nanuqcz napsal(a)A - Mým cílem je skrz LibreOffice Base editovat data v PostgreSQL na vzdáleném serveru.
B - Pokud je problém s dotazy (Queries), nemusím je používat, stačí mi přistupovat přímo k tabulce.
C - Mým cílem je následující workflow:
A1. Nějakým způsobem vyfiltruji seznam lidí z databáze (třeba podle příjmení).
A2. Z výsledku dodatečně ručně vyberu/označím jeden záznam a otevřu ho ve formuláři.
A3. Změním co potřebuji, uložím a vrátím se zpět do seznamu lidí, kde mohu opět filtrovat.
D - Vím, že můžu nějakým způsobem filtrovat lidi i přímo ve vytvořeném formuláři. To ale nechci, protože ve formuláři vidím vždy max. jeden záznam z DB. Což je nepřehledné a nepohodlné.
E - Potřebuji vyfiltrovat seznam lidí, ze kterého se dodatečně rozhodnu, který záznam chci otevřít ve formu a editovat.
F - Předpokládal jsem, že taková základní věc bude stejná ve všech typech databází. Ať už půjde o HSQLDB, MySQL, nebo PostgreSQL.
Nejdříve musím uvést, že osobně nemám s tímto propojením zkušenost. Ale podle odkazů se to dá realizovat zřejmě snadno. Nejlepší bude když zadáte vyhledávání (Google) Libre Office filter for PostgreSQL nebo Libre Office filter from PostgreSQL. Nicméně na vlastní propojení se nedoptáváte, takže to máte zřejmě otestováno. Podle odkazů to není složité viz : Generic form of URL for PostgreSQL, nebo například Connecting to PostgreSQL database with LibreOffice Base.
Takže ad A je reálné zřejmě i bez specializovaného filtru. Většina spojení se musí realizovat pomocí filtru, ale zrovna pro PostgreSQL postačuje zřejmě plain text.
Ad B - to je správně protože naše Base umí pouze dodatečně formulář, respektive potřebuje soubory s příponou '.odt'. Filtr udělá právě to, že 'zpacifikuje' externí databázi pod svou koncovku a těžko s tím pak něco dělat. V Base totiž dotazy fungují jen v rámci SELECT a to ještě pod nějakou prastarou normou.
Ad C - to už může být oříšek. Vše lze až na C.3 kde asi budou potíže. Mělo by to jít obecně externím SQL dotazem. Ten lze spustit makrem. Pro mne je to 'terainkognita', ale jít by to mělo zejména pokud lze editovat textovými soubory. Vše by potom probíhalo opravdu z Base.
Ad D - S tím by problém být neměl. Pouze upozorním, že je výhodnější použít Calc jako zdroj pro Base, nebo přímo samotný - bez Base. V celku jde jen o množství importu a Calc umí 1,048 milionu což by na výběr mělo stačit. Jde ale také o počet sloupců. Calc snese běžně 2 - 3 miliony buněk zaplněných prostým textem. Nanejvýš se zpomalí ale i přetížení se dá řešit fragmentací.
Ad E - Zde se trošku mýlíte, ale Base byla postavena jako minimalistická s tím, že hlavním nástrojem je Calc. Takže to co Báse neumí, lze udělat Calcem. Zjistil jsem, že i jádro Firebirdu se chová stejně jako HSQLDB - ve smyslu omezení SQL (respektive obecně dotazů).
Celkově jsem optimistický, ale bude to asi složitější nežli si představujete. Přes to mne to zajímá z jiných důvodů a zřejmě to bude zajímat i jiné uživatele.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ