Ten dotaz byl myšlen jinak :
#6 na konci napsal(a)Zase rád ze dozvím něco nového, takže když uvedete postup, nebo i námět algoritmu budu rád a může to zajímat i mnoho jiných lidí.
Nedomnívám se, že by šlo jen o jednorázový případ příkladu bez budoucí aplikace. Je to test nějaké konstrukce - SW. Není to akademická debata na téma matematických postupů. Spíš mne zajímalo k čemu to opravdu potřebujete. Je to Vaše věc. Ale uvedl jsem i zdroj kam chodím když si nevím rady, nebo hledám vývoj řešení problému.
Celkem podivný se mi zdál Váš první příspěvek na konci Zajímalo by mě zda i Excel počítá takto, pak je to z důvodu kompatibility, nebo jestli je to pouze chyba Calcu.. Já jsem si jen dovolil vyjádřit, že v Calcu chyba není a že mi zadání připadá povědomé. To potvrzuje i "lp." pro Excel. Jsou to SW které prostě algebru nedávají - ale nemůžete je pokládat za rovnocenné se softy postavené k věděckým výpočtům a které tedy zvládají zejména algebru - ale nikdo je nepoužije doma ani v korporátním prostředí jako vylepšenou kalkulačku a tím se zabýváme zde na fóru.
Samozřejmě hledá se řešení pro konkrétní účel a z nalezenáho konstruktoru se dá udělat efektivní funkce. Co je komu do toho - tak jsem dostal odpověď Jinak samozřejmě vzorec jsem do Calcu nepřepisoval, ale použil jsem známé Ctrl+C a Ctrl+V, případně oblíbenou variantu s prostředním tlačítkem myši. - a už jsem šel do kolen.
Jen tak výrazy do buňky s alfabetickým znakem? To nemůže dopadnout. Takže bylo zřejmé, jen tak Ctrl+V to bylo vloženo do nějakého vzorce ale nevím který by to spolknul a nevyhodil chybu. Do Basicu by to šlo, když by ty proměnné byly deklarované (Basic také algebru imlicitně nezvládá) explicitně - alfabetické znaky jako proměnné spolkne ale nevyjádří neznámou. Musí se iterovat - nejspíš inkrementací, nebo dekrementací nějaké hodnoty.
Ovšem že mi mohlo něco důležitého uniknout přestože Vy to pokládáte za samozřejmost. Pochopil jsem jen tolik, že jste uvažoval o "závorkování" abyste eliminoval algebraickou chybu Calcu. Vím z Vašeho prvního tématu že jste řešil nějaká pole pomocí vestavěných iterací - vzorcem. Potom zesa nějaké psané funkce. Ale s algebrou jsem se tady jako s dotazem ještě nepotkal. Proto jsem byl zvědavý - nic víc.
Editoval neutr (2. 5. 2018 22:27:49)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ