Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 19. 9. 2017 16:12:52

Jirkasirka
Člen
Registrace: 19. 9. 2017
Příspěvků: 2

jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

Dobrý den, potřebuji vyfiltrovat soubor podle obsahů řádků. Každý jednotlivý řádek obsahuje údaje o jednom klientovi přičemž tento 'adresář' má thruba 2000 řádků (2000 klientů). Potřebuji vyselektovat klienty, kteří mají kód R50 od ostatních klientů a vytvořit tak speciální R50 seznam. Doufám že jsem to srozumitelně vysvětlil a předem moc děkuji za pomoc.

Offline

#2 19. 9. 2017 17:33:30

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

Tohle se musí upřesnit. Hledaný výraz R50 je v samostatné buňce? Nebo je součástí jiného řetězce (není samostaně v buňce)?

     Potom jde o strukturu záznamů - jsou všechna data jednoho klienta (relevantní buňky) v řádku s výrazem R50? Někdy jde o to, že jsou data jedné vyhledávané položky (věty) pod sebou. Také často jde o velmi komplikované hledání - když jsou části relevantního zápisu z části pod sebou a v různých sloupcích. Nebo dokonce spolu s hledáním výrazu (R50) uvnitř jiných textů (vnořený vyhledávaný výraz). Totéž může být složitější o různý počet souvisejícých řádků, nebo i sloupců.


     Může to být velice snadné, ale také naopak docela složité. Pošlete typickou ukázku dat. Jinak budeme mluvit každý o něčem jiném. To se děje velmi často.


     Mnoho starších příspěvků má popis jak sem "postnout" přílohu, nebo obrázek. Takže pokud nevíte jak - zadejte do vyhledávání vhodný výraz a najdete postup.

Editoval neutr (19. 9. 2017 17:34:55)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 19. 9. 2017 17:51:46

Jirkasirka
Člen
Registrace: 19. 9. 2017
Příspěvků: 2

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

Děkuji za odpověď... takhle to vypadá. Jméno, email atd. má každý svoji vlastní buňku... jeden řádek je jeden klient.

Claudio Danese             cldanese@gmail.com             USA                              N10
Marcos Antonioa         marcosgulla@uol.com.b           Brazil                              P20
Beryl Wayne Given     lggbn@gmail.com             USA                              R50
Chris Gaines             chrisg89183@yahoo.com             USA                              P60   
Bartłomiej Kondracki     krzysiula1@interia.pl             Poland                           R50

Offline

#4 19. 9. 2017 18:33:01

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

Toto je snadný případ. Řešení mohou být rozličná.


     Nejsnadnější je vybrat všechny obsazené sloupce a zvolit volbu : DATA > AUTOMATICKÝ FILTR. Tato volba vytvoří "roletky filtrovaných výrazů". Zde máte možnost upřesnit jenom ten výraz R50 a podobně všechny jiné. Bývá vhodné do prvního řádku vložit názvy sloupců (Jméno - příjmení, email atd. Filtr zadejte včetně nadpisu). Když tam nadpisy nebudou - filtr se zeptá.
     Častěji se vybere přesně celý úsek takto :
A - Stiskneme Ctrl+End - skočíme na pravý dolní konec dat.
B - Držíme CTRL a stiskneme HOME (Ctrl+Home) - celý úsek s daty je vybrán.
C - Volba nabídky DATA > AUTOMATICKÝ FILTR.


     Podobné ale mnohem sofistikovanější je použití kontingenční tabulky. Přes to že to vypadá složitější (popis, možnosti ap.) tak je možné snadno vyfiltrovaná data ihned vyexportovat do předem určeného úseku ap.


     Existuje ještě Standardní a Pokročilý filtr, nebo to lze řešit pomocným sloupcem ale zde opravdu není potřeba nic nežli ten nejsnadnější postup automatickým filtrem. Jde tedy o to, že stejné typy dat jsou ve stejném sloupci. Pomocný sloupec by byl vhodný pro případy kdy není filtrovaný výraz v samostatné buňce, nebo se sdružuje více alternativních podmínek ap.

Editoval neutr (19. 9. 2017 18:34:30)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 21. 9. 2017 06:55:01

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 30

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

To: neutr - zapomněl jsi, že v bodu 2. je potřeba stisknout ještě Shift (tedy kombibaci Shift+Ctrl+Home), aby se to označilo:-) Jinak jen skočí z konce na začátek.

Offline

#6 21. 9. 2017 07:14:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

To Netwalker, JirkaSirka : Jj. díky omlouvám se je to tak. Správně je postup takto:
A - Stiskneme Ctrl+End - skočíme na pravý dolní konec dat.
B - Držíme CTRL a stiskneme ještě Shift + HOME (Ctrl+Shift+Home) - celý úsek s daty je vybrán.
C - Volba nabídky DATA > AUTOMATICKÝ FILTR.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 21. 9. 2017 09:39:49

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 63

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

Zdravím,
u mě to chodí tak, že Ctrl+Shift+Home skočí vždy na buňku A1, ale ne na začátek tabulky.

Offline

#8 21. 9. 2017 10:01:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

Pro LADER :
Ano to máte pravdu takhle to funguje. Když potřebujete startovat tabulku například od řádku 3 a od sloupce B, tak se musí na vybraném úseku A1:XYZx podržet Shift a kurzorem jet dolů - ubírá se výběr po jednotlivém řádku (shora). Podobně kurzorovou šipkou do pravé strany ubíráme z úseku sloupce (stejně můžeme přidávat opačným kurzorem).


Pro tento případ ještě můžeme použít postup :
A - skočíme na 1. buňku tabulky (oblast kterou potřebujeme vybavit filtrem)
B - Ctrl+Shift+End - tím skočíme na poslední buňku dat (průsečík posledního řádku a posledního sloupce (- což nemusí být konec tabulky).
     Pokud potřebujeme odkrokovat tak postupujeme na vybraném úseku pomocí Shift a měníme řádky nebo slouce (šipkami v potřebném směru).

Editoval neutr (21. 9. 2017 10:02:03)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 24. 9. 2017 23:41:59

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 758

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

Já obvykle tabulku dat vybírám  ctrl-*.

Offline

#10 25. 9. 2017 15:51:58

LADER
Člen
Registrace: 3. 4. 2013
Příspěvků: 63

Re: jak vyfiltrovat soubor podle obsahu řádků?

Pěkný, to jsem neznal!

Offline

Zápatí