem dostal ukázky a vím že primaweb dělá celkem náročnou proceduru. Tak jsem začal rešerší. Osobně bych doporučoval právě ukládání do Calcu. A to celkem bez jakýchkoliv speciálních úprav. Dokonce bych doporučil ukládat celý neořezaný screen. A vše potřebné provádět postupně. Tentýž postup a dokonce snadnější by byl jen pomocí IrfanView. Tam se ukládá buď img000001 ....img000125..., nebo clipboardČíslo. Nicméně autor už má vžitý postup který upřednostňuje.
     Takže když jsem udělal celkem snadnou (neúplnou) rešerši narazil jsem na rozšíření, které řeší totéž co autor, ale na oprvdu dobré úrovni. Podívejte se na video LibreOffice SongBox.
     Myslím že by autor primaweb mohl změnit názor na postup práce. Já jsem raději přidal mimo odkazu na originál stránku s názvem LibreOfficeSongbookArchitect ještě výsledek který by uměl problém řešit. A to jsem neprošel Templates (šablony). Rešerše je tady Rešerše na ekvivalentní řešení.


     Pro kamlan: Nevím jestli je ta Vaše poznámka pochvala, nebo nasertivní rýpnutí - ale jsem pozitivní člověk i když dovedu být dost nepříjemný a proto to beru jako pochvalu :-)
     Vaše makro vypadá na první pohled dobře. Jde jen o problém, že kotva (Anchor) by měla být reálným znakem tedy alespoň mezera, ale lépe tečka, nebo čárka + případné odřádkování Chr(10). To je zase zkušenost z minulosti - kotva se řídí znakem jako souřadnice ať už jde o kotvu AsCharacter, nebo AtParagraph.
     Přes to bych doporučoval pro Writer za každým obrázkem zalomit stránku tak aby byl každý obrázek na nové stránce. Primaweb musí načíst screen zřejmě za běhu zdroje, vložit do IrfanView, zde oříznout, nebo jen kopírovat výběr a hned vložit do Writer. Stačí malý problém - uložit a comp způsobí prodlení které autor už nedostihne (a potřeboval by například vložit místo obrázku poznánku, nebo lépe odstránkovat a byla díra alespoň vidět).
     Právě proto si myslím, že se vyhne každému uložení aby nedošlo k nečekané prodlevě. Je zřejmě dost zdatný aby věděl co a proč dělá tak a ne jinak. Takže ví že riskuje vše - jedna chyba a musí začít znovu. Jenže pokud umí klávesové zkratky, tak asi stíhá bez většího vypětí.


     Takže já se nyní teprve budu věnovat vlastnímu programování, ale udělám to tak aby se dávaly obrázky do začátku nových stránek. Někdy totiž je nutné zdrojový obrázek rozdělit tak aby vše pokračovalo na další stránce. Někdy stačí obrázek na celou stránku, jindy by se tam vešlo více nežli 2. Ale tohle lze řešit až jako off-line a vyhrát si s uspořádáním plus například s textem v záhlaví pokud pokračuje partitura pro stejný nástroj ap.


PS :
     Všechna řešení podle rešerše pracují s uloženými obrázky, což autor prozatím odmítá, ale možná změní názor. Přes to budu pracovat na jeho původní představě i když se domnívám, že řešení podle videa je profesionálnějším postupem. Vyžaduje ale formát .svg - na to je v rešerši také udělátko, nebo lze použít návod z originál stránky.

Editoval neutr (15. 7. 2018 13:02:30)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 15. 7. 2018 13:50:54

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 45

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Neutr, skutečně to z mé strany byla ryze pochvala :-), kdyby šlo o rýpnutí, doplnil bych, např. "vkrádá se mi nějaký neblahý dojem ... :-)". Pouze se mi vybavilo, že někdy profíci mají tendence spíše automaticky předpokládat, že půjde o nějakou zapeklitou problematiku a ono by občas stačilo i skromné msgbox "Hello world :-)" -- asi znáte ten vývoj programátora na frázi "Hello world", začalo to Basicem, pak se to vypracovalo k nějakým i těm objektovým šílenostem a končilo ... jak kdy, někdy i opět tím Basicem, páč stačil :-). I když na druhou stranu jistě více než profíckých nadcenění bude amatérských podcenění, jak se stalo třeba i u mě v tomto případě :-).

Já si říkal, jestli to prostě nebude jednodušeji tak, že autor prostě ořezává obrázky v IrfanView a jen je chce skutečně primitivně vkládat pod sebe do Writeru, což tedy jak se ukazuje rozhodně není :-).

Z vašich mnoha reakcí je jasně vidět, že jste mnohaletý profík, čemuž mé všelijaké - byť někdy i myslím docela dobré - bastlení nemůže konkurovat. A jak se nyní ukazuje, měl jste mnohem přesnější cit (odhad), že půjde o mnohem obsáhlejší problematiku. Skutečně vám i vašemu odhadu všechna čest :-)!

Offline

#11 15. 7. 2018 16:16:02

primaweb
Člen
Registrace: 31. 8. 2017
Příspěvků: 7

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Vážení přátelé, neutr, kamlan, děkuji za pomoc. Problém je vyřešen a trochu se stydím, že jsem obtěžoval. 'Esc' bylo správně, pomohla výměna klávesnice ... :-)

Offline

#12 15. 7. 2018 21:42:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,715

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Chtěl jsem to stihnout ještě dnes, ale řešení je složitější nežli jsem si myslel. Koncept je v tom, že se minimalizované okno Writeru zvedne (klepnutím na lištu) a automaticky se vytvoří v tomto dokumentu nová stránka se sekcí. Mimo toho se do foldru vedle souboru vloží nový Writer jako 1 list s automaticky vloženým obrázkem - pojmenovaný podle pořadí - jak Wtento Writer, tak i obrázek v něm.
    Tento nový Writer se načte do sekce v základním dokumentu a základní dokument se opět sám srazí na lištu. Tím se otevře Váš zdroj a můžete pokračovat. Jenom jsem narazil na problém, že to musím udělat pomocí Shellu - což nevadí, ale nedořešeil jsem ukončení programu.


    Jakmile se na něj klepne, tak udělá svoje kolečko a zase se smrskne takže zbývá jen klávesová zkratka, ale ta nefunguje když není Writer OnFocus. Problém je v tom, že musím asi dořešit otevření druhého souboru kterým bych ten cyklus ukončil. Navíc nevím jestli budeme stíhat ukládat pomocný Writer tak aby se třeba při výpadku neztratily zdroje.
     Zdroje se nakonec dají v klidu upravit tak aby se to vešlo optimálně do základního souboru. Takže v podstatě je možné ukládat neupravené (nahrubo oříznutá obrazovka) screeny.
     Mimo toho jsem testoval rozšíření replacelinkswithimages-0.1.5 které umělo vkládat obrázky do Calcu tak že se buňka přizpůsobila obrázku. Bohu žel sice jsem ho našel a nainstaloval, ale je staršího data a už nefunguje. To ale moc nevadí, ale také to vyžádá nějaký čas. Musím nahradit službu která už nefunguje.
     Existují také rozšíření, která umí udělat ořez přímo ve Writer (Calc) přímo výběrem na obrázku takže to by bylo asi také dobré řešení. Ale metod by se našlo více.


     Já vím, že se může stát případ, že viditelná část obrazovky nevezme všechny notové linky a musí se napojit. Což je řešitelné jen velkým monitorem, nebo zmenšením webové stránky. Pak je problém strefit správný rozměr návazných částí. Ale i to je řešitelné i když oklikou. Existuje rozšíření OOoCad které umí měřit do kót. Takže i když to není nic extra - je to možnost měřit a ne jen odhadovat.
     Zítra odpoledne se k tomu vrátím a pokusím se domyslet jak vypínat ten uzavřený cyklus. Napadlo mne, že bych to okno mohl nechat 2 vteřiny otevřené a při tom je možnost stisknout tlačítko STOP, ale také to není ideální. Ještě popřemýšlím.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 16. 7. 2018 11:25:28

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 45

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

S těmi minimalizacemi oken (nebo jejich otevíráním ryze jako Hidden - čistě jen v paměti, žádné prostředí ani položka v liště s programy) bohužel nemám moc dobré zkušenosti. A myslím že dále jinými slovy popisuji to, na co zatím naráží neutr.


Ono jak pak nějaký takto vytvářený dokument začne být delší, tak systém (Win) začne všelijak swapovat na disk a pak začínají různé prodlevy. Nebo začne nestíhat grafika (typicky s notebooky mají-li ji integrovanou) a Libre to zpozdí a začíná dost bučus.

Ono by se hodilo mít nějakou událost IsReallyMinimizedAndReallyReady - čili JeOpravduMinimalizovánoAopravduPřipraveno = a skutečně už to nic jiného než co je požadovaného/očekávaného nedělá a nebude dělat (i s variantami třeba proMaximized, Focus apod.) = tedy mohu něco někam přiládovat z dalšího programu -> jenže to nějak v počítačových systémech není :-(.


Já to pro nějaký ten svůj "superbastl :-)" všelijak zkoušel "nastolit" přes ten zmiňovaný program AutoHotKey (bohužel pouze pod Win, ale fakt umí velmi dobře posílat systému klávesy a klávesové zkratky jak kdyby to mačkal uživatel) a tím, že jsem vždycky měl nějaké jednoduché txt soubory s nějakou jednoznakovou hodnotou, ve kterých jsem měnil tu hodnotu vždycky právě na konci makra, čili když už bylo nejpravděpodobnější, že daný program skutečně vykonal co měl. A jak Libre, tak AutoHotKey umí v podstatě  všechny potřebné operace se soubory - takže jsem všelijak otevíral, četl hodnoty a zavíral tyhle drobné info soubory a podle nich konal makra. Jenže všelijak jsem tam musel zkoušet vepisovat různý prodlevy (v LibreBasicu příkaz wait, v tom AutoHotKey tuším pause), aby se to všelijak nepředbíhalo. S něčím jsem si docela vyhrál, ale 100% úspěšnosti jsem nedosáhl nikdy :-(. Takže nakonec jsem se na to v rámci psychické ájtý pohody vykašlal :-) -> ono přeci jen pak někdy stačilo třeba nechtěné kliknutí myší někam vedle a byl nutný opět "Restart superbastlu :-)" + připsat si další čárku do své nálady a názoru o maladaptivitě Win :-).


Také se mi stalo, že když se dokument hodně rozroste, tak dle nastaveného počtu kroků zpět v Expertním nastavení může Libre vyplácet RAM a spadne - např. když zpracovávám obsáhlý dokument s několika desítkami tisíc slov a všelijak tam makry formátuji a barvím písmenka jak kdybych chtěl potěšit všechno osazenstvo pavilonu papoušků v zoologické zahradě :-). To pak každá změna (hlavně přes document.replaceAll) zadělá dost RAMky právě pro historii kroků zpět a pak to za chvíli spadne celý. Přenastavovat hodnoty RAMky a swapů v systémovém nastavení Win jsem už nedělal, to bych případným jiným uživatelům nevysvětlil a ani nedoporučil, takže i z toho důvodu jsem to musel dělat též přes nějaký pomocný soubory Writeru, ale to riziko, že se nestihnou celé zpracovat a bude dříve přepnuto na něco dalšího to opět zesložiťovalo.


Neutre, i kdyby jste nedokončil, pošlete prosím odkaz na váš výsledek (uloz.to), předělávat ani dodělávat to sice nebudu, ale na nějaké ty naprogramované způsoby v makrech se velmi rád podívám a jistě i přiučím :-).
Primawebu už to i takto stačí :-) - a primawebe, asi o 20 let dříve se mi párkrát stalo to podobné co vám -> nakonec to bylo rozbitou klávesou na klávesnici :-), takže dnes i přes již určitou "ájtý senilitu" ještě díky takovým zkušenostem občas odhalím "zaseknutý Alt či Ctrl či Shift" naštěstí dříve než někam napíši :-). Ale je to radost si třeba po několika letech vtipně počíst, že někdo narazil na tu samou chybu co kdysi já, přeci jen nejsme ještě kyborgové a tak se tomu můžeme v pohodě zasmát :-).


Nakonec je jasně vidět, kam to jde v ájtý dotáhnout -> i když se s tím dělá třeba přes 20 let, stejně lze s oblibou používat "puberťácké" postupy (jako já, byť já vždy byl amatér nebo víkenďák); a i když už někdo umí "celovesmírné programování" (jako neutr), stále se naráží na "zarputilou špínu" systému jako třeba před 20-ti lety :-).

Offline

#14 16. 7. 2018 12:14:24

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,715

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

pro kamlan :
Popisuji již testovaný systém a rád Vám ho pošlu. Narážíte na toto :

neutr #12 napsal(a)

Chtěl jsem to stihnout ještě dnes, ale řešení je složitější nežli jsem si myslel. Koncept je v tom, že se minimalizované okno Writeru zvedne (klepnutím na lištu) a automaticky se vytvoří v tomto dokumentu nová stránka se sekcí. Mimo toho se do foldru vedle souboru vloží nový Writer jako 1 list s automaticky vloženým obrázkem - pojmenovaný podle pořadí - jak tento Writer, tak i obrázek v něm.
    Tento nový Writer se načte do sekce v základním dokumentu a základní dokument se opět sám srazí na lištu. Tím se otevře Váš zdroj a můžete pokračovat. Jenom jsem narazil na problém, že to musím udělat pomocí Shellu - což nevadí, ale nedořešeil jsem ukončení programu.

     To je opravdu celkem schůdné řešení. Automaticky se vytvoří 1 list Writeru a do něj se vloží obrázek. Writer dostává název a URL hned při vygenerování a opravdu může být vytvořen jako hidden. Ale pro kontrolu obsluhy by se měl na moment zobrazit po dobu ukládání - cca zlomek sekundy. Jakmile je uloženo už by se nemělo stát že se něco přeplní a paměť přeteče a tento dokument je zavřený.
     Do hlavního sešitu (který se maximalizuje z lišty - pak se minimalizuje "zoom") se vloží sekce nebo rámec v minimálním rozsahu a tam by měla být vidět část originálního obrázku. Je to rychlejší nežli ukládat přímo v Draw. Sekce nebo rámec v hlavním dokumentu se udělá jen jako malý náhled v levém horním rohu. Není to nic světoborného a stačilo by to jen ukládat do adresáře - podle čísel pak sloučit po úpravě a podobně. Už jsem takto generoval inzertní nabídky pro cestovku která obesílala bývalé klienty nabídkami které měly podobný námět jako jejich původní dovolená. Sypalo se to z Calcu do foldrů se šablonami a jmenovité šablony se ukládaly do foldru pro poštu. Vše se pak realizovalo hromadnou korespondencí.
     Testoval jsem 500 individuálních emailů a běhen několika minut byly propagační listy v poště. Pochybuji že by postup autora primaweb byl složitější. Šablony ve foldrech obsahovaly napojení na databázi, přiložená loga a obrázky pokojů v jednom foldru. Obrázky s výhledem - některé měly i 3 strany A4 když bylo určeno více lokalit. To zadávala autorka do Calcu ale data jako adresy byly tahány z Base.
     Jiný příklad. Mám vytvořeno několik typů generátorů. Tam je například miliony řádků kombinací, variací, nebo Partition Numerorum. Je to Calc ale nastavím obsah sešitu například na 1000.000 buněk a sypu sešit za sešitem do CSV. Nic se nezahltí. Takže Vaše podezření že dojde k pádu vlivem přetížení je mylné. Když by chtěl autot opravdu hodně screenů, tak bych dával místo sekcí, rámců ap. jen klikačky na začátek každé stránky + speciální pole, nebo záložku - styl hop a je tu obrázek (lidoop se rýmuje, ale nehodí se :-).


PS a žádnou skromnost - čtu i diskuse kde jsem se dozvěděl že koketujete s rozšířením :-)

Editoval neutr (16. 7. 2018 12:19:40)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 16. 7. 2018 15:00:20

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 45

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

Díky za podporu ohledně "skromnosti" :-).
Rozšíření už jedno mám asi z 95% naprogramované a chystám další 2, ale při problémech s páteří a rozsahu ještě nezpracovaných dat pro to mé hlavní, to na dokončení dřív než za několik měsíců beztak nevidím.


V tom hlavním jde o nastavitelnou transliterační transkripci arabštiny, čili vyleze z toho latinkový zápis tradiční arabské výslovnosti v němž jsou některá stejná písmena obarvená jinými barvami podle potřebné výslovnosti (neboť v tradiční arabštině se třeba dlouhá samohláska vyslovuje různě dlouho; nebo když je třeba nějaká souhláska po určité jiné tak má taky drobet odlišnou výslovnost, což jsem vyřešil barvami a formátováním). No a už třeba při 5000 arabských slov mi došla RAM. Jakmile se tam má začít všelijak podtrhávat, tučnit a barvit přes document.replaceAll, tak ztuční a obarví třeba 10tis. 'á' na červeno, pak 5tis 'á' na žluto, 7tis 'á|ú||í' na oranžovo atd. -> a takhle asi 150 druhů barev, kurzív apod. -> no a většinou jsem se dostal tak k 60%  a konec, Libre spadly. Pak jsem sledoval ukazatel RAMky a postupně ubýval a ubýval až RAM došla a opět padly Libre. Když jsem snížil počet kroků zpět ze svých 100 na nula, tak to jelo v pohodě. Takže teď jedu asi na 40 kroků zpět, ale předělal jsem ten algoritmus aby arabštinu načítal do vedlejšího souboru (ten je Hidden) třeba po deseti řádcích a pak to vkládal do toho hlavního výstupního. Sice trochu pomalejší při kopírování přes getTransferable, ale zato mi to ještě nespadlo.


Možná i nutno podotknout že jedu na starém netbooku Lenovo S205 (byť již 64b a dal jsem SSD) a Win7 dlouho neaktualizováno (s aktualizacemi bych už nic neudělal jak by to bylo pomalý), takže možná je to problém Win a nikoliv Libre, to prostě nejsem schopen zjistit :-).


Ty dvě další rozšíření co chci udělat jsou na možnost nastavit si různé formátování pro různé podřetězce v regulárním výrazu. Třeba budete mít slova:
ahoj, azor, atol, atom, atak a měl byste regulár ([hz])([ao]), kde byste chtěl $2 obarvit třeba na modro. Pak další regulár (to), ve kterém byste chtěl jen oranžové 'o', atd. atd. To mi již docela fachá, v jednom souboru mám tabulku s těmi vstupními reguláry v jednom sloupci a zformátovanými výstupy ve druhém sloupci a jakmile je tam nějak zformátované $1, $2 atd., podle toho formátování přeformátuje potřebné části v nalezeném řetězci. Ale nemám ještě ošetřeno, aby třeba špatně neformátoval již nějaké zformátované části slova. Ono všechno je to stále kvůli té arabštině, v té se některá slova různě spojují přičemž se vynechávají některá písmena nebo mění na jiné, a o to větší je to pak záhul :-). Ale postupně se daří.


No a třetí plánované rozšíření (se kterým jste mi kdysi již radil a posílal makro na odchytávání jednotlivých kláves) je pro obligátní prohazování kláves Del/Bksp při přepnutí na AR klávesnici. Na bugzille jim to přišlo zesložiťující takže odmítli se tím zabývat, tak nezbývá než dělat své :-). Já si prostě na to, že když zmáčknu Del a smaže se mi najednou to nalevo od kurzoru nebo při Bksp to napravo prostě stále nezvykl.


Jelikož s tím programováním maker a doplňků dělám již dost intenzivně poslední rok a půl, tak jsem si vědom, jak moc času to obnáší a jak strašně moc je potřeba se toho hlavně v LibreBasicu naučit :-). No a do toho nastupuje již určitá ájtý "senilita" a v něčem v čem jsem byl dobrý před několika lety toho třeba už dost zapomínám; a zase v něčem jiném občas dělám bugy i mnohdy jak začátečník, neb prostě jsem zrovna uvyklý na jeden konkrétní styl a jinde ...  :-).


Ale rozhodně se třeba jednou dvakrát do roka rád mrknu na nějaká jiná makra prolínající se z části s mou zpracovávanou tématikou a rád se poučím či zkouknu, jak to třeba někdo vyřešil nebo zkusil řešit jinak :-).

Offline

#16 16. 7. 2018 19:04:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,715

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

pro kamlan : Tak dnes jsem se dostal domů až v 18.00 protože čekáme přírůstek do rodiny - bude ze mne pradědek. Takže na mne vyšla radostná povinnost postarat se o malého vnuka (11) který přijel z tábora. Máma se stará o něvěstu která má už 1. termín a já jsem se staral o KFC, mekáč a kšefty kde jsou ceny ze kterých je mi zle :-) "Dědo tomu nerozumíš".
    Takže jsem byl ráno na compu u zetě, ale už jsem doma a čtu příspěvky. Píšete jaký máte problém s objemem dat. To co píšete mi připadá, že by mělo být výhodnější zobrazovat nikoliv formátovaný text (ten se musí identifikovat, renderovat a upravovat na mnoho způsobů - zejména barev), ale řešením by mohl být systém podobnější s tím "primawebovým". Coby se stalo, když by se napsala věta a byl by to obrázek? Primaweb to má snadnější - beze sporu jde o systém který bych osobně řešil jinak, ale jde o jeho názor, zvyky a praxi.


     Nevím nic o arabštině snad jen to, co jste psal dříve, ale nešlo by udělat místo "liter" knihtisku "slova" arabštiny? Tedy místo fontu přímo celý slovník? potom by se muselo psát pomocí indexů, ale výstup by byl do sloučeného grafického výstupu který se určitě zpracovává rychleji jiným způsobem nežli formátované písmo.
     Samozřejmě jde o účel a já si to představuji jako Hurvínek válku, ale nejméně by šlo udělat font se všemi modifikacemi a skládat jen zleva doprava. Potom by například mohly být zobrazovány jenom viditelné stránky 1 až 2. V paměti by byla načtena ještě předchozí a také následující stránka aby se stačila prosadit substituce.
     Možná je potřebné mít svázané dvojice znaků. Vím o čem mluvím. Specializuji se na kombinatoriku a Váš popis u mne evokuje jediný výraz - substituce indexu za skutečný znak. Arabština je složitá - je hodně mutací, ale každá mutace může mít svůj zdroj podobně jako je například UTF 16, nebo i UTF 32. Byl by trošku problém s tím když by takto měli psát rodilí Arabové ale myslím že to matematicky řešit lze.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#17 16. 7. 2018 21:50:42

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 45

Re: VYŘEŠENO - Klávesová zkratka, která přesune kurzor ...

pro neutr: Ono jde o to, že arabštinu načítám jako prostý text a výstupem je zatím formátovaná latinková výslovnost, která je však komplet nastavitelná, neboť způsobů jak transliterovat arabská písmena je docela dost a jsou různé, např. uvedu že já mám v oblibě co nejvíc češtinu, tudíž ar ráčkované 'r' dělám jako 'R', ale někde ho mají jako 'g' nebo 'gh'; nebo ar 'dž' mám jako 'dž', ale někdo používá jen 'ž' a někdo 'ǧ'.

  Takže si kdokoliv v celkem zajímavé tabulce bude moci nastavit, jaká písmena chce pro jaké arabské znaky a nastavit i jaké barvy či formátování mu vyhovuje pro které druhy výslovnosti (např. právě různé prodlužování samohlásek, ozvěny pro některé kombinace souhlásek, nosní vyslovování pro jiné kombinace, důrazy zase pro jiné apod. - celkem je toho asi 100 možností pro 34 hlásek (tedy i včetně těch s neupravovanou výslovností; ale tradiční (koránská) arabština má i různé 'pauzy' - např. zde doporučená/možná/nevhodná odmlka apod.; a pak z toho vychází těch zmiňovaných asi 150 'hlásek'; pro moderní spisovnou ar je to mnohem méně a já bych to měl rád pro obojí).


  Ale odhadujete dobře, že by to bylo dobré i přes obrázky. To bych chtěl také udělat, abych měl možnost načíst prostý arabský text a výstupem byl jednak obarvený arabský text podle nastavených možností výslovnosti a k tomu i ta navolená latinková výslovnost. Jenže to je zatím hudba budoucnosti. Když například převedu pár arabských vět na křivky v Drawu a upravím barvy ručně, tak stačí 10 vět z křivek vložit do Writeru a je znát jak už starý laptop nestíhá, a třeba 30 takových vektorů ve Writeru a soubor se načítá či ukládá déle než minutu, takže ty obrázky k tomu teď nevyvíjím. A bitmapy tam dělat nechci, neboť chci udělat i jednoduchý HTML výstup třeba s SVG tagy právě pro arabské křivky, přeci jen arabština je fakt dobře viditelná až tak pro velikost písma 20pt a tedy počítám i se snadným zoomováním.


  Ale ještě třeba pro představu, k tomu abych dokázal převést vokalizovaný arabský text (tzn. jsou v něm zapsané i krátké samohlásky) do té tradiční výslovnosti, tak už mám v tabulce asi 1500 většinou regulárních výrazů -> proto jsem si musel udělat to formátování jednotlivých regulárních subvýrazů.
  Kdybych to měl čistě staticky, tak bych se dostal počítám možná i ke 20 tisíc kombinacím :-). Tedy hrubým odhadem, ale fakt vím o čem píši - ty arabské kombinace už znám snad všechny z koránské arabštiny, moderní jich používá mnohem méně, ale stále v ní vznikají nová slova, tudíž mě možná zase v něčem překvapí :-).
  Když jsem byl na asi 2 tisících statických vzorcích (natvrdo tenhle ar text = natvrdo takto obarvená latinka), tak jsem to zabalil a začal dělat to regulární barvení :-), protože umělá inteligence a big data fakt nejsem. Taky jsem si musel udělat rychlejší variantu namísto getTransferable, tudíž používám jen vlastnosti tučnost, kurzívu, barvu, podbarvení, podtržení, nadtržení (poslední dvě jsou docela hojně používané v mezinárodních transliteracích, ale já je používám spíše netypicky, neboť mě prostě vyhovuje mnou vyvinutá specifická transliterace, kterou jinde nemají - ale jak píši, je to komplet nastavitelné, žádné věci natvrdo :-)). 


  Mám také potenciálně v merku vlastní font, ale problém je, že by to musel být jiný formát než TTF, aby šlo pro různé kombinace arabských znaků udělat jinými barvami některé části těch kombinací, což by bylo lepší než přes obrázky - ale kdyby tam nebyla možnost vyhodnocovat jak má font spojovat podle regulárních výrazů, zase by tam muselo být asi těch předpokládaných 20 tisíc statických podmínek :-(. Skutečně je to hodně, ale uvedu další příklad. Např. končí-li věta, tak poslední slovo má-li předposlední hlásku dlouhou samohlásku, tak v 95% případů se ona dlouhá samohláska může vyslovovat (tradičně) na standartní délku dvě doby, ale taky prodloužit na 4 nebo až 6 dob (což barvím oranžově). A jak poznat, že je to poslední slovo věty? Přeci je za tím tečka, středník, vykřičník nebo otazník. A už jsou tu kombinace. A když poslední souhláska bude 'r', tak bude-li to '-ár' nebo '-úr', bude 'r' tvrdší (barvím fialově), ale bude-li to '-ír', bude 'r' měkčí (neobarvené) :-). Takže v případě '-ár' mám oranžové 'á' a fialové 'r', ale v případě '-ír' oranžové 'í' a normální 'r'. A těch kombinací je tam v koránské arabštině skutečně odhaduji tak 20 tisíc a skutečně si myslím, že asi nepřeháním :-).


  Nyní je vám jistě jasné, proč mě dané téma začalo po vašem návrhu hodně zajímat, sice to momentálně nepotřebuji, ale chtěl bych nějaké to obrázkování během následujících let asi využít :-). Byť skutečně postupně, teď bych byl rád kdybych do konce roku stačil zpracovat vše pro ten první doplněk a někdy v příštím roce třeba dodělal ty další dva.

Offline

Zápatí