Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 18. 10. 2017 18:43:09

stani
Člen
Registrace: 10. 1. 2007
Příspěvků: 26

funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Mám emailové adresy oddělené čárkou, za sebou na řádku.
Potřebuji je ale dostat samostatně každou emailovou adresu na řádek, pod sebe, každá emailová adresa ukončená čárkou.

Jak to prosím udělat?

V nástroji "Najít a Nahradit" jde v pohodě nahradit čárku za středník, nebo cokoli jiného, ale nahradit čárku odstavcem+čárkou, asi nelze, nebo prostě nevím jak.

předem díky

Editoval stani (23. 10. 2017 14:28:34)

Offline

#2 18. 10. 2017 19:24:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Nikoliv. Toto se dá lépe řešit pomocí načtení do calcu. Uložte soubor jako "txt". Tento soubor otevřete Calcem. Měl by se objevit importní filtr kde zadáte seperátor čárka (bývá přednastaven) a potvrdíte.


     Když by to bylo více nežli 1040 "sloupců" muselo by se to možná manuálně rozdělit entrem na kratší úseky. Zkontrolujte zda to nedělá problém - například uprostřed adresy mohou být také čárky.  Otestujte to nejprve na kopiiích ne na originále. Podobně otestujte přejmenování souboru z "txt" na "csv". To by mělo jít udělat přímo, ale také externím souborovým manažerem...
     Pokud se vám to otevře do řádku stačí načíst celý řádek a "transponovat" pomocí volby VLOŽIT JINAK > TRANSPONOVAT.


     Správný postup pro Writer by bylo použití náhrady regulárním výrazem nahradit čárka za \n což je výraz pro nový řádek. Musíte ale volbu regulárních výrazů zaškrtnout v dialogu.

Editoval neutr (18. 10. 2017 19:36:41)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 18. 10. 2017 19:51:22

stani
Člen
Registrace: 10. 1. 2007
Příspěvků: 26

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Díky za odpověď, ale já bohužel s Calcem (nebo Excelem) skoro vůbec neumím.
OK, nakopíroval jsem jednu stránku emailů do Poznámkového bloku, uložil a pak otevřel pomocí Calc.
V dialogovém okně zaškrtl pouze u Možnosti oddělovače - Odděleno pomocí - Čárka.
Všechny emailové adresy jsou na řádce č. 1, každá separátně ve sloupci (A, B, C, D, atd.) ale už bez čárek.
Ale co dál?
Když zkusím jít na Úpravy - Vložit jinak, tak se objeví okénko s volbou Výběr: Formátovaný nebo Neformátovaný text. Ať zkusím zvolit jedno nebo druhé a pak OK, nic se nestane....

Offline

#4 18. 10. 2017 20:24:27

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Ne nyní vyberte celý řádek a zadejte VYSTŘIHNOUT (popřípadě kopírovat) > VLOŽIT JINAK (pravé tlačítko - kontextové menu)> OTEVŘE SE DIALOG > Dole vlevo je zaškrtávací čtvereček TRANSPONOVAT. Měl byste stát například v buňce A2, ale můžete i v buňce A1. Potvrdit. Z řádku se udělá sloupec.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 19. 10. 2017 06:20:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Omlouvám se nepochopil jsem co vlastně popisujete tímto :

stani napsal(a)

Ale co dál?
Když zkusím jít na Úpravy - Vložit jinak, tak se objeví okénko s volbou Výběr: Formátovaný nebo Neformátovaný text. Ať zkusím zvolit jedno nebo druhé a pak OK, nic se nestane....

     Ty úpravy se dělají stále v Calcu. Ten řádek kde jsou ve sloupcích A1....AMJ1 emaily vyberte celý. To se udělá tak, že klepnete na hranici tabulky kde jsou nadpisy řádků - tedy čísla od jedničky. Nyní můžete buď kopírovat, nebo vystříhnout celý řádek.


     V případě kopírování zůstane obsah v řádku číslo 1. Proto je vhodnější vystříhnout. Tím se obsah řádku dostane do paměti. Nyní po zavolání VLOŽIT JINAK > už nemůže vyskočit stejný typ dialogu který vkládá nabídku "neformátovaný text" popřípadě "RTF" a podobně. Vyskočí jiný mnohem větší kde lze zaškrtnout volbu TRANSPONOVAT
     Došlo mi až mnohem později když jsem vypnul počítač že jste měl v paměti načten celý ten textový dokument poznámkového bloku. Nyní ráno jsem se znovu přesvědčíl o postupu který jste popsal takto což je správně.

stani napsal(a)

Všechny emailové adresy jsou na řádce č. 1, každá separátně ve sloupci (A, B, C, D, atd.) ale už bez čárek.

     Ten výraz "separátně" mne ubezpečuje že načtení proběhlo správně ale nejprve jste zřejmě načetl do paměti obsah dokumentu TXT. Naopak jste nenačetl řádek z Calcu. Pokud by v citované větě slovo separátně nebylo okamžitě bych váhal zda jste načtení Calcem udělal správně.
     V řádku by byly také emaily za sebou, ale včetně čárek a byly by pouze v první buňce. Toto jste popsal velmi správně - tedy separátně a bez čárek. Nedošlo mi, že jste další postup správně neudělal.

neutr napsal(a)

Pokud se vám to otevře do řádku stačí načíst celý řádek a "transponovat" pomocí volby VLOŽIT JINAK > TRANSPONOVAT.


     Také jsem si neuvědomil, že jsem nepopsal poslední krok. Když bedete mít v Calcu emaily v řádcích - uložíte calc znovu jako textový dokument - nyní jako "text CSV" z nabídky : SOUBOR > ULOŽIT JAKO > (můžete přejmenovat, zvolit jiný adresář, ale spíš klepnout na původní textový dokument - zůstane název ale vyberete typ souboru "text CSV" což je volba dole a najet na ni musíte rozbalením nabídky formátů).
     Existuje možnost načíst i sloupec z Calcu ale to se pak může komplikovat dalšími volbami a není to potřeba.


     Ještě k uvedenému postupu načtení řádku (je vymodřený) a načtený buď
- z hlavní nabídky (možnost kopírovat ale spíš vystříhnout),
- nebo pomocí nabídky ikon (podobně kopírovat - vystříhnout)
- a nebo pomocí klávesových zkratek Ctrl+C pro kopírování, nebo Ctrl+X pro vystřižení.
     Když řádek transponujete je vhodně nejprve opustit kurzorovými klávesami úsek vybraného řádku šipkou směrem dolu a tím se dostanete do buňky A2. Když to uděláte šipkou směrem nahoru nebo doleva tak zůstanete v buňce A1 a řádek je stále vymodřen celý - to je špatně. Pokud při vybraném celém řádku zavoláte volbu TRANSPONOVAT, tak se transponuje řádek do všech sloupců stejně. Musíte stát v jediné buňce a ta by neměla být vymodřena - měla by mít jen obyčejný rámeček a barvu jako ostatní buňky.
     Lze přemístit kurzor i myší ale doporučuji spíš kurzorové klávesy obecně pro tyto případy. Při přemísťění myší hrozí otevření editačního módu a v ten okamžik ztrácíte oprientaci co se děje.


     SOUHRN : Správný postup od "Ale co dál?"
A - klepnout na označení prvního řádku čímž celý řádek zmodrá pokud již není takto vybrán.
B - zvolit alternativu mezi "kopírovat" a "vystříhnout" - operaci provést některým z možných způsobů.
C - Posunout se kurzorovými klávesami směrem dolů (zmizí výběr celeho řádku) a následně můžete dát na původní místo do A1 kurzorovou klávesou "nahoru".
D - Zavolat dialog VLOŽIT JINAK který dole obsahuje zaškrtávací možnost TRANSPONOVAT + potvrdit.
E - Uložit Calc jako text CSV (ukládá se jen aktivní list)
F - Nyní Calc zavřít. Po zavření máte původní textový dokument ale s koncovkou CSV.
     Koncovku můžete nechat a načíst Writerem, nebo koncovku přepsat externím nástrojem na ".txt". Stejně as potřebujete CSV protože to odpovídá vstupům / výstupům například pro eshopy a jiné adresáře. Pokud jde skutečně o adresář pak ponechte emaily v Calcu a uložte Calc normálně pod ODT. Dalčí práce s takovým adresářem je snadnější a celkem i logická.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 19. 10. 2017 22:00:32

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 147

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

neutr napsal(a)

Správný postup pro Writer by bylo použití náhrady regulárním výrazem nahradit čárka za \n což je výraz pro nový řádek. Musíte ale volbu regulárních výrazů zaškrtnout v dialogu.

Tohle je nejjednodušší řešení. V dialogu Najít a nahradit zaškrtněte "Regulární výrazy", do "Najít" zadejte

,

a do Nahradit

,\n

a nahraďte vše.

Offline

#7 23. 10. 2017 14:22:25

stani
Člen
Registrace: 10. 1. 2007
Příspěvků: 26

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

strepon napsal(a)

Tohle je nejjednodušší řešení. V dialogu Najít a nahradit zaškrtněte "Regulární výrazy", do "Najít" zadejte

,

a do Nahradit

,\n

a nahraďte vše.

Jednoduché, během tří vteřin vyřešené.

Ale: první email je na řádku správně na začátku, ale ostatní pod ním mají vždy před sebou mezeru... - logicky, protože předtím nebyly emailové adresy "nalepeny" na sebe a odděleny pouze čárkou, ale za každou emailovou adresou byla čárka a mezera.

Jak to tedy ještě udělat, aby ty mezery před emailovými adresami nebyly?

díky

Editoval stani (23. 10. 2017 14:44:52)

Offline

#8 23. 10. 2017 15:02:56

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Mezera je char(32) ten by měl jít takto zadat - podívejte se na REGULÁRNÍ VÝRAZY. V Dialogu NAJÍT A NAHRDAIT je možné například zadat Char(32) a místo něj nic a pak teprve použít výše popsaný postup.               


     Nebo jenom jednoduše za nahrazovanou čárku přidat mezerník. Mezera sice "není vidět" ale poznáte to ihned - pokud ji tam dáte



     Potom Vám zůstane možná na konci jedna čárka protože nemusí mít za sebou mezeru :-)

Editoval neutr (23. 10. 2017 15:11:04)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 23. 10. 2017 15:36:36

stani
Člen
Registrace: 10. 1. 2007
Příspěvků: 26

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Jak jednoduché, jak účinné! :-)))
Chce to holt přemýšlet (a to se mě právě moc nechce) :-D

Ještě o jednu radu bych poprosil, pro případ, že je to naopak: tedy že někdo potřebuje emaily pod sebou (s čárkou), dát vedle sebe na řádek, opět s čárkou a mezerou.

díky

Offline

#10 23. 10. 2017 15:59:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Prakticky totéž ale se znaménkem dolaru.

Takže najít $ a nahradit za čárku s mezerníkem

Opět platí že u posledního výrazu čárka asi nebude.

Editoval neutr (23. 10. 2017 16:00:54)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 24. 10. 2017 13:37:12

stani
Člen
Registrace: 10. 1. 2007
Příspěvků: 26

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Díky (je to trošku jinak), ale díky moc.

Rekapitulace, aby to tu bylo nastálo pro všechny.


1) mám emailové adresy za sebou na řádku oddělené čárkou a mezerou, a potřebuji je dostat pod sebe (na každém řádku jen jedna emailová adresa), i s tou čárkou:

otevřit Writter s emailovými adresami, dát Ctrl+H, v Ostatní možnosti zaškrtnout Regulární výrazy. Do pole Hledat napsat "," a "mezerník" , zvolit Najít vše. Do pole Nahradit za napsat ",\n" a zvolit Nahradit vše.


2) mám emailové adresy pod sebou (na každém řádku jen jedna emailová adresa) oddělené čárkou, a potřebuji je dostat na řádek za sebou, oddělené čárkou a mezerou:

otevřit Writter s emailovými adresami, dát Ctrl+H, v Ostatní možnosti zaškrtnout Regulární výrazy. Do pole Hledat napsat "$", zvolit Najít vše. Do pole Nahradit za napsat "mezerník" a zvolit Nahradit vše.

Editoval stani (24. 10. 2017 14:13:04)

Offline

#12 24. 10. 2017 14:10:01

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Omlouvám se - přehlédl jsem popsanou skutečnost, že i adresy ve sloupci mají za sebou čárku a mezeru :-) Jednoduše jsem předpokládal reverzní načtení ze sloupce tedy bez čárek a nezamyslel se že nejde o revrzní postup, ale primární zadání se vstupní dispozicí sloupce.


     Nezlobte se ani za tento další vstup zaškrtnout Regulérní výrazy nejsou standardním označením ale opravdu Regulární. Podívejte se v nápovědě.

Editoval neutr (24. 10. 2017 14:12:51)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 24. 10. 2017 14:15:12

stani
Člen
Registrace: 10. 1. 2007
Příspěvků: 26

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

Překlep opraven. ;-)

Ale adresy ve sloupci nemají za čárkou mezeru. Proto se ta mezera musí dát do "Nahradit za", aby pak následně ta mezera v adresách na řádku mezi nimi byla.

Editoval stani (24. 10. 2017 14:16:37)

Offline

#14 24. 10. 2017 14:50:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: funkce "Najít a Nahradit" - podtředuji nahradit odstavcem...

To souhlasí. Možná se Vám, nebo i jiným uživatelům zdálo, že Vás ponejprv směruji na obtížnější metody úprav pomocí Calcu. Tak to ale není.


     Většinou se takto zpracovávají celé generálie, tedy jméno, příjmení, adresa včetně PSČ a potom teprve email a časo i více pro jediného abonenta. Teprve potom byste docenil Calc. Je sice možné těžit jen emaily ale pokud Vás nezajímá komu patří pak to může být jen k účelu který je zahrnován pod obecnější výraz spam, nebo obsluhu uživatelů newsletterů a podobných akcí. Takže to může mít "dobrý" důvod.


     Pokud by se jednalo o zpracování nestejných (jednořetězcových) proměnných docházelo by k chybám které jste schopen v calcu odhalit a řešit vzorci. To ve Writeru prakticky "dávkou" nejde.

Editoval neutr (24. 10. 2017 14:52:57)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí