Já dnes bohu žel nejsem u stroje kde mám Calc a tak mohu pouze podle představy ve své hlavě odpovědět. Navíc mi není k ničemu ani odkaz. Odpovím pro v nejistotě takto :
Vzorec VLOOKUP(C2;obchody.A1:B3;2;0)&".A1:A9" vypadá jako neúplná část maticového vzorce. Možná je správný vzorec vyjádřen takto {=VLOOKUP(C2;obchody.A1:B3;2;0)&".A1:A9")}. Usuzuji že aktivuje pole pod tím čemu říkáte selektory, čemuž zde říkáme ovládací prvky seznam, v jednoduché nebo složené verzi spolu s možností zadávat - jinak ComboBox, nebo List). Existuje ještě třetí podobné řešení pomocí validace dat v nabídce DATA. Je to prvek typu seznam (List) který je význačný tím, že nemá rámeček a teprve po kliknutí na buňku vyskočí vedle ouško selekce.
Předpokládám, že máte výběr dán třetím případem. Obě okénka vedle sebe, nebo pod sebou jsou potřeba spojit logickým AND v sérii Obchod > sortiment (cena ap). Na listech potom zřejmě máte jednotlivé obchody typu supermarket ap. Tedy co list to jiný subjekt.
První "selektor" načítá list sešitu podle jména a druhý sortiment. To lze alternativně spojit pod jeden jediný list, nebo přidat třetí selektor ap. funkce VlookUp je v překladu co do srozumitelnosti na úrovni V(jako vertical) a Look Up už je zřejmé (Existují ještě funkce LookUP, a HlookUp).
Matice musí načítat oba zadané parametry a vrátit všechny relevantní položky z celého sloupce byť by byly "napřeskáčku". Protože si nejsem jistý (dnes nemohu ověřit) tak se domnívám že i matice vrátí výběr bez setřídění - tedy vlastně celou kopii sloupce ale vypíše jen validně specifikovaná data. Takže například 5 prázdných řádků + 1 položka + 10 prázdných řádků + 2 položky .... To lze řešit například pomocným listem ze kterého se vrátí položky seřazená za sebou ap.
Šlo by to řešit maticí (asi) i se setříděním, nebo zcela bez maticového vzorce určitými konstrukcemi, ale maticí je to elegantní mnohem méně pracné nažli ostatní případy.
Jinou verzí je makro, které by se aktivovalo změnou položky ap. Předpokládáme tedy řešení jen vzorci. Řešení programem by přicházelo v úvahu pokud by se dal předpokládat rozsah výstupu v relaci desítek tisíců buněk.
Obecných řešení se nabízí docela mnoho a je celkem zbytečné je rozebírat - ale já vím nejméně o 5-ti různých řešení bez maker, nebo částečně makry.
Takže rozsah druhého selektoru záleží na vlastním uspořádání základních dat - což jste postnul ale já nemohu nahlédnout - tedy dnes. Zítra už ano.
Jenom tedy naznačím na ukázce vzorce který jste použil :
VLOOKUP(C2 jako první selektor - Obchod nebo zboží?;C3 jako druhý selektor(list dat).A1:B3;2;0)&".A1:A9",
Ovšem je to jen představa která Vás může nasměrovat. Dnes může někdo jiný doplnit, nebo se k tomu vrátím zítra.
Editoval neutr (22. 10. 2017 11:55:03)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ