Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 17. 1. 2018 11:05:15

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Tisk prázdných buněk

Ahoj, jdu žebrat o radu, mám tabulku, která má třeba v B1 jednoduchý vzorec =IF(A1;A1*10;"") a totéž pro řádek 2, 3, 4 ... až třeba 300. Bohužel, přestože nevyplním nic ve sloupci A, sloupec B tedy zobrazuje "", calc považuje buňku za neprázdnou (jak pro tisk, tak třeba pro filtry ...), takže se mi vytiskne 6 prázdných stran. Potřeboval bych, aby se tabulka tiskla jen potud, pokud ji uživatel vyplní. Pomůžete, prosím?

Editoval bajtik (17. 1. 2018 11:05:27)

Offline

#2 17. 1. 2018 11:48:14

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 95

Re: Tisk prázdných buněk

možných řešení je více. Lze to např. uživatelsky - vyberete si buňky, které chcete tisknout a při tisku zvolíte Tisk vybraných buněk nebo automaticky pomocí makra, které nastaví před tiskem tiskovou oblast. Tisk pak probíhá standardně.

Offline

#3 17. 1. 2018 12:07:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,612

Re: Tisk prázdných buněk

Je otázka co v těch buňkách sloupce A má být. Může tam být jméno, číslo, nebo cokoliv - ale neměla by tam být mezera protože se nepozná od prázdné buňky. Pokud by to byla docházka tak by tam mělo být jméno, nebo příjmení.
      Podle toho by měl být postaven dotaz (podmínka) v buňkách sloupce A. Například obecný dotaz zda tam něco číselného je - se dá vyjádřit A1<>0 (A1 je různé od nuly může tu být i mínus), nebo A1>0 (A1 je větší nežli nula - číslo nesmí být záporné a musí být větší nežli nula). To protože celý vzorec odpovídá číslu z várazu (A1*10) :

=IF(A1<>0;A1*10;"")

nebo

=IF(A1>0;A1*10;"")

a nebo hodně jiných věcí například když bude ve slouci A jméno jako příchod :

=IF(A1<>"";A1 &" přišel";"")

    Je možných plno věcí, například docházka, hlasování, a mnoho variant. Takže když je pozitivní výsledek dán jako násobek buňky A, bude v buňce A číslo.

Editoval neutr (17. 1. 2018 12:16:32)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 17. 1. 2018 12:42:21

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

Díky, ale v podmínce ten problém není (pokud jsem Tě dobře pochopil), i když udělám 300 řádků jen se "vzorcem" ="" tak mi to chce tisknout 6 prázdných listů papíru sad

Kabi, první řešení bych použil pro sebe, ale tohle má používat spousta kancelářských krys - musí to být "user friendly" smile
Makro mi přijde jako silnej kanón na takovou blbost, nenapadne někoho, proč chce mermomocí ty buňky bez jakýchkoliv zobrazených dat tisknout a jak mu v tom nějak nekomplikovaně zabránit?

Offline

#5 17. 1. 2018 12:49:18

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 95

Re: Tisk prázdných buněk

jde o to, že to sice jsou buňky bez zobrazených dat, ale nejsou to prázdné buňky. Jiné rozumné řešení, než ten tisk vybrané oblasti nebo tisk nastavené Oblasti tisku nevymyslíte (šlo by např. ještě před tiskem mazat ty vzorce v nevyplněných řádcích, ale to je asi off topic).

To makro není nijak složité, stačí toto (ve sloupci A předpokládám ty vyplněné údaje):

Option VBASupport 1
Sub Main
posledniradek = Range("A1").End(xlDown).Row
ActiveSheet.PageSetup.PrintArea = "$A$13:$F$"&posledniradek
rem ActiveSheet.PrintOut
End Sub

Příp. je možné k tomu zavolat tisk a do sešitu si vytvořit tlačítko pro tisk (je v makru vypnuto).

Editoval kabi (17. 1. 2018 15:02:28)

Offline

#6 17. 1. 2018 15:47:19

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

Nádhera, moc děkuji, já se mezitím dopídil ke krkolomnosti

ActiveSheet.Range("a1", ActiveSheet.Range("a1").End(xlDown)).rows.count

fungovala, ale Váš kód je elegantnější smile

Průšvih je, že budu muset kvůli takové trivialitě přenastavovat zabezpečení maker v celém baráku, OpenOffice celkem zklamal s tímto sad

Ale Vám ještě jednou DÍKY.

(Kdyby někoho ještě náááhodou napadlo bezmakrové řešení, byl bych blahem bez sebe wink)

Editoval bajtik (17. 1. 2018 15:50:45)

Offline

#7 17. 1. 2018 17:50:30

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 95

Re: Tisk prázdných buněk

dobře tedy, bez makra můžete použít filtr a vyfiltrovat si ve sloupci A "neprázdné" buňky. Pak se budou tisknout jen vyfiltrované záznamy (alespoň v LO to funguje, AOO nepoužívám). Je to ale zase pracnější v tom, že pro zadávání dalších řádků musíte ten filtr vypnout a před tiskem opět zapnout - tedy méně "user friendly" :-)

Offline

#8 17. 1. 2018 18:22:43

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

Jj, taky jsem si s tím už hrál, to asi není průchozí, budou s tím muset pracovat i dámy v předdůchodovém věku, pro které musí být vše opravdu po lopatě a na první pohled jasné. Pro ně, obávám se, i to tlačítko s makrem bude problém (jsou přeci zvyklé tisknout ikonkou tiskárny na nástrojovém panelu), achjo, bohdá by mě nenapadlo, že se takhle zasekám u takové prkotiny. Nicméně makro asi zatím vede ... a ráno je moudřejší večera, jdu domů smile

Offline

#9 17. 1. 2018 20:15:48

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,612

Re: Tisk prázdných buněk

Nastavit FORMÁT > STRÁNKA > dialog STYL STRÁNKY VÝCHOZÍ > karta LIST > POLOŽKA NULOVÉ HODNOTY a VZORCE - nesmí být zaškrtnutá, jinak se tam nastaví na kartích třeba jak se budou řadit stránky, nastavení záhlaví, zápatí, od jakého listu se tiskne a mnoho věcí. Prostě nastavit jak je potřeba.
     Dále doporučuji ve volbě SOUBOR > NASTAVENÍ TISKÁRNY > tlačítko MOŽNOSTI > v dialogu MOŽNOSTI TISKÁRNY zaškrtnout POTLAČÍT VÝSTUP PRÁZDNÝCH STRÁNEK. Jestli jde jen o dva sloupce, tak by to chtělo zalomit dlouhý sloupec do dvou či tří sloupečků stejné stránky.


     Ale to by chtělo nastavit na jiném listu - vzorcem zalomit například podle 60-ti řádků, takže 1 list = cca 180 záznamů (3 sloupce dvojic buněk) které se tam v pohodě vejdou - nastavit to jako tiskovou oblast a je to.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 17. 1. 2018 22:02:50

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 95

Re: Tisk prázdných buněk

na to makro nemusíte vytvářet tlačítko, můžete ho navázat přímo na tisk, uživatel nezaregistruje žádnou změnu. Normálně klikne na ikonu tiskárny na nástrojovém panelu nebo zvolí tisk přes menu nebo použije Ctrl+P a vždy se mu spustí makro a nastaví tu tiskovou oblast. To navázání si uděláte ve správci maker volbou Přiřadit, dále záložka Události, kde ho přiřaďte na Tisk dokumentu. Jeden nedostatek tam přece je. Makro se spouští před tiskem, ale až po zobrazení okna pro výběr tiskárny. V LO tam je zobrazený i náhled stránek a samozřejmě jejich počet. Toto nebude odpovídat, protože teprve po potvrzení parametrů tisku se upraví ta oblast tisku a vytiskne se to již správně. U přímého tisku na výchozí tiskárnu (ikona) to bude v pořádku, zde se výběr tiskárny nenabízí.

Offline

#11 18. 1. 2018 13:39:49

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

Moc vám díky za rady přátelé.


Neutre, tím vším jsem si už prošel, nic z toho můj problém neřeší, OpenOffice prostě ty prázdné listy (bez jakýchkoliv zobrazených dat) tiskne za všech okolností. Nejhorší je, že jak jsem se včera doma přesvědčil, stejně stupidně a nelogicky se chová i M$ Excel. Škoda hovořit ...


Napříč celým internetem už spousta lidí řešila, jak nastavit vzorcem buňce "true blank" a zřejmě to nemá řešení.


Kabi, to jsou skvělé zprávy, jen se to u mě chová dost nevyzpytatelně. Makro mám uložené jak v dokumentu, tak v OpenOfficu (Moje makra), to co je v dokumentu když ručně spustím, tak funguje jak má, to co mám v "Moje makra" (úplně stejné copy+paste) po spuštění vyhodí chybu BASIC runtime error. '35' Range a neprovede se. Když dám dle Tvé rady Přiřadit>Události>Tisk dokumentu, nabídne mi to jen Moje makra (kde je to nefunkční) a Makra OpenOffice, makro uložené s dokumentem mi to vůbec nenabídne. Krom toho mi to pořád řve, ať si nainstaluju Javu (JRE), kterou nainstalovanou mám. Je to na budku sad((

Editoval bajtik (18. 1. 2018 13:41:52)

Offline

#12 18. 1. 2018 14:05:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,612

Re: Tisk prázdných buněk

Určitě se to dá obejít. Například vložením vzorce při změně obsahu. Pak tam nebude předen nadefinované pole vzorce. Jde to jistě i jinak ale asi by to chtělo upřesnit - používáte AOO - v jaké verzi? Nebo jde o LO - opět verze.
     Už jsme se tu setkali také s velmi starou verzí původního OpenOffice z doby kdy ještě LibreOffice ani Apache OpenOffice neexistovaly. Já jsem testoval ten návod z článku #9 na Libre Office a tam to chodilo. Mám také AOO 4.1.5 ale nemám tiskárnu. Můžu testovat jen pomocí náhledu tisku.


     Jestli můžete postněte vzor. Ono to bude jistě složitější nežli popisujete v úvodu - to je správně - ale také to možná správně nevyjadřuje podstatu problému. Uvedu další typ řešení :


     Mohla by to být šablona? Potom do ni zabudujeme makra která automaticky vytvoří vzorec. Ovšem nebude ve formátu VBA - je to sice alternativa, ale VBA obecně do ODF nepatří - a říkám to proto, že takto interpretované řešení je sabotáží - rozumíte mi kabi? A nebo jinak - ukažte že VBA je OpenSource a já se Vám omluvím - ale nečekejte že Vám tady bude za proprietární VBA někdo tleskat.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 18. 1. 2018 15:16:13

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

Vložení vzorce při změně obsahu? To zní nadějně. Jak na to?
AOO mám 4.1.4

Podstata problému, myslím si, mým zjednodušením nijak neutrpěla, ale soubor bude vypadat nějak takto: http://wiki.openoffice.cz/w/uploads/Nahled.ods - přijde faxem objednávka, na které může být třeba 5 a třeba také 200 položek, ten kdo ji zpracovává jen z papíru opisuje objednací čísla a množství, vše ostatní se vyplní samo (katalog čítá asi 2000 kombinací), nakonec jen vše uloží, vytiskne, výstup slouží pro výrobu a pro expedici, kde si z toho odškrtávají.


Zatím to testuji jako sešit, ale ve finále to rozhodně bude šablona, kterou si budou otevírat rovnou ze sítě.

Editoval bajtik (18. 1. 2018 15:36:46)

Offline

#14 18. 1. 2018 15:42:42

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 95

Re: Tisk prázdných buněk

u Javy si zkontrolujte verzi. AOO do verze 4.1.2 myslím podporovalo jen verzi Java 7, od 4.1.3 pak Java 8. V AOO je chyba v tom přiřazení přes správce maker, nastavte to přes Nástroje -> Přizpůsobit.

Offline

#15 18. 1. 2018 16:17:34

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

DÍKY Kabi!!!, přes nástroje > přizpůsobit jsem makro úspěšně přiřadil a funguje. Mám Javu dnes aktuální, AOO 4.1.4 (jdu ho zkusit zaktualizovat), jak lezu do správce maker nebo i toho nástroje>přizpůsobit, tak to řve, ať si nainstaluju JRE, asi desetkrát to musím odkliknout, ale pak všechno funguje v pořádku (teda, až na to makro uložené přímo v AOO, ale to mě teď už netrápí). Při vykonávání makra připojeného k dokumentu nic neprotestuje a udělá co má.

Je to teda taková nouzovka (snížená bezpečnostní opatření, hláška o povolení maker při otevření souboru), ale díky Bohu (teda, kabimu) za ní smile

Kdyby třeba bylo něco k tomu vložení vzorce při změně obsahu, moc rád bych si ještě početl. A kde najdu "návod z článku #9 na Libre Office"? Hledám a nenacházím sad

Offline

#16 18. 1. 2018 19:05:11

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 95

Re: Tisk prázdných buněk

pro neutr - nepotřebuji, aby jste se mi omlouval ani aby mi někdo tleskal, zatím mám chuť a snahu lidem pomáhat. Myslím, že podporu pro VBA do OpenOffice implementoval již Nowell (a to už je dávno), ta se nadále rozvíjí a je celkem použitelná, proč ji tedy nevyužít? Pracuji (nehraji si) souběžně s LO a MSO a snažím se využívat to lepší, co kdo nabízí a usnadňovat si tím život. V LO dělám víc, jsem "starší struktura" :-) , ale na něco nestačí. Spoustu dokumentů, vytvořených v LO, ukládám do proprietárního formátu ooxml (hlavně xlsx). Občas potřebuji zpracovat soubory s více než 600.000 řádky a zkuste si otevřít takovýto dokument v AOO z formátu ods nebo v LO (příp. MSO) z formátu xlsx.
Neřešme tedy open source, AOO také potřebuje třeba Javu, a věnujme se práci a zábavě (a dalšímu).

Offline

#17 18. 1. 2018 20:06:16

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

Přátelé, děláte tu oba naprosto skvělou a záslužnou věc, pomáháte ušetřit obrovské množství člověkohodin (v mém případě určitě, nepřejte si vidět, jak to dělali dosud), jen máloco má tak velký humanitární dopad. Vyprdněte se, prosím, na zbytečné hašteření, každý má svoje metody a postupy, které se mu prakticky osvědčili, ale cíl je společný a krásný, jak píše Kabi, usnadňovat lidem život. Neutra naprosto chápu, jako webař se taky vyhýbám JavaScriptu dokud jen můžu, ale tam kde nemůžu, tam ho použiju. Tohle je stejná situace, pokud přijdu na to, jak se obejít bez maker, budu vážně šťastnej, ale pokud těm lidem VBA usnadní život a jiné řešení nemám, beru ho všema deseti.

Offline

#18 19. 1. 2018 13:56:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,612

Re: Tisk prázdných buněk

Otestujte tohle Náhled_1


     Je to připravéné trošku jako šablona a když se Vám to bude líbit tak to dodělám podle Vašich představ. Když to otevřete vyskočí na Vás nejprve okénko s přihlašovacím jménem, a když ho správně zadáte tak ještě s heslem.
     Je možné se přihlásit jako "host" - pak je to bez hesla ale jen pro čtení. Takže když nebudete vědět jak se přihlásit zadejte malými písmeny host a na posledním listu LogIn je několik jmen a hesel jako vzor. Já si pamatuju už jenom poslední přihlašovací jméno DP a heslo k tomuhle účtu DP1, ale když bych to zkazil - podívejte se jako host.


     Udělal jsem to tuším na 1000 řádků katalogu i uživatelů ale není problém více či méně. Sešit je pouze s Vašimy hlavičkovými údaji. Po úspěšném přihlášení se do buňky B11 vloží ta roletka "validace dat" a je žlutě podbarvena aby bylo vidět kde se má začít. Vše se pak děje automaticky. Jakmile uděláte výběr, ihned se vytvoří nový řádek s roletkou. Vždy po výběru se načtou vzorce. Takže v listu je jen tolik řádků, kolik operátorka zapíše.


     Samozřejmě je to návrh který není ani pořádně odladěný - nemám tiskárnu. Když by to měla být šablona tak by to potřebovalo ještě malé úpravy a hlavně přístup admina. Ten jsem nedělal protože je to jen demo pro inspiraci.


     Dnes odjíždím za vnoučaty - takže se k počítači dostanu až asi v neděli - vůbec netuším. Na net se dostanu, ale nic tam dělat nemůžu takže jen to co mi uvízlo v hlavě :-(

Editoval neutr (19. 1. 2018 13:59:38)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#19 22. 1. 2018 20:18:38

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

Dobrý den, velice děkuji, vypadá to vážně moc zajímavě, bohužel je teď v práci naprostý blázinec, kritický nedostatek lidí, tak jsem musel narychlo spustit a proškolit, co jsem měl již s kabiho pomocí hotové, zítra a pozítří budeme odbavovat spoustu objednávek, ladit výstupy (dnes se ukázalo, že to bude o dost komplikovanější, než jsem doufal) a koncem týdne se k tomu "hraní" snad zase dostanu a povrtám se v tom trochu hlouběji, abych nám tu práci pro další týden zase trochu zjednodušil.

Ukázaly se další důvody, proč to bez maker nepůjde, mojí prvořadou starostí je teď vyřešit jejich podepsání důvěryhodným certifikátem, aby si uživatelé nemohli soubor spustit bez makra (aniž bych jim úplně vypnul zabezpečení). Byl bych moc rád za nasměrování na nejschůdnější cestu, pokud s tím máte někdo zkušenosti.

Offline

#20 22. 1. 2018 21:52:10

kabi
Člen
Registrace: 1. 6. 2017
Příspěvků: 95

Re: Tisk prázdných buněk

místo certifikátu můžete soubor (šablonu) umístit do adresáře (ideálně s právy read only), který nastavíte jako důvěryhodný zdroj a zabezpečení maker můžete nstavit na vysoké nebo velmi vysoké. V tomto případě dojde také k automatickému spuštění souboru s povoleným makrem.

Editoval kabi (22. 1. 2018 22:01:09)

Offline

#21 23. 1. 2018 05:54:33

bajtik
Člen
Registrace: 22. 10. 2017
Příspěvků: 18

Re: Tisk prázdných buněk

Jé, já si té karty nevšiml, už na to koukám, výborná zpráva, zase o starost méně, děkuji.
Přitom to tam i píší, že s velmi vysokým zabezpečením lze spouštět jen makra uložená v důvěryhodných umístěních, jsem slepoň, hned po přesunu do práce takovou bezpečnou složku v síti zřídím.

Offline

#22 23. 1. 2018 11:19:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,612

Re: Tisk prázdných buněk

No já nevím jestli je to zcela vhodné řešení. Samozřejmě zabazpečení maker je velice dobrá funkce. Na druhou stranu lze vše řešit přes CMIS - například ftps, WebDaw. Ověřené certifikáty je také dobrá věc - to bohu žel nemám otestované, ale věřím že je to funkční a spolehlivé.
     Ale s těmi makry je to maličko jinak. Pasáže které se týkají maker se týkají maker zabezpečení, která jsou dána v systému. Tedy například otevření souboru uloženého pod systémovým heslem (SOUBOR > ULOŽIT JAKO > zaškrtnout heslo. To je bohu žel pouze jedno jediné. Taková makra by se měla podepisovat v rámci celého dokumentu (nikoliv samostatně) - ale nemám to ověřeno protože elektronický podpis nemám. Na rozdíl od tohoto názoru uvádí nápověda :

nápověda napsal(a)

Podepsání makra v dokumentu
Normálně jsou makra součástí dokumentu. Pokud dokument podepíšete, automaticky jsou podepsána také makra v dokumentu. Pokud chcete podepsat pouze makra, ale ne dokumentu, postupujte podle tohoto návodu:
1. Zvolte Nástroje - Makra - Elektronický podpis.
2. Přidejte podpis, jak je popsáno výše pro dokumenty.


     Lze tedy podepsat samostatně makra i když vlastní dokument elektronicky podepsaný není. Je to nabídka NÁSTROJE > MAKRA > ELEKTRONICKÝ PODPIS. Viz taktéž nápověda k elektronickému podpisu. Problém je s tím, že takový podpis vždy vyřaduje certifikát od certifikační autority. S tím souvisí zejména platnost. Když bude v dokumentu více podpisů - tak stačí aby jeden začal být neplatný a to platí pro chvšechny ostatní také.


     Když se podíváte na SOUBOR > VLASTNOSTI > karty : tak by Vás měly zajímat tyto 3 karty :
A - VLASTNÍ VLASTNOSTI
B - VLASTNOSTI CMIS
C - ZABEZPEČENÍ


     Ad "A" - toto jsou sice jen informatické záležitostí, ale dají se ověřit makrem. Jde zejména o položku název a hodnota. Dá se zde sice nastavit platnost a jiné věci, ale to může být řešeno v rámci CMIS - serverem. Není to ale zabezpečovací prvek jako takový - jen vlastnost dokumentu.
     Ad "B" - te je jiné kafe ale záleží na serveru - takže jde víc o síťařinu nebo nastavení přístupu - nejčastějí zvenčí i když dnes asi intranet je potlačen veřejnou sítí. Někde je to ale podmínka - například zcela jistě u státní správy ap. Ovšem podle serveru také tato vlastnost nabývá - či ztrácí důležitost nebo i podstatu.
     Ad "C" - Zde se dá nastavit prakticky jen vlastnost pro čtení a záznamenávat změny. Takové nastavení potom zamknout.


     Pokud se povolují makra tak jde zejména o zabezpečení proti možnosti nákazy virem z VBA, respektive zabránění nečekané funkcionalitě maker a scriptů které mohou být makrem spuštěny. Takže systémově ošetřené záležitosti končí ihned jakmile se makra povolí.
     Elektronické podpisy jsou jen ověřením vydavatele dokumentu, ale lze ověřovat i elektronické podpisy uživatelů - pokud je mají. To se dělá pomocí přístupu k internetu - databází (program Base). Jde tedy o ověření exportu do exteriéru, ale jde o identifikaci editora pro příjemce.
     Dá se sice ověřit i elektronický podpis, ale v podstatě jen jako autorizační autorita. Jinak by šlo vydávání elektronického podpisu firmou která by tyto přidělila zaměstnancům. To je sice super - ale také super zbytečně drahé. Stačí vlastní firemní hesla. Elektronický podpis je dobrý k ověření vstupního dokumentu z veřejné sítě, ale nikoliv k ověřování přístupu ze strany oprávněných uživatelů organizace kteří tento zpracují.
     Ověření pomocí certifikátu skrývá nebezpečí - musíte se přihlásit svým privátním klíčem. Krom toho ověření certifikátu musí být provedeno internetem.


     S tím vystačí většina organizací, ale to co uvádí bajtík ukazuje jasně na problém GDPR. Tento problém souvisí ze zákona se subjekty státní správy - stačí se podívat na pojem VEŘEJNOPRÁVNÍ PŮVODCE. Ovšem tento pojem není jen o subjektech státní správy. Jde zejména o spisovou službu i mimo státní správu a tam se potom rozumí rozhraní vnitřní a vnější komunikace (směrnice EU). Zjednodušeně buď je to zajištěno slektronickým sdílením (příjem a odesílání), nebo (a v podstatě vždy plus) manuální převod neelektronických médií do elektronického formátu.
     Mimo toho byla přijata opatření kdy je za to odpovědný konkrétní člověk a ten se musí klepat strachy i doma. Takže i když existují specializované systémy a je jich hodně, jsou drahé, vyžadují individuální implementaci která je asi dražší nežli vlastní SW dík studii o vhodných prostředcích a potřebách.
     Většinou je nutný nákup nového HW - nejméně speciálních kopírek, ale vždy asi přijde rada ve smyslu - nejlepší je takové či onaké serverové řešení. A pak se k tomu přidá školení + servis. Mám takový dojem, že to vždy spadne na správce sítě - a ty se starej - my tomu nerozumíme - buď rád že ti přidáme tisícovku. Ale nevymýšlej si náklady a použij to co už ve firmě máme.


No nic to jsem odbočil ale souvisí to s tímto příspěvkem a autorovou poznámkou :

bajtík napsal(a)

Ukázaly se další důvody, proč to bez maker nepůjde, mojí prvořadou starostí je teď vyřešit jejich podepsání důvěryhodným certifikátem, aby si uživatelé nemohli soubor spustit bez makra (aniž bych jim úplně vypnul zabezpečení). Byl bych moc rád za nasměrování na nejschůdnější cestu, pokud s tím máte někdo zkušenosti.

     Těch zkušeností bude asi poskrovnu i když totéž dělá velmi mnoho lidí. Ale nejspíš testují a hledají kde se dá. Proto asi moc lidí neporadí. To sice přijde ale později až budou systémy dopracovány a otestovány.


     Problém se dá řešit bez serverů, ale je potřeba podobného vybavení dokumentů jaké jsem Vám postnul. Jde o to, že místo "nicku, nebo hesla" se zadá "hash". Elektronický podpis nic jiného není ale...
     Elektronický podpis vyžaduje ještě sertifikát ten je možné vybrat (ale nejprve musí být zadán a uložen). Doporučuje se pro LO typ certifikátu AdES ale viděl jsem jen jedinou firmu "OBELISK" která je nabízí, ale nedělal jsem rešerši - je jich asi víc. Mimo toho se dají použít i jiné.

Můj dotaz napsal(a)

1. - Ukázaly se další důvody, proč to bez maker nepůjde,
2. - mojí prvořadou starostí je teď vyřešit jejich podepsání důvěryhodným certifikátem,
3. - aby si uživatelé nemohli soubor spustit bez makra
4. - (aniž bych jim úplně vypnul zabezpečení).

     Problém podepsání maker jsem popisoval výše - zejména problémy s certifikacemi. To co uvádíte znamená ve skutečnosti udělat si rešerši nabídek - kolik co stojí, jestli s časovým razítkem, či bez. To je tak asi vše k bodům dotazu 1 a 2.
     Problému číslo 3 nerozumím. Když tam budou jen vzorce tak stačí dokument zamknout a řešit přístup pomocí databáze podobně jako na přístup k internetu - jen URI bude místní. Ale tady je zřejmé, že řešení čistě vzorci je mimo hru. Přes to bod 4 (tedy poznámka) je splněna i pro čistém řešení vzorci.


     U podepisování maker je problém s autorstvím a licencí. Respektive s případnou editací obsahů maker. Takže když tam budou makra samostatně nepodepsaná, lze podepsat celou šablonu - a je po problému.
     Pokud je to požadavek - po přihlášení certifikátem - tak stačí málá úprava kódu a soubor se bez dialogů (uživatelské jméno, heslo) může otevřít ihned k editaci - příklad jako když se zvolí "host", tak se může zvolit certifikovaný uživatel a hned naběhne editace na rozdíl od hosta který má listy zamčené.


     Ovšem lze to udělat i jako přihlášení pomocí čárového kódu, respektive hashe, nebo QR kódu - což je standard. Někdy se to dělá čárovým kódem, někdy obrázkem (QR kódy). K tomu je potřeba samozřejmě scaner - stačí ruční.
     Problém je jinde - je nutné šablony editovat - asi se musí použít certifikovaný uživatel. Ten ale do šablony může zadat místo hashů uživatelská jména a ta distribuovat jinou cestou nežli šablonu. Při tom to nemusí být v listu tak jak jsem udělal vzor.
     Řadu věcí dělám tak že naprogramují modul makra a hned aktivuji nově napsaná makra. Takže Výstup šablony bude mít jen jediný přihlašovací údaj do kterého se nikdo nedostane.


     Přiznám se, že takovéhle věci dělám záměrně - na požadavek přidám ukázku tak jako ve Vašem případě. Mojí dlouholetou snahou je prosadit LO (AOO) do státní správy. Takže takto motivuji uživatele k přemýšlení. Mám připraveno mnoho modulů na různé účely. Mám i vlastní šifrovací systémy. Například jsem zveřejnil jako rozšíření šifru PNBT která šifruje viditelný text, ale zašifruje i celý disk. Uvedu důvod - například Dr. Vlastimil Klíma na svých stránkách louskal MD4 jen tak pro pobavení. Je to člen původní party DECROS která našla (nebo spíš její bývalí společníci) řadu chyb v používaných, nebo navrhovaných šifrách a rozbila mnoho legend o různých šifrách.
     Tohle se týká zejména Normalizačního úřadu USA - a zde se schvalují šifry kterými mohou subjekty s USA komnikovat - tedy celý svět. Já celkem nemám pochybnosti, že schválené šifry jsou jen takové které se dají prolomit.


     Takže řešení podle potřeb existuje, respektive je potřeba to specifikovat. Osobně vždy doporučuji potřebu dobře nasimulovat ale bez skutečných (ostrých dat) - ale tak aby byla zřejmá problematika. Ono stačí málo a řešení není k praktickému použití.


     Pokud budete potřebovat úpravy - klidně mi to napište, ale správně podle toho o jak závažné záležitosti jde. Je možné poslat například odkaz na uložto a jinou cestou heslo. V mnoha případech je to nebezpečné zejména pro zadavatele.
     A ještě detail : žádné VBAsupport - tím se degraduje OpenSource na smlouvu EULA. Na to jsem nesmírně alergický. Microsoft sám VB i VBA už odstavuje ale pro nás je to dobré? Dejme tomu, že to zatím není střet zájmů - ale je to nejspíš načasovaný problém - podmínka používat OS Windows. To považuji za sabotáž a provokaci.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí