Ano dá se to udělat ve StarBasicu trošku složitěji, ale existuje také přímo JavaScript pro LO (a složitěji pro AOO). Já s tím v současné době dost koketuji takže náhodou přepisuji Javascript pro použití v LibreOffice. Když byste měl o tyto postupy zájem rád se zapojím.
Existují různé zdroje. Já osobně mám zájem zejména o JSON, AJAX a JQuery. Můj zdroj pracuje zatím jen podle toho co jsem viděl se Swingem. Jinak je to nejlepší soubor maker jaké jsem kde našel. Odkazuje na ně někdy také Andew Pitonyak - on a B. Marcely jsou absolutní špičky. Zdroj JavaScript
je tam příklad
// eval
importClass(Packages.javax.swing.JOptionPane);
var oPI = java.lang.Math.PI
var oNum = eval(oPI/2)
JOptionPane.showMessageDialog(null, oNum);
Bohužel také nevím jestli "eval" nedělá stále chybu právě když se umocňuje.
--------------------------------------------------------------------------
Ale řešení lze udělat v Basicu zejména pokud je tam jenom jeden parametr číselného typu. Když se jedná o základní parametry tak problém by být neměl. Problémy vznikají když se ve vzorci má objevit text. Specializované vzorce sešitu se konvertují do Basicu a dají se i maticové.
Funkce popsaná vypadá že skutečně vrací jen hodnotu a že se má zadávat do buňky jako vzorec. Takže některé věci takto jistě udělat půjdou. Jednoduše se provede cyklem substituce "X" přímo za číslo které se ověří zda je číslem. Vloží se výsledek, ale mohl by to být i vzorec.
Ovšem asi ne všechny výrazy půjdou jednoduše zadat. (To by stačil na vše jediný vzorec a když si prohlédneme průvodce funkcí tak nic tak univerzálního postavit nejde). - Ale vím o co jde v podstatě libovolnou operaci ze základních operátorů vyplivnout jako číslo a ne vzorec.
Chápu že jde o rychlost a ne o kódění. Doporučil bych náhradu nahraným makrem, které se opětovně načte a vloží jako hodnota. To sice jde pomocí UNO, ale je snadnější načíst StarBasicem hotový otestovaný vzorec a pak už vracet je hodnoty. Má to výhodu když nebude vzor správně opravíte a pak doděláte už testované.
Dnes začnu testovat zadání podle popisu a když tak mrknu na zpracování načteného vzorce. Vy se podívejte na ty Japonské stránky. Potřebujete Google překladač Já ho mám jako rozšíření pro FireFox (taková jakoby kniha) ale úplně nejlepší je rozšíření překladače ve tvaru červeného velkého T. Tímto vyberete japonský text a dáte přeložit - a je z toho čeština přímo na stránce. - To už pak zkopírujete do editoru. Jde mi o rychlost kterou z Basicu nedostanu - JavaScript je rychlý.
Takže u mne nejde přímo o scriptování pro kancelářskou aplikaci - ale tuto používat jako editor s vlastními vzory HTML5 a knihovnami funkcí.
Editoval neutr (16. 1. 2018 17:29:24)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ