Už jsem doma takže správně funguje toto :
=COUNTIFS(A1:A10;1;B1:B10;"<> """)
Vámi popsané řešení je nesprávné přestože vrací správný výsledek. Musíte si uvědomit že podmínka ">1.1.2018" řeší případy kdy je ve sloupci B číslo menší nežli datum 1.1.2018. Jenomže podle autora dotazu tam může být cokoliv - tedy i číslo větší nežli 43101 (to je číselná hodnota datumu 1.1.2018). Takže tam zadejte číslo větší například 43101,2 a uvidíte že je to chyba.
A : - testovat se musí prázdná buňka
B : - test chbně podmíněný funguje jen do čísla s velikostí 43101. Takže když už tak číslo mnohem větší - například 15! (faktoriál čísla 15).
C : - Test hledá číslo ale ve slouci jsou alfabetické znaky (písmo - nikoliv čísla). Při vyhodnocování hodnoty string je vždy velikost nula.
D : - I když by to teoreticky vyhovovalo protože ve sloupci B mohou být jen alfabetické výrazy (ačkoliv autor psal cokoliv), tak se může stát že textový výraz bude rozpoznán jako zápis čísla v hexadecimální soustavě (kombinace znaků [0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F]. Takže náhodně postavené hexadecimální číslo překročí snadno uvedenou číselnou limitu - a máte ihned chybu. Proti tomu prakticky neexistuje ochrana.
Uvedený vzorec =COUNTIFS(A1:A10;1;B1:B10;"<> """) se nedá oklamat ani mezerou - ta není okem viditelná. Jsem přesvědčený že tento vzorec lze nahradit úpravou s obsahem funkce ISBLANC ale i mnoha dalších ze série INFORMACE nebo také pomocí textových funkcí jako je CODE(odkaz) a podobně další.
Řešení odkazem :
=COUNTIFS(A1:A10;1;B1:B10;"<>" & $G$1)
Tento princip spočívá v dotazu na odkaz do prázdné buňky G1, konkr=tně v absolutní notaci adresy $G$1 - každá buňka testovaného úseku (sloupec B) dotazuje jedinou stejnou buňku. Takže stejným způsobem lze odkazovat na buňky sloupce A.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ